Γεγονότα καὶ Σχόλια: Δείγμα παπικής μετάνοιας - Δεν έχουμε ανάγκη την συγγνώμη του

Δείγμα παπικής μετάνοιας

Σε παλαιότερο κείμενο της “Παρέμβασης” είχαμε αναφερθή στην “σχεδιαζόμενη συγγνώμη” του Παπισμού. Λοιπόν, έχουμε ήδη δείγμα της ποιότητας της παπικής μετάνοιας.

Στην “Καθημερινή” της 17ης Μαρτίου 1998 διαβάσαμε: “Με ένα 14σέλιδο έγγραφο, υπό τον τίτλο “Ενθυμούμεθα: σκέψεις για το Ολοκαύτωμα”, το Βατικανό έκανε, χθες, την πρώτη επίσημη απολογία του για την ανεπαρκή δράση του υπέρ των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κατά την επιβεβλημένη τακτική υπεράσπισης του κύρους του, απάλλαξε από κάθε ευθύνη τον Πάπα Πίο”. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το έγγραφο του Βατικανού “εξυπηρετεί αυτούς που θελουν να σταματήσει η ενοχλητική ιστορική αναδίφηση σε ό,τι αφορά τη στάση της Καθολικής Εκκλησίας την εποχή του πολέμου και υπό την καθοδήγηση ενός Ποντίφηκα ο οποίος, όχι απλώς απέφυγε να καταγγείλει τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος κατά των Εβραίων, αλλά στη συνέχεια βοήθησε στην ασφαλή φυγάδευση των ναζί”.

Το να καλύψη κάποιος έναν εγκληματία που καταφεύγει σ’ αυτόν αδύναμος για προστασία, μέσα στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, είναι κατανοητή. Το να ανέχεται όμως τις θηριωδίες του εγκληματία χωρίς να τις στιγματίζη είναι ανεπίτρεπτο. Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι όταν θέλει να δείξη “μετάνοια” για να εδραιώση το κύρος του, για να αποφύγη την κριτική, για να αθωώση τελικά τον εαυτό και να ρίξη το βάρος σε κάποιους που δεν μπορούν να απολογηθούν. Στο πρόλογό του ο σημερινός Πάπας μιλά για τις ευχαριστίες που εξέφρασαν οι ηγέτες των Εβραίων προς τον Πάπα Πίο για όσα έκανε γι’ αυτούς “προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπων του, για να σώσει εκατοντάδες ζωές Εβραίων”. Μιλά για την δράση ανωνύμων Χριστιανών υπέρ των Εβραίων, αλλά - μετανοημένος - παραδέχεται ότι “δράση άλλων χριστιανών δεν ήταν η αναμενόμενη...”.

Αυτοί οι άλλοι ανώνυμοι Χριστιανοί σπίλωσαν το όνομα του Βατικανού...

Δεν έχουμε ανάγκη την συγγνώμη του

Στο κείμενο της “Παρέμβασης” που προαναφέραμε γίνεται αναφορά στην επισήμανση, ότι ενώ το Βατικανό σχεδιάζει να ζητήση συγγνώμη από πολλούς, δεν “προγραμματίζει” να ζητήση συγγνώμη από τους Ορθοδόξους.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον μας σεβάσθηκε. Δεν θέλησε να μας εμπαίξη όπως τους Εβραίους. Άλλωστε οι ορθόδοξοι δεν έχουμε ανάγκη από την συγγνώμη του Πάπα για να αυτοεπιβεβαιωθούμε ως ισχυρή παρουσία μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ορθοδοξία μαρτυρεί το λόγο της αληθείας, μιλά στην καρδιά, αλλά δεν εκβιάζει κανένα, γιατί σέβεται και περιφρουρεί την ελευθερία του ανθρώπου. Δεν διαφημίζει τον εαυτό της. Υπάρχει διαφυλάσσοντας την πίστη των αποστόλων και προφητών, γι’ αυτό παραμένει η ελπίδα του κόσμου.

Οι Ορθόδοξοι δεν ζηλεύουμε την κοσμική ισχύ του Βατικανού, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί ένα διαρκή πειρασμό των μελών της Εκκλησίας. Από τα αμαρτήματα και τα παθήματά του συνετιζόμαστε. Διδασκόμαστε να ζούμε με την πίστη της Εκκλησίας ορθοδόξως. Η Εκκλησία έχει κεφαλή της τον Θεάνθρωπο και όχι άνθρωπο. Δεν την σώζουμε εμείς με τις ανθρώπινες - πολιτικής υφής - δραστηριότητές μας, αλλά εμείς σωζόμαστε από αυτήν.

Ο Παπισμός έγινε κράτος. Η ποιμαντική του συνδέθηκε με την πολιτική. Και την μετάνοια την ενέταξε μέσα στην σκοπιμότητα. Ο Θεός να μας φυλάξη τους Ορθοδόξους από τέτοια μεγάλη πτώση.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1464

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance