Εἰδήσεις - Ἀνοικτὴ Ἐπιστολή

Το κατωτέρω κείμενο-ανοικτή επιστολή συνετάγη από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων (rnn.gr) και αφού υπογραφή ηλεκτρονικά από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων, θα κοινοποιηθή στις Κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α., στον Ο.Η.Ε. και βέβαια στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες, πρόκειται για μια ειρηνική κίνηση χωρίς αντιπαλότητα προς την Τουρκία, μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθή η διεθνής κοινή γνώμη.

*

«Κυρίες Κύριοι

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος γίνεται μάρτυρας μιας σειράς απίστευτων καταπατήσεων των δικαιωμάτων της Πρωτόθρονης Εκκλησίας των Ορθοδόξων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από πλευράς της Κυβέρνησης της Τουρκίας, η οποία παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, συστηματικά και χωρίς κανένα σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες προβαίνει σε ενέργειες ξένες προς τις αρχές του σύγχρονου κόσμου.

Η πρωτοφανής παρέμβαση στα εσωτερικά του Οιικουμενικού Πατριαρχείου, με την απαίτηση της εκλογής Τούρκου υπηκόου στο Θρόνο, η κλοπή και υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων τόσο του Πατριαρχείου όσο και της ελληνικής κοινότητας, η στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων έκφρασης και θρησκευτικής ελευθερίας είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου που εδώ και δεκαετίες συντηρείται από την Τουρκία που αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα και αρνείται να συμμορφωθή με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία ασεβεί στα ιερά και τα όσια των Ελλήνων και των απανταχού Χριστιανών, μετατρέποντας Ιερούς Ναούς σε τεμένη, μουσεία, χώρους εκδηλώσεων κ.α. απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να της αναγνωρισθούν "καλές προθέσεις" δημιουργώντας εύλογα την απορία του τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που οι... προθέσεις της δεν ήταν "καλές".

Κυρίες και Κύριοι

Σας καλούμε να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στα χρόνια προβλήματα του Οικουμενικού Θρόνου, ασκώντας πιέσεις προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να καταλάβει πως η ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν απειλεί σε καμμία περίπτωση τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της επικράτειας της, δεν θίγει την έννομη τάξη της χώρας και βέβαια δεν συγκρούεται με τον κοσμικό χαρακτήρα του Κράτους.

Σας καλούμε να ενισχύσετε τη φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ώστε να:

  1. Επαναλειτουργήσει η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
  2. Επιστραφούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τα ακίνητα και οι εκτάσεις που παρανόμως έχουν δημευθεί
  3. Παύσει η κατάφορη παρέμβαση στα εσωτερικά του Πατριαρχείου από την Νομαρχία της Κωνσταντινουπόλεως
  4. Αναγνωρισθεί και από την Τουρκία ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου
  5. Παύσει επιτέλους η καταπάτηση των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών των κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ελπίζουμε ο σύγχρονος δυτικός κόσμος να βοηθήσει την Τουρκία να αντιληφθεί τα λάθη της και να την οδηγήσει στην πρόοδο και την ευημερία.

Μετά τιμής

Οἱ Ὑπογράφοντες

***

«Η τυφλή βία για την προώθηση στόχων εν πολλοίς αντίθετων με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών και η απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, ιδιαίτερα σε τόπους ιερούς, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η ισχύς των όπλων οδηγεί μόνον στην καταστροφή, τον τρόμο και στον θάνατο αθώων συνανθρώπων μας και είναι πλέον καιρός να δώση την θέση της στην νηφάλια και ψύχραιμη διαπραγμάτευση, η οποία από μόνη της μπορεί να οδηγήση στην πολυπόθητη ειρήνευση της πολύπαθης και μαρτυρικής αυτής περιοχής. Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ιερό καθήκον προς τους λαούς τους και όλη την ανθρωπότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου πριν να είναι πολύ αργά». Αυτό αποτελεί έκκληση, ευχή και προσευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. (εκ του Γραφείου Τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής)

***

Αν και η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει φέρει τα υπόλοιπα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα, φαίνεται πως πλησιάζει η αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου από το Ισραήλ, μετά την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία είχε κληθή να παραστή και ο Πατριάρχης ως παρατηρητής. Ο Πατριάρχης δήλωσε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας με την Ισραηλινή Κυβέρνηση, ενώ επέμενε στο ότι οι πωλήσεις που έγιναν επί Ειρηναίου είναι παράνομες. Παράλληλα ανέφερε πως το Πατριαρχείο είναι θρησκευτικός οργανισμός και δεν έχει σχέση με την πολιτική εξουσία, ενώ υπενθύμισε με εύλογο τρόπο ότι αν ήθελε θα μπορούσε να είχε ξεσηκώσει όλους τους Ορθοδόξους για το θέμα αυτό, αλλά δεν το έκανε. (rnn.gr)

***

Το Πατριαρχείο της Εκκλησίας της Σερβίας στο Πετς, η Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα και ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πρίζρεν είναι τρία μνημεία που προτάθηκαν από την UNESCO για να συγκατελεγούν στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ανωτέρω μνημεία χρονολογούνται μεταξύ 9ου και 13ου αιώνος, αποτελούν έργα σπουδαίας αρχιτεκτονικής και συμπεριλαμβάνουν πολλά πολύτιμα χειρόγραφα και έργα εκκλησιαστικής τέχνης.

***

Το τηλεοπτικό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος», για το οποίο γράψαμε σε προηγούμενο τεύχος συγχαίροντάς το για το έργο του, συγκαταλέγεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος προβλέπει διακοπή αναμετάδοσης, καθώς δεν έχουν άδεια προσωρινής λειτουργίας με βάση τις διατάξεις του ’93.

***

Πλεόνασμα 12,4 εκατομμ. δολλ. παρουσίασε το Βατικανό για το 2005 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση απολογισμού των οικονομικών του. Ο υπεύθυνος Καρδινάλιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Σέρτζιο Σεμπαστιάνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός (rnn.gr).

***

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που αριθμεί 12 μόλις χρόνια λειτουργίας, φιλοξένησε την Έκθεση Εικόνων από τις Ορθόδοξες Κοινότητες της Αλβανίας, που προέρχονται από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνική Τέχνης της Κορυτσάς. Οι εικόνες, 72 τον αριθμό, χρονολογούνται στο διάστημα από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα. Αυτές που ανήκουν στον 14ο και 15ο αιώνα προέρχονται κυρίως από την περιοχή των Ασκηταριών της Μεγάλης Πρέσπας, ενώ οι μεταβυζαντινές προέρχονται από τον ευρύ χώρο, με βορειότερο όριο τα Τίρανα. Γι’ αυτήν την δεύτερη ομάδα, η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Αναστασία Τούρτα, επισημαίνοντας την μεγάλη προσφορά της Ορθοδοξίας, έχει γράψει πως μαρτυρούν την συνέχιση της βυζαντινής παράδοσης στα Βαλκάνια μετά την εγκαθίδρυση των Οθωμανών, με την Ορθοδοξία να αποτελή το ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ των υποδούλων λαών.

  • Προβολές: 1077

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance