Skip to main content

Δυσ-τοπία, Ου-τοπία, Ευ-τοπία

«Δυσ-τοπία, Ου-τοπία, Ευ-τοπία• ανάλυση των νεανικών κα εφηβικών εκρήξεων» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατά την συνάντηση που είχε με τους Φοιτητές-Αποφοίτους της Επαρχίας μας με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιττας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη την δεύτερη ημέρα του νέου έτους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει κοπή βασιλόπιττας, ομιλία του Σεβασμιωτάτου, συζήτηση με τους φοιτητές, κλήρωση δώρων και δεξίωση.

Δυσ-τοπία, Ου-τοπία, Ευ-τοπίαΟ Σεβασμιώτατος στην αρχή ερμήνευσε τις νεανικές και εφηβικές εκρήξεις, τα αίτια και τις εκδηλώσεις τους από ψυχολογική, βιολογική, κοινωνική και φιλοσοφική πλευρά, αναφερόμενος κυρίως στις απόψεις του νομπελίστα Κόνραν Λόρεντς και του αρχαίου φιλοσόφου Ηρακλείτου. Στην συνέχεια ανέλυσε τις έννοιες ουτοπία, δυστοπία και ευτοπία, οι οποίες εμπεριέχονται σε κάθε επαναστατική και ανατρεπτική του κοινωνικού κατεστημένου κίνηση. Κατά την ανάλυσή του στηρίχθηκε σε σύγχρονους δυτικούς κοινωνιολόγους. Έπειτα παρουσίασε συγκεκριμένα ουτοπικά παραδείγματα κάνοντας μια αναδρομή από την αρχαιότητα (Πλάτων, Αριστοτέλης, Σόλων) και περνώντας από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έφθασε σε ουτοπικά παραδείγματα κατά την περίοδο του Διαφωτισμού μέχρι και την εποχή μας. Έπειτα παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ των ουτοπικών κινημάτων και του Χριστιανισμού και εξήγησε τις τέσσερεις κοινωνίες τις οποίες έχει υπ' όψη του ο Χριστιανισμός (παραδείσια, μεταπτωτική, εκκλησιαστική, εσχατολογική) που δεν αφήνουν το χριστιανικό κήρυγμα να γίνη ουτοπία, διότι και αποβλέπει την τέλεια ολοκληρωμένη κοινωνία, αλλά και θεραπεύει την αμαρτία και τις αστοχίες. Τέλος παρουσίασε το πως ο Χριστιανός μπορεί να βιώση μια μορφή αναρχίας μέσα από την αγάπη και την ελευθερία και πως μπορεί ζώντας στην ιστορία να σέβεται τους θεσμούς αλλά με την εν Χριστώ ζωή του να τους υπερβαίνη.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

«Οι κοινωνίες μας σήμερα εκφράζουν την δυσ-τοπία. Υπάρχει αδικία, ανισότητα, απουσία νοήματος για την ζωή. Πρέπει να έχουμε όραμα για την ευ-τοπία. Αλλά χρειάζεται προσωπικός αγώνας για να καθαρίσουμε τα πάθη και να ασκήσουμε βία εσωτερικά. Ο μεγαλύτερος πόλεμος γίνεται μέσα στην καρδιά. Ο Χριστός είπε, «η βασιλεία του Θεού βιάζεται, και οι βιαστές αρπάζουσιν αυτήν». Ο Χριστός δεν ήλθε για να φέρη ένα λίπασμα για να συντηρή τον ανθρωποκεντρικό θεσμό, αλλά εξήλθε ως βόμβα («πυρ ήλθον βαλείν εις την γην») για να ανατινάξη τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό και να τον κάνη Εκκλησία.

Δυσ-τοπία, Ου-τοπία, Ευ-τοπίαΑυτό όμως δεν γίνεται με μολότοφ, και σπάσιμο βιτρινών, αλλά με το πυρ μέσα στην καρδιά και το σπάσιμο της βιτρίνας της υποκρισίας του εαυτού μας.

Όχι λοιπόν ουτοπία, αλλά αγώνας με ελευθερία και αγάπη για να μετατρέψουμε την δυστοπία σε ευτοπία».

Ήταν μια προσφορά λόγου που οφείλουν οι Ποιμένες να καταθέτουν για τους νέους• λόγου που δεν ακούγεται εύκολα στις συντροφιές των νέων, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ίσως ούτε στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το θέμα ήταν επίκαιρο, η ανάλυση διεξοδική και κίνησε το ενδιαφέρον των νέων που εκδηλώθηκε με πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις που σε μερικές περιπτώσεις θύμιζαν «νεανικές εκρήξεις». Η συζήτηση ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα και σε καλό επίπεδο και δεν φαίνεται να τελείωνε, αν δεν υπήρχε χρονικό όριο.

Ακολούθησε το μοίρασμα της Βασιλόπιττας, η οποία περιείχε ένα φλουρί κωνσταντινάτο (προφορά της κ. Αικατερίνης Λόη) που συνοδευόταν με δύο βιβλία και το ποσόν των 200 ευρώ.

Έπειτα έγινε κλήρωση για τέσσερεις από τους παρόντες, οι οποίοι έλαβαν οι δύο πρώτοι από έναν φορητό υπολογιστή σύγχρονης τεχνολογίας και βιβλία, και οι δύο επόμενοι από 200 ευρώ και βιβλία επίσης.

Ακολούθησε η δεξίωση που προσέφεραν κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ομάδα φοιτητριών από την Θεσσαλονίκη, οι οποίες μετά την εκδήλωση τραγούδησαν με μουσική συνοδεία και έψαλαν κάλαντα για τους συμφοιτητές τους.

Στην κατάμεστη από φοιτητές αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως παρευρέθησαν επίσης και οι Διευθυντές και οι Θεολόγοι Καθηγητές των Λυκείων και Γυμνασίων της Πόλεώς μας που κλήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη για να συμμετάσχουν στην εορταστική και ωφέλιμη αυτή εκδήλωση για τους παλαιούς μαθητές τους.–

Α.Κ.

  • Προβολές: 2916