Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Εκδημίες Ιερέων

Κηδεύτηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στην Βλαχομάνδρα ο Αιδεσιμ. π. Σπυρίδων Σπυράντζος ο οποίος διετέλεσε εφημέριος του χωριού από την 16-1-55 ώς την 1-10-89. Την εξόδιο ακολουθία ετέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, συμπαραστατούμενος από πολλούς κληρικούς, εν μέσω του ποιμνίου του.

Γεννήθηκε το 1905 στην Βλαχομάνδρα. Νυμφεύτηκε την συγχωριανή του Αθηνά Κρεμμύδα στις 25-6-1933 με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κορίνθου από το 1953 ως το 1955.

Χειροτονήθηκε διάκονος την 1-1-55 και πρεσβύτερος την 16-1-55 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χριστοφόρο. Στον Ι.Ν. αγ. Αθανασίου Βλαχομάνδρας υπηρέτησε ανελλιπώς μέχρι την συνταξιοδότησή του εκτός από το διάστημα 9-11-56 μέχρι 15-12-56, όταν αποσπάστηκε στην Ελευθέριανη.

Ο π. Γεωργίος Καραγιάννης γεννήθηκε στην Φαμήλα το έτος 1905. Παντρεύτηκε την Πηνελόπη Δότσικου και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 1937 πήρε το απολυτήριο της Εκκλησιαστικής Προπαρασκευαστικής Σχολής της Ι. Μητρ. Ναυπακτίας και Ευρυτανίας.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 10 Απριλίου 1938 και πρεσβύτερος στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους από τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Γερμανό. Πρωτοδιορίσθηκε στην ενορία Εσωχωρίων Ευρυτανίας. Διετέλεσε εφημέριος στην Βομβοκού, στην Πωκίστα, στο Ξηροπήγαδο (Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής) και στην Παλαιοπαναγιά από τον Σεπτέμβριο 1952 μέχρι την συνταξιοδότησή του τον Απρίλιο του 1983.

Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 22 Ιανουαρίου του 1997.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Παναγόπουλος

Στις 2 Μαρτίου Κυριακή της Απόκρεω, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παναγόπουλος. Ο αείμνηστος Καθηγητής γεννήθηκε το 1938 στην Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Εσπούδασε την Ιερά Επιστήμη στην Σχολή της Χάλκης. Ειδικεύτηκε στην Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και την Ιστορία της Πρώτης Εκκλησίας. Διετέλεσε Καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστημίο Αθηνών από το 1979 έως την στιγμή της κοιμήσεώς του.

Τα τελευταία του χρόνια τα ανάλωσε στην μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμήνευσαν την Αγία Γραφή. Πρόβαλλε μάλιστα την πατερική Ερμηνευτική με διαλέξεις και άρθρα σε έγκριτα ξένα περιοδικά, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στους κύκλους των Γερμανών καινοδιαθηκολόγων να υπάρξη μια στροφή στους Πατέρες, αλλά και γενικότερα στον πλούτο της Ορθοδοξίας.

Μέσω του αειμνήστου καθηγητού κ. Παναγόπουλου άρχισε και στην Δύση να γίνεται αντιληπτό ότι η Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης δεν μπορεί να είναι μια απλή ανατομία ενός πτώματος, αλλά η θεία μετάληψη ενός ζωντανού οργανισμού. Η μελέτη και η κατανόηση της Αγίας Γραφής δεν μπορεί να γίνη μόνον με τις διάφορες εγκεφαλικές φιλολογικές μεθόδους, αλλά κυρίως με την απόκτηση του ιδίου Αγίου Πνεύματος, που εφώτισε τους συγγραφείς της, αλλά και τους ερμηνευτές της Πατέρες της Εκκλησίας. Η πατερική ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, η οποία με συνέπεια ήθους και ζωής προβλήθηκε στην Δύση από τον Καθηγητή κ. Παναγόπουλο, συγ-κίνησε πολλούς Ευρωπαίους προς την Ορθοδοξία.

Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύση μετά των εκλεκτών Του.

Σ.Δ.

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Την Κυριακή 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε, στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, εκδήλωση επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ι. Μητρόπολη, ο Δήμος Ναυπάκτου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ναυπάκτου. Ομιλητής ήταν ο κ. Ανδρέας Τσολοδήμος, και ανέπτυξε το θέμα: “Γεώργιος Καραϊσκάκης - το όνομα σύμβολο της Ρούμελης”.

Την Τρίτη 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον κ. Ιωάννη Βαρδακουλά με θέμα: “Η Κοινοτική Αυτοδιοίκηση του υποδούλου Ελληνισμού και η διαχρονική διδαχή της”. Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Ναυπάκτου και η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη.

