Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός ΣεραφείμΤις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 10 Απριλίου κοιμήθηκε εν Κυρίω ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, αυτός που σε όλη του την ζωή υπήρξε ένας λαϊκός άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 1998 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Πολλά έχουν γραφή για την προσωπικότητά του, τόσο κατά την διάρκεια της ζωής του, όσο και μετά την κοίμησή του, και με όσα θα χαράξω εδώ δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια πράγματα. Απλώς, με κάθε απλότητα, θα ήθελα να σκιαγραφήσω την προσωπικότητά του μέσα από την οπτική γωνία που τον έβλεπα.

Τον γνώρισα από μικρό παιδί στα Γιάννενα, αφού, όταν ενθρονίστηκε στην ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1958, ήμουν μαθητής της πρώτης τάξεως του Γυμνασίου και παρεβρέθηκα στην τελετή της ενθρονίσεως, όταν τον υποδεχθήκαμε στο παλαιό Δημαρχείο της Πόλεως και τον συνοδεύσαμε μέχρι τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων. Αργότερα, και μάλιστα από το 1987 έως το 1995, οπότε εκλέχθηκα Μητροπολίτης, ήμουν Ιεροκήρυξ και Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είχα στενή συνεργασία μαζί του. Στην συνέχεια το έτος 1996-1997 ήμουν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της τελευταίας Συνόδου, κατά την οποία προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος από την αρχή έως το τέλος της.

Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά στοιχεία που παρουσιάζουν αυτήν την προσωπικότητά του, όπως τον γνώρισα, αλλά θα αρκεσθώ σε τρία.

Πρώτον. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος είχε αναμφιβόλως ηγετικά προσόντα και χαρίσματα, τα οποία εξεδήλωνε σε διάφορες στιγμές της εκκλησιαστικής του ζωής. Θα μπορούσα να υπογραμμίσω ότι ήταν εύστροφος στις διάφορες ενέργειές του, διακρινόταν για την ευφυΐα του και την δυνατότητα προσαρμογής σε κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς όμως να προδίδη το εκκλησιαστικό του πνεύμα. Επίσης, μπορούσε να ψυχολογήση τον κάθε άνθρωπο που τον πλησίαζε, και καταλάβαινε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, την προσωπικότητά του. Το κυριότερο όμως που χαρακτήριζε το ηγετικό του προσόν είναι ότι με την οξυδέρκεια που τον χαρακτήριζε δεν επέτρεψε να παρασυρθή ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος στις διάφορες πολιτειακές και πολιτικές αλλαγές. Η εκκλησιαστική ιστορία του παρελθόντος δείχνει ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πολιτική αλλαγή είχε επίδραση και στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Αθηνών. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Η Εκκλησία παρέμεινε αμέτοχη σε πολιτικές αλλαγές.

Πρέπει να προστεθή ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν έτοιμος να αποδεχθή τα λάθη του, να αναγνωρίση τις αδικίες που έκανε, σε ανθρώπους που είχαν όμως εκκλησιαστικό φρόνημα, και να εισαγάγη στην Ιεραρχία Κληρικούς με τους οποίους δεν συμφωνούσε σε πολλές εκδηλώσεις της ποιμαντικής τους διακονίας. Τελικά, επί των ημερών του η Ιεραρχία διακρινόταν για πολλές τάσεις, των οποίων τάσεων συνεκτικός δεσμός και συνδετικός κρίκος ήταν αυτός ο ίδιος. Το ότι αυτός ήταν ενοποιός δύναμη τόσων ισχυρών και δυναμικών προσωπικοτήτων της Ιεραρχίας δείχνει ότι ήταν ένας ηγέτης.

