Skip to main content

Στην Μυτιλήνη

Στην ΜυτιλήνηΤην Μυτιλήνη επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, προκειμένου να συμμετάσχη στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, του εν Μυτιλήνη μαρτυρήσαντος, πολιούχου της Μυτιλήνης, και να δώση μια σειρά ομιλιών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προεξήρχε στον πανηγυρικό εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο, κάνοντας μια αμφίδρομη αναγωγή από τις τρεις βασικές περιόδους του βίου του Νεομάρτυρος στις τρεις βασικές ιστορικές-πνευματικές περιόδους της ανθρωπότητος και στην ζωή κάθε ανθρώπου. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αυλώνος κ. Χριστόδουλος και ο οικείος Ποιμενάρχης.

Την κυριώνυμο ημέρα έγινε αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης μας και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην μεγάλη αξία των Νεομαρτύρων για την Εκκλησία και το Γένος.

Το αξιοσημείωτο ήταν η συμμετοχή του λαού στα τελούμενα, με την προσοχή, την προσευχή και την συμψαλμωδία τους.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι την ημέρα της πανηγύρεως του αγίου Θεοδώρου λειτουργούν όλοι οι Ιεροί Ναοί της πόλεως και εκκλησιάζονται οι μαθητές των Σχολείων.

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος έδωσε συνέντευξη, μιας ώρας, για τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για θέματα ευγονίας και ευθανασίας.

Το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη και ο Σύλλογος Θεολόγων Νήσου Λέσβου διοργάνωσαν εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης (500 θέσεων) υπό την αιγίδα του Δήμου με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο και θέμα: «Η κοινωνία της κατανάλωσης».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και «χρωμάτισε» με την μελωδική του φωνή ο μουσικολογιώτατος Πρωτοπρ. π. Παναγιώτης Ιωακείμ ψάλλοντας επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του σε τρεις κυρίως ενότητες: α) Η κατανάλωση και το φαινόμενο του καταναλωτισμού και του ανθρώπου καταναλωτή, ο οποίος δεν είναι φορέας αξίας, αλλά είναι ο,τι έχει, διακρίνεται για την στειρότητα σκέψεως και ιδεολογίας, η ζωή του θεωρείται κεφάλαιο που πρέπει να επενδυθή και βιώνει την ευδαιμονία. β) Το «πνεύμα», η φιλοσοφία και οι αρχές του καπιταλισμού. Κυρίως αναφέρθηκε στα όσα συμπέρανε με τις μελέτες του ο Μαξ Βέμπερ για την συμβολή του Προτεσταντισμού στην γένεση και εξέλιξη του καπιταλισμού και την «θεολογική»-φιλοσοφική στήριξή του και στα όσα «συμβούλευε» τους συμπατριώτες του ένας από τους πατέρες του καπιταλισμού, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. γ) Τέλος, η προσπάθεια των Βυζαντινών-Ρωμηών αυτοκρατόρων να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες των «δυνατών» έναντι των «πενήτων». Η τελική «πρόταση» του Σεβασμιωτάτου μετά την ανάπτυξη του θέματος ήταν να κάνουμε αντίδραση στην κατανάλωση με λογική χρήση, με ασκητική και με ελεημοσύνη.

Την ομιλία παρακολούθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Μυθήμνης κ. Χρυσόστομος και Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αιγαίου κ. Αν. Παπαληγούρα, του οποίου το μήνυμα αναγνώσθηκε, Βουλευτές του Νομού, εκπρόσωπος του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατιωτικοί και Αστυνομικοί αξιωματούχοι, Ιερείς, Εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες που γέμισαν την Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. Ανάμεσα στους επωνύμους να αναφέρουμε τον κ. Ν. Σηφουνάκη, πρ. Υπουργό Αιγαίου, και τον πρ. Νομάρχη Μυτιλήνης κ. Δ. Βουνάτσο.

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος μίλησε σε Κληρικολαϊκή Σύναξη στην Ενορία Πάμφιλας. Στην Μυτιλήνη υπάρχει η παράδοση κάθε μήνα, καθημερινή ημέρα, να γίνεται αρχιερατική θεία Λειτουργία σε μια Ενορία με την συμμετοχή των Κληρικών και λαϊκών της περιοχής. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και εντός του Ιερού Ναού αναπτύσσεται ένα θέμα και γίνεται συζήτηση με την συμμετοχή όλων των εκκλησιαζομένων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μίλησε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Πάμφιλας, μετά την αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιάκωβος, με θέμα σχετικό με την ψυχική υγεία του συγχρόνου ανθρώπου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος έδειξε σε κάθε στιγμή την αγάπη και την νησιώτικη-αρχοντική φιλοξενία του και δέχθηκε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, συν τοις άλλοις και για την συμπλήρωση εικοσαετούς θεοφιλούς ποιμαντορίας του.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2755