Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα
Χειροτονία Διακόνου
Την Τρίτη της Διακαινησίμου εβδομάδος στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος χειροτόνησε Διάκονο τον Μοναχό Ιουστίνο Καρανικόλα. Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη ομιλία του π. Ιουστίνου, που περιστράφηκε γύρω από το θυσιαστικό πνεύμα που πρέπει να διακρίνη τον Διάκονο, πήρε αφορμή από τα κύρια γνωρίσματα του πρώτου βαθμού της Ιερωσύνης, το οράριο και τα δικηροτρίκηρα, το πρώτο σύμβολο προσευχής και τα δεύτερα ομολογία του τριαδικού δόγματος και των δύο φύσεων του Χριστού, για να πή, ότι έργο του Διακόνου είναι να καλή το λαό σε προσευχή προς τον Προσωπικό Τριαδικό Θεό και τον ενανθρωπήσαντα Λόγο, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, αλλά και να φωτίζη και θερμαίνη τους ανθρώπους, λυώνοντας σαν το κερί στη Διακονία του.
Ορατόριο για το Πάθος
“Επί το πάθος το εκούσιον” ήταν ο τίτλος ορατορίου που παρουσίασε στο κοινό της Ναυπάκτου την Μ. Δευτέρα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα ο Φιλοκαλλιτεχνικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου. Ήταν μια σύνθεση από βυζαντινούς ύμνους και ευρωπαϊκά μουσικά κομμάτια συνδεδεμένα με κείμενο, που αφηγείτο την πορεία του Χριστού προς το πάθος. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο Γιώργος Λαχανάς. Την χορωδία διηύθυνε ο κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, ενώ συμμετείχε σ’ αυτήν ως σολίστ ο Πρωτοψάλτης του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου κ. Πέτρος Παρράς. Εκφραστικότατος αφηγητής ήταν ο συμπατριώτης μας ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου κ. Χρήστος Καλαβρούζος.
Γιορτή στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Ναυπάκτου
Με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας, ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, διοργάνωσε την Κυριακή των Μυροφόρων μια ωραία εορταστική εκδήλωση. Η γιορτή της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, δεν είναι μια γιορτή της παραδόσεώς μας.Μας έρχεται από έξω. Όμως μπορούμε να την προσλάβουμε και να της δώσουμε δικό μας περιεχόμενο. Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Γεωργίου την συνέδεσε με την Παναγία και τις ανδρείες Μυροφόρες, η μνήμη των οποίων συνέπεσε φέτος με την γιορτή της Μητέρας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στον υπαίθρειο αύλειο χώρο του Ι. Ναού, μέρος μοναδικό, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύση το μαγευτικό δειλινό του Μαΐου με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο, τα αντικρυνά αχαϊκά βουνά και την γραφική πολιτεία μας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε αναστάσιμους εκκλησιαστικούς ύμνους που έψαλε χορωδία από ενορίτισσες με την βοήθεια των Ιεροψαλτών του Ι. Ναού, απαγγελίες ποιημάτων, ομιλία με θέμα “Η μορφή, το έργο και η προσφορά της μητέρας” από την τ. Λυκειάρχη κ. Γεωργία Λαγού- Γκίζα, παραδοσιακούς χορούς, που δίδαξε στα παιδιά και τους νέους της Ενορίας ο δάσκαλος κ. Ιωάννης Βαφειάδης, και μια πλούσια δεξίωση για τους ενορίτες και τους προσκεκλημένους. Εισαγωγή στη γιορτή έκανε η πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αλεξάνδρα Θανοπούλου, που μίλησε για το σκοπό των Συνδέσμων και το νόημα της εκδήλωσης. Στην γιορτή παρευρέθησαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ο οποίος και απηύθυνε σχετικό μήνυμα στους παρευρισκομένους, ο Δήμαρχος της Πόλης μας, ο Προϊστάμενος και ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερείας μας και πλήθος κόσμου.
Η γιορτή ήταν μια πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης. Ήταν ένα ενοριακό πανηγύρι που έδειξε ότι η Ενορία είναι οικογένεια. Αυτή η πρώτη δυναμική εμφάνιση του ως άνω Συνδέσμου φανέρωσε το μεράκι, τις δυνάμεις και την όρεξη για δουλειά που έχει η Ενορία του Αγίου Γεωργίου. Νομίζουμε πώς με την καθοδήγηση των Εφημερίων της Ενορίας, την ενεργητικότητα της Προέδρου και των Μελών του Συνδέσμου και με την όρεξη για δουλειά των Ενοριτών ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου θα παρουσιάση και στο μέλλον θαυμαστά αποτελέσματα της κοινωνικής και κοινοτικής του δράσης.
Ν.Γ.
Γιορτή για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου
Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 2 Μαΐου, στις 8μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εορταστική εκδήλωση για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Τούρκους και την προστασία της πόλης από την Παναγία τη Ναυπακτιώτισσα.
Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους από χορωδία που διηύθυνε ο Μοναχός π. Παλαμάς Δημητρέλης, το ορατόριο του Σωκράτη Βενάρδου “Εθνεγερσία”, που παρουσίασε 70μελής χορωδία και 15μελής ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμ. π. Ρωμανού Κατραούρα, ομιλία του Αρχιμ. π. Ειρηναίου Κουτσογιάννη και δημοτικούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Ναυπάκτου και νέων και νεανίδων των ενοριών της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου. Την ενορχήστρωση του ορατορίου επιμελήθηκε ο Ιεροδιάκονος π. Χρυσόστομος Τρομπούκης. Γενικός υπεύθυνος της εορτής ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Σπυρίδων Λογοθέτης.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.
* * *
Ἐκδημίες Ἱερέων
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο π. Λεωνίδας Τσονάκας εφημέριος Μηλέας Ναυπακτίας. Ο π. Λεωνίδας γεννήθηκε το 1917 στην Μηλιά Ναυπακτίας. Νυμφεύθηκε την Αφροδίτη Αδραχτά το 1941.
Χειροτονήθηκε Διάκονος την 31-10-1976 και Πρεσβύτερος την 9-11 του ιδίου έτους από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Δαμασκηνόν. Ανέλαβε το έργο της πνευματικής πατρότητος το 1984 από τον Μητροπολίτην Ναυπάκτου Αλέξανδρον.
Λίγο καιρό πριν την κοίμησή του η οποία συνέβη την 17-4-1997, είχε παρακαλέσει για την αντικατάστασή του, αφού με μεγάλη του λύπη έβλεπε πώς δεν ήταν σε θέση να λειτουργή.
Ο π. Βασίλειος Καρασμαΐλης γεννήθηκε στην Κυδωνιά Ναυπακτίας το 1930. Με την σύζυγό του Αναστασία απέκτησε δύο παιδιά. “Χωρίς σπουδές, ταλαντούχος ζωγράφος με λεπτή ευαισθησία και ποιητική αντίληψη των πραγμάτων” ζούσε την οικογένειά του με το εισόδημα που του έδινε η τέχνη του. Συγχρόνως εκτελούσε και χρέη ιεροψάλτη στην ενορία του χωριού του.
Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 20-7-86 στον Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Κυδωνιάς και Πρεσβύτερος στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Άνω Χώρας στις 26-7-86 από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Αλέξανδρο. Διορίστηκε εφημέριος στην ενορία Κυδωνιάς την οποία και υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο στις 12-2-97.
- Προβολές: 2316