Ο Σεβασμιώτατος συνεόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, προσκαλεσμένος από τους Καθηγητές και τον Διευθυντή του Σχολείου, και εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που γιορτάζει την μεγάλη αυτή επέτειο εν μέσω των μαθητών της Ναυπάκτου.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε τις πολύ προσεγμένες εορταστικές εκδηλώσεις των Δημοτικών Σχολείων της Ναυπάκτου, από τις οποίες κάποιες παρουσιάσθηκαν και στους γονείς των μαθητών.

Βοήθεια στους Αλβανούς

Από το καλοκαίρι του 1996 ιδρύθηκε και ήδη δραστηριοποιείται στη Ναύπακτο Περιφερειακή Επιτροπή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και μέλη της επίλεκτα στελέχη της Ναυπακτιακής κοινωνίας.

Σε πρόσφατη κινητοποίησή της για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας, η Επιτροπή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το λαό της Ναυπάκτου. Συγκέντρωσε από την Ιερά Μητρόπολη, τις Ενορίες, τα Σχολεία, τα Φαρμακεία και τα καταστήματα 700 κιλά φαρμακευτικού και νοσηλευτικού υλικού και 1.224.810 δραχμές. Ο Δήμος Ναυπάκτου προσέφερε 300 λίτρα ορούς.

Εκδρομές συνδέσμων αγάπης

Οι Σύνδεσμοι Αγάπης των ενοριών της Ναυπάκτου πραγματοποίησαν στις 3, 7 και 14 Απριλίου σύντομες προσκυνηματικές εκδρομές στην Ιερά Μονή Βαρνακόβης.

Στην κατανυκτική μοναστηριακή ατμόσφαιρα παρακολούθησαν το Μεγάλο Απόδειπνο, προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, δέχτηκαν το λιτό σαρακοστιανό κέρασμα και άκουσαν ωφέλιμα λόγια από την εμπειρία των μοναχών για τον πνευματικό αγώνα.

Αυτού του είδους οι μικρές εκδρομές έχουν σκοπό τον πνευματικό ανεφοδιασμό και την καλύτερη γνωριμία των Χριστιανών μεταξύ τους, καθώς και την σύνδεση των μοναστηριών με τις ενορίες.

Συζήτηση με τους μαθητές

Την Πέμπτη 10 Απριλίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συναντήθηκε, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, με τους μαθητές της Τρίτης τάξεως του 1ου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, μετά από σχετική αίτηση των καθηγητών και των μαθητών των λυκείων.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε μια μικρή εισήγηση, παίρνοντας αφορμή από μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε, σχετικά με το τί λείπει από τους σημερινούς νέους. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και διεξοδική συζήτηση κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την Εκκλησία και την παρουσία της στην σύγχρονη κοινωνία, τα προβλήματα των νέων και την αντιμετώπισή μέσα στην Εκκλησία.

Θέματα εσπερινών κηρυγμάτων Μητροπολίτου

Την Ε’ Κυριακή των Νηστειών τελείωσαν τα Κυριακάτικα Εσπερινά Κηρύγματα του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Τα κηρύγματα γίνονταν κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων και του Τριωδίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Τα θέματα που ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος προς πνευματική οικοδομή των Χριστιανών της Μητροπόλεώς μας είναι:

 • 17-11-96: “Το κήρυγμα ως λειτουργική πράξη”
 • 24-11-96: “Τα εισόδια της Θεοτόκου από λειτουργικής πλευράς”
 • 1-12-96: “Τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα”
 • 8-12-96: “Το δημογραφικό πρόβλημα”
 • 15-12-96: “Η προσκύνηση των Μάγων”
 • Τελώνου και Φαρισαίου: “Η τελωνική προσευχή”
 • Ασώτου: “Η εκκλησιολογική ερμηνεία της παραβολής του ασώτου”
 • Απόκρεω: “Η πατερική ερμηνεία της μελλούσης κρίσεως”
 • Τυρινής: “Η θεολογία της νηστείας”
 • Β’ Νηστειών: “Η αθεΐα κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά”
 • Γ’ Νηστειών: “Η προσωπικότητα και το έργο του Θεολήπτου Φιλαδελφείας”
 • Δ’ Νηστειών: “Η κατάκριση κατά τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος - η Συνθήκη του Σέγκεν”
 • Ε’ Νηστειών: “Η σφραγίδα του Χριστού”

 

Μόλις κυκλοφόρησε

Το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, που έχει τίτλο “Εντεύξεις και συνεντεύξεις” και κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, περιλαμβάνει κείμενα που γράφτηκαν από διάφορες αφορμές κατά την τελευταία περίοδο της διακονίας του στην Εκκλησία των Αθηνών, τα έτη 1994 και 1995.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη με επιμέρους τίτλους: Σχολιασμοί, Εισηγήσεις, Συνεντεύξεις και Επισημάνσεις. Τα κείμενά του αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα και θεολογικά θέματα μέσα στο πνεύμα της ποιμαντικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Προβολές: 1393

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance