Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Προσκυνηματικὲς Ἐκδρομὲς τῶν Συνδέσμων Ἀγάπης

Στα Μοναστήρια της Εύβοιας

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου πραγματοποίησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 2 και 3 Ιουλίου στα Ιερά Προσκυνήματα της Εύβοιας.

Οι εκδρομείς πρώτα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης και προσκύνησαν την αγία κάρα του οσίου Παρθενίου και εν συνεχεία το χωριό Προκόπι, όπου προσκύνησαν το ιερό σκήνωμα του αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Το βράδυ έφθασαν στο Μοναστήρι του οσίου Δαυΐδ. Παρακολούθησαν Εσπερινό και Απόδειπνο και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του οσίου Δαυΐδ. Φιλοξενήθηκαν στο Μοναστήρι και το πρωί παρακολούθησαν θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία.

Μακριά από την πεζή καθημερινότητα, κοντά στη φύση, όπου ουρανός και γη ανταμώνονται σε μια μαγική εικόνα, ένοιωσαν απέραντη χαρά και ευφροσύνη και αναβαπτίσθηκαν με το πέρασμά τους από τις Μονές της Εύβοιας, πήραν τις ευλογίες των Αγίων και δυνάμωσε η πίστη τους στον Δημιουργό των πάντων Θεό.

Έτσι πλημμυρισμένοι από χαρά, ευχαρίστηση ψυχική και χριστιανική ευλογία επέστρεψαν στη Ναύπακτο, περνώντας και από την ιστορική μονή Αγάθωνος.

Σε Μοναστήρια της Βοιωτίας

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποίησε στις 5 Ιουλίου ημέρα Σάββατο προσκυνηματική εκδρομή σε Μοναστήρια της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το πρωί την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου και το απόγευμα την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής και την ιστορική Μονή του οσίου Λουκά. Το μεσημέρι οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την Λιβαδειά, όπου το απόγευμα τους δεξιώθηκε ο Σύνδεσμος Αγάπης του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η επικοινωνία με τις Μοναχές στις δύο πρώτες γυναικείες Μονές, ο λόγος που άκουσαν από τις Γερόντισσες των Μονών και η ξενάγηση στην Ιερά Μονή του οσίου Λουκά δημιούργησαν αίσθηση σ’ όλους τους εκδρομείς και τους έδωσαν μια γεύση από τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς της παράδοσής μας.

Στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Στις 10 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Αγάπης της Αγίας Παρασκευής Πόλεως Ναυπάκτου πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, στην Αίγινα.

Οι πενήντα, περίπου, εκδρομείς, ξεκίνησαν από την Ναύπακτο στις 5π.μ., πριν ακόμη χαράξει και έφθασαν στην Αίγινα, στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, στις 10.30π.μ.. Εκεί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιερά Κάρα και τον τάφο του Αγίου, καθώς επίσης να ξεναγηθούν στον χώρο της Μονής και στο μικρό κελί, όπου έμενεν ο Άγιος.

Στο νέο περικαλλή Ι. Ναό του Αγίου, κοντά στο κενοτάφιο με την ασημένια λάρνακα, που είναι στολισμένη με παραστάσεις από την ζωή του, ψάλθηκε Παράκληση στον Άγιο. Στο Ναό αυτό ανταμώνει η πλούσια προσφορά, ο ανθρώπινος κόπος, ο ζήλος κι η ευγνωμοσύνη της στρατευόμενης Εκκλησιας με την αγιωσύνη και την ανέγκιχτη απ’ τον θάνατο ελεούσα αγάπη της θριαμβεύουσας. Ο προσκυνητής διερωτάται: που να ήξεραν οι συκοφάντες του αγίου - που ήταν τόσοι πολλοί - την δόξα του σε λίγα χρόνια;

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά και μετά το γεύμα σε δροσερό μέρος του λιμανιού της αγίας Μαρίνας με πανέμορφη θέα, έγινε περιήγηση στην όμορφη πόλη της Αίγινας.

Συνδυάστηκε το τερπνό μετά του ωφελίμου και εκφράστηκε η επιθυμία και για μια άλλη εκδρομή.

Ἡ Σκέπη τοῦ Κόσμου

Το έμβλημα της Κατασκηνώσεως των κοριτσιών
στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.
Έργο του αγιογράφου Γιάννη Γερεμτζέ.

Ο Προφήτης Ηλίας της Ναυπάκτου

Την Κυριακή 20 Ιουλίου πανηγύριζε το εκκλησάκι του προφήτου Ηλιού στο Κάστρο της Ναυπάκτου. Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, και την κυριώνυμο ημέρα Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, ο οποίος είχε και την επέτειο της εκλογής (19-7) και της χειροτονίας του (20-7) εις Επίσκοπον.

Το Κάστρο γέμισε από Ναυπάκτιους, από μετανάστες, που κάνουν τις διακοπές τους στην Πατρίδα, και από παραθεριστές. Όλοι αυτοί, ευσεβείς προσκυνητές του Αι-Λιά, ανηφόρισαν προς τον γραφικό, πευκόφυτο λόφο, τον οποίο περιβάλει το Κάστρο της Ναυπάκτου, για να προσκυνήσουν τον Προφήτη, να πάρουν την χάρη της θείας Λειτουργίας, να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο, να ακούσουν από το στόμα του για τον Μεγάλο αυτόν Προφήτη που έμεινε “μόνος μονώτατος” μέσα στον συγκρητισμό και την ασέβεια της εποχής του, αλλ’ όμως απέκτησε δύναμη και Πνεύμα παρά Κυρίου, ώστε να νικήση τον κόσμο όλο.

Ο τόπος και η ώρα βοηθούν, ώστε η ανάβαση να γίνεται πολύ εύκολη, ενώ οι ύμνοι και τα αναγνώσματα της εορτής βοηθούν, ώστε η ατμόσφαιρα να είναι κατανυκτική, και έτσι συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1321

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance