• Αρχική
 • Τεῦχος 17 - Ἰούνιος 1997
 • Κύριο θέμα: Ο Μητροπολίτης μας κ. Ιεροθέος σε θεολογικά Συνέδρια στις Η.Π.Α. - Ἐπικοινωνία μὲ τοὺς Ὀρθοδόξους τῆς Ἁμερικῆς.

Κύριο θέμα: Ο Μητροπολίτης μας κ. Ιεροθέος σε θεολογικά Συνέδρια στις Η.Π.Α. - Ἐπικοινωνία μὲ τοὺς Ὀρθοδόξους τῆς Ἁμερικῆς.

Στο διάστημα από 22 Μαΐου - 3 Ιουνίου ο Μητροπολίτης μας μαζί με τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβησαν στην Αμερική προσκεκλημένοι τόσο από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Seattle, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όσο και από τον Αρχιεπίσκοπο Dallas κ. Δημήτριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής (O.C.A.) για να συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές στα δύο θεολογικά Συνέδρια που διοργανώθηκαν αντίστοιχα στο Seattle και στην Atlanta.

Στα προγράμματα των Συνεδρίων είχε συμπεριληφθή και ο Καθηγητής π. Ιωάννης Ρωμανίδης, πολύ γνωστός στον χώρο της Αμερικής, αλλά λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παρευρεθή προσωπικά. Απέστειλε, όμως, μια πολλή ενδιαφέρουσα εισήγηση, η οποία διαβάστηκε και στα δύο Συνέδρια.

Γίνεται φανερό ότι το ταξείδι στην Αμερική είχε καθαρά θεολογικό και ποιμαντικό χαρακτήρα. Τελευταία στην Αμερική παρατηρείται μια μεγάλη στροφή προς την εύρεση της ουσίας της Ορθοδόξου Παραδόσεως, τόσο από τους Έλληνας Ορθοδόξους, όσο και από άλλες θρησκείες και Ομολογίες. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι αντιλαμβάνονται καλύτερα την ζωτικότητα της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως, αλλά και οι Αμερικανοί διαφόρων εθνικοτήτων και χριστιανικών παραδόσεων εκτιμούν βαθύτατα την επικαιρότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κυρίως την διδασκαλία των Πατέρων της Φιλοκαλίας, και την αξία του Ορθοδόξου ησυχασμού. Στην Αμερική υπάρχει μεγάλη δίψα και αναζήτηση και γι’ αυτό χρειάσθηκε οι δύο προαναφερθέντες να κάνουν θεολογικό και ποιμαντικό έργο με πολλά θετικά αποτελέσματα.

Βέβαια, οι δύο αυτές περιοχές (Atlanta - Seattle) βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γι’ αυτό χρειάσθηκε να διασχίσουν δύο φορές την Αμερική με το αεροπλάνο από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό. Συνολικά, αν υπολογισθή και το ταξείδι από και προς την Ελλάδα, παρέμειναν σε διάστημα 12 ημερών 33 ώρες μέσα σε αεροπλάνο, και έπρεπε μέσα σε λίγες ημέρες να αλλάξουν πολλούς μεσημβρινούς και να ζήσουν διαφορετικές συνθήκες από πλευράς ώρας και ατμόσφαιρας.

Παρά τις πολλές δυσκολίες η αποστολή αυτή ήταν επιτυχημένη διότι, από όσα ομολόγησαν οι Σύνεδροι, υπήρξαν πολλά και ευεργετικά αποτελέσματα, ήτοι ενισχύθηκαν οι Ορθόδοξοι Έλληνες πατριώτες μας, κατηχήθησαν οι νέοι προσήλυτοι στην Ορθοδοξία και δημιουργήθηκαν κλήσεις για να ενισχυθούν πολλοί που αναζητούν στην Ορθοδοξία την εύρεση της αλήθειας.

Την μία από τις δύο Κυριακές, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, λειτούργησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Seattle με την ευλογία του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αγ. Φραγκίσκου κ. Αντωνίου, και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν για διάφορα θέματα που αποσχολούν την πατρίδα μας. Στο Seattle ενημερώθηκαν από τον σεμνό Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Ιωάννη για τις δραστηριότητες της Κοινότητας, συμμετείχαν σε γεύμα που δόθηκε για τους ηλικιωμένους και ομίλησαν σε αυτούς. Ο Σεβασμιώτατος συνήντησε Χριστιανούς από την Ιερά Μητρόπολή μας, καθώς επίσης και από την Ήπειρο. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Seattle (3.500 Καθηγητές) ο οποίος κατάγεται από την Βόρειο Ήπειρο, μεγάλωσε στα Γιάννενα και είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Λέγεται Θεόδωρος Καλτσούνης, είναι καθηγητής παιδαγωγικής και κατέχει την υψηλή και μεγάλη θέση του Προέδρου των Καθηγητών ενός από τα πέντε μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής. Μάλιστα, ο εκλεκτός αυτός πατριώτης μας ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο μαζί με τον π. Γεώργιο τον Μεταλληνό στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Επίσης, ο κ. Καθηγητής είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος.

