Skip to main content

Εἰδήσεις - Κατασκηνώσεις 2009


Κατασκηνωτικές δραστηριότηρες Ιεράς Μητροπόλεως Καλοκαίρι 2009

Εφέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Περίοδος Κοριτσιών: 7-18 Ιουλίου
  • Περίοδος Αγοριών: 21 Ιουλίου -1 Αυγούστου
  • Ημερίδα Φοιτητών-Αποφοίτων: 20 Ιουλίου 6.30 μ.μ.

Καλούνται οι νέοι και τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτή την θερινή νεανική, δημιουργική και κοινωνική δραστηριότητα με την φροντίδα, την μέριμνα και υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές θα γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ. 26340 22980 – 23258, fax 2634027665).
 

***

... και ο μικρός αγκάλιασε την εικόνα της Αναστάσεως (που είχα ξεχάσει ολότελα και ήταν όσο το μισό μπόϊ του), να πάμε να κάνουμε το μνημόσυνο του παπα-Παύλου.«Τον Ιανουάριο εκοιμήθη εν Κυρίω ένας νέος Ιερέας, ο παπα-Παύλος. Νέος, σεμνός, λόγιος και καθηγητής στο σχολείο και στο Θεολογικό μας Σεμινάριο. Θρήνος και οδυρμός από παντού. Στα σαράντα συγκεντρωθήκαμε για να τελέσουμε μνημόσυνο επί του τάφου. Ήταν Σαρακοστή. Τελευταία του επιθυμία πριν μπη στο χειρουργείο ήταν: "Να με θάψετε στην Ενορία μου, στον Άγιο Τίτο, στο Mbalmayo...". έτσι κι έγινε, σαν να τόξερε… Με αφόρητη λύπη και άσχημη διάθεση ξεκινήσαμε για το μνημόσυνο. Τα παιδιά του Λυκείου είχαν τυπώσει την φωτογραφία του σε φανελλάκια και τα φορούσαν, ενώ στην πλάτη έγραφαν: "Καλή αντάμωση, πάτερ Παύλε". Ετοιμαστήκαμε στο Ιερό της Εκκλησίας για να βγούμε στο προαύλιο για το μνημόσυνο. Ντύθηκαν και δυό ιερόπαιδες. Τους είπα: "Πάρτε τις λαμπάδες και προπορευθήτε...".Ο ένας, ο μεγαλύτερος υπάκουσε, ο μικρότερος με κοίταζε... "Πάρε τη δεύτερη λαμπάδα", του είπα επιτακτικά. Συνέχιζε να με κοιτάζη. "Δεν θα καταλαβαίνη γαλλικά", σκέφθηκα και έψαξα με το βλέμμα μου να βρω κάποιον να μεταφράση στην τοπική διάλεκτο. Τότε ο μικρός μου έδειξε με το χεράκι του προς τη μεριά του Διακονικού. "Τι είναι;", του είπα. Και τότε έκανε δυό βήματα προς την πλαϊνή Αγία Τράπεζα και μου έδειξε ξανά με το χέρι του. Κοίταξα προς τα εκεί που μου έδειχνε... ήταν η εικόνα της Αναστάσεως...! Ξαφνικά όλα ανατράπηκαν μέσα μου... καί η θλίψη και η δυσκολία μου... καί κατάλαβα ότι εγώ ήμουν αυτός που δεν καταλάβαινε. "Ναι, ναι", του έγνεψα καταφατικά και ο μικρός αγκάλιασε την εικόνα της Αναστάσεως (που είχα ξεχάσει ολότελα και ήταν όσο το μισό μπόϊ του), να πάμε να κάνουμε το μνημόσυνο του παπα-Παύλου. Βγήκαμε ψάλλοντας το "Χριστός Ανέστη". Έκανε αφόρητη ζέστη, αλλά τούτη η κίνηση του μικρού παιδιού του Ιερού με την εικόνα της Αναστάσεως, παράξενο πως, δρόσισε και παρηγόρησε την θλίψη μας για την αναπάντεχη έξοδο του αδελφού μας. Καλή Αντάμωση αδελφέ Παύλε! Στην αντάμωσή μας. Καλή Ανάσταση αδελφοί! Χριστός Ανέστη!

+ Ο Καμερούν Γρηγόριος».

(Aπό την Πασχαλινή ευχετήριο κάρτα του Θεοφιλ. Επισκόπου Καμερούν Γρηγορίου).

