Κύριο θέμα: Εκδήλωση για την άλωση της Κωνσταντινούπολης - Μνῆμες ἀπὸ τὴν Ἅλωση τῆς Πόλης

 Εκδήλωση για την άλωση της Κωνσταντινούπολης  - Μνῆμες ἀπὸ τὴν Ἅλωση τῆς ΠόληςΚάθε λαός και κάθε ζωντανός πολιτισμός έχει να επιδείξη μια ελεύθερη και ακμάζουσα πόλη, η οποία να αποτελεί το σύμβολό του. Οι Εβραίοι ζουν στην Ιερουσαλήμ, την Ιερή τους Πόλη. Ο Ελληνισμός έχει ελεύθερη την Πόλη των Γραμμάτων, την Αθήνα. Ο Παπισμός καυχιέται για την Αιώνια Πόλη. Η Φραγκιά επιδεικνύει την Πόλη του Φωτός. Η Μοσκοβιά καμαρώνει την Αγία της Πετρούπολη. Η Γηραιά Αλβιών, που κατόρθωσε να διεθνοποιήση την γλώσσα της, έχει κέντρο της την πρωτεύουσα των αποικιοκρατών, το Λονδίνο. Οι τεχνοκράτες και οικονομολόγοι δυτικοί έχουν να παρουσιάσουν τις δικές τους ιερές πόλεις, πόλεις - θαύματα της τεχνολογίας, μέσα στις οποίες κτυπά η ψυχρή καρδιά της κάθε οικονομίας: το χρηματιστήριο. Ο Μουσουλμανισμός “χαίρεται” –εν τη ανελευθερία της διδασκαλίας του– την ελευθερία του ιερού του τεμένους.

Και η Ρωμηοσύνη; Η Ρωμηοσύνη κλαίει την Νέα Ρώμη, την Βασιλεύουσα, την “παραμυθένια πολιτεία”, όπου “όλα, θαρρείς, ήταν καμωμένα να υπάρχουν μέχρι την αιωνιότητα”. Θρηνεί την Πόλη της Παναγιάς, την μόνη Πόλη - σύμβολο ζωντανού πολιτισμού που είναι σκλαβωμένη, κρατώντας ελεύθερο πολιορκημένο το Πατριαρχείο μας. Ίσως γιατί έπρεπε η Εκκλησία του Εσταυρωμένου να έχει σταυρωμένο Ποιμένα.

Σ’ αυτήν την Πόλη, και συγκεκριμένα στην επέτειο του “σαρκικού θανάτου” της, που συνέβη πριν πεντακόσια σαράντα πέντε χρόνια, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ι. Μητρόπολη το Σάββατο 30 Μαΐου στο Πνευματικό της Κέντρο.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, μίλησε για τον σαρκικό θάνατο της Πόλης, αλλά και για την πνευματική και πολιτισμική της επιβίωση, η οποία θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν φορείς του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία είχε κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι σήμερα δεχόμαστε μια πνευματική και πολιτισμική πολιορκία, όχι λιγότερο σημαντική από εκείνη που έζησαν οι πρόγονοί μας πριν πεντακόσια σαράντα πέντε χρόνια στην Επτάλοφο. Και είναι ανάγκη να αγωνιστούμε για να μην υποστούμε και την πνευματική άλωση της Πόλης, που θα σημάνη τον πολιτισμικό θάνατο των Ελλήνων Ρωμηών.

Στην εκδήλωση ακούσθηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι, τραγούδια, κείμενα της λογοτεχνίας μας και της δημοτικής μας ποίησης εμπνευσμένα από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Το πρόγραμμα παρουσίασε η δ. Γεωργία Ξάνθη. Έψαλε και τραγούδησε η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου, με διευθυντή τον κ. Ανδρέα Λανάρα. Η χορωδία αυτή, δημιούργημα του αειμνήστου Γεράσιμου Πρεβεζάνου, έχει παρουσιάσει δημιουργικό έργο, στα χνάρια και με την ευαισθησια του ιδρυτού της. Τα κείμενα και τα ποιήματα, τα οποία παρουσίασαν παιδιά των Νεανικών Συνάξεων της Ι. Μητροπόλεως, είχαν σκοπό να μας θυμίσουν το μεγαλείο της Πόλης, να ζωντανέψουν το δράμα της αλώσεως και να μας φέρουν σ’ επαφή με το “πνεύμα της Αγια-Σοφιάς”.

Στο “πνεύμα της Αγια-Σοφιάς”, του οποίου φορείς καλούμαστε να γίνουμε, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος στον επίλογο της εορτής, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους συντελεστές της εορτής, τα μέλη της χορωδίας, που έψαλαν με μεράκι, με ύφος παραδοσιακό και σε ατμόσφαιρα κατανυκτική, καθώς και τα παιδιά που έκαναν αυτήν την προσπάθεια σε μια περίοδο προετοιμασίας τους για τις εξετάσεις.

Εν συνεχεία και εν συντομία αναφέρθηκε στα αίτια και στα γεγονότα που προηγήθηκαν της αλώσεως, αλλά και στην τραγική ολοκλήρωσή της, το 1922. Επεσήμανε τις πνευματικές και πολιτισμικές αλλοιώσεις που είχαν αρχίσει να φθείρουν την Αυτοκρατορία, η οποία βαλόταν ανελέητα από δύο ανθρωποκεντρικούς πολιτισμούς: τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό και τον φράγκικο βαρβαρισμό. Τα διάφορα πολιτισμικά ρεύματα καθρεφτίζονταν σε τρεις εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής εκείνης: τον οπαδό της ένωσης με τους παπικούς Επίσκοπο Νικαίας Βησσαρίωνα, τον λάτρη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού Γεώργιο Γεμιστό - Πλήθωνα και τον ορθόδοξο Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Τελικά δικαιώθηκε ο Πατριάρχης. Ο Σεβασμιώτατος υποστήριξε ότι η Ρωμανία έπεσε ως Αυτοκρατορία, αλλά ζη μέσα στην Εκκλησία, την Εκκλησία των Νεομαρτύρων.

Τέλος, ενέταξε την όλη εκδήλωση στην προοπτική της απόκτησης εγρηγορούσας συνείδησης, εφοδίου απαραιτήτου για την διατήρηση της ιδιαιτερότητάς μας μέσα στην σύγχρονη Ευρώπη.

Στην εκδήλωση παραβρέθησαν ο κ. Νικόλαος Ρέππας, Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο κ. Φώτης Ζησιμόπουλος, Δήμαρχος Πυλήνης, ο κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, Σχολικός Σύμβουλος και ο κ. Αθανάσιος Καραγεώργος Προϊστάμενος Π.Ε. Ναυπάκτου, Εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Ν.Γ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2172

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance