Skip to main content

Πανήγυρη Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο - Ο άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη

Πανήγυρη Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Εορτάσθηκε κατά το τριήμερο 10-12 Μαΐου ε.ε., στην Ναύπακτο η μετακομιδή του τιμίου Λειψάνου του αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, Προστάτου της επαρχίας. Το τίμιο Λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Πολυκάρπου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης και μία φορά τον χρόνο, μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Κυριακής των Μυροφόρων, κατέρχεται στην Ναύπακτο, για να ευλογήση την πόλη και να το προσκυνήσουν οι πιστοί.

Πανήγυρη Αγίου Πολυκάρπου στην ΝαύπακτοΤο Σάββατο το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο της πόλεως έγινε η υποδοχή του τιμίου Λειψάνου, το οποίο μετέφερε από την Ιερά Μονή ο Ηγούμενος Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς και το υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, με τους Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιο και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας και Πυλήνης κ. Ιωάννης Μπουλές, οι Αντιδήμαρχοι Ναυπάκτου, ο Πολιτευτής της Επαρχίας μας κ. Δημήτριος Πελέκης, και πιστοί από την Ναύπακτο και την Αμπελακιώτισσα. Ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος μίλησε για την ύπαρξη και βοήθεια των αγίων, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της Αγίας Γραφής. Ακολούθησε λιτανεία, προπορευομένων της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής και των παιδιών της Ενορίας με τα φαναράκια και τις λαμπάδες.

Την Κυριακή τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης –ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο σχετικά με την σκέπη που παρέχει ο άγιος Πολύκαρπος ως Προστάτης της Επαρχίας– και την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολίτων Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ακαρνανίας κ. Κοσμά και του Ποιμενάρχη μας κ. Ιεροθέου. Κατά την επίσημη τράπεζα που παρατέθηκε σε κέντρο της πόλεως, και ενώπιον των αρχών της πόλεως και των στενών συνεργατών της τοπικής Εκκλησίας, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, για την αποκαλυπτική φράση «γίνου πιστός άχρι θανάτου», την οποία είπε ο Άγγελος της Αποκαλύψεως στον Άγγελλο της Εκκλησίας της Σμύρνης, τον άγιο Πολύκαρπο.

Το εορταστικό λατρευτικό τριήμερο περατώθηκε με την νυκτερινή αρχιερατική θεία Λειτουργία την νύκτα της Δευτέρας, στο τέλος της οποίας σχηματίσθηκε μια δεύτερη λιτανεία από τους πιστούς και τους ιερείς που με τα κεριά στο χέρι συνόδευσαν τον Αρχιερέα που μετέφερε το τίμιο λείψανο στην Μητρόπολη, απ' όπου αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης.

Κατά την διάρκεια του τριημέρου πολλοί πιστοί πέρασαν από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, μεταξύ των οποίων μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για να προσκυνήσουν τον Άγιο και για να τους σταυρώση ο Ηγούμενος π. Πολύκαρπος με το λείψανο η να τους διαβάση κάποια ευχή.

Επίσης στα πλαίσια του εορτασμού πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας από τον εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωρίου Αμπελακιωτίσσης, με πολλές παλαιές φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες καταγράφεται και η στενή σύνδεση του χωριού με το Μοναστήρι και τους κατά καιρούς Ηγουμένους και Ιερομονάχους.

Α.Κ.

Ο άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη

Την εβδομάδα από την Δευτέρα του Παραλύτου μέχρι την Δευτέρα της Σαμαρείτιδος το τίμιο λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης επισκέφθηκε την Νέα Σμύρνη, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχη κ. Συμεών, για να ευλογήση τον λαό κατά την διάρκεια της πανηγύρεως της Αγίας Φωτεινής, κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Νέας Σμύρνης. Εκτενέστερη αναφορά θα γίνη στο επόμενο τεύχος της Ε.Π.

  • Προβολές: 2508