Skip to main content

Εἰδήσεις Ὀκτωβρίου 2009

Σύναξη Κατηχητών

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε η σύναξη των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως, εν όψει της νέας κατηχητικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια μικρή εισαγωγή από τον Ιεροκήρυκα και υπεύθυνο νεότητος π. Καλλίνικο Γεωργάτο και δύο σύντομες εισηγήσεις, από τον Πρωτοπρ. π. Θωμά Βαμβίνη, με θέμα «ο σκοπός της κατηχήσεως» και από τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Θεοφάνη, με θέμα «τα παιδιά στην λατρευτική ζωή της Ενορίας και η συμμετοχή τους στην πανήγυρή της».

Ο π. Θωμάς χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός επιφανούς μαθηματικού παρουσίασε το πως η ορθολογιστική στάση έναντι του Θεού οδηγεί πολλές φορές στην γελοιοποίηση αυτής της λογικής, και υποστήριξε ότι η κατήχηση πρέπει να ελευθερώνη τον νέο από τον σύνθετο λογισμό, τον ορθολογισμό και την μαγική διάσταση και να παρουσιάζη την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο και τον νέο.

Ο π. Πολύκαρπος τόνισε ότι η Κατήχηση έχει σκοπό να βοηθηθούν τα παιδιά να ζήσουν το Χριστό και να ζήσουν εν Χριστώ και γι’ αυτό η Εκκλησία στην πράξη της την έχει τμήμα της Λατρείας, αλλά και την έχει στηρίξει στη Λατρεία, ο οποία διδάσκει και καθοδηγεί κυρίως με έναν μυστικό τρόπο στις καρδιές των ανθρώπων, που είναι η παρουσία του Αγίου Πνεύματος και η μεταμορφωτική Του Χάρη, που δίδεται δια των ιερών Μυστηρίων. Έθεσε ως προϋπόθεση της Κατήχησης την μέριμνα, την αγωνία, το ενδιαφέρον του Εφημερίου για τα παιδιά και τους νέους και παρουσίασε πολλές πρακτικές προτάσεις που βοηθούν στην σύνδεση των παιδιών με την λατρευτική ζωή της Ενορίας.

Μετά τις εισηγήσεις τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους Κατηχητές για τον κόπο τους και τους ευλόγησε, εξέφρασε την αγωνία του για το κατηχητικό έργο τονίζοντας τα εξής σημεία:

–Η κατήχηση πρέπει να συνδέεται με την θεολογία με απλό τρόπο, όχι σχολαστικό. –Ο Ιερέας και οι Κατηχητές πρέπει να βρίσκουν τρόπους προσέλκυσης των παιδιών και των νέων στην Ενορία, κυρίως δια της συνεργασίας με τους γονείς, τις οικογένειες και τους Συνδέσμους Αγάπης. –Να υπάρχη φροντίδα για σωστή λειτουργία των Κατηχητικών, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την κατήχηση. –Να συνδεθούν τα παιδιά με την Εκκλησία και η κάθε Ενορία να ενδιαφέρεται για τα παιδιά του Ιερού. –Να πλαισιωθή η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με παιδιά και να λειτουργήση όπου είναι δυνατόν Σχολή Αγιογραφίας.

Τέλος, αντιμετωπίσθηκαν ορισμένα πρακτικά θέματα, δόθηκαν επεξηγήσεις και οι Κατηχητές εξέφρασαν τις απόψεις τους και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούν στο έργο τους.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη συνάντηση, που αναζωπύρωσε την θέληση των Κατηχητών για προσφορά και υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κατήχηση στις ημέρες μας.

Α.Κ.

Ιερατική Σύναξη Οκτωβρίου

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η Ιερατική Σύναξη του μηνός Οκτωβρίου. Κύριο θέμα της Συνάξεως ήταν η ενημέρωση των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο για τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος και ως Ιεράρχης που συμμετείχε με ειδική εισήγηση και παρεμβάσεις και ως εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου της Ιεραρχίας είχε άμεση γνώση των θεμάτων και ενημέρωσε διεξοδικώς τους Ιερείς και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Εκδήλωση Ιδρύματος «Δημήτριος Ν. Κάρλος»

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Κέντρο προώθησης ηθικών και πολιτιστικών αξιών "Δημήτριος Ν. Κάρλος"». Τό Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από το ζεύγος Νίκου Κάρλου και Έφης Μπριστογιάννη Κάρλου εις μνήμην του γιου τους Δημητρίου, φοιτητή της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό Κοξάκη. Έχει ως σκοπό την προώθηση και διάδοση ηθικών και πολιτιστικών αξιών, με την διοργάνωση διαλέξεων, την συμμετοχή σε σχετικές εκδηλώσεις άλλων φορέων και την απονομή χρηματικών βραβείων κυρίως σε παιδιά απόρων οικογενειών και σπουδαστές η σε φορείς που έχουν την επιμέλεια και φροντίδα παιδιών με πάσης φύσεως ανάγκες. Την μέριμνα για την ετοιμασία της εκδήλωσης και την παρουσίαση είχε ο συμπολίτης μας Ευστάθιος Λουκόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος, ο π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, Ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Λυκειάρχης, η κ. Βάσω Παναγοπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Αλκυόνη. Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο εκ των ιδρυτών κ. Νικόλαος Κάρλος. Το Κέντρο χορήγησε χρηματικό βραβείο στην Ιερά Μητρόπολή μας για το ποιμαντικό έργο που γίνεται στις Νεανικές Κατασκηνώσεις της, τον Σύλλογο Αλκυόνη, για την προσφορά του σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, και τους φοιτητές Μαριάννα Χαζίζη, Νίκο Κυρίτση και Νίκο Διαμάντη. Οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός ότι οι ιδρυτές του Κέντρου και πονεμένοι γονείς μετέτρεψαν ένα τραγικό γεγονός σε δύναμη προσφοράς και αγάπης.