Δεύτερον. Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος στα ζητήματα των διαλόγων και των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με άλλες Ομολογίες υπήρξε ορθόδοξος και μαχητής, με ένα πηγαίο, αληθινό, λαϊκό αισθητήριο. Ήξερε πολύ καλά τον ρόλο και την ουσία του Βατικανού, τον δόλιο τρόπο με τον οποίο εργαζόταν, και στεκόταν ακλόνητος βράχος μπροστά στις επιδιώξεις του. Ήταν αυτός που είχε θέσει ένα αμείλικτο ερώτημα σε μια συνάντηση Ιεράς Συνόδου και Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών: “Σάς ερωτώ να μου απαντήσετε: είναι το Βατικανό Εκκλησία;” Και κανείς δεν τόλμησε να απαντήση παραμένοντας αιωρούμενη η αρνητική απάντηση του Σεραφείμ κατά το ρητορικό αυτό ερώτημα. Αυτήν την στάση του εκτιμούσε και ο αείμνηστος π. Πορφύριος και τον επαινούσε.

Τρίτον. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος ήταν πηγαίος, αυθόρμητος και προ παντός ευαίσθητος στον ανθρώπινο πόνο. Πολλές φορές τον είδα να κλαίη, βρισκόμενος μπροστά στην ανθρώπινη δυστυχία. Δεν ήθελε να αφήση κανέναν αβοήθητο. Όμως, όταν καταλάβαινε την υποκρισία του άλλου, τότε εκδηλωνόταν ανάλογα. Τον ενοχλούσε η αχαριστία των ανθρώπων και πονούσε γι’ αυτήν, πικραινόταν κυριολεκτικά. Έτσι, ενώ είχε ηγετικά προσόντα, εν τούτοις η καρδιά του ήταν πολύ μαλακή, ευαίσθητη. Ίσως αυτοί που δεν τον γνώριζαν προσωπικά να αντιλαμβάνονταν το αντίθετο, αλλά πάντως για τους συνεργάτες του ήταν απόλαυση η επικοινωνία μαζί του. Σεβόταν πάντοτε την ελευθερία μου, δεν μου έλεγε να κάνω κάτι που να παραβίαζε την συνείδησή μου, κάλυπτε τις ελλείψεις, με επαινούσε για διάφορες ενέργειές μου, χωρίς να τσιγγουνεύεται στα λόγια του, ήταν απόλυτα εξομολογητικός απέναντί μου.

Γι’ αυτό το τελευταίο θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα, αλλά δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι στις 11 Ιανουαρίου 1998, δηλαδή τρεις μήνες πριν από την κοίμησή του τον επισκέφθηκα στο σπίτι του και είχα μαζί του μια συζήτηση περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο, για τελευταία φορά. Ήταν αποκαλυπτικότατος, ειλικρινέστατος και εξομολογητικότατος. Θαύμασα την ταπείνωση και την ευαισθησία του, όπως την έβλεπα και κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας.

Ήδη ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται όχι μόνον κάτω από την κρίση της ιστορίας, αλλά και κάτω από την κρίση του Θεού. Κάθε ζωντανός οργανισμός στην ζωή του κάνει θετικά έργα, αλλά και λάθη. Ο ίδιος ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος έλεγε κάποτε: “Προσευχηθήτε να κάνω λιγότερα λάθη”. Πιστεύουμε ότι ο Θεός θα αποδώση την αληθινή και δίκαιη κρίση, αυτήν που εμείς πολλές φορές θεωρούμε ως άδικη. Γιατί η δικαιοσύνη του Θεού βρίσκεται έξω και πέρα από την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Ένας Γέροντας έλεγε ότι ο Θεός θα κρίνη τους ηγέτες κατά έναν διαφορετικό τρόπο, από ό,τι θα κρίνη τον λαό, γιατί θα εξετάση και τις συνθήκες, κατά τις οποίες εξασκούσε την εξουσία του, και τις υπευθυνότητες που είχε.

Με αυτές τις απλές σκέψεις, αλλά και με την διαβεβαίωση ότι κυρίως εμείς οι συνεργάτες του θα τον θυμόμαστε και θα προσευχόμαστε για την σωτηρία της ψυχής του, κατευοδώσαμε το σκήνωμά του προς την τελευταία του επίγεια κατοικία.

  • Προβολές: 1521

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance