Skip to main content

Γεγονὸς καὶ Σχόλιο: Ο φόβος της ασθένειας

Η νέα ασθένεια εξαπλώνεται παντού και προκαλεί πανικό στους ανθρώπους. Ο φόβος έχει επεκταθή μαζί με την ασθένεια σε όλον τον κόσμο και όλοι ανησυχούν, προσπαθούν δε να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην αρρωστήσουν από αυτήν.

Βέβαια, δεν είναι η μοναδική ασθένεια που επικρατεί σήμερα στον κόσμο. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν τα θέματα, πολλοί ασθενείς στα Νοσοκομεία δεν πεθαίνουν από τις ασθένειες για τις οποίες εισήχθησαν σε αυτά, αλλά από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις, που έχουν σχέση και με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του ανθρώπου, υπήρχαν πριν την εμφάνιση της νέας ασθένειας η ασθένειας των χοίρων και θα υπάρξουν και μετά την εύρεση του καταλλήλου φαρμάκου για την αντιμετώπισή της.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι γιατί ο άνθρωπος φοβάται την ασθένεια γενικά. Δύο είναι τα σημεία, μεταξύ των άλλων, που θα μπορούσαν να θιγούν στο σημείωμα αυτό.

Το πρώτο είναι ότι η ασθένεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι ένα παρά φύση γεγονός, ένα παράσιτο στην ανθρώπινη φύση. Η θνητότητα είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας. Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο με ασθένειες, αλλά κατά πάντα υγιή. Η ασθένεια ήλθε στον οργανισμό μας μετά την διάπραξη της αμαρτίας, μετά την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό. Έτσι, η παρά φύση κατάσταση της αμαρτίας δημιουργεί φόβο.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο φόβος της ασθένειας, στο βάθος του, κρύβει τον φόβο του θανάτου. Όταν βλέπουμε κάτι να γίνεται στο σώμα μας, αμέσως αναδύεται το ερώτημα: «Μήπως πεθάνω; Μήπως αυτή η ασθένεια με οδηγήσει στον θάνατο;».

Ο φόβος του θανάτου δημιουργεί πολλά υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η συσσώρευση του πλούτου, τα συντάξιμα χρόνια, οι ποικίλες ασφαλίσεις έχουν ως αφετηρία την αντιμετώπιση των γηρατειών και τελικά τον φόβο του θανάτου. Παντού βλέπει κανείς τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τα γηρατειά τους.

Αλλά και αυτός ο φόβος του θανάτου έχει πολλές αιτίες. Η μία αιτία είναι η λύπη για την αποχώρηση από την ζωή αυτή, με την οποία η πλειονότητα των ανθρώπων είναι ταυτισμένη και την οποία θεωρεί ως την μόνη αξία. Οι φιλήδονοι άνθρωποι θεωρούν ως υπεραξία ο,τι τους προσφέρουν οι αισθήσεις και τα υλικά αγαθά του παρόντος βίου. Η άλλη αιτία είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής μετά την έξοδό της από το σώμα, αφού θεωρούν τον θάνατο ως το τέλος όλης της ζωής και με αυτόν οδηγείται ο άνθρωπος στο απόλυτο μηδέν. Και μία τρίτη αιτία του φόβου του θανάτου, κυρίως γι’ αυτούς που πιστεύουν στην ζωή μετά τον θάνατο, είναι η κρίση του Θεού, λόγω των τύψεων και των ενοχών που προκαλεί η αμαρτία.

Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και σε όσα Εκείνος μας απεκάλυψε για την αιώνια ζωή και την αγάπη Του για τον άνθρωπο, γνωρίζει και να ελευθερώνεται από τις τύψεις της συνειδήσεως και να απαλλάσσεται από τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου. Αυτό το βλέπουμε στους αγίους ανθρώπους, που ζουν με την αίσθηση της αγάπης του Θεού, την υπέρβαση του θανάτου, με την ελπίδα της συνάντησης με τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους, την μετάβαση στην αληθινή Πατρίδα.

Πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία του σώματος, γιατί είναι και αυτό δημιούργημα του Θεού, αλλά πάνω από όλα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την απελευθέρωσή μας από το άγχος και τον φόβο του θανάτου, με την πίστη στον Θεό και στην αιώνια ζωή.

Ν.Ι.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 2801