Skip to main content

Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα - Τοποτηρητεία Ἀπριλίου 2022

Ἡ Δ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν στὸν Ἀστακό

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αστακού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου. Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς αναλύοντας τον στίχο: «Χαίρε ὁ πόκος, ὁ ἔνδροσος ὅν Γεδεών Παρθένε προεθεάσατο». Ανέφερε ότι η Παλαιά Διαθήκη εκπληρώθηκε στην Καινή και ότι η Παλαιά Διαθήκη πρέπει να ερμηνεύεται χριστολογικά.

Όταν ο Γεδεών ζήτησε από τον Θεό σημείο επιβεβαίωσης για την αποστολή που αναλάμβανε, ο Θεός του έδειξε, μέσα στην ξηρασία που επικρατούσε, τον ένδροσο πόκο. Η Παναγία είναι το ευλογημένο μαλλί, μέσα σε μια εποχή ξηρότητας, και μέσα της είχε τον Χριστό πού είναι η δρόσος, από την οποία απέσταξε η δρόσος που έλυσε την φλόγα της πολυθεΐας. Στα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι σήμερα βλέπουμε την φλόγα της πολυθεΐας και της αθεΐας. Η φιλοσοφία δεν πίστευε ότι υπάρχει ανάσταση των νεκρών και ζωή μετά τον θάνατο. Ήρθε ο Χριστός, δια μέσου της Παναγίας μας, και μας αποκάλυψε την αλήθεια.  Και σήμερα υπάρχει πολυθεΐα και αθεΐα, θεωρητική και πρακτική. Υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν στον Θεό, αλλά ζουν σαν να μην υπάρχει Θεός.

Επίσης στην εποχή μας υπάρχει έντονη και η φλόγα της αυτοθεΐας. Ο άνθρωπος λατρεύει τον εαυτό του και τον κάνει κέντρο των πάντων. Είναι αυτό που αναφέρει ο άγιος Ανδρέας Κρήτης στον Μεγάλο Κανόνα «αὐτοείδωλον ἐγενόμην». Η Εκκλησία είναι ο πόκος ο ένδροσος πού έχει μέσα της τον Χριστό. Πρέπει να ζούμε μέσα στην Εκκλησία ως βαπτισμένοι χριστιανοί και ως βεβαιόπιστοι, όπως λέγει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, έχοντας βεβαία και ζωντανή πίστη και να παρακαλούμε την Παναγία μας να μας ανοίγει τα μάτια της ψυχής. Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αστακού κα Αρετή Γριτσύπη.

Κατά την απόλυση της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε σήμερα τον Αστακό με την μεγάλη παράδοση και ευλάβεια που καλλιέργησε και στερέωσε ο μακαριστός άγιος γέροντας Ιερόθεος Τριφύλλης. Αναφέρθηκε στον μακαριστό ευλογημένο κληρικό τον οποίο γνώρισε προσωπικά και για τον οποίο μιλούσε και ο άγιος Καλλίνικος, επίσκοπος Εδέσσης. Επίσης αναφέρθηκε και στον μακαριστό αρχιμ. Θεόδωρο Ευαγγελάτο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, που διακόνησε στον Αστακό και άφησε μνήμη καλού και εναρέτου κληρικού, καθώς επίσης και στους Μητροπολίτες Θεόκλητο και Κοσμά που αγαπούσαν τον Θεό, την Εκκλησία και τους χριστιανούς.

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

 

 

Στὴν Ἀμφιλοχία καὶ τὸ Θέρμο Τρίμηνη ἐπιμνημόσυνη δέηση τοῦ Μητροπολίτου Κοσμᾶ

Στὴν Ἀμφιλοχία καὶ τὸ Θέρμο.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 3 Απριλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, τόσο περισσότερο η Εκκλησία μάς προετοιμάζει να εορτάσουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού. Σήμερα εορτάζει έναν μεγάλο άγιο, τον Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον συγγραφέα της Κλίμακας για να μας δείξει ότι δεν είναι σκοπός τού ανθρώπου μόνο να μετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας. Χρειάζεται να υπάρχει και η σχετική προετοιμασία, μέσα από την ασκητική ζωή, όπως βιώνεται στην νηπτική και ησυχαστική παράδοση της Εκκλησίας. Αυτή την παράδοση προβάλλει ο άγιος Ιωάννης μέσα από την Κλίμακα. Η Κλίμακα εκφράζει την παράδοση αυτή, όπως βιώθηκε στην Ιερά Μονή Σινά και την πέριξ περιοχή και δείχνει τα «σκαλοπάτια» που πρέπει να ανεβούμε για να φθάσουμε στην θεοπτία. Αν στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε την κατάβαση τού Θεού στο Σινά και την αποκάλυψη του Νόμου, εδώ έχουμε την ανάβαση τού ανθρώπου στο πνευματικό Σινά για να αποκτήσει γνώση και κοινωνία με τον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην νοερά ησυχία, όπως την περιγράφει ο άγιος Ιωάννης, ως επιστήμη των λογισμών. Ο δυτικός χριστιανισμός εγκατέλειψε αυτή την ησυχαστική παράδοση και μέθοδο και οδηγήθηκε στην λογικοκρατία και στην ηθικοκρατία. Αναφέρθηκε στον 26ο λόγο της Κλίμακας που επιγράφεται «περί διακρίσεως λογισμών, παθών και αρετών» και ανέλυσε τον τρόπο που η Εκκλησία διακρίνει και ελέγχει τους λογισμούς και τα πάθη, μέσα από την ησυχαστική ζωή. Ο άγιος Παΐσιος για να τονίσει τη σημασία της διακρίσεως των λογισμών, συνήθιζε να λέει ότι πρέπει ο άνθρωπος να δημιουργήσει «εργοστάσιο καλών λογισμών». Εκεί βρίσκεται η πνευματική υγεία του ανθρώπου. Και έλεγε επίσης ότι «ένας καλός λογισμός ισοδυναμεί με μια αγρυπνία». Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι είναι ανάγκη να μάθουμε να προσέχουμε τον κόσμο των λογισμών. Να τους αφήνουμε στην λογική, να τους μετατρέπουμε σε καλούς και να μην τους επιτρέπουμε να κατεβαίνουν στον χώρο της καρδιάς, στο επιθυμητικό και στο θυμικό. Όποιος καταφέρει να μάθει να ζει έτσι, θα καταλάβει την αγάπη του Χριστού και την αγάπη των ανθρώπων. Θα μάθει να εκκλησιάζεται σωστά, να κοινωνεί σωστά, θα αισθάνεται την αγάπη του Θεού και θα πορεύεται στην ένωση και την κοινωνία μαζί Του.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών μηνών από την κοίμησή του.

Αναφερόμενος στον μακαριστό Μητροπολίτη είπε ότι επετέλεσε ένα σημαντικό έργο σε αυτή την Ιερά Μητρόπολη που θα πρέπει να κριθεί και να εκτιμηθεί στην ολότητά του. Ο Μητροπολίτης Κοσμάς περιόδευε συνεχώς και ως ιεροκήρυξ και ως επίσκοπος ολόκληρη την Μητρόπολη και ιερουργούσε και κήρυττε τον λόγο του Θεού. Χειροτόνησε καλούς ιερείς με αγάπη στον Θεό και γενικά άφησε ένα σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Επίσης, με αφορμή την προσκύνηση από τους πιστούς της δεξιάς χειρός του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης που είχε μεταφέρει το πρωί ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, ο οποίος συνέβαλε, ως πρωτοσύγκελλος, στην ανέγερση του Ναού. Τόνισε ότι ήταν ένας ασκητής Επίσκοπος που έχει παρουσιάσει πολλά σημεία, πολλά θαύματα, σε όσους τον επικαλούνται και προσεύχονται σε αυτόν.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλαος Τέλωνας, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Αμφιλοχίας κα Ζωή Ντρούτση και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Γόγολος. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη του Δήμου και ξεναγήθηκε στους χώρους της. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελείται και συνεχάρη τους υπευθύνους για την προσπάθεια που καταβάλλουν και το έργο που κάνουν. Το μεσημέρι επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Μονής ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχή του.

Το απόγευμα της Κυριακής χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου. Κατά την έναρξη του Εσπερινού, ύστερα από αίτημα του αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, προϊσταμένου του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Παμφίας, μετέφερε στον Ιερό Ναό την δεξιά χείρα του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, η οποία ετέθη στο μέσον του Ναού προς προσκύνηση, ενίσχυση και αγιασμό των πιστών. Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του Κατανυκτικού Εσπερινού παρουσίασε την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, την οποία χαρακτήρισε ως μια «θεραπευτική εγκυκλοπαίδεια», μια «εγκυκλοπαίδεια ορθοδόξου ψυχοθεραπείας» που συνδέει την μυστηριακή με την ασκητική ζωή της Εκκλησίας. Παρουσίασε συνοπτικά την δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, που χωρίζεται σε τρία μέρη. Τα επτά πρώτα κεφάλαια είναι εισαγωγικά περί αποταγής του κόσμου καὶ ἀναφέρονται στὶς πρώτες βασικές αρετές του μοναχού. Το δεύτερο μέρος (κεφάλαια 8-26) αναφέρεται στα πάθη και στις αρετές.  Και στο τρίτο μέρος (κεφάλαια 27-30) παρουσιάζεται η τελειότητα του ανθρώπου και το ύψος της πνευματικής ζωής. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τόνισε ότι ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία και δεν έχει τα γνωρίσματα μιας θρησκείας που να θέλει να θεραπεύσει τον Θεό που είναι οργισμένος, αλλά είναι Εκκλησία που θεραπεύει τον άνθρωπο και μοιάζει περισσότερο με ένα θεραπευτήριο. Είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο που θεραπεύει όλες τις παρά φύσιν ενέργειες της ψυχής σε κατά φύσιν και υπέρ φύσιν. Μέσα στην Εκκλησία με την ασκητική και ησυχαστική ζωή μετατρέπεται η φιλαυτία σε φιλοθεΐα και φιλανθρωπία και η ιδιοτελής αγάπη σε ανιδιοτελή. Υπάρχουν οι θεραπευθέντες που είναι οι άγιοι, οι θεραπευόμενοι που είναι όσοι αγωνίζονται και οι αθεράπευτοι. Στο τρίτο μέρος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης που καταγόταν από την περιοχή του Θέρμου. Εξήγησε πώς γίνεται η διαδικασία της αγιοκατατάξεως ενός αγίου και ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα πρέπει να έχει, συνοψίζοντάς τα σε τρία: την πίστη στο Θεό, σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας, τον θεοφιλή βίο και την παρουσία σημείων, δηλαδή θαυμάτων. Τόνισε ότι ο άγιος Καλλίνικος συγκεντρώνει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Τέλος αναφέρθηκε στην αγάπη του αγίου Καλλινίκου προς τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, την γνώση της διδασκαλίας του, την βοήθειά του για την ανοικοδόμηση του Ναού του στο Θέρμο και στην συμβολή του στην διάδοση της τιμής και της αναγνωρίσεώς του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην οποία είχε συντελέσει τα μέγιστα από την θέση του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Θέρμου κ. Αθανάσιος Παπαπάνος και κ. Αθανάσιος Βάλης και ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πορφύρης.

Φωτογραφίες

θεῖο κήρυγμα

Ἀπόλυση

Ὁμιλία Ε Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ

 

Ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος στὸ Ἀγρίνιο

 

Με λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο οποίος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς. Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τον χαιρετισμό «χαῖρε στοργή, πάντα πόθον νικῶσα». Στην αρχή ερμήνευσε τις λέξεις στοργή και πόθο λέγοντας ότι στοργή σημαίνει την ισχυρή αγάπη, την αφοσίωση και πόθος σημαίνει την ισχυρή επιθυμία. Έτσι εδώ σημαίνει ότι η Παναγία έφθασε στην μεγάλη αγάπη που νικά κάθε άλλον πόθο ή σημαίνει ότι ποθούμε την στοργή της Παναγίας περισσότερο από τον πόθο κάθε άλλου πράγματος.

