Skip to main content

Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2007

Μέριμνα για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007, πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο και σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ναυς» ημερίδα με θέμα: «Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλεως στην ανάγκη σωστής αντιμετώπισης των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν πολλοί εκπαιδευτικοί της Ναυπάκτου με ενδιαφέρον για τα θέματα που παρουσιάσθηκαν. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε θέματα θεωρητικά, ενημερωτικά και εμπειρικά. Ιδιαίτερα τα τελευταία, που τα παρουσίασαν εκπαιδευτικοί που ασκούν ειδική αγωγή σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, προσήλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έδωσαν την αφορμή για πληρέστερη ενημέρωση. Πρέπει να σημειωθή ότι στην πόλη της Ναυπάκτου, εκτός από το ειδικό δημοτικό σχολείο, που λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και αρκετό καιρό, με διευθυντή τον δάσκαλο κ. Ρισβά, φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με οργανωτή και διευθυντή τον μαθηματικό κ. Κ. Καρβούνη. Το «Εργαστήριο» αυτό είναι μια σχολική μονάδα ειδικής αγωγής, που καλύπτει το χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απευθύνεται σε εκπαιδεύσιμα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το «Εργαστήριο» της Ναυπάκτου είχε το κύριο βάρος στην οργάνωση της Ημερίδας, με συνδιοργανωτές το Κ.Δ.Α.Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, το 3ο Γραφείο Δευτ/θμιας Εκπ/σης, τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδος.

Στην Ημερίδα, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, ήταν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό, εκτός από τους διοικητικούς και συνδικαλιστικούς παράγοντες της εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης και εκπρόσωπος του συλλόγου «Αλκυόνη», που δραστηριοποιείται αποδοτικά στον χώρο των «ατόμων με ειδικές ανάγκες»(Α.Μ.Ε.Α.).

π.Θ.Β.

***

Ο D.S. από την μακρινή Αμερική, ιδιοκτήτης επιχείρησης τροφίμων, από πολλά χρόνια έτρεφε πραγματικό έρωτα για το Άγιον Όρος. Χωρίς να το επισκεφθή ποτέ στο παρελθόν, γνώριζε «μέχρι και το τελευταίο δρομάκι του», από βιβλία, χάρτες, από το διαδίκτυο κλπ. Είχε διαβάσει τα πάντα που κυκλοφορούσαν στην αγγλική γλώσσα και αφορούσαν το Άγιον Όρος. Ενώ ήθελε πολύ να το επισκεφθή, δίσταζε από τον «φόβο» για την μεγάλη χαρά που θα αισθανόταν• δεν γνώριζε αν θα μπορούσε να την αντέξη. Όταν, όμως, ευδόκησε ο Θεός, ετοιμάσθηκε για το σημαντικό αυτό ταξίδι του. Αλλά ήθελε να πάη στο Άγιον Όρος βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός –πράγμα που από χρόνια επιθυμούσε–, ώστε να μπορή να συμμετέχη στην θεία Ευχαριστία και στην όλη ζωή των μοναχών. Σημειωτέον, ότι δεν ανήκε σε καμμιά θρησκεία, αν και είχε καλή ενημέρωση για πολλές από αυτές. Έτσι, ζήτησε να βαπτισθή από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, τον οποίο γνώριζε από τα βιβλία του που έχουν μεταφρασθή στα αγγλικά και τα έχει διαβάσει, καθώς και από μια επίσκεψή του στην Αμερική. Η βάπτιση έγινε στην Ναύπακτο και τώρα ο αγαπητός μας D. ζη την πραγματοποίηση του ονείρου του ζωής του, επισκεπτόμενος το πολυγαπημένο του Άγιον Όρος, ως νεοφώτιστος Ορθόδοξος Χριστιανός.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την χήρα του δολοφονημένου Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ για να την συλλυπηθή. Ο Πατριάρχης της χάρισε την εικόνα της Αγίας Υπομονής που είχε για χρόνια στο γραφείο του, για να δίνη κουράγιο στην ίδια και τα παιδιά της, στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα. Η κ. Ντινκ είπε στον Πατριάρχη ότι προσευχήθηκε πριν γράψει την ομιλία που εξεφώνησε στην κηδεία του άντρα της, μια ομιλία που μεταδόθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης διεθνώς. Το σπίτι της οικογένειας Ντινκ βρίσκεται στο Μακροχώρι, μια περιοχή έξω από τα τείχη της Πόλεως, στην οποία ζούσαν πολλοί Ρωμιοί και Αρμένιοι.

