Βιβλιοπαρουσίαση: Το “Μια Βραδυά στήν έρημο του Αγίου Όρους” στα ουγγρικά

“Μια Βραδυά στήν έρημο του Αγίου Όρους” στα ουγγρικάΗ ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για εσωτερική ζωή και η δίψα του για την μελέτη και ακρόαση του πατερικού λόγου φαίνονται στην μεγάλη διάδοση που έχουν βιβλία που αναλύουν φιλοκαλικά θέματα, που μιλούν για τη νήψη και την προσευχή, για την απελευθέρωση του νού από τα πάθη και τις συνθήκες του περιβάλοντος και την επιστροφή του στην εντός του σώματος οικεία από την περιπλάνησή του στον κόσμο των αισθητών και των αισθήσεων.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το “Μια βραδυά στην έρημο του Αγίου Όρους - συζήτηση με ερημίτη για την ευχή”, που είναι το πρώτο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας που είδε το φως της δημοσιότητος. Με την μορφή ενός ζωντανού διαλόγου περνάει στην καρδιά του αναγνώστη την επιθυμία της προσευχής και την εσωτερική αίσθηση της εκκλησιαστικής ζωής, μαζί με γνώσεις που δεν έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αλλά που είναι πυξίδα για την πορεία στην στενή και τεθλιμμένη οδό της πνευματικής ζωής.

Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε και κυκλοφορεί συνολικά σε εννέα γλώσσες: ελληνική (δεκατέσσερις εκδόσεις), αγγλική, σερβική, ρωσσική, ισπανική, γαλλική, αραβική, ιταλική και ουγγρική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ουγγρικά σε μετάφραση του διδάκτορα Sandor Verder, ο οποίος ζήτησε την άδεια να μεταφράση επίσης στην ουγγρική γλώσσα και το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου “Μικρά Είσοδος στην Ορθόδοξη πνευματικότητα”.

Το ενδιαφέρον για την φιλοκαλική παράδοση και ζωή μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, δείχνει την γνησιότητα του πατερικού λόγου, την θεραπευτική του δύναμη, την ικανότητά του να ξεδιψά το ανθρώπινο πνεύμα και να ανοίγει ορίζοντες στην ύπαρξη του ανθρώπου. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, προλογίζοντας το βιβλίο γράφει: “Πώς μέσα στην πλημμύρα του ανθρωποκεντρικού, υλιστικού και κοσμικού φρονήματος αναπηδούν ψυχές, που ποθούν την γνήσια εν Χριστώ ζωή, την τελειότητα, την ένωσι με τον Θεόν, την βίωσι της αγίας εκκλησιαστικής αγιοπατερικής μας Παραδόσεως του Θεανθρώπου Χριστού; “Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου”.... Μετά την δοκιμασία πολλών προσπαθειών κατανοείται σήμερα ότι η Παράδοσι των Οσίων Πατέρων μας δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεσι αληθινού και γνήσιου ορθοδόξου ήθους και ζωής”.

π.Θ.Α.Β.

Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 2424