Skip to main content

Ἐκδήλωση γιὰ τὸν Γέροντα Σωφρόνιο τοῦ Ἔσσεξ στὸ βιβλιοπωλεῖο «Ἐν Πλῷ» (VIDEO)

Ἐκδήλωση γιὰ τὸν Γέροντα Σωφρόνιο τοῦ Ἔσσεξ στὸ βιβλιοπωλεῖο «Ἐν Πλῷ» (VIDEO)

Στον Χώρο Βιβλίου και Πολιτισμού των εκδόσεων Εν Πλω, Χαρ. Τρικούπη 6-10 (Εμπορικό Κέντρο Atrium) πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον Γέροντα Σωφρόνιο (Σαχάρωφ) του Έσσεξ.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την περιοδεία του συγγραφέα Κλάους Κένεθ και την παρουσίαση του graphic novel των εκδόσεων Εν Πλω «Το τέλος είναι μονάχα η αρχή», με κείμενα και εικονογράφηση της Μελίτας Αντωνιάδου.

Ο γέροντας Σωφρόνιος υπήρξε ο άνθρωπος που άλλαξε τη ζωή του Κλάους Κένεθ και συντέλεσε αποφασιστικά στο πέρασμά του από το σκοτάδι του μίσους στο φως της ορθοδοξίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση με έναν χαιρετισμό που απηύθυνε, σχετικό με την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού ορθόδοξου θεολόγου του 20ού αιώνα, τον οποίο, όπως δήλωσε, γνώρισε το 1976 και έκτοτε ανέπτυξε μαζί του έναν καθοριστικό πνευματικό δεσμό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος διέθετε προφητική, αποστολική και πατερική εμπειρία με την οποία καθοδηγούσε τα πνευματικά του παιδιά και όσους προσέρχονταν για να μαθητεύσουν στα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού.

«Ακόμα και ο πιο αμαρτωλός ένιωθε κοντά του αναπαυμένος, ένιωθε ότι κάποιος τον αγαπούσε», είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν θεολόγος και Πνευματικός Πατέρας. Η θεολογία του δεν ήταν καρπός μελέτης, αλλά αποκαλύψεως του Θεού σε αυτόν που τον αναζητούσε με όλη του την ύπαρξη. Σεβόταν απεριόριστα την ελευθερία του άλλου.

Συνδύαζε τη βιωματική πνευματικότητα με τον φιλοσοφικό στοχασμό. Διαλεγόταν με την κοσμική γνώση. Συνδύαζε στενά στη ζωή του την έρημο με την κοινωνία.

Ο ίδιος έζησε πολλά χρόνια στην έρημο του Αγίου Όρους με χαρισματική μετάνοια και νοερά προσευχή. Ζώντας αργότερα στη δυτική κοινωνία μπορούσε να καταλάβει τον σύγχρονο άνθρωπο και τον βοηθούσε αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που είχε ως συλλειτουργός του γέροντος Σωφρονίου και τόνισε πως εκείνος πίστευε ότι η Θεία Λειτουργία είναι ησυχασμός ακόμα και για τους κοσμικούς, που ζουν στον κόσμο και δεν έχουν ησυχαστικές εμπειρίες.

Ο εκδότης Αλέξανδρος Καραβάνης παρουσίασε το έργο της Μελίτας Αντωνιάδου, τόσο από τη συγγραφική όσο και από καλλιτεχνική άποψη, τονίζοντας ότι είναι άνοιγμα προς τους νέους ανθρώπους που δεν είναι τόσο φίλοι της ανάγνωσης, ώστε να φτάσει και σε αυτούς το μήνυμα του βιβλίου, ένα μήνυμα επιστροφής και μετάνοιας ενός σύγχρονου Οδυσσέα του πνεύματος.

«Αφορά πολλά παιδιά που σήμερα ζητούν απαντήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, νέους χαμένους στην περιπέτεια των ναρκωτικών ή των ανατολικών πνευματιστικών κινημάτων, ακόμη και αναρχικούς, ανθρώπους που δεν βίωσαν ποτέ τους την αγάπη και την αποδοχή».

Στη συνέχεια μίλησε ο ίδιος ο Κλάους Κένεθ, εστιάζοντας στο σημείο εκείνο της μεταστροφής στη ζωή του που αφορά στη συνάντησή του με τον γέροντα Σωφρόνιο.

Τόνισε πως για εκείνον ο γέροντας ήταν φως, ήταν μια αγκαλιά, ήταν μια διαφορετική «ανάγνωση» του κόσμου, που μεταμόρφωσε τον ίδιο από έναν γεμάτο μίσος «νεκρό» άνθρωπο σε πρόσωπο που μπορούσε να συγχωρεί και να αγαπάει…

Άλλωστε είχε κι εκείνος περάσει από τα λάθος μονοπάτια που πέρασε και ο Κλάους Κένεθ: Ο γέροντας παλαιότερα είχε στραφεί στoν ινδικό μυστικισμό και για χρόνια ασκούσε τον διαλογισμό.

Όμως, η αδιάλειπτη μνήμη του θανάτου, η αναζήτηση του αληθινού Θεού τον οδήγησαν σε μια κατάσταση στην οποία δέχθηκε την αποκάλυψη του Θεού, οπότε στην συνέχεια επιδόθηκε σε αδιάλειπτο πένθος και ακράτητη μετάνοια. Μέσα σε αυτήν την προοπτική αξιώθηκε πολλών εμπειριών και θείων αποκαλύψεων.

Αυτές οι πολύτιμες εμπειρίες του, με διάκριση και πολλή αγάπη τον βοήθησαν να ελκύσει μια ψυχή κοντά στον Θεό: τον Κλάους. Και όχι μόνο αυτόν, αλλά πολλά ακόμη παραστρατημένα παιδιά της σύγχρονης εποχής

Από τις εκδόσεις Εν Πλω

Δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου ΕΔΩ

Δείτε την παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου μετά την ομιλία του Κλάους Κένεθ ΕΔΩ

Δείτε Φωτογραφίες ΕΔΩ

  • Προβολές: 3297