***

Ανοίγει μετά από 4,5 αιώνες η Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, προσδιορίζοντας μάλιστα ως πιθανότερο χρόνο των εγκαινίων, τις αρχές της άνοιξης. Στην Σχολή θα σπουδάζουν οι μελλοντικοί ιερείς του Πατριαρχείου, αλλά και τα επαγγελματικά στελέχη για την αντιμετώπιση της δυσχερούς καθημερινότητας, όπως γεωπόνοι η νοσηλευτές. Ο Μακ. Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την συμπαράστασή της και την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής που παρέσχε. Επίσης περιέγραψε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, με τα μικρά νοσοκομεία, τις εκκλησίες, τα σχολεία και τους Αρχιερείς του να εργάζονται συνεχώς για να φθάση παντού το Ευαγγέλιο της αγάπης, της συνδιαλλαγής και της ειρήνης. (rnn.gr)

***

Την αύξηση των Μητροπόλεων και των Χωρεπισκοπών της Εκκλησίας της Κύπρου σε δώδεκα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου σε συνεδρίασή της στις 12 Φεβρουαρίου ε.ε.. Συγκεκριμένα οι νέες Μητροπόλεις και Χωρεπισκοπές θα είναι: Κωνσταντίας, Μυριανθούσης, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αρσινόης, χωρίς να έχη αποσαφηνισθεί μέχρι στιγμής ποιές από αυτές θα είναι Μητροπόλεις και ποιές Χωρεπισκοπές, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος θα ιδρύση Χωρεπισκοπή στην Μητροπολιτική του περιφέρεια, προτείνοντας συγχρόνως τον κληρικό που θα επιθυμούσε να καταλάβη τη θέση. (rnn.gr)

***

Στα χέρια της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου βρίσκονται οι παρατηρήσεις του Κύπριου ομολόγου της, Νεοκλή Συλικιώτη για το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού. Οι διορθώσεις αποτελούν συλλογική δουλειά ιστορικών, καθηγητών κ.α. επιστημόνων από την Κύπρο, έχουν δε, την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας. Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αποστέλλονται συγχρόνως και σε όλα τα σχολεία της Μεγαλονήσου. Συνοπτικώς, οι διορθωτικές παρατηρήσεις αφορούν στον τρόπο παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων της τραγωδίας του 1974 αλλά και σε άλλα συνοδευτικά στοιχεία (π.χ. χάρτες). Ζητείται εξάλλου να απαλειφθή ο όρος "διχοτόμηση" και να αντικατασταθή από τον όρο "βίαιη διαίρεση του νησιού", όπως επίσης να προτιμηθούν οι όροι "Το Κυπριακό πρόβλημα" η "Η τραγωδία της Κύπρου", αντί του όρου "Κυπριακό ζήτημα". (rnn.gr)

***

Οι πρώην μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους μετά την αφαίρεση από αυτούς της ιδιότητας του αγιορείτη μοναχού, προέβησαν σε «δωρεές» των περιουσιακών στοιχείων της Μονής σε διάφορα Ησυχαστήρια και Μονές εκτός Αγίου Όρους που ακολουθούν το παλαιό Ημερολόγιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Μονές αυτές λίγο πριν (ένα μήνα) λάβουν την «δωρεές» συνέπηξαν Αστικές Εταιρείες, προκειμένου να τις αποδεχθούν. Τίθεται επίσης ζήτημα για την καταπάτηση του άρθρου 37 του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους που προβλέπει ότι καμμία πράξη των Μονών δεν είναι ισχυρή, αν δεν έχει την προσυπογραφή της Κοινότητας. (Ελευθεροτυπία).

***

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου ε.ε., στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, η Ιερά Σύνοδος διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ελλάδα, 25 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην Ημερίδα, που ήταν ανοικτή στο κοινό, συμμετείχαν Ιεράρχες, Έλληνες Ευρωβουλευτές και Αξιωματούχοι της Ε.Ε., Καθηγητές Πανεπιστημίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συμμετείχε με σχόλιο πάνω στην εισήγηση, «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Ελληνικός πολιτισμός», της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, Βουλευτού και τ. Επιτρόπου της Ελλάδος στην Ε.Ε.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2584