Γεγονός καὶ Σχόλιο: Η Κατερίνα μας

 

Ο Αντώνης Σαμαράκης, μιλώντας κάποτε για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είπε ότι δεν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά για άτομα με ειδικά χαρίσματα. Πράγματι, μερικά από αυτά, για να μην πω όλα, διαθέτουν μια τρυφερότητα, μια ζεστασιά και αγάπη, αποδίδουν την ευγνωμοσύνη τους σε όποιον τους ευεργετεί, πράγμα το οποίο δεν συναντά κανείς εύκολα στις σύγχρονες απάνθρωπες κοινωνίες.

Στην κοινωνία μας επικρατεί εν πολλοίς η υποκρισία, το ψεύδος, ο αμοραλισμός, ο αρριβισμός κ.ο.π., και όταν κανείς πλησιάζει παιδιά με διάφορα σωματικά προβλήματα, που είναι αναγκασμένα να παραμένουν στο καροτσάκι, αισθάνεται μια τρυφερότητα και αρχοντιά, μια ειλικρίνεια και ανυστεροβουλία καταπληκτική.

Μέσα στην κατηγορία των παιδιών αυτών ανήκει οπωσδήποτε και η Κατερίνα μας, που είναι γνωστή σε όλη την κοινωνία της Ναυπάκτου, αφού την βλέπουμε συχνά στους δρόμους και τους Ιερούς Ναούς, μέσα σε ένα καροτσάκι και να την μεταφέρει η ηρωίδα μητέρα της Διονυσία Χατζή (κ. Σία).

Η Κατερίνα μας, η πιο αγαπημένη μας φίλη, έχει πάθει παράλυση των άκρων από την βρεφική της ηλικία (λόγω ίκτερου). Όμως έχει τρία μεγάλα και εξαιρετικά προσόντα.

Πρώτον το μυαλό της λειτουργεί κανονικά, είναι πανέξυπνη, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήση καθαρά, πάντως καταλαβαίνει τα πάντα. Παρακολουθεί με το αεικίνητο μάτι της τα πάντα, ακούει όλες τις συζητήσεις και τις αποτυπώνει στο μυαλό της. Παρακολουθεί κηρύγματα, ομιλίες, διαλέξεις και είναι έτοιμη να μεταφέρη αυτά που άκουσε σε άλλους για να τους ωφελήση και να τους παρηγορήση. Έχω την ευκαιρία να την έχω πολλές φορές μαθήτριά μου στα κηρύγματα και τις ομιλίες, τις οποίες καταλαβαίνει, ενώ μερικοί άλλοι ισχυρίζονται ότι κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Δεύτερον, έχει μια μεγάλη και τρυφερή καρδιά, την οποία αντιλαμβάνεται κανείς όταν την πλησιάζει, γιατί εκφράζεται εύκολα και αβίαστα με το χαμόγελο, την άδολη χαρά, το ειλικρινές ενδιαφέρον, με τα μη λεκτικά σημεία επικοινωνίας, με την όλη της προσωπικότητα. Πολλές φορές νοιώθω πώς η καρδιά της είναι πολύ τρυφερή και ευαίσθητη.

Τρίτον, έχει μια μεγάλη πίστη στον Θεό, που εκφράζεται με την μεγάλη υπομονή στην δοκιμασία της την οποία αντιμετωπίζει πάνω από σαράντα (40) χρόνια. Δεν βαρυγκομά, δεν εκφράζει λόγους κατά του Θεού, αντίθετα, Τον δοξάζει και Τον ευγνωμονεί, και μάλιστα ενδιαφέρεται για όλους τους ανθρώπους.

Βέβαια, η Κατερίνα μας είναι έργο της αγάπης του Θεού. Αυτός την όπλισε με τέτοια πίστη και υπομονή, αφού βρήκε και πρόσφορο έδαφος, την καλή της ψυχούλα. Είναι όμως έργο και των ευσεβών γονέων της, ιδιαιτέρως της ηρωίδας μητέρας της, που θυσιάζεται μέρα νύχτα, εκφράζει όλην την μητρική της ευαισθησία, η οποία αυξάνεται και από την καλωσύνη και την ανταπόκριση της Κατερίνας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ευλογημένο, έκφραση της αγάπης του Θεού και του μυστηρίου της πίστεως.

Δυστυχώς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες περιπτώσεις, που αποτελούν την ομορφιά της κοινωνίας μας, παρά μόνον για διάφορες εγκληματικές πράξεις. Εμείς, όμως, εκτελώντας έργο ουσιαστικό, βεβαιώνουμε ότι η Κατερίνα μας είναι ένα πρόσωπο με ειδικά και μεγάλα χαρίσματα και ευχόμαστε στον Θεό, με την βοήθεια της μητέρας της, των συγγενών της και όλων μας να την χαριτώνη ακόμα περισσότερο για να αμβλύνη λίγο την εντύπωση που προξενεί η αρρωστημένη και σκληρή καρδιά μερικών ανθρώπων, άσχετα αν είναι υγιείς στο σώμα.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1792

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance