Skip to main content

Κύριο θέμα: Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ναύπακτο - «Εκκλησία και Πολιτισμός»

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν κατά το τριήμερο 26-28 Ιουνίου ε.ε. στην Ναύπακτο, το Β Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ως άνω Τμήματος με γενικό θέμα «Εκκλησία και Πολιτισμός».

Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ναύπακτο - «Εκκλησία και Πολιτισμός»Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, Πρωτ. Αθανάσιο Λαουρδέκη, Νεκτάριο Ματζουρανάκη, Απόστολο Νικολαΐδη, Ειρήνη Χριστινάκη, Αθανάσιο Γλάρο, Αθανάσιο Μελισσάρη, Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο, Χρήστο Σιάσο, Αμαλία Προκοπίου, Αντωνία Σαμιωτάκη, Σπύρο Σιάσο, Σοφία Λαναρά – Κατσούλη, Σαλίμ Σλεϊμάν, Ευάγγελο Κούμπουλη και Γεώργιο Λάζαρη.

Η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής κ. Ελένη Χριστινάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος, Πανεπιστημιακοί Διδάσκαλοι, υποψήφιοι Διδάκτορες και νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, μαθητευόμενοι επιστήμονες της θεολογικής επιστήμης απ' όλη την Ελλάδα βρέθηκαν για τρεις ημέρες στην πόλη μας, ανακοίνωσαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες τους και έκαναν γόνιμες επιστημονικές συζητήσεις, θίγοντας ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, διαβάζοντας τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου. Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό και ως φιλοξενών Μητροπολίτης, έκανε την εισαγωγική εισήγηση με θέμα «Αποκάλυψη και Πολιτισμός», προήδρευσε στην τελευταία Συνεδρία το Σάββατο το βράδυ και κήρυξε την λήξη του Συνεδρίου, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του.

Με την παρουσία του τίμησε το Συνέδριο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος και έκλεισε την τελευταία Συνεδρία του Σαββάτου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθ. Σώκος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης (οι οποίοι ήταν και χορηγοί του Συνεδρίου), η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής κ. Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κυρίλλος Κατερέλος, ο Προέδρος του Μεταπτυχιακού Θεολογικού Συνδέσμου κ. Φίλιππος Τακόπουλος και ο Προέδρος του ΣΜΕΚΘΕ κ. Νεκτάριος Ματζουρανάκης. Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η κατά τις εργασίες του, παρέστησαν ακόμη ο Βουλευτής κ. Βασ. Μαγγίνας, οι πολιτευτές κ. Δημ. Πελέκης και Ζαφ. Δημαδάμα (απέστειλε χαιρετισμό), οι Δήμαρχοι Αντιρρίου κ. Γ. Κολοβός, Πυλήνης κ. Ιω. Μπουλές, Παρακαμπυλίων κ. Λ. Παπαθανασίου και Ευπαλίου κ. Αν. Παγώνης, οι Διοικητές της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου, Θεολόγοι και Εκπαιδευτικοί της πόλεως και πολίτες που ενδιαφέρονταν για το θέμα.

Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους ήταν οι εξής: –Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος «Αποκάλυψη και πολιτισμός», –Νικόλαος Νικολαΐδης, Καθηγητής «Το κάλλος στην κτίση και την Ιστορία», –Διοτίμα Λιαντίνη, Καθηγήτρια «Η Εκκλησιαστική διάσταση της ιστορίας της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, με βάση το εικονογραφικό παράδειγμα του τρίπτυχου Stavelot», –Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Λέκτορας «Ο πολιτισμός της θρησκευτικής κοινότητας», –Νεκτάριος Ματζουρανάκης, Μ/Φ «Εκκλησία και Τέχνη: Ορθόδοξες προσεγγίσεις με αφορμή την περί των ιερών εικόνων διδασκαλία της Z’ Οικουμενικής Συνόδου», –Βασίλειος Γαϊτάνης, Επίκουρος Καθηγητής «Η αλλοτρίωση των ΜΜΕ στον σύγχρονο κόσμο», –Δημήτριος Τριανταφύλλου, Μ/Φ, «Η πολιτιστική διάσταση του διαδικτυακού περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων στο μάθημα των θρησκευτικών», –Ξενοφώντας Κουτσουλιάς, Μ/Φ «Το μάθημα των θρησκευτικών ως παράγοντας καταπολέμησης του ρατσισμού», – Σταυρούλα Μαρινοπούλου, Μ/Φ, «Πολιτιστική θεώρηση της χριστιανικής λατρείας», –π. Βασίλειος Αθανασόπουλος, Μ/Φ «Το Ευαγγελικό κήρυγμα μέσω της τέχνης», –Γεώργιος Στυλιαράς, Δρ. Θεολόγος «Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως παράγων πολιτισμού στα Βαλκάνια», –Ελένη Γιαννακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια «Διαπολιτισμικές σταθερές στους Ιερούς Κανόνες», –Ίαν Πόποβιτς, Μ/Φ «Ορθόδοξη Εκκλησία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η περίπτωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας», –Αργυρώ Κασιμάτη, Μ/Φ «Εκκλησία και σύγχρονες πολιτισμικές προκλήσεις» –Ανδρέας Καρίβαλης, Μ/Φ «Θρησκευτικός τουρισμός: Μία συνάντηση Εκκλησίας και πολιτισμού», –π. Θωμάς Βαμβίνης, Μαθηματικός, Θεολόγος «Εκκλησιαστική ζωή και μαθηματική σκέψη», –π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής «Ο Λατίνος ποιητής και υμνογράφος Προυδέντιος», –Χρήστος Μπακογιάννης, Μ/Φ «Όψεις πολιτισμού στις επιστολές της αιχμαλωσίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά», –Γεώργιος Στολίγκας, Μ/Φ «Το Πηδάλιο ως μνημείο του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού», – Αλέξανδρος Γαλανόπουλος, Μ/Φ «Μαρτίνος Λούθηρος και Θωμάς Ακινάτης: Βιβλικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και καθορισμός του δόγματος ως παράγοντες διαμόρφωσης πολιτισμού στη δυτική χριστιανική Ευρώπη», –Αναστάσιος Ακρίδας, Μ/Φ «Η σχέση Ιουδαίων και Χριστιανών στο έργο του Ιουστίνου (Διάλογος προς Τρύφωνα)».

Οι Συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Παπαχαλάμπειο Αίθουσα. Οι Σύνεδροι φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Ναυπάκτου, ενώ τα γεύματα προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Αγάπης των Ενοριών της πόλεως.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Στις 11:00 π.μ. έλαβε χώρα η τελική συνεδρία για την ανακοίνωση των πορισμάτων του Συνεδρίου από την αρμόδια επιτροπή (βλ. σελ. 11).

Κατά την λήξη του Συνεδρίου ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών ανεκήρυξε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, που είναι ήδη επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, ως Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και του απένειμε τιμητική πλακέτα: «ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την μέγιστη προσφορά του στην ανάδειξη της Θεολογικής Επιστήμης και των Γραμμάτων, καθώς και για τον πύρινο ζήλο του στην διάδοση της αλήθειας».

Επίσης ο Σύλλογος τίμησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίαν για την πολύπλευρη προσφορά του στην Σχολή και τους Φοιτητές, την Κοσμήτορα της Σχολής κ. Ελένη Χριστινάκη για την «μητρική» στοργή, την μέριμνα και την φροντίδα με την οποία περιβάλλει τους μεταπτυχιακούς Φοιτητές, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Νικόλαο Τζιράκη και τον Μεσολογγίτη Καθηγητή κ. Χρήστο Σιάσο για την συμβολή του στην πραγματοποίηση των δύο πρώτων Θεολογικών Συνεδρίων του Συλλόγου.

Όσοι παρακολούθησαν το Συνέδριο παρατήρησαν το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας Καθηγητών και Φοιτητών, ενώ οι Σύνεδροι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τις τοπικές Αρχές, από την φιλοξενία και την ομορφιά της Ναυπάκτου.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 3820