Το γενικό θέμα των Συνεδρίων, το οποίο, βέβαια, είχε καθορισθή από τους διοργανωτάς, ήταν “η Ορθόδοξη Εκκλησία ως πνευματικό θεραπευτήριο - Νοσοκομείο”. Και αυτό γιατί έχουν εντυπωσιασθή τόσο από τις απόψεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδου, όσο και από τις θέσεις του Σεβ. Μητροπολίτου μας που διατυπώνονται σε σχετικά βιβλία, τα οποία μεταφράσθηκαν στην Αγγλική γλώσσα και διαδίδονται πάρα πολύ, καθώς επίσης από σχετικό βιβλίο του π. Γεωργίου Μεταλληνού, το οποίο μεταφράσθηκε στην Αγγλική γλώσσα και δημιούργησε μεγάλη συζήτηση.

Μέσα στα πλαίσια του γενικού θέματος αναπτύχθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

Από τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο:

 1. “Το θεραπευτικό έργο της Εκκλησίας από βιβλικοπατερική άποψη”
 2. “Η κατήχηση προ και μετά το βάπτισμα, κατά την Ορθόδοξη Παράδοση”
 3. “Η εκκοσμίκευση στην Εκκλησία, την θεολογία και την ποιμαντική”

Από τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη έγινε εισήγηση σε τρεις ενότητες με θέμα:

 1. “Η θεραπεία της νευρολογικής ασθένειας της θρησκείας και ο ελληνικός πολιτισμός των Ρωμαίων”.

Από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

 1. “Η ταυτότητα του αγίου”
 2. “Πίστη και Επιστήμη”
 3. Στο Seattle: “Φιλοκαλική διάκριση Ορθοδοξίας και αίρεσης”
 4. Στην Atlanta: “Λατρεία και άσκηση”

Εκείνο που εντυπωσίασε τους Συνέδρους ήταν η δυναμική της Ορθοδόξου Παραδόσεως και η κοινή γλώσσα των Εισηγητών. Δηλαδή, αναπτύχθησαν διάφορα θέματα, θεολογικά, ιστορικά, ποιμαντικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, κατά την διάρκεια των συζητήσεων ετέθησαν πολύ περισσότερα ζητήματα, αλλά όλα αντιμετωπίσθησαν μέσα από την ίδια προοπτική, και μάλιστα πολλές φορές ο ένας συνεπλήρωνε τον άλλο. Οι εισηγήσεις αυτές, επειδή εντυπωσίασαν, θα δημοσιευθούν σε σχετικό περιοδικό και θα κυκλοφορήσουν ευρύτατα στην Αμερική.

Πρέπει να σημειωθή ότι στο διάστημα μεταξύ των δύο Συνεδρίων στην Atlanta και στο Seattle και κατά την διάρκεια των Συνεδρίων είχαν επαφή και επικοινωνία με πολλούς Χριστιανούς και αντιμετώπισαν διάφορα ποιμαντικά προβλήματα.

Κατακλείοντας αυτήν την πρόχειρη αναφορά στην επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου στην Αμερική, πρέπει να επαινεθή η μεγάλη δραστηριότητα και παρουσία στην Takoma - Seattle του κ. Ηρακλή Παναγιωτίδη, γνωστού του Σεβασμιωτάτου από τα φοιτητικά του χρόνια, διότι ο κ. Παναγιωτίδης ήταν βοηθός του σε ένα Κατηχητικό Σχολείο στην Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλία. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Seattle και συμμετέχει σε ομάδα ερευνητών, με παγκόσμια αναγνώριση, που μελετούν το θέμα της ψυχολογίας σε σχέση με τα κέντρα του εγκεφάλου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Παναγιωτίδης είναι τέκνο της Εκκλησίας, πόλος έλξης πολλών Ελλήνων Χριστιανών και ξένων προσηλύτων, το δε σπίτι του διαθέτει την ελληνική χριστιανική φιλοξενία, αφού δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι το θεωρούν ως δικό τους σπίτι.

Γενικά, ήταν ένα ταξείδι με ουσιαστικό σκοπό και περιεχόμενο, μια μαρτυρία Ορθοδόξου πίστεως και ζωής, μια προβολή της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης. Η σπορά είναι έργο των ανθρώπων, ο θερισμός του Θεού.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

 • Προβολές: 2032

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance