Το Γυμνάσιο - Λύκειο του Αγίου Βλασίου

Όποιος επισκεφθή τα ορεινά χωριά της Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου, θα στενοχωρηθή από την ερήμωση που παρουσιάζουν, αλλά και θα θαυμάση το μεράκι των παλαιών, το οποίο έχει αποτυπωθή στα κτίρια που άφησαν και μάλιστα στα σχολεία και στις εκκλησίες. Η καλαισθησία, η μαστοριά, η κομψότητα, αλλά και η θέση των ναών και των σχολείων φανερώνει την μεγάλη σημασία που έδιδαν οι, όχι τόσο μακρινοί, πρόγονοί μας στην Εκκλησία και στην παιδεία.

Ωστόσο εξαίρεση αποτελεί το “κτίριο” όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αγίου Βλασίου από το 1965. Και αν βέβαια αυτό το κτίριο βρισκόταν σε κάποια σύγχρονη ελληνική πόλη, η γενική κακογουστιά, η αυθαιρεσία και η μιζέρια που επικρατούν θα το κάλυπταν και το πολύ πολύ να το περνούσαμε για κάποια πρόχειρη βιοτεχνία. Όμως ο τόπος και οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του κάνουν την σύγκριση εξουθενωτική.

Και πρώτα πρώτα ο Άγιος Βλάσιος είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στην πλαγιά του κατάφυτου Παναιτωλικού Όρους, κάτω από την επιβλητική πέτρινη χιονοσκέπαστη κορυφή του Κούτουπα, τρυπωμένο σε μια πράσινη ζώνη, όπου οι καρυδιές και τα πλατάνια πνίγονται μέσα στα περήφανα έλατα. Η περιοχή έχει πανέμορφα λιθόκτιστα σπιτάκια, αλλά και πολλά σύγχρονα, που δεν τολμούν όμως να έρθουν σε αντίθεση με το τοπίο. Η μόνη παραφωνία είναι το τσίγκινο “κτίριο” όπου γίνεται η διαπαιδαγώγηση των λιγοστών παιδιών που έχουν απομείνει σ’ αυτήν την περιοχή, που ενώ ζουν μέσα στην αγκαλιά της φύσης, αναγκάζονται να συνδέσουν το μάθημα με αυτές τις λαμαρίνες.

Έπειτα, υπάρχουν κάτοικοι που θα μπορούσαν να μένουν στο χωριό, αλλά προτιμούν το Αγρίνιο μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν καλύτερη μόρφωση στα παιδιά τους. Βέβαια, το κτίριο δεν είναι το πάν για την εκπαίδευση, αλλά νομίζουμε ότι σ’ αυτό καθρεπτίζεται το ενδιαφέρον που υπάρχει ή δεν υπάρχει για ό,τι “λειτουργείται” μέσα σ’ αυτό. Και κάθε οικογένεια που φεύγει, παίρνει μαζί της και μια ελπίδα για το ξαναζωντάνεμα των χωριών αυτών.

Πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να αντικαταστήση το σημερινό “κτίριο” του Γυμνασίου - Λυκείου Αγ. Βλασίου με ένα νέο αξιοπρεπές κτίριο, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον της για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’ αυτό, την ευαισθησία της για την ομορφιά του τοπίου, τον σεβασμό της προς την παράδοση καί, προ παντός, την ανησυχία της για το μέλλον της περιοχής.

Σε μια εποχή που τα πιο περιποιημένα κτίρια είναι οι τράπεζες και τα εστιατόρια, δείχτες φανεροί του ενδιαφέροντος της κοινωνίας και της πολιτείας, είναι μήπως ανεδαφικό να ενδιαφερόμαστε για τα σχολεία μας;

Ν.Γ.

  • Προβολές: 2318