5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Μικτή Χορωδία και ο Δήμος Ναυπάκτου και τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας. Το Φεστιβάλ στέφθηκε από επιτυχία. Στα αξιοσημείωτα και η βράβευση των εμπνευστών και πρωτεργατών, του μαέστρου Todor Kabakchiev, των πρ. προέδρων Πάνου Γαλάνη και Νίκου Τσάτσου, και του παρουσιαστή Κώστα Κωτούλα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Μικτή Χορωδία, τον πρόεδρό της Γ. Βαρελά και όλα τα μέλη της, και σε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να παρευρεθή, αλλά έστειλε τον εξής χαιρετισμό.

Χαιρετισμός Μίκη Θεοδωράκη

«Χαιρετίζω το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου και εύχομαι η λάμψη του να φτάση και να ξεπεράση όλα τα προηγούμενα.

Η χαρά και η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη και δεν βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλα την ιστορική και πανέμορφη Ναύπακτο και τον λαό της, που το αγκάλιασε, αλλά και τους φίλους μου, τον αγαπητό μου Δήμαρχο, τον εμπνευστή και δάσκαλο Τεοντόρ Καμπακτσίεφ, τους επί κεφαλής των Χορωδιών και όλα τα μέλη τους, που κατέβαλαν τόσο κόπο και περιέβαλαν και περιβάλλουν με τόση αγάπη αυτή την ξεχωριστή προσπάθεια.

Τέλος να υποβάλω τα σέβη μου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας, που τόσο με τιμά με την εκτίμησή του και με συγκινεί με την αγάπη του για ένα θεσμό που λάμπει σαν φάρος μέσα στην πολιτιστική σκοτεινιά της εποχής μας.

Με όλη μου την αγάπη και τις ευχές,

Μίκης Θεοδωράκης».

***

Με πρωτοβουλία του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα ταυτόχρονης απόδοσης της θ. Λειτουργίας στην νοηματική γλώσσα. Στην πρώτη θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος, ενώ την ταυτόχρονη απόδοση στην νοηματική γλώσσα ανέλαβε ο κ. Στράτος Πατρινός, διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και θεολόγος.

***

«Αναφορικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, σύμφωνα με την οποία "ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α. είναι απλώς εις επί πλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει δια την σωτηρίαν των ψυχών. Εις πάσαν περίπτωσιν η Εκκλησία γρηγορεί"» (από το Δελτίον Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

***

Χειροτονήθηκε στις 11-10-2009 στην ιστορική Μονή του Αγίου Σάββα της Αλεξάνδρειας, ο πρώτος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας. Πρόκειται για μία από τις πιο φτωχές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου και του πλανήτη, όπως τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό οδηγεί τα βήματα της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να στηρίξη ακόμη περισσότερο τον ντόπιο πληθυσμό και να προσφέρη το έργο της, με την δημιουργία της νέας αυτής Επισκοπής. Ο Πατριάρχης εξήρε το μέχρι σήμερα έργο του νέου Επισκόπου, ο οποίος έχει διατελέσει κατά καιρούς Πατριαρχικός Επιτροπεύων Αλεξάνδρειας, Διοικητής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας» (romfea.gr).

***

Οι ανθρωποθυσίες παιδιών στην Ουγκάντα και σε άλλες χώρες της Αφρικής είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μάγοι - παγανιστές απαγάγουν και θυσιάζουν νέα παιδιά, γιατί πιστεύουν ότι η πράξη αυτή φέρνει “πλούτο και δύναμη” σέ κάποιους ισχυρούς, που χρυσοπληρώνουν τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες. Ο παγανισμός, γεμάτος από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, αποτελεί μάστιγα για τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Οάσεις ανθρωπιάς τα ορφανοτροφεία και κάθε είδους φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ουγκάντα και σε άλλες χώρες. Τελετουργικά με θυσίες στοίχισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Ουγκάντα –κυρίως παιδιά και εφήβους– από την αρχή του χρόνου, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία. Οι θυσίες παιδιών αυξάνονται στην χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, όπου αυτοαποκαλούμενοι γιατροί-μάγοι σκοτώνουν βρέφη και παιδιά για να χρησιμοποιήσουν τα όργανά τους σε τελετές που πραγματοποιούνται για να φέρουν πλούτη σε όσους τα επιζητούν (http://ierapostoli. wordpress.com/).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 3097