Skip to main content

Ἱερέας Θεόδωρος Κοκκάλης - Πελαγία Μοναχή.

Ἱερέας Θεόδωρος Κοκκάλης (1928-2007)

Ἱερέας Θεόδωρος Κοκκάλης (1928-2007)Την 3η Νοεμβρίου 2007 εξεδήμησε προς Κύριον ένας εκλεκτός Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κοκκαλης.

Ο π. Θεόδωρος γεννήθηκε στην Μαμουλάδα Ναυπακτίας το 1928. Ήταν έγγαμος Κληρικός και πατέρας ένδεκα παιδιών, από τα οποία τα περισσότερα έχουν τελειώσει Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1958 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Χριστοφόρο (τελευταία χειροτονία του). Διορίσθηκε Εφημέριος στην Ενορία Αφροξυλιάς Ναυπακτίας, όπου υπηρέτησε οκτώμιση χρόνια και πρωτοστάτησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέου. Έπειτα αποσπάσθηκε στην Ενορία Ξηροπηγάδου, όπου και εκεί ανήγειρε Ιερό Ναο προς τιμή του Αποστόλου Ανδρέου, που αποτελεί κόσμημα για την Ενορία και την γύρω περιοχή. Από τον Δεκέμβριο του 1974 μέχρι και την 1η Μαΐου 1997, ημέρα της συνταξιοδοτήσεως του, υπηρέτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναο της Αγίας Παρακευής Πόλεως Ναυπάκτου.

Σε ηλικία πενηντατριών ετών, και παρά τις μεγάλες οικογενειακές του υποχρεώσεις, έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1958 μέχρι το 1985 διηκόνησε και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την πολυχρόνια ασθένειά του την αντιμετώπισε με θαυμαστή καρτερία και υπομονή έχοντας και την συμπαράσταση της εκλεκτής Πρεσβυτέρας του Βασιλικής, η οποία τον εξυπηρέτησε με αφοσίωση μέχρι το τέλος.

Ήταν άνθρωπος πράος, ταπεινός, μειλίχιος και προσινής, ανεπιτήδευτος και λεπτός στούς τρόπους, και με ήθος ορθόδοξο και ιεροπρεπές και γι’ αυτό αγαπήθηκε από τούς Ενορίτες του και τα πνευματικά του παιδιά που εξομολογούσε και καθοδηγούσε για αρκετά χρόνια.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να αναδεικνύονται συνεχώς τέτοιοι Κληρικοί, οι οποίοι να είναι γνήσιοι ποιμένες των λογικών προβάτων του Χριστού, καύχημα και σέμνωμα της Εκκλησίας, παράκληση του λαού και αφορμή να δοξάζεται και να μεγαλύνεται το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού.

π. Γ.Δ.Π.

Πελαγία Μοναχή (1907-2007)

Πελαγία Μοναχή (1907-2007)Κοιμήθηκε στις 6 Οκτωβρίου ε.ε. η μοναχή Πελαγία (κατά κόσμον Αικατερίνη Πατούχα) από την αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου. Η μοναχή Πελαγία καταγόταν από το Ριγάνι, ήταν ορφανή και μεγάλωσε «ξενοδουλεύοντας».

Εισήλθε στην αδελφότητα της Γοργοεπηκόου σε ηλικία 70 ετών και ο Θεός την αξίωσε να ζήση τριάντα έτη μοναχικής ζωής, αφού κοιμήθηκε πλήρης ημερών (100 ετών).

Όπως μαρτυρούν οι Αδελφές της Μονής, ήταν «αγία ψυχή», τύπος και υπόδειγμα μοναχής, σιωπηλή, εργατική, πρόθυμη.

Την κηδεία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και τα χαρίσματα της κεκοιμημένης μοναχής.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2835