Skip to main content

«Περιθώριο και περιθωριακοί» - Συνάντηση του Μητροπολίτου με τους Φοιτητές - Αποφοίτους

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας μας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας, την ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Περιθώριο και περιθωριακοί», συζήτηση πάνω στο θέμα, μοίρασμα της βασιλόπιττας, η οποία περιείχε ένα κωνσταντινάτο φλουρί που συνοδευόταν και με 150 €, κλήρωση σε τέσσερεις Φοιτητές του ποσού των 150 € κατ' άτομο ως δώρο από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου, και δεξίωση με την οποία περατώθηκε η εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ανέλυσε την σχετική ορολογία (περιθώριο-περιθωριακοί, κοινωνικός αποκλεισμός-κοινωνικά αποκλεισμένοι), αναφέρθηκε στις διάφορες κατηγορίες περιθωριακών και κοινωνικά αποκλεισμένων και στο πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι την κοινωνική τους κατάσταση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους ανθρώπους εκείνους που αν και φαίνονται να ζουν στο περιθώριο, στην πραγματικότητα ευεργετούν με την ζωή τους όλη την κοινωνία.

Στην δεύτερη ενότητα αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζει το περιθώριο η Εκκλησία και στο τι κάνει για την διαποίμανση των περιθωριακών. Μίλησε για την συναναστροφή του Χριστού με τους περιθωριακούς της εποχής και τις ευεργεσίες Του προς αυτούς, για την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη που ασκεί η Εκκλησία, για την διδασκαλία της που είναι αντίθετη σε κάθε εθνικό και κοινωνικό ρατσισμό και για τον τρόπο διαποιμάνσεως των περιθωριακών από τους αγίους σε μίμηση του Χριστού. Ανέφερε μάλιστα τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα, του Γέροντος Πορφυρίου, του αγίου Συμεών του δια Χριστόν Σαλού, του οσίου Αβραμίου και της ανηψιάς του Μαρίας και μιας γυναίκας που έζησε στις ημέρες μας με πολλά στοιχεία κατά Χριστόν σαλότητας, της Στέλλας Μιυστακίδου.

Συμπερασματικά είπε ότι η κοινωνία είναι ένα σύνολο ανθρώπων που πρέπει να υπάρχουν μερικοί κανόνες για να μπορέση να επιβιώση. Όσοι δεν τηρούν αυτούς τους Κανόνες, αποβάλλονται από την ίδια την κοινωνία, τίθενται στο περιθώριο. Η Εκκλησία εργάζεται και μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στο περιθώριο της κοινωνίας, και αγαπά όλους, ακόμη και τους πιο μεγάλους αμαρτωλούς, αυτούς που η κοινωνία αποβάλλει. Κατέληξε λέγοντας ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, από πλευράς ανθρωπίνης λογικής, μέσα στην ιστορία είναι ο Θεός και η Εκκλησία, που αγαπούν πέρα από συμβατικότητες και κοινωνικές συμπεριφορές, και τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι σκανδαλιζόμενοι.

Κατά την συζήτηση ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των φοιτητών, όπως αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των περιθωριακών από την Εκκλησία και πως μπορούν οι Χριστιανοί να βοηθήσουν τους περιθωριακούς.

Ακολούθησε η δεξίωση, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση-έκφραση μέριμνας και αγάπης για τους σπουδάζοντες νέους της Επαρχίας μας.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2561