Skip to main content

Παιδιά και Γονείς

Η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου απεστάλη και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία (9-11-2006), με αφορμή επιστολή 13χρονου για το θέμα της Παιδείας.

Κύριε Διευθυντά,

Κατ' αρχάς σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία της Εφημερίδας σας.

Η επιστολή του 13χρονου Αλεξάνδρου που δημοσιεύσατε ήταν ενδιαφέρουσα ως ειλικρινής και λογική. Δεν γνωρίζω όμως το περιεχόμενο της επιστολής που θα έγραφε ο ίδιος ύστερα από 15-20 χρόνια, γιατί τώρα περνά την λεγόμενη «νεοφιλία» και τότε θα βιώνη την «καθυστερημένη υπακοή», όπως ισχυρίζεται ο νομπελίστας Λόρεντς.

Η αιτία των συγχρόνων προβλημάτων δεν είναι μονοσήμαντη και μπορεί να την εντοπίση κανείς και σε άλλα σημεία. Ότι, δηλαδή, πολλοί γονείς σήμερα δέχονται έναν ιδιότυπο «βιασμό» και είναι «μάρτυρες» από την ίδια την κοινωνία, αφ' ενός μεν γιατί παλεύουν για τον «επιούσιον άρτον» και τις απαιτήσεις της ζωής για να αναπτύξουν και συντηρήσουν την οικογένειά τους, με το χαμηλό μεροκάματο και την ανεργία, αφ' ετέρου δε γιατί δέχονται την ποικιλότροπη «επιθετικότητα» μιας άλλης κουλτούρας –ατομικιστικής, ευδαιμονιστικής, ηδονοκρατικής, ωφελιμιστικής– που μεταφέρεται κυρίως μέσα από τις τηλεοράσεις.

Εν πολλοίς τα κανάλια (εξαίρεση σε πολλά σημεία είναι η κρατική τηλεόραση) ενώ «ηθικολογούν» κατά την ώρα των ειδήσεων, εν τούτοις «σεξολογούν» αμέσως μετά, με τα ποικίλα σήριαλ, αφού συναγωνίζονται πως θα αποσπάσουν την προσοχή των τηλεθεατών. Και, βέβαια, η αγάπη μεταξύ των συζύγων - αγαπημένων είναι αποδεκτή, με ορισμένες προϋποθέσεις, αλλ' όταν οι εκδηλώσεις της αγάπης σκηνοθετούνται και βιντεοσκοπούνται για να προβληθούν στο κοινό, αλλάζουν εντελώς χαρακτήρα και γίνονται «πορνικές», οπότε κάνουν όλους τους τηλεθεατές «ηδονοβλεψίες», με συνέπειες την ψυχική αναπηρία τους.

Σήμερα τα καλά βιβλία και εν πολλοίς οι εφημερίδες, που προσφέρουν εκδόσεις ποιότητας, διαφυλάσσουν το κύρος της ενημέρωσης και ανυψώνουν το πολιτιστικό επίπεδο του λαού.

Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε και τον «βιασμό» που εισέρχεται στα παιδικά δωμάτια μέσα από τις τηλεοράσεις.

Εύχομαι να έχετε πολλές τέτοιες επιτυχίες.

Με θερμές ευχές

+ Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

 

  • Προβολές: 2737