Η Παναγία με το ότι έγινε Θεοτόκος, γέννησε τον Χριστό, έφθασε στην εκπλήρωση κάθε άλλου πόθου δηλαδή έφθασε στο ύψος της ορθοδόξου ανθρωπολογίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι ο άνθρωπος από την δημιουργία του είχε υψηλές προδιαγραφές. Είχε ορμή για να φθάσει στον Θεό. Μετά δεν την πτώση εισήλθε μέσα στην ύπαρξή του ο φαύλος κύκλος μεταξύ ηδονής και οδύνης. Έχει άλλους πόθους που δεν τον ικανοποιούν. Είναι ένα «θεοδιψασμένον ὄν» που έχει πολλούς άλλους πόθους, οι οποίοι δεν τον γεμίζουν, για αυτό και τελικά γίνεται ένα «ἀνικανοποίητον ὄν» και για αυτό είναι ένα «ἀνυπόφορον ὄν», αφού όλα τον ενοχλούν, όλα τον πειράζουν. Δεν ικανοποιούν τον άνθρωπο η ανθρώπινη γνώση και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, αφού αναζητά την αγάπη και την στοργή του Θεού, όχι του Θεού της φιλοσοφίας και της θρησκείας που είναι νεκρός, αλλά του Θεού των πατέρων της Εκκλησίας, τον ζώντα Θεό, ο Οποίος αγαπά τον άνθρωπο και του δίνει νόημα ζωής και ύπαρξης. Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του ευχήθηκε δια πρεσβειών της Θεοτόκου να βρούμε την στοργή, την αγάπη του Θεού που νικά κάθε άλλον ανθρώπινο πόθο.

Μεταξύ των πιστών χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

 

Κυριακὴ Ε' Νηστειῶν. Κατοχὴ, Ἱερὰ Μονὴ Μεταμορφώσεως Ἀγγελοκάστρου, Μεσολόγγι

Στὸν Ἱερὸ Ναό Ἁγίου Δημητρίου Κατοχῆς ἱερούργησε τὴν Κυριακή Ε’ Νηστειῶν, 10 Ἀπριλίου 2022 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου καὶ Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱερόθεος. Στὸ κήρυγμά του, ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρθηκε στὴν ὁσία Μαρία τὴν Αἰγυπτία, ἡ ὁποία ἐορτάζει κάθε χρόνο τὴν 1η Ἀπριλίου, ἀλλά ἡ Ἐκκλησία τὴν ἐορτάζει καὶ τὴν Ε’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν γιὰ νὰ τὴν θέσει ὡς πρότυπο μετανοίας γιὰ ὅλους μας. Τόνισε τρία σημεία.

Πρῶτον τὴν πορεία τῆς ζωῆς τῆς ὁσίας Μαρίας. Ἦταν πόρνη τῆς Ἀλεξάνδρειας καὶ γιὰ νὰ ἰκανοποιήσει τὸ πάθος της ἀκολούθησε τοὺς προσκυνητές στὰ Ἱεροσόλυμα. Ἐκεῖ ὅμως, κατά θαυματουργικό τρόπο, ὁ Θεός τὴν κάλεσε σὲ μετάνοια. Ἐκείνη ἀνταποκρίθηκε στὴν κλήση τοῦ Θεοῦ καὶ ἔζησε γιὰ 47 χρόνια στὴν ἔρημο, σὲ ἀπόλυτη μετάνοια καὶ ἦταν ἄγνωστη τελείως στοὺς ἀνθρώπους. Ἔφθασε μάλιστα, πρὶν κοιμηθεῖ, νὰ κοινωνήσει, κατά ἐκπληκτικό τρόπο, τοῦ Σώματος καὶ τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ.  Στὸ πρόσωπο τῆς ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας βλέπουμε πώς ἕνας ἄνθρωπος μὲ βαρύτατες ἁμαρτίες γίνεται ἄγγελος. Αὐτὸ δείχνει τὴν ὑπερβολική ἀγάπη τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν ἀνέκφραστη εὐσπλαχνία του. Δεύτερον, τόνισε ὅτι στὴν περίπτωση αὐτή φαίνεται ποιός τὴν ἀνακάλυψε καὶ τὴν κοινώνησε πρὶν πεθάνει. Εἶναι ὁ ἀββᾶς Ζωσιμᾶς, ἱερομόναχος ὁ ὁποῖος εἶχε λογισμούς ὑπερηφανείας γιὰ τὴν ζωή ποὺ ζοῦσε καὶ ὅτι ὁ Θεός μὲ τὴν φανέρωση τῆς ζωῆς τῆς ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας τὸν «ταπείνωσε» πνευματικά. Τρίτον, στὸ γεγονός αὐτὸ φαίνεται καὶ τὸ ποιός κατέγραψε τὸ περιστατικό αὐτό. Εἶναι ὁ ἅγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ἱεροσολύμων, ὁ μεγάλος αὐτός δογματικός θεολόγος καὶ Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας ποὺ ἀντέκρουσε τὴν αἵρεση τοῦ μονοθελητισμοῦ. Αὐτὸ δείχνει καὶ ποιά εἶναι ἡ θεολογία τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλά καὶ τὸ ἔργο τῶν Ἐπισκόπων στὴν Ἐκκλησία, ὅτι ἡ θεολογία δὲν εἶναι μιὰ ἀφηρημένη ἐπίπλαστη διδασκαλία, ἀλλά ἡ ποιμαντική τοῦ ἀνθρώπου γιὰ νὰ πορευθεῖ, μὲ τὴν Χάρη τοῦ Θεοῦ, ἀπό τὸ κατ’ εἰκόνα στὸ καθ’ ὁμοίωση.

