Κώστα Δ. Παπαδημητρίου: Κοζιτσιάνοι ὀπλαρχηγοὶ τοῦ '21

Κώστα Δ. Παπαδημητρίου

Κώστα Δ. Παπαδημητρίου: Κοζιτσιάνοι ὀπλαρχηγοὶ τοῦ '21«Από χρόνια ένιωθα ιερή αγανάκτηση για την κραυγαλέα ιστορική αδικία που έγινε σε βάρος οπλαρχηγών της Κοζίτσας και πάντα με έλεγχε η συνείδηση που δεν προσπάθησα να βγάλω στην επιφάνεια την μεγάλη πατριωτική προσφορά τους. Κι έτσι πήρα την απόφαση να εξοφλήσω αυτό το πατριωτικό μου χρέος με τούτο το πόνημα». Αυτό δηλώνει ο Κώστας Δ. Παπαδημητρίου στο βιβλίο του «Κοζιτσιάνοι Οπλαρχηγοί του '21» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Ναύπακτο.

Οι Κοζιτσιάνοι Οπλαρχηγοί στους οποίους αναφέρεται ο συγγραφέας είναι: α) Βασίλης Μπούσγος («Ο πιο θερμός σύντροφος» του Διάκου και διάδοχος του, «συνήργησε εις την σωτηρίαν» του Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς, κοντινός συναγωνιστής του Καραϊσκάκη «έλαβον την ατυχίαν να ιδώ αυτόν πεσόντα» όπως είπε, μεγάλος αδικημένος της πολιτείας). β) Γεώργιος Πηλάλας («παρευρέθη εις διαφόρους μάχας», αλλά ήταν θύμα των εμφύλιων σπαραγμών). γ) Λιβέριος Λιβερόπουλος («Συνεργάτης» του Δημητρίου Υψηλάντη, «στο στενό επιτελείο του Αλ. Μαυροκορδάτου», «Πληρεξούσιος εις την γενικήν συνέλευσην του Έθνους», «Γραμματέας» του Καποδίστρια).

Το βιβλίο αυτό του Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος διακρίνεται, ανάμεσα στα άλλα, για την αγάπη του προς την πατρίδα του, για την εργατικότητα και μεθοδικότητά του, είναι πράγματι πολύτιμο. Μέσα από αρχειακό υλικό παρουσιάζει τα πρόσωπα και πλάθει την ατμόσφαιρα της εποχής του '21. Αξίζει να διαβαστή.

Χ.Α.Μ.

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1515

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance