Η εκδημία του ιεροψάλτη Χρήστου Μαστροκώστα

Ξημερώνοντας την Δευτέρα, 29 Μαΐου 2006, έφυγε από τον κόσμο αυτό ο επί 23 συναπτά έτη αριστερός ιεροψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου Χρήστος Μαστροκώστας.

Η εκδημία του ιεροψάλτη Χρήστου ΜαστροκώσταΗ κηδεία του έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άνω Μακρυνού, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο διετέλεσε ιεροψάλτης, πριν μετακομίση στην Ναύπακτο. Πλήθος πολύ των συγχωριανών του, οι Εφημέριοι και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου και φίλοι του από διάφορα μέρη, τον συνοδεύσαν στην τελευταία επί γης κατοικία του.

Ο Χρήστος Μαστροκώστας ήταν ανθρωπος της λαϊκής μας παραδόσεως, η οποία είναι ζυμωμένη με την ορθόδοξη εκκλησιαστική μας πίστη και ζωή. Ως ιεροψάλτης αποτελούσε μια ιδιαίτερη, καλή περίπτωση. Δεν κατόρθωσε, για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή του, να καταρτισθή θεωρητικά στην Βυζαντινή Μουσική. Ενδιαφέρθηκε όμως και «σπούδασε πρακτικά» όσα μυστικά της μπόρεσε. Έγινε ένας πολύ καλός πρακτικός ιεροψάλτης, με κατανυκτική φωνή και σεμνή ψαλμωδία, που κατόρθωσε να σηκώση με επιτυχία για 23 ολόκληρα χρόνια το βάρος του αριστερού αναλογίου του Μητροπολιτικού Ναού της Ναυπάκτου. Με τις γλωσσικές γνώσεις του παλαιού Γυμνασίου, μπορούσε να κατανοή σε μεγάλο βαθμό τα νοήματα των ύμνων που έψελνε, γι’ αυτό κι όταν ακόμη αγνοούσε κάποια από τα καθιερωμένα μουσικά κείμενα των μεγάλων διδασκάλων, ακολουθούσε με την μουσική του αίσθηση τα νοήματα των στίχων, με μελωδικό αποτέλεσμα που ανταποκρινόταν στο νου και την καρδιά του προσευχόμενου εκκλησιάσματος. Είχε μια γεμάτη και απαλή φωνή, που αγνοούσε τις παραφωνίες, αλλά και τους επιδεικτικούς λαριγγισμούς· εκφερόταν πάντα προσαρμοσμένη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Ναού.

Στην ζωή του γνώρισε την φτώχεια και πολλές δυσχέρειες. Η σκληρότητα όμως των περιστάσεων που αντιμετώπισε δεν κατόρθωσαν να αλλοιώσουν την συνεκτική πατρική παρουσία του μέσα στην οικογένειά του, ούτε να τον κάνουν σκληρό στους τρόπους απέναντι στους άλλους συνανθρώπους του η στους προϊσταμένους του στην εκκλησιαστική του υπηρεσία. Δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα στους Εφημερίους του Ναού, στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους η σε κάποιον Ενορίτη.

Σε όλους η μνήμη του ιεροψάλτη Χρήστου Μαστροκώστα είναι αγαθή. Ευχόμαστε και ο Θεός να τον αναπαύση και να τον διατηρήση μέσα στην μακαριότητα της δικής Του αιώνιας μνήμης.

π.Θ.Α.Β.

  • Προβολές: 1920