Καὶ ἀφοῦ ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέφερε τοὺς τρεῖς αὐτούς ἀνθρώπους, δηλαδή τὴν ὁσία Μαρία τὴν Αἰγυπτία, τὸν ἀββᾶ Ζωσιμᾶ ποὺ τὴ συνάντησε καὶ τὸν ἅγιο Σωφρόνιο, Πατριάρχη Ἱεροσολύμων ποὺ ὑπῆρξε ὁ βιογράφος της κατέληξε ὅτι αὐτὸ τὸ γεγονός δείχνει τί Θεό ἀγάπης ἔχουμε καὶ ποιές εἶναι οἱ δυνατότητες τοῦ κάθε ἀνθρώπου, ποιό εἶναι τὸ ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, τί εἶναι ἡ θεολογία καὶ ἡ ποιμαντική, ἀλλά καὶ ποιό εἶναι τὸ ἔργο τῶν Ἱερέων καὶ τῶν Ἐπισκόπων. Πράγματι ἡ Ἐκκλησία, διὰ τῶν ποιμένων της, ἀσκεῖ μιὰ θεολογική ποιμαντική μέσα ἀπό τὴν ζωντανή της παράδοση.  Στὸ τέλος δὲ ἐπεσήμανε ὅτι δυστυχῶς σήμερα σὲ πολλές περιπτώσεις ἡ θεολογία καὶ ἡ ποιμαντική ἐκκοσμικεύονται. Πάντως οἱ τρεῖς αὐτοί εὐλογημένοι ἄνθρωποι πρέπει γιὰ ὅλους μας νὰ εἶναι πρότυπα, ἀνάλογα μὲ τὴ θέση ποὺ κατέχουμε στὴν Ἐκκλησία, νὰ ζοῦμε μὲ μετάνοια στοὺς ποικίλους βαθμούς της καὶ νὰ καταλάβουμε ὅτι ἡ θεολογία εἶναι ποιμαντική καὶ ἡ ποιμαντική πρέπει νὰ γίνεται θεολογία μέσα ἀπό τὴν προοπτική τῶν Ἀποστόλων καὶ τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας.

Κατά τὴν ἀπόλυση τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος τέλεσε τὴν ἀκολουθία τῶν μνημοσύνων πέντε ἐνοριτῶν καὶ εὐχήθηκε γιὰ τὴν ἀνάπαυσή τους. Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου ἐξέφρασε τὴ χαρά του γιατί λειτούργησε στὴν Κατοχή Μεσολογγίου καὶ ἀνέφερε ὅτι 51 χρόνια ὡς κληρικός καὶ 27 χρόνια ὡς Ἐπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας δὲν σταμάτησε ποτέ νὰ λειτουργεῖ. Ἀκόμα καὶ τὰ 3 χρόνια ποὺ ὑπηρέτησε στὸν Λίβανο μέσα στὴν δίνη τοῦ ἐμφυλίου πολέμου δὲν σταμάτησε νὰ λειτουργεῖ γιατί αὐτὸ εἶναι τὸ ἔργο τῶν ἱερέων καὶ τῶν ἀρχιερέων, νὰ λειτουργοῦν, νὰ κηρύττουν, νὰ ὁμολογοῦν τὴν ὀρθόδοξο πίστη καὶ νὰ καλοῦν τὸν λαό σὲ μετάνοια. Γιὰ αὐτὸ καὶ ὁ ἴδιος περιοδεύει διαρκῶς καὶ τὴν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καὶ τώρα τὴν Ἱερά Μητρόπολη Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας καὶ αὐτὸ τὸν χαροποιεῖ. Ἀνέφερε ἐπίσης ὅτι ἡ Ἐκκλησία δὲν σταματᾶ νὰ προσεύχεται γιὰ τὸν ἄνθρωπο, ἀπό τὴν ἀρχή τῆς ζωῆς του μέχρι τὸ τέλος, ἀλλά καὶ μετά τὴν κοίμησή του τελεῖ τὰ ἱερά μνημόσυνα καὶ στὴν προσκομιδή μνημονεύει ὅλους τοὺς ἀνθρώπους διότι ἡ Ἐκκλησία ἀγαπᾶ τὸν ἄνθρωπο καὶ ὁ Θεός μας εἶναι Θεός ἀγάπης καὶ φιλανθρωπίας. Τέλος εὐχήθηκε νὰ εἶναι ἅγιες καὶ εὐλογημένες οἱ ἡμέρες τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος μὲ εἰρήνη στὴν καρδιά καὶ ὑγεία σωματική, ἀλλά πρωτίστως πνευματική.

***

Μετά τὴν Κατοχή ἐπισκέφθηκε τὸ Ἀγγελόκαστρο καὶ τὴν Ἱερά Μονή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Παντοκράτορος καὶ τέλεσε τρισάγιο στὸν τάφο τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Ἱεροθέου Β', τοῦ ὁποίου τὸ ὄνομα τοῦ ἔδωσε ὁ ἅγιος Καλλίνικος κατά τὴν μοναχική του κουρά, ἐπειδή ἦταν Γέροντάς του. Προσκύνησε στὸ Καθολικό τῆς Μονῆς καὶ εἶχε μακρά πνευματική συζήτηση μὲ τὶς μοναχές ποὺ ἐγκαταβιοῦν στὴν Ἱερά Μονή. Τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος χοροστάτησε στὴν ἀκολουθία τοῦ Κατανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ στὸν Ἱερὸ Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου. Στὸ κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρθηκε στὸ «Πάσχα τὸ μυστικόν» καὶ ἐξήγησε τί σημαίνει «Πάσχα μυστικόν». Ἡ λέξη Πάσχα σημαίνει διάβαση ἀπό τὸν θάνατο στὴ ζωή καὶ τὸ μυστικόν σημαίνει ὅτι αὐτὸ γίνεται κατά τρόπο ἐσωτερικό. Γιὰ νὰ ἐξηγήσει αὐτὸ χρησιμοποίησε τὸ παράδειγμα τῆς ἐτοιμασίας γιὰ τὸ τελευταίο Πάσχα ποὺ ἔκανε ὁ Χριστός τὴν Μεγάλη Πέμπτη ποὺ παρέδωσε τὸ μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας.

Σύμφωνα μὲ τὸν Εὐαγγελιστή Μᾶρκο ἀπέστειλε δύο μαθητές στὴν πόλη καὶ τοὺς εἶπε ὅτι θὰ συναντήσουν κάποιον ποὺ θὰ μεταφέρει μιὰ στάμνα μὲ νερό. Θὰ τὸν ακολουθήσουν καὶ θὰ φθάσουν σὲ ἕνα σπίτι. Ἐκεῖ θὰ ποῦν στὸν οἰκοδεσπότη τὴν ἐπιθυμία τοῦ Χριστοῦ νὰ κάνει Πάσχα στὸ σπίτι του καὶ ὄντως θὰ τοὺς δείξει ἕνα μεγάλο ἀνώγειο στρωμένο. Ἐκεῖ θὰ κάνουν τὶς ἐτοιμασίες γιὰ τὸ Πάσχα, σύμφωνα μὲ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ. Στὴ συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέφερε καὶ ἀνέπτυξε τὴν ἑρμηνεία τοῦ Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητού πάνω σὲ αὐτὸ τὸ γεγονός. Πρόκειται γιὰ δύο ἑρμηνεῖες, μιὰ γενική καὶ μιὰ εἰδική. Κατά τὴν πρώτη ἑρμηνεία αὐτὸ τὸ περιστατικό φανερώνει τὸ ἔργο τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ στὸν αἰσθητό κόσμο καὶ στὸ γένος τῶν ἀνθρώπων. Κατά τὴν δεύτερη εἰδικότερη ἑρμηνεία τὸ περιστατικό αὐτὸ ἀναφέρεται στὴν πνευματική πορεία κάθε χριστιανοῦ στὴν ἐν Χριστῶ ζωή. Μία βασική διδασκαλία τοῦ Ἁγίου Μαξίμου ἀναφέρεται στὴν ἀνακαίνιση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὴν πρακτική φιλοσοφία καὶ τὴν θεωρητική μυσταγωγία. Οἱ δύο μαθητές εἶναι οἱ δύο Νόμοι, τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης ποὺ καθαρίζει τὸν ἄνθρωπο καὶ τῆς Καινῆς Διαθήκης ποὺ τὸν ἀνεβάζει στὸ ὕψος τῆς θεωρητικῆς Μυσταγωγίας. Αὐτός ποὺ κρατᾶ τὸ «κεράμιον ὕδατος» εἶναι αὐτός ποὺ βαστάζει τὴ νέκρωση τῶν ἐπιγείων μελῶν μὲ τὴν χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ τὴν πίστη.

Ὅταν κανείς ἀκολουθεῖ αὐτόν ποὺ βαστάζει τὸ «κεράμιον ὕδατος», δηλαδή τὴν πρακτική φιλοσοφία θὰ φθάσει στὴν οἰκία ποὺ εἶναι ἡ εὐσέβεια πρὸς τὴν ὁποία πορεύεται ὁ πρακτικός νοῦς, θὰ ἀνέβει στὸ ἀνώγειο τὸ ἐστρωμένο ποὺ εἶναι ἡ καθαρή καὶ εὐρύχωρη διάνοια μὲ γνωστικά νοήματα καὶ δόγματα, ὅπου ὁ πρακτικός νοῦς θὰ ὑποδεχθεῖ θεοπρεπῶς τὸν μεγάλο Λόγο καὶ θὰ καταληφθεῖ ἀπό τὸ θεῖο φῶς τῆς μυστικῆς γνώσης - θεολογίας. Αὐτή ἡ πορεία συνδέεται μὲ τὸ βάπτισμα μὲ τὸ ὁποῖο κρατᾶ κανείς τὴ Χάρη τοῦ Θεοῦ, μὲ τὴν τήρηση τῶν ἐντολῶν τοῦ Χριστοῦ, τὴν προσευχή, τὰ δόγματα, τὴν κάθαρση τῆς καρδίας, τὸν φωτισμό τοῦ νοῦ καὶ τὴν πορεία πρὸς τὴν Θεία Εὐχαριστία καὶ τὴν ἐμπειρική θεολογική γνώση. Αὐτή ἡ ἀνάλυση τοῦ Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητοῦ εἶναι ἐκπληκτική σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία «Πάσχα ἀληθῶς ἐστὶ ἡ πρὸς τὸν ἀνθρώπινον νοῦν τοῦ Λόγου διάβασις». Καταλήγοντας εὐχήθηκε νὰ ξεκινήσουμε καὶ νὰ βαδίσουμε αὐτήν τὴν πορεία πρὸς τὸ μυστικό Πάσχα.

Φωτογραφίες

Θεῖο Κήρυγμα

Ἀπόλυση

μιλία στὸν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ

 

196η Ἐπέτειος ἀπὸ τὴν Ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου Σάββατο τοῦ Λαζάρου - Πρώτη ἡμέρα ἑορτασμοῦ 

Μὲ πατριωτική ὑπερηφάνεια καὶ ἐκκλησιαστική κατάνυξη ἡ Ἱερά Πόλις τοῦ Μεσολογγίου τιμᾶ τὴν 196η Ἐπέτειο τῆς Ἐξόδου τῆς Ἡρωικῆς Φρουρᾶς τῶν Ἐλευθέρων Πολιορκημένων. Τὸ Σάββατο τὸ πρωί μεταφέρθηκε στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος, μὲ λιτανευτική πομπή ἀπό τὸ Μουσεῖο Ἱστορίας καὶ Τέχνης, ἡ Εἰκόνα τῆς Ἐξόδου καὶ ὁ Σταυρός Εὐλογίας τοῦ Ἐπισκόπου Ρωγῶν Ἰωσήφ. Στὴν πομπή συμμετεῖχαν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου καὶ Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱερόθεος, ὁ Δήμαρχος τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντῖνος Λῦρος, ἡ Ἀντιπεριφερειάρχης Αἰτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, οἱ στρατιωτικές καὶ πολιτικές ἀρχές τῆς Ἱερᾶς Πόλεως καὶ τῆς εὐρύτερης περιοχῆς καὶ πλῆθος κόσμου.

Στὴ συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ἱερόθεος μετέβη στὸ μνημεῖο τοῦ Ἐλβετοῦ Φιλέλληνα Ἰωάννη – Ἰακώβου Μάγερ καὶ τέλεσε ἐπιμνημόσυνη δέηση, παρουσία τῶν ἐκπροσώπων τῶν ἀρχῶν τῆς Ἱερᾶς Πόλεως, οἱ ὁποίοι κατέθεσαν στεφάνια. Κατόπιν στὸ σημεῖο ποὺ ἀνατινάχθηκε ὁ Ἐπίσκοπος Ρωγῶν, στὸν ἀνεμόμυλο, δίπλα ἀπό τὸ λιμάνι ἔγιναν τὰ ἀποκαλυπτήρια τοῦ ἀνδριάντα του. Τὸ ἄγαλμα ἀποτελοῦσε ἔμπνευση τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Κοσμᾶ καὶ ὑλοποιήθηκε ἀπό ὀμάδα πνευματικῶν του παιδιῶν. Ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος τέλεσε ἐπιμνημόσυνη δέηση καὶ κατά τὸν σύντομο χαιρετισμό του ἐξέφρασε τὴ χαρά του γιὰ τὴν παρουσία τόσων φιλελλήνων οἱ ὁποίοι ἐξακολουθοῦν νὰ ἀγαποῦν τὴν Ἑλλάδα.

Ἀναφέρθηκε στὸν σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Ἐπίσκοπος Ρωγῶν Ἰωσήφ στην πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, ως απεσταλμένος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Πορφυρίου, ο οποίος βρισκόταν στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Χαρακτήρισε τον Ρωγῶν Ιωσήφ παλληκάρι του Χριστοῦ και της Ρωμηοσύνης, που πρωτοστάτησε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Εξόδου και προήδρευσε στην συνέλευση των Μεσολογγιτῶν που αποφάσισε και οργάνωσε την Έξοδο. Ἐπίσης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμᾶ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και πρωτοστάτησε στην ὑλοποίησή της. Ὁλοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι στον Ἰωσήφ Ρωγῶν, όπως και στον Πορφύριο βλέπουμε την προσφορά της ορθοδόξου Εκκλησίας στην πατρίδα και την ελευθερία. Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους δεν μας δόθηκε ως χάρισμα, αλλά την πήραμε με το αίμα όσων αγωνίσθηκαν. Τιμή, λοιπόν, στον Ιωσήφ, στον Πορφύριο και στην Εκκλησία, αλλά και ανάμνηση ευγνωμοσύνης στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμᾶ. Κατόπιν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μετέβη στο τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία τῶν εκπροσώπων τῶν αρχῶν τῆς περιοχῆς, οἱ ὁποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Τὸ ἀπόγευμα στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε ἡ ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ, χοροστατοῦντος τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου. Ἀκολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εἰκόνα τῆς Ἐξόδου καὶ τὸν Σταυρό εὐλογίας τοῦ Ἐπισκόπου Ρωγῶν Ἰωσήφ από τον Ιερό Ναό στον Κῆπο τῶν Ἡρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού. Στὸν Κῆπο τῶν Ἡρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ἑλλάδας, τὸν Δήμαρχο Καλαμάτας, ὡς τιμώμενο ἀδελφοποιημένο Δῆμο καὶ τὸν Δήμαρχο Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ἀκολούθησε ἡ ἐκφώνηση τοῦ πανηγυρικοῦ τῆς ἡμέρας ἀπό τὸν Δήμαρχο τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λῦρο. Τέλος, σὲ συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η ἀναπαράσταση τῆς ἀνατίναξης τῆς πυριτιδαποθήκης τοῦ Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, μὲ τὴ συμμετοχή τῶν χορωδιῶν τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Δήμου Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου καὶ μαθητῶν Σχολείων τοῦ Μεσολογγίου, ὑπό τὴν διεύθυνση τοῦ Καλλιτεχνικοῦ Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ - ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

196η Ἐπέτειος τῆς Ἐξόδου τοῦ Μεσολογγίου. Κυριακὴ τῶν Βαΐων - Δεύτερη ἡμέρα ἑορτασμοῦ 

196η Ἐπέτειος τῆς Ἐξόδου τοῦ Μεσολογγίου. Κυριακὴ τῶν Βαΐων - Δεύτερη ἡμέρα ἑορτασμοῦ (video & φωτογραφίες)

Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή τῶν Βαΐων, οἱ ἑορταστικές ἐκδηλώσεις γιὰ τὸν ἑορτασμό τῆς 196ης Ἐπετείου τῆς Ἐξόδου τῆς Ἡρωικῆς Φρουρᾶς τῶν Ἐλευθέρων Πολιορκημένων στὴν Ἱερά Πόλη τοῦ Μεσολογγίου. Στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ ἀρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου καὶ Τοποτηρητοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱεροθέου. Κηρύσσοντας τὸ θείο λόγο ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιὰ τὴ νίκη ἐπάνω στὸν θάνατο καὶ τὴν ὑπέρβαση τοῦ φόβου τοῦ θανάτου. Ἀνέφερε ὅτι ἡ Κυριακή τῶν Βαΐων ἔλαβε τὸ ὄνομα αὐτό ἀπό τὰ βαΐα τῶν φοινίκων, μὲ τὰ ὁποία ὑποδέχθηκε ὁ λαός στὰ Ἱεροσόλυμα τὸν Χριστό. Εἶχε προηγηθεῖ ἡ ἀνάσταση τοῦ Λαζάρου καὶ ὁ λαός ὑποδέχθηκε τὸν Χριστό ὡς νικητή τοῦ θανάτου. Ἡ σκηνή εἶναι θριαμβευτική καὶ θυμίζει ἐκδήλωση ὑποδοχῆς ἑνός λαϊκοῦ ἡγέτη, ὁ ὁποῖος ἐπιστρέφει, ὕστερα ἀπό μια θριαμβευτική νίκη ἐναντίον τῶν ἐχθρῶν τοῦ λαοῦ.

Ἔτσι τὸν ὑποδέχονται μὲ τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ τοὺς κλάδους τῶν δένδρων ὡς νικητή τοῦ θανάτου. Ὁ θάνατος εἶναι πράγματι ὁ μεγαλύτερος ἐχθρός τοῦ ἀνθρώπου. Κανείς δὲν μπορεῖ νὰ τὸν νικήσει, ἀφοῦ ὅλοι πεθαίνουν, ὕστερα ἀπό τὴν προγονική ἁμαρτία. Αὐτό ἔγινε ἀπό τὸν Χριστό. Αὐτός νίκησε τὸν θάνατο. Καὶ ἐμεῖς σήμερα παίρνουμε στὰ χέρια μας τὶς δάφνες γιὰ νὰ ὑποδεχθοῦμε τὸν Χριστό, ὄχι μόνο γιατί ἀνέστησε τὸν Λάζαρο, ἀλλά γιατί μὲ τὸν Σταυρό καὶ τὴν Ἀνάστασή Του νίκησε τὸν θάνατο καὶ μᾶς ἐλευθέρωσε ἀπό τὸν φόβο τοῦ θανάτου, ἀλλά καὶ μὲ τὴν ἀποφυγή τοῦ πνευματικοῦ θανάτου. Ὁ Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ὅτι ἐμεῖς, σήμερα στὸ Μεσολόγγι κρατᾶμε δάφνες γιατί θυμόμαστε τὴν ἡρωική Ἔξοδο τῶν προγόνων μας, ὕστερα ἀπό ἑνός ἔτους πολιορκία ποὺ ὑπέφεραν τὰ πάνδεινα. Πρόκειται γιὰ μιὰ ἡρωική πράξη ποὺ δὲν ὑπάρχει ἀνάλογη στὴν ἱστορία ἄν τὴ συγκρίνουμε καὶ μὲ σύγχρονα γεγονότα. Εἶναι ἡ πιὸ ἐμβληματική πράξη τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821 παγκόσμιας ἀκτινοβολίας. Ἀνέφερε ἐπίσης ὅτι μετά τὴν Δοξολογία θὰ γίνει λιτανευτική διέλευση πολλῶν νέων καὶ μεγάλων μὲ πολλές φιλαρμονικές ἀπό τὸ Μεσολόγγι καὶ ἄλλες περιοχές μπροστά ἀπό τὸν πίνακα τῆς Ἐξόδου ποὺ ζωγράφισε ὁ Θεόδωρος Βρυζάκης, ὁ ὁποῖος ἀποκλήθηκε καὶ ζωγράφος τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821. Ἔχουν γίνει πολλές ἐπιστημονικές ἀναλύσεις στὸν πίνακα αὐτό. Ἐκεῖνο ποὺ φαίνεται καθαρά εἶναι ὅτι δείχνει τὴν ὀρμή τῶν Ἐξοδιτῶν πρὸς τὴν ζωή μὲ τὴν ὑπέρβαση τοῦ θανάτου, ἀφοῦ ὁ συνήθης ἀποχαιρετισμός τους ἦταν «καλή ἀντάμωση στὸν ἄλλο κόσμο», ἐνῶ οἱ ἐχθροί διακρίνονται ἀπό τὸν φόβο τοῦ θανάτου, τὴν ἀγωνία καὶ τὸ μῖσος. Καὶ βέβαια ψηλά εἰκονίζεται ὁ Θεός μὲ ἀνοιχτά τὰ χέρια του σὰν ἀγκαλιά νὰ εὐλογεῖ τοὺς Ἐξοδῖτες. Ἐπίσης ὑπάρχουν πολλοί ἄγγελοι κρατώντας στεφάνια γιὰ νὰ στεφανώσουν τοὺς Ἐξοδῖτες. Ὁ Μητροπολίτης κ. Ἱερόθεος κατέληξε λέγοντας ὅτι σήμερα καὶ μὲ τὴν ἐκκλησιαστική καὶ μὲ τὴν ἐθνική ἑορτή τιμᾶμε τὸν Χριστό, ὡς νικητή τοῦ θανάτου, καὶ τοὺς Ἐξοδῖτες, οἱ ὁποῖοι, μὲ τὴν δύναμη τοῦ Χριστοῦ, ἔκαναν ὑπέρβαση τοῦ θανάτου καὶ πέρασαν στὴν ἀθανασία. Αὐτά εἶναι τὰ πρότυπά μας στὶς δύσκολες συνθῆκες ζωῆς ποὺ ζοῦμε.

