Εκκλησία και Πολιτεία

 

Πριν δυο χρόνια και συγκεκριμένα στην “Ελευθεροτυπία” (31 Ιουλίου 1995) δημοσιεύθηκε μια σημαντική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το τμήμα ερευνών της ICAP-GALLUP Hellas Α.Ε., στο διάστημα 11-18 Ιουλίου 1995, και έδειχνε μεταξύ άλλων ποιους εμπιστεύονται οι σύγχρονοι Έλληνες περισσότερο και λιγότερο. Τα νούμερα είναι πολύ χαρακτηριστικά.

 • 34,4% τις Ένοπλες Δυνάμεις
 • 29,5% την Εκκλησία
 • 29,2% την Δικαιοσύνη
 • 21,9% την Παιδεία
 • 9,6% τις Κυβερνήσεις των 20 τελευταίων ετών
 • 9,2% τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
 • 7,6% το συνδικαλιστικό κίνημα
 • 6,5% την Αστυνομία
 • 3,4% τους επιχειρηματίες
 • 2,2% τα κόμματα

Από την δημοσκόπηση αυτή φαίνεται ότι η Εκκλησία βρίσκεται δεύτερη σε ποσοστά εμπιστοσύνης στον λαό, ενώ τα κόμματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό, βέβαια, συνδέεται με πολλά πράγματα, κυρίως με το ότι η Εκκλησία, παρά τα λάθη των μελών της, έχει μεγάλη αποστολή να επιτελέση, νοηματοδοτεί την ζωή των ανθρώπων, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλο το ανθρώπινο στοιχείο και άλλο το θεϊκό.

Πιστεύω ότι αυτά τα ποσοστά δεν έχουν αλλάξει πολύ στις ημέρες μας. Άλλωστε, επιβεβαιώνονται και από άλλες δημοσκοπήσεις. Ακόμη κι αν έχουν γίνει αλλαγές, αυτό ισχύει για τους άλλους θεσμούς και όχι για την Εκκλησία. Διότι τα γεγονότα των ημερών μας, η κοινωνική ανασφάλεια, η καθημερινή πτώση των εκπομπών της τηλεόρασης, η διάβρωση και υποτίμηση των άλλων θεσμικών οργάνων της κοινωνίας, δικαιολογούν μια τέτοια αλλοίωση, αλλά και την άνοδο της Εκκλησίας στις προτιμήσεις του λαού.

Το γεγονός πάντως είναι ότι η Εκκλησία εξακολουθεί και σήμερα να είναι η ελπίδα των ανθρώπων και της κοινωνίας, γιατί προσφέρει δυνατότητα ευρέσεως νοήματος για την ζωή, λέγει την αλήθεια, δεν κοροϊδεύει τον λαό, εξασκεί κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, προσφέρει τον κοινωνικό και κοινοβιακό τρόπο ζωής, πιάνει τις ανησυχίες του λαού, οι Κληρικοί ζουν κοντά στον λαό και ζουν την αγωνία του.

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μια ομάδα Κληρικών, παντός βαθμού, δεν είναι μερικοί θεολόγοι που εμφανίζονται στα κανάλια της τηλεόρασης καθημερινά και προβαίνουν σε ατομικές, συναισθηματικές εξάρσεις, αλλά είναι μια ολόκληρη κοινωνία που είναι εντεταγμένη στο Σώμα του Χριστού, ένας ολόκληρος κόσμος ζώντων και κεκοιμημένων που έχουν μια ενότητα, είναι ακόμη ένας ολόκληρος πολιτισμός και εκείνοι που ζουν μέσα σε αυτόν τον πολιτιστικό τρόπο ζωής, διακρίνονται για λιγότερες ψυχολογικές και σωματικές ανωμαλίες, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες στον δυτικό κόσμο.

Ίσως το ότι καθημερινά γράφονται από διαφόρους “εγκεφαλικούς” και “διανοούμενους” άρθρα εναντίον της Εκκλησίας, το ότι υψώνονται φωνές για χωρισμό της Πολιτείας από την Εκκλησία ή το ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν τα λεγόμενα εκκλησιαστικά σκάνδαλα, αυτό γίνεται μεθοδευμένα για να κατεβάσουν το υψηλό ποσοστό της εμπιστοσύνης του λαού στην Εκκλησία (29,5%). Θέλουν να αποδυναμώσουν το κύρος της Εκκλησίας στον λαό και να μετατρέψουν την Πολιτεία σε ένα λαϊκό Κράτος.

Δεν πρόκειται, όμως να επιτύχουν πολλά πράγματα, γιατί η πίστη είναι βαθειά ριζωμένη στην ψυχή του Έλληνα. Αρκεί, βέβαια, και εμείς οι Κληρικοί να μην παρασυρόμαστε σε πολεμικές συρράξεις, αλλά να δραστηριοποιούμαστε και να αναζωπυρώνουμε με το έργο και κυρίως με την διακονία και την σταυρική κένωση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του λαού προς την Εκκλησία.

Ν.Ι.

 • Προβολές: 1276

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance