Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς ΜητροπόλεωςΤην δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εορτή των Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Είναι μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί, κατά την οποία γεμίζει κάθε χρόνο ασφυκτικά η Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα. Η γιορτή ήταν πλούσια, τόσο από συμμετοχή παιδιών, όσο και από άποψη προγράμματος. Φέτος, συμμετείχε εβδομηκονταμελής χορωδία και δεκαπενταμελής ορχήστρα νέων και παιδιών, καθώς και τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα - δύο του δήμου Ναυπάκτου και δύο των κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, πολλοί ήταν αυτοί που κινητοποιήθηκαν στα παρασκήνια, ώστε να παρουσιασθή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ την γενική υπευθυνότητα την είχε ο ακούραστος Πανοσ. Αρχιμ. π. Σπυρίδων Λογοθέτης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε: χριστουγεννιάτικο ορατάριο με τίτλο “Χριστουγεννιάτικη Τελετουργία” - υπό την διεύθυνση του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ρωμανού Κατραούρα, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του - επίκαιρο θεατρικό σκέτς “Χριστός γεννιέται, το σκοτάδι μικραίνει”, δημοτικούς χορούς και κάλαντα παραδοσιακά. Την γιορτή έκλεισε με τον δικό του τρόπο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, παρουσιάζοντας την βαθύτερη διάσταση της εορτής και ευχαριστώντας όσους κουράστηκαν και συμμετείχαν στην εορτή.

Δωδεκαήμερο στην Αμπελακιώτισσα

Αν και το ελατόφυτο, χιονισμένο τοπίο της ορεινής Ναυπακτίας ταιριάζει πιο πολύ στο Χριστουγεννιάτικο σκηνικό, εντούτοις τα χωριά παρέμειναν σχεδόν έρημα και κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου, μια και δεν ήταν πολλοί οι Ναυπάκτιοι που θέλησαν να περάσουν τα Χριστούγεννα στα χωριά τους.

Στην Αμπελακιώτισσα παραμείναμε όλες τις ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου. Η καμπάνα του Αγίου Νικολάου ανήμερα των Χριστουγέννων κτύπησε στις πέντε το πρωί. Οι εικοσιοκτώ όλοι και όλοι κάτοικοι του χωριού παρακολούθησαν με ευλάβεια την θ. Λειτουργία. Ψάλτης ήταν ο π. Ραφαήλ, όπως και την ημέρα του αγίου Στεφάνου, που μαζί με όλους τους χωρικούς και την οικογένεια του Ιερέως της Άνω Χώρας, λειτουργήθηκαν στο Μοναστήρι, όπως είναι το έθιμο. Τον νέο χρόνο τον υποδέχθηκε όλο το χωριό μαζί στο καφενείο, εκτός από τον υπογραφόμενο, ο οποίος την ημέρα του Μ. Βασιλείου θα λειτουργούσε. Την Παραμονή των Φώτων ο Ιερέας άγιασε όλα τα σπίτια του χωριού, ακόμη και αυτά που οι νοικοκυραίοι τους λείπουν στα ξένα. Τα Φώτα λειτουργήθηκαν και πάλι οι χωρικοί στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στο χωριό, όμως, εκτός από τους ύμνους των Χριστουγέννων και τις καμπάνες του Αγίου Νικολάου, ακούσθηκαν και οι παιδικές φωνές των μικρών παπαδοπαίδων, που έψαλαν όλα τα κάλαντα του Δωδεκαημέρου, χαρίζοντας μεγάλη χαρά στους εναπομείναντες κατοίκους.

Είναι συγκινητικές οι ημέρες των Χριστουγέννων στην ορεινή Ναυπακτία, και ελπίζω του χρόνου να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε πιο πολλοί ξενιτεμένοι να γιορτάσουν τις άγιες ημέρες στο χωριό τους.

π. Ι.Α.Π.


Χριστουγεννιάτικα τραπέζια

Μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα του Δωδεκαημέρου δύο φορές παρέθεσε τράπεζα η Ιερά Μητρόπολη.

Στην πρώτη τράπεζα, που παρατέθηκε στο Μητροπολιτικό Οίκημα, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ήταν καλεσμένοι Χριστιανοί της Ναυπάκτου που ζουν μόνοι τους.

Ο Σεβασμιώτατος βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει την αγάπη και το ενδιαφέρον της Μητροπόλεως προς όλους τους Χριστιανούς, ιδιαιτέρως δε σ’ όσους αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πόνο και την σκληρότητα του προσωρινού, επίγειου τούτου βίου μας. Είναι ένα ενδιαφέρον και μια αγάπη που δεν εκδηλώνεται μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά διοχετεύεται μέσα από τους Συνδέσμους Αγάπης των Ενοριών σε καθημερινή βάση.

Το δεύτερο γεύμα προσφέρθηκε στους οδοκαθαριστές της πόλεως. Στο τραπέζι, που έγινε σε εστιατόριο της πόλεως λόγω στενότητος χώρου στο Μητροπολιτικό Οίκημα, παρακάθησαν, εκτός από τους εργαζομένους, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νικόλαος Ρέππας, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δύο Αντιδημάρχους.

Η ατμόσφαιρα στα χριστουγεννιάτικα αυτά τραπέζια ήταν γιορτινή, οικογενειακή, και οι συνδαιτημόνες εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους.

Στο τέλος των δύο γευμάτων ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ένα συμβολικό ποσό στους καλεσμένους ώς έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος.

 

Νέα των Κατηχητικών τού Αντιρρίου

Νέα των Κατηχητικών τού ΑντιρρίουΣτην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων τα Κατηχητικά της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αντιρρίου, με την βοήθεια του Θεού και προς δόξαν Θεού, πραγματοποίησαν αρκετές εκδηλώσεις.

Συμμετείχαν με χορευτικό και θεατρικό τμήμα στην μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα της Ναυπάκτου.

Πραγματοποίησαν ωραιότατη εορταστική εκδήλωση την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αντιρρίου, η οποία περιλάμβανε επίκαιρο χορωδιακό, θεατρικό και χορευτικό πρόγραμμα, με μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλά νιάτα και πολλοί ενορίτες.

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, μετά την Θεία Λειτουργία, έκοψαν την παραδοσιακή Βασιλόπιττα στην νεανικό κέντρο του Ναού.

Την Κυριακή μετά την Πρωτοχρονιά παρεκάθησαν σε εορταστικό τραπέζι, στο οποίο έζησαν στιγμές αγάπης, χαράς και ευλογίας Θεού.

Την ημέρα των Θεοφανείων, ενώπιον πλήθους πιστών, δεκαπέντε μέλη των Κατηχητικών, τα οποία πρώτευσαν σε συμμετοχές στις Κυριακάτικες θ. Λειτουργίες, βραβεύθηκαν με συμβολικά βραβεία.

Τέλος, κάθε Κατηχητικό ξεχωριστά έκοψε την δική του Βασιλόπιττα, στην πρώτη κατηχητική συνάντηση του νέου έτους.

Θ.Τ. - Α.Κ.

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και ΔιακόνουΤην Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 1997, μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, έγιναν οι χειροτονίες δύο νέων Κληρικών - Ιερομονάχων. Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ομώνυμης Ι. Μονής Σκάλας, ο Διάκονος π. Πολύκαρπος Θεοφάνης χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και ο μοναχός π. Παλαμάς Δημητρέλης χειροτονήθηκε Διάκονος. Οι δύο νέοι Κληρικοί, που είναι μοναχοί της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, εξέφρασαν την έντονη επιθυμία που είχαν από τα εφηβικά τους να εργασθούν στον Αμπελώνα του Κυρίου, την αγία Του Εκκλησία.

Η Εκκλησία - την οποία εμείς οι Ορθόδοξοι την βλέπουμε ως τόπο σωτηρίας, ενώ οι δυτικοί ως τόπο δράσεως - ήταν και το κύριο θέμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από την εορτή της ημέρας, ευχήθηκε στους νέους Κληρικούς να έχουν το ήθος και την χάρη του Ιωσήφ του Μνήστορος, και να αξιωθούν, με τις ευχές του αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, να εισέλθουν και στο ουράνιο θυσιαστήριο.

Στο τέλος της κατανυκτικής και συνάμα πανηγυρικής θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον νεοχειροτονηθέντα π. Πολύκαρπο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα στην τράπεζα της Ι. Μονής, το οποίο το πρόσφεραν οι γονείς των δύο Κληρικών.

κ. Ευτυχία Βλάχου


Στις 13 Ιανουαρίου εκοιμήθη εν Κυρίω, μετά από πολυχρόνια αισθένεια η κ. Ευτυχία Βλάχου, μητέρα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου. Η μεταστάσα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της κατάκοιτη, επιδεικνύοντας μεγάλη υπομονή συνδυασμένη με ευχαριστία στο Θεό και ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους, απόσταγμα όλης της ζωής και πολιτείας της. Την εξόδιο ακολουθία, που εψάλη στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, ετέλεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος συμπαραστατούμενοι από Κληρικούς των Ιωαννίνων και της Ναυπάκτου. Στην ακολουθία παρέστησαν πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας, Μοναχοί και Μοναχές από την Ναύπακτο και την Θήβα, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ι. Βαϊνάς, ο Αντινομάρχης κ. Ν. Τέλωνας, ο Δήμαρχος Αντιρρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ναυπάκτου, η σύζυγος του Δημάρχου Ναυπάκτου κ. Μ. Ρέππα, πολλοί Ναυπάκτιοι, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας από τα Ιωάννινα και πνευματικά τέκνα του Μητροπολίτου μας από την Αθήνα και την Έδεσσα.

Οι συνεργάτες της “Παρέμβασης” εύχονται ο Θεός να την αναπαύση εν σκηναίς των δικαίων.

Κοπή Βασιλόπιτας για τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων

Κοπή Βασιλόπιτας για τα μέλη των Εκκλησιαστικών ΣυμβουλίωνΤην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγινε στο Μητροπολιτικό Οίκημα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας προς τιμήν των Ιερέων, ιεροψαλτών, επιτρόπων και νεοκόρων των Ιερών Ναών της περιοχής Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την εκτίμησή του για τα εκκλησιαστικά αυτά λειτουργήματα, χαρακτηρίζοντας τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τους ψάλτες και τους νεωκόρους, άμεσους συνεργάτες του, στο έργο της διοίκησης και διαποίμανσης της τοπικής Εκκλησίας. Βρήκε την ευκαρία να υπογραμμίση την θετική γνώμη που έχουν οι Ναυπάκτιοι για την Εκκλησία, σύμφωνα με τελευταία τοπική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο. Την δημιουργία της θετικής αυτής γνώμης την απέδωσε και στην ενσυνείδητη και ανιδιοτελή προσφορά των εκκλησιαστικών αυτών παραγόντων. Υπογράμμισε, επίσης, την αλήθεια ότι η θέση αυτή τους επιβαρύνει με τον ελαφρύ ζυγό της αγάπης, ζυγό τον οποίο ευχαρίστως και οικειοθελώς βαστάζουν. Η αγάπη και η ομόνοια πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους τους χριστιανούς, πολύ δε περισσότερο όσους έχουν αναλάβει κάποιο υπεύθυνο εκκλησιαστικό διακόνημα.

 

 

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς γιά τα παιδιά των Ιερέων

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς γιά τα παιδιά των ΙερέωνΤην Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας με τα παιδιά των Ιερέων της περιοχής Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την επικοινωνία του με τα παιδιά των πρώτων και άμεσων συνεργατών του και τόνισε την μεγάλη τιμή και ευλογία που έχουν να είναι παιδιά Ιερέων. Στα παιδιά, τα οποία έψαλαν και τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο, μοιράστηκαν μικρά δωράκια για τα Χριστούγεννα, και ένα μικρό χρηματικό ποσό ώς ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος της Ιεράς Μητροπόλεως προς αυτά.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2456