Skip to main content

30 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού αρχιμανδρίτου π. Χαραλάμπους Δέδε

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Σάββατο, στο ιστορικό Βυζαντινό εκκλησάκι της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου της Βομβοκούς Ναυπάκτου ετελέσθη αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο.

Το εκκλησάκι της Ιεράς Μονής γέμισε από προσκυνητές και από όσους ήρθαν για το μνημόσυνο του μακαριστού αρχιμανδρίτου π. Χαραλάμπους Δέδε, 30 χρόνια από την κοίμησή του. Πολλοί από μας παρακολουθήσαμε την θεία Λειτουργία γεμάτοι κατάνυξη και συγκίνηση στον αύλειο χώρο της Ι. Μονής.

30 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού αρχιμανδρίτου π. Χαραλάμπους ΔέδεΣτην ώρα του μνημοσύνου μαζευτήκαμε όλα τα πνευματικά του παιδιά κοντά στο δίσκο με τη φωτογραφία του και σιγοψέλναμε δακρυσμένοι από τη συγκίνησή μας και την ευγνωμοσύνη μας. Το μνημόσυνο ετέλεσαν οι δύο αρχιερείς της Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

Παρέστησαν και τρεις αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικος Γεωργάτος, π. Αντώνιος Βαζούρας και π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας και ιερείς π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, π. Βασίλειος Ντζουμάνης και π. Ιωάννης Τσίγκας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής με πλούσιο πρωινό. Η παρουσία των δύο Μητροπολιτών στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής ήταν ευλογία για όλους μας. Οι συζητήσεις μας ήταν γύρω από το πρόσωπο του αειμνήστου πνευματικού μας και αναζωπύρωσε τον μεταξύ μας σύνδεσμο, που ως παιδιά μας τον καλλιέργησε, έναν σύνδεσμο γλυκύ, αθώον, ειλικρινή.

Μετά τον καφέ συγκεντρωθήκαμε μέσα στο χώρο του Ιερού Ναού περισσότεροι από 100 άτομα και παρακολουθήσαμε την εκδήλωση, που είχε προγραμματισθεί στη μνήμη του μακαριστού π. Χαραλάμπους. Το πρόγραμμα τηρήθηκε ως εξής:

Όλοι ψάλαμε το «Ευλογητός ει Χριστέ...». ? κ. Παναγιώτα Κουτσογιάννη-Κοτρώνη διάβασε τη βιογραφία του π. Χαραλάμπους, όπως τη δημοσίευσε το περιοδικό «Ο Σωτήρ» τον Σεπτέμβριο του 1979, την ημέρα της κοιμήσεώς του. Η κ. Φωτεινή Παναγιωτοπούλου-Δροσίτη, γιατρός παθολόγος ως εκπρόσωπος του τμήματος θηλέων, που πηγαίναμε τότε στην Ομάδα-Κατηχητικό μας περιέγραψε την προσωπικότητα του π. Χαραλάμπους και την μέθοδο αγωγής που εφήρμοζε. Ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, τέως Λυκειάρχης, εκπρόσωπος των αρρένων μας μετέφερε τις δικές του εμπειρίες και αναμνήσεις. Οι κυρίες Δήμητρα Κούστα και Ουρανία Σπανού, δασκάλες και πρώτες συνεργάτριες του π. Χαραλάμπους στο κατηχητικό έργο της εκκλησίας άκουσαν την παράκλησή μας και με το δικό τους λόγο μας μετέφεραν στα ευλογημένα εκείνα χρόνια, που γέμιζε η αίθουσα ( ιδιοκτησία της κ. Σάκκου ) και οι ενορίες από το πλήθος των παιδιών που πηγαίναμε να ακούσουμε το μάθημα στο κατηχητικό. Η κ. Σταυρούλα Πελέκη, Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας μας εξέπληξε από μια δική της προσωπική εμπειρία από τον αείμνηστο πνευματικό μας. Ένα ποίημα, αφιέρωμα στον μακαριστό π. Χαραλάμπη Δέδε, από την κ. Δήμητρα Παπαδημητρίου τ. Λυκειάρχη και το ψαλτικό «Κύκλω της τραπέζης σου ως στελέχη βλέπων τα έκγονά σου χαίρε, ευφραίνου προσάγων ταύτα τω Χριστώ Ποιμενάρχα.» ήταν το λιβανωτό της ευγνωμοσύνης όλων μας. Ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αειμνήστου π. Χαραλάμπους, όπως τον έζησε στα παιδικά του χρόνια. Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, κυρίως αναμνήσεις από την παιδική του ζωή κοντά στον π. Χαραλάμπη Δέδε μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Αυθόρμητα τραγουδήσαμε «Χρόνια μου μοσχομύριστα, παιδιάτικά μου χρόνια...»

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Ιερεμίου η κ. Ασπασία Παναγιωτοπούλου ευχαρίστησε τους δύο αρχιερείς, που με την παρουσία τους ετίμησαν και εμεγάλυναν την εκδήλωσή μας. Στον Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο πρόσφερε ένα κάδρο με το ρολόϊ στην πλατεία των Ιωαννίνων, που είναι η ιδιαίτερή του πατρίδα, και του ευχήθηκε η ποιμαντική του διακονία στην πόλη μας να είναι πολύχρονη. Στο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως πρόσφερε ένα κάδρο με το ομορφότερο κομμάτι της Ναυπάκτου, το φάρο του λιμανιού και του ευχήθηκε εκ μέρους όλων μας να είναι ο ίδιος φάρος στο δικό του ποίμνιο.

Σε όλους προσφέραμε ένα αναμνηστικό της εκδήλωσης με την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, που με τον στέρεο θεολογικό του λόγο ετίμησε αξίως τον Πνευματικό μας και υπογράμμισε σε μας την ευθύνη να ζήσουμε ενωμένοι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, που Αυτός πιστά υπηρέτησε.

Το γεύμα προσφέρθηκε στο πλατάνι, ψηλά στη βρύση της Ι. Μονής. Σε όλη τη διάρκεια επεκράτησε τάξη, σεβασμός και ευπρέπεια. Εκεί δόθηκε ο λόγος απ' τον Μητροπολίτη μας στον αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας να χαιρετήση όλους μας εκ μέρους της αδελφότητος θεολόγων «Ο Σωτήρ» στην οποία αδελφότητα ανήκε ο μακαριστός π. Χαραλάμπης Δέδε. Τραγουδήσαμε «Η πηγή του χωριού μου» και το «Χωριό μου όμορφο». Και με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κατεβήκαμε απ' το «Θαβώρ» -έτσι νοιώθαμε όλοι μας- θαμπωμένοι απ' τη χαρά και το φως του Χριστού.

Ευχαριστίες πρέπουν στην Γερόντισσα Ειρήνη και τις Μοναχές της Ιεράς Μονής, που μας σκλάβωσαν με την ευγένειά τους. Χωρίς την συγκατάθεση, συμπαράσταση και βοήθειά τους δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθή η Ημερίδα.

Η οργανωτική Επιτροπή

Κοτρώνη Παναγιώτα

Παναγιωτοπούλου Ασπασία

Παπαδημητρίου Δήμητρα

Πετράκη Παναγιώτα

  • Προβολές: 3115