Skip to main content

Ὁ Ἅγιος Πολύκαρπος στὸν Βοτανικό

Την 2αν Ιουνίου 2007 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, στα όρια της ενορίας του αγίου Πολυκάρπου Βοτανικού στην διασταύρωση των οδών Σπύρου Πάτζη και Ιεράς Οδού.

Ὁ Ἅγιος Πολύκαρπος στὸν ΒοτανικόΣτην τελετή υποδοχής έλαβαν μέρος πλήθος ιερέων από τις γειτονικές ενορίες καθώς και από άλλους προσκυνηματικούς ναούς. Της τελετής προηξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων.

Την τελετή υποδοχής λάμπρυναν με την παρουσία τους οι κοινοβουλευτικοί και τοπικοί άρχοντες (Δημήτριος Κωνσταντάρας, Τόνια Κανελλοπούλου, Χρήστος Παπουτσής, Ζήσης Ψαράς, Γεώργιος Στάθης, Ρένα Μεταξά, Κωνσταντίνος Τσούτσουρας) πλήθος ενοριτών και άλλων προσκυνητών που κατέφθασαν από τους γύρω Δήμους.

Με το πέρας της τελετής υποδοχής ο Άγιος Μαραθώνος με το Ιερό Λείψανο στα χέρια του ηγήθηκε της πομπής για τον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου. Ο κόσμος που βρισκόταν στα πεζοδρόμια, αυτοί που ήταν στα παράθυρα των σπιτιών τους και οι ακολουθούντες έραναν την Ιερά πομπή του Αγίου με ροδοπέταλα, τόσα που λες και ήταν ροδοβροχή. Οι καμπάνες πρώτα της Αγίας Μαρκέλλας ήχησαν χαρμόσυνα για να υποδεχθούν τον Άγιο, σε λίγο ακούστηκαν και οι καμπάνες του Αγίου Πολυκάρπου που καλωσόριζαν τον Άγιο στο Σπίτι του.

Η μουσική του Δήμου Αθηναίων σε όλη την διαδρομή παιάνιζε θρησκευτικούς παιάνες και όταν η πομπή εισήλθε στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Πολυκάρπου απέδωσε τιμές Αρχηγού Κράτους. Οι Ιερείς και ιεροψάλτες υποδέχθηκαν τον Άγιο στο σπίτι του με το μεγάλο προκείμενο «Τις Θεός Μέγας» στον βαρύ ήχο, που έκανε τον κόσμο να κλάψη από χαρά – συγκίνηση και να σταυροκοπηθή ζητώντας την ευχή και ευλογία του.

Το Ιερό λείψανο τοποθετήθηκε σε λιτή κατάλληλα προετοιμασμένα προσκυνηματική θέση στο κέντρο του Ναού. Στην θέση αυτή το χαριτόβρυτο Χέρι του Πολιούχου και Προστάτου του Βοτανικού αναπαύθηκε ύστερα από 4 ώρες ταξίδι. Εκεί παρέμεινε για προσκύνηση και ευλογία μέχρι τις 6 Ιουνίου που αναχώρησε για την μόνιμη κατοικία του στην Μονή της Αμπελακιώτισσας πρώην Κοζίτζα. Πριν την αναχώρηση τελέστηκε Αγιασμός.

Καθ ολη την διάρκεια παραμονής του Ιερού Λειψάνου στον Ιερό Ναό πλήθος πιστών από όλη την Αττική και από άλλα μέρη της χώρας όπως τον Άγιο Πολύκαρπο της Χίου κ.α ήρθαν να προσκυνήσουν και ζητήσουν την μεσιτεία του Αγίου.

Οι ημέρες που παρέμεινε ήταν ημέρες κατάνυξης και προσευχής. Πλήθος Ιερέων χοροστάτησαν στις διάφορες ακολουθίες που τελέστηκαν (Θεία Λειτουργία, Ευχέλαιο, Αγιασμός, Παράκληση, Αγρυπνία) με προεξάρχοντα τον Άγιο Πολύκαρπο ο οποίος συνεχώς από το κέντρο του Ιερού Ναού ευλογούσε το πλήρωμα της Εκκλησία.

Καλλικέλαδοι ψαλτάδες με ύμνους και ωδές πνευματικές ανέπεμπαν ευχαριστήρια προς τον Πολιούχο του Βοτανικού. Το «Χαίρει έχουσα η Ναυπακτία» στον χαρμόσυνο και αυτοκρατορικό γ ήχο έκανε το εκκλησίασμα να χαίρεται ψάλλοντας και κάνοντάς το άλλον εθνικό ύμνο!

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στην αγρυπνία που τελέστηκε την προηγουμένη της αναχώρησης, η οποία άρχισε στις 20:30 της 5 Ιουνίου και τελείωσε περίπου στις 02:00 πρωινή της 6 Ιουνίου. Ο Ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος μέχρι το τέλος. Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήριος Δεσπότης με την μελίρρυτο φωνή του μας κράτησε σε εγρήγορση και επαφή με τα τεκταινόμενα στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Ευχαριστίες οφείλουμε προς τον Μακαριώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο για την θετική εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο για την μεταφορά του Αγίου Λειψάνου από την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης στον μοναδικό εν Αθήναις Ιερό Ναό επ ονόματι του Αγίου Πολυκάρπου. Ομοίως ευχαριστίες πρέπουν και στον Άγιο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την ευγενική παραχώρηση του Θείου Λειψάνου για προσκύνηση εκτός Μονής και Ναυπάκτου. Τον ηγούμενο της Μονής Αμπελακιωτίσσης π. Πολύκαρπο, ο οποίος καθ όλο το εορταστικό 5θημερο έλαβε μέρος σε όλες τις ακολουθίες μη φειδόμενος κόπων, συμπροσευχόμενος με τους πιστούς και ζητώντας από τον Άγιο Πολύκαρπο την Ευλογία του για να δώση τα προς σωτηρία στον καθένα.

Στους Πατέρες του Ιερού Ναού του Αγίου Πολυκάρπου π. Πολύκαρπο και π. Ανδρέα, καθώς και στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλόπτωχου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την άρτια οργάνωση της προσκυνηματικής εκδήλωσης.

Άγγελος Μεντζέλος

  • Προβολές: 2714