***

«Καλώς συνήχθημεν δια να είπωμεν και εις τους εις τους τάφους των αναπαυομένους αοιδίμους Οικουμενικούς Πατριάρχας ότι εγυμνώθη ο Άδης, επατήθη ο θάνατος, εσυλήθη το βασίλειον του σκότους, κατεπόθη η φθορά, ανέστη Χριστός, ο της Δικαιοσύνης Ήλιος ανέτειλεν εκ του τάφου ωραίος ως Νυμφίος εκ παστού και ζωήν αιώνιον πολιτεύεται εις τους αιώνας. Να τους είπωμεν ότι ο ύπνος των θα είναι βραχύς, τα οστά των θα ανατείλουν ως βοτάνην και θα συνεγερθούν εις ανάστασιν ζωής με όλα τα πιστά τέκνα των, τα πνευματικά, τα οποία εποίμαναν όταν ήσαν επί του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, με όλην την πονεμένην Ρωμηοσύνην…». Λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί, μετά την θεία Λειτουργία της Παρασκευής της Διακαινησίμου, ενώπιον Ναυπακτίων και άλλων προσκυνητών (βλ. κύριο θέμα παρόντος).

***

Το Πάσχα ο Μακαριώτατος με τον Δήμαρχο της Αθήνας γιόρτασαν μαζί με περίπου 2.000 χιλιάδες ανήμπορους συνανθρώπους μας, στην οδό Σοφοκλέους, σε ένα πασχαλινό τραπέζι που τα είχε όλα. «Εμείς ως Εκκλησία θα κάνουμε ο,τι μπορούμε, για να σταθούμε πλάι στους ανθρώπους που υποφέρουν. Είναι αποστολή μας και καθήκον μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

***

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2009, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Συνάντηση για τους Ιερείς που διακονούν τους ασθενείς στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Η Συνάντηση πραγματοποίηθηκε κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από σχετική πρόταση προς αυτήν του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων. Την παρακολούθησαν Κληρικοί από τις Ιερές Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου. Σκοπός της ήταν η γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων, ο συντονισμός, η κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των Κληρικών προς υλοποίησή τους και η συμπαράσταση στο έργο τους. Μίλησαν εισαγωγικά ο Σεβασμιώτατος και ο Πρωτ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης (στο προεδρείο παρακάθισαν επίσης ο Πανοσολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Μηλιώνης και ο Γραμματεύς της Επιτροπής π. Σπυρίδων Κατραμάδος), και στην συνέχεια δέχθηκαν ερωτήσεις και κυρίως άκουσαν ενδιαφέρουσες θέσεις και προτάσεις οι Κληρικοί που έχουν την ευαίσθητη και όλως ιδιαίτερη αυτή ποιμαντική διακονία.

***

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Αίγιο παρουσία του Μακαριωτάτου κ. Ιερώνυμου. Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε δημόσια για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησε να παραμείνη υποχρεωτικό, διότι συμβάλλει στην σωστή θρησκευτική αγωγή των παιδιών, και ως προς την αποδοτικότερη μετάδοσή του σ’ αυτά «η Πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να βρουν την καλύτερη δυνατή μέθοδο». Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε δημοσίως από την Πολιτεία, η Εκκλησία να έχη λόγο στον καθορισμό της ύλης των Θρησκευτικών.

***

Το Σάββατο και την Κυριακή του Θωμά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Σμύρνη και την αρχαία Έφεσο. Εκεί, στα ερείπια του Ναού της Θεοτόκου, στον οποίον συνεκλήθη η Αγία Γ Ο?κουμενική Σύνοδος, εψάλη ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Πατριάρχου, ο Οποίος και μίλησε προς τους συγκεντρωθέντες πιστούς. Την Ακολουθία του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας κάλυψε η τοπική Τηλεόραση και αρκετοί δημοσιογράφοι, στις ερωτήσεις των οποίων απάντησε ο Πατριάρχης. Την Κυριακή ο Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος από την Σμύρνη, την Μυτιλήνη και την Δράμα. Στο τέλος της Λειτουργίας τέλεσε τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του διατελέσαντος εφημερίου του Ναού αειμνήστου π. Τιμοθέου Αργουδάρη, ως και των ψυχών των εν Σμύρνη και εν τη περιοχή αυτής αναπαυομένων πατέρων και αδελφών και μίλησε προς τους πιστούς, και τους διένειμε τα πασχαλινά αυγά. Επίσης ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κοιμητήριο της Σμύρνης, στο οποίο έψαλε τρισάγιον υπέρ πάντων των αναπαυομένων σε αυτό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, κατασκηνώσεις

  • Προβολές: 3192