Skip to main content

Αδαμάντιος Νικολάου Καραδήμας

Ο μπάρμπα-Διαμάντης ο Καραδήμας από τον Πλατανίτη του Δήμου Αντιρρίου εκοιμήθη την 25-7-2009. Έζησε 100 χρόνια και στην ζωή του άσκησε το επάγγελμα του ξυλουργού. Πολέμησε ηρωϊκά στο αλβανικό μέτωπο (1940) μέχρι την κατάρρευσή του, κάτω από τις διαταγές του τότε συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Απέκτησε οικογένεια και ανάθρεψε τα παιδιά του σύμφωνα με την παράδοση.

Από την δεκαετία του 1950 και μέχρι προ ολίγων ετών πρωτοστάτησε στην επισκευή και μετέπειτα στην ανέγερση και των δύο ιερών ναών του χωριού μας, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νεκταρίου. Επίσης συνέβαλε τα μέγιστα και στην κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Πλατανίτη. Λόγω του επαγγέλματός του και κυρίως λόγω του χριστιανικού του ζήλου συνήγειρε τους χωριανούς του, που τότε ήταν μόνο 30 οικογένειες και με προσωπική εργασία κατάφερε να χτιστούν οι ναοί και το σχολείο και να επισκευάζονται συνεχώς.

Εξ' όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, γύρω στη δεκαετία του 1950 συνέβη μια "αλλαγή" στον μπάρμπα-Διαμάντη, αλλά όταν τον ρωτούσα τι ήταν αυτό που τον έκανε να "αλλάξη", με κοίταζε στα μάτια, χαμογελούσε και δεν απαντούσε. Ίσως να έμεινε έκθαμβος, όπως πριν από περίπου 2000 χρόνια ο Απόστολος Παύλος και να σχημάτισε την πεποίθηση πως "κατήρτισθαι τους αιώνας ρήματι Θεού εις το μη εκ φαινομένων τα βλεπόμενα γεγονέναι" (Εβρ. ια , 3). Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ιωάννης Κ. Λάμπος, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

  • Προβολές: 2997