Skip to main content

Γεγονότα καὶ Σχόλια: Τεχνολογική υποβοήθηση ασθένειας - Η θεραπεία του Τριωδίου

Τεχνολογική υποβοήθηση ασθένειας

Στον τύπο είδαμε μια αναφορά στο βιβλίο της αγγλίδας ψυχοθεραπεύτριας Σούζι Όρμπαχ, που έχει τίτλο: «Καιρός να συζητήσουμε». Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε για να βοηθήση τις μητέρες να επικοινωνούν σωστά με τις νεαρής ηλικίας κόρες τους, πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματός τους, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Θα σταθούμε σ’ ένα σημαντικό απόσπασμα από το βιβλίο της Σ. Όρμπαχ, το οποίο παίρνουμε από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία (8/2/2008): «Τα νεαρά κορίτσια βομβαρδίζονται καθημερινά από εκατομμύρια εικόνες ψηφιακά κατασκευασμένης ομορφιάς και πλέον έχουμε επιστημονικές έρευνες στα χέρια μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι αυτός ο “βομβαρδισμός” μπορεί συχνά να είναι η αιτία γι’ αυτά τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης».

Μέσα σ’ αυτό το απόσπασμα βρίσκονται δύο σημαντικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους: Είναι η ψηφιακά κατασκευασμένη ομορφιά και τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αν τα σκεφθούμε λίγο καλά δείχνουν μια πτυχή της τραγικότητας του πολιτισμού και της προόδου μας, αφού από την μια μεριά με την τεχνολογία προσπαθούμε να παραστήσουμε μια ιδεατή ομορφιά και από την άλλη καταθλίβουμε με τα επιτεύγματά μας σ’ αυτήν την προσπάθεια τα πραγματικά, φυσικά πρόσωπα, που φέρουν θνητό και παθητό σώμα, υποκείμενο στις ασθένειες, τις παραμορφώσεις, την γήρανση, το θάνατο.

Ο εντοπισμός του προβλήματος αυτού είναι χρήσιμος όχι μόνο για τις μητέρες, αλλά για όλους μας, αφού δείχνει μια κοινωνική αρρώστια, η οποία δεν συνδέεται μόνο με «τις νεαρής ηλικίας κόρες» –εκεί ίσως είναι πιο εντονα τα συμπτώματα– αλλά με όλη την κοινωνία μας, αφού αφορά την χρήση της τεχνολογίας για την εικονική «αποκατάσταση της φύσεως» –γενικά της φύσεως και όχι μόνο της εικόνας του σώματος.

Στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, για έναν που ζη μέσα στον περίβολο της Εκκλησίας, δεν είναι αρκετές οι αναλύσεις και οι προτάσεις των ψυχοθεραπευτών. Ανατρέχει στην παράδοση της Εκκλησίας για να βρη αυτό που λείπει από κάθε ανθρωποκεντρική ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία του Τριωδίου

Η περίοδος του Τριωδίου, που διερχόμαστε, προβάλλει πρότυπα για την ζωή μας, που αποκαθιστούν τα πράγματα στη φυσική τους πορεία.

Πρώτον, μας απαγκιστρώνει από τις πιεστικές απαιτήσεις του σώματος, τις πέρα από το αναγκαίο, αλλά και από τα άγχη που δημιουργούν οι ατέλειές του. Και δεύτερον, μας υποδεικνύει την πνευματική ομορφιά του ταπεινού και απόνηρου νου, της απλής και καθαρής καρδιάς. Μας ελκύει στην αναζήτηση του Θεού, στην προσπάθεια ομοιώσεώς μας με τον Χριστό, η οποία μας δημιουργεί άλλα «αισθητικά κριτήρια», αφού έχουμε καθοδηγό εμπειρίες σαν κι’ αυτές του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, του οποίου το πρόσωπο έλαμπε όπως του Ποθητού Του.

Πάντως, απ’ την στιγμή που ο Χριστός γίνει ο Ποθητός μας, όπως ήταν για τον άγιο Συμεών, έχουμε φύγει πολύ μακριά από τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην παράσταση της ιδεατής ομορφιάς. Έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο υπάρξεως και αισθητικής.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2792