Ἀκολούθησε ἡ ἐπίσημη Δοξολογία, παρουσία τοῦ Ἐκπροσώπου τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως Ὑπουργοῦ Ἐσωτερικῶν κ. Μάκη Βορίδη, ἐνῶ στὴ συνέχεια, ξεκίνησε ἡ ἱερά Πομπή τιμῆς στοὺς Πεσόντες τῆς Ἐξόδου. Κατά τὴν σύντομη προσφώνησή του στὴν Δοξολογία ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου ἀναφέρθηκε στὸν ἱστορικό νόμο ποὺ λέγεται «ἐτερογονία τῶν σκοπῶν». Σύμφωνα μὲ αὐτόν τὸν νόμο ἕνα γεγονός ἀρχίζει μὲ ἄλλη προοπτική καὶ καταλήγει σὲ ἄλλα ἀποτελέσματα, δηλαδή γονιμοποιεῖ ἄλλες θετικές ἤ ἀρνητικές καταστάσεις. Αὐτός ὁ ἱστορικός νόμος ἴσχυσε στὸ Μεσολόγγι τόσο ὅσο ἦταν «Ἐλεύθεροι Πολιορκημένοι» οἱ κάτοικοι του, ὅσο καὶ ὅταν ἀποφάσισαν τὴν Ἔξοδο. Ἀγωνίσθηκαν δηλαδή γιὰ τὴν ἐλευθερία τους, ἀλλά τελικά προκάλεσαν ἄλλα ἀποτελέσματα. Μὲ τὴν θυσία τους αὐτή προξένησαν μεγάλη ἐντύπωση στοὺς δυτικούς λαούς, ἐκεῖ ποὺ ἐπικρατοῦσε ἀρνητική στάση ἔναντι τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως, λόγω τῶν ἀπόψεων τῆς «Ἱερᾶς Συμμαχίας». Ἀπό τότε ἀποφάσισαν νὰ βοηθήσουν τὴν συγκρότηση τοῦ πρώτου Ἑλληνικοῦ Κράτους. Μάλιστα, λέγεται, ὅτι ὁ ἰσχυρός ἄνδρας τῆς «Ἱερᾶς Συμμαχίας», Καγκελάριος τῆς Αὐστρίας Μέτερνιχ στὴν πρόταση τοῦ Σουλτάνου νὰ στείλει στρατεύματα τῆς «Ἱερᾶς Συμμαχίας» γιὰ νὰ καταστείλει τὴν Ἑλληνική Ἐπανάσταση εἶπε: «Τώρα πιά, μετά τὸ Μεσολόγγι, αὐτό εἶναι ἀδύνατον». Ἔτσι, ἐφαρμόστηκε ὁ ἱστορικός νόμος τῆς «ἐτερογονίας τῶν σκοπῶν». Γιὰ αὐτό στὴ λιτανευτική πορεία ποὺ θὰ γίνει καὶ σήμερα, ὅπως χθὲς τὸ βράδυ, μπροστά στὸν πίνακα τῆς Ἐξόδου ποὺ θὰ τεθεῖ ἔξω ἀπό τὰ προπύλαια τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος παρουσιάζεται ὅτι ὅλη ἡ Ἑλλάδα ἀποτίει φόρο τιμῆς στὸ Μεσολόγγι, στὴν Ἐκκλησία ποὺ ἔπαιξε σημαντικό ρόλο σὲ ὅλο τὸν ἀγῶνα καὶ στὸ ἀδάμαστο θᾶρρος τόσο τῶν «Ἐλευθέρων Πολιορκημένων», ὅσο καὶ τῶν ἡρώων Ἐξοδιτῶν. Εὐχήθηκε, τέλος, ἐμεῖς οἱ ἀπόγονοι τόσων ἡρώων νὰ εἴμαστε ἄξιοι τῆς ἐλευθερίας ποὺ μᾶς ἔδωσαν οἱ πρόγονοί μας μὲ αἷμα. Γιατί, ὅτι ἔχουμε δὲν μᾶς τὸ ἔδωσαν οἱ ἄλλοι ὡς δῶρο ἀλλά τὸ κερδίσαμε μὲ ἀγῶνες, θυσίες καὶ πολύ αἷμα ποὺ πότισε τὴν γῆ μας.

Στὴν συνέχεια ἄρχισε ἡ ἱερά λιτανεία μὲ τὴν ὁποία μεταφέρθηκε ἡ Εἰκόνα τῆς Ἐξόδου καὶ ὁ Σταυρός Εὐλογίας τοῦ Ἐπισκόπου Ρωγῶν Ἰωσήφ στὸν Κῆπο τῶν Ἡρώων τῆς Ἱερᾶς Πόλεως, μὲ τὴν συμμετοχή τοῦ Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητοῦ, ἐπικεφαλής τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν λοιπῶν ἐπισήμων καὶ πλήθους κόσμου. Μεταξύ αὐτῶν, μαθητές τῶν Σχολείων τῆς Ἱερᾶς Πόλεως, μέλη πολιτιστικῶν συλλόγων τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καὶ ἄλλων Νομῶν, φιλαρμονικές καὶ ἐκπρόσωποι φορέων. Τιμές στὴν Ἱερά Εἰκόνα τῆς Ἐξόδου ἀπέδωσαν τὰ ἀγήματα τῶν τριῶν Σωμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ μας Στρατοῦ. Στὸν Τῦμβο, ὅπου φυλάσσονται τὰ ὀστᾶ τῶν πεσόντων, τελέσθηκε ἐπιμνημόσυνη δέηση ὑπέρ ἀναπαύσεως «τῶν ἀειμνήστων ἀγωνιστῶν καὶ προμάχων τῆς Ἱερᾶς Πόλεως τοῦ Μεσολογγίου, Ἰωσήφ καὶ Πορφυρίου τῶν Ἀρχιερέων καὶ πάντων τῶν μετ’ αὐτῶν ἐν τῇ ἡρωικῇ Ἐξόδω ἀγωνισαμένων καὶ πεσόντων πατέρων καὶ ἀδελφῶν ἡμῶν, Ἑλλήνων τε καὶ Φιλελλήνων».

Ἀκολούθησε ἡ κατάθεση στεφάνου καὶ ἡ ἐκφώνηση τοῦ πανηγυρικοῦ τῆς ἡμέρας ἀπό τὸν ἐκπρόσωπο τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως Ὑπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ἐνῶ ἡ ὑψίφωνος κα Vivian Douglas ἀπέδωσε τὸ μοιρολόι «Νὰ ζεῖ τὸ Μεσολόγγι», μὲ τὴ συνοδεία τῆς χορωδίας τοῦ Πνευματικού Κέντρου τοῦ Δήμου Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου, ὑπό τὴν διεύθυνση τοῦ καλλιτεχνικοῦ διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. Κατά τὴν τάξη τοῦ ἑορτασμοῦ, τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, ἡ Ἱερά Εἰκόνα τῆς Ἐξόδου καὶ ὁ Σταυρός Εὐλογίας τοῦ Ἐπισκόπου Ρωγῶν Ἰωσήφ θὰ ἐπιστρέψουν μὲ λιτανευτική πομπή στὸ Μουσεῖο Ἱστορίας καὶ Τέχνης τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου, ὅπου φυλάσσονται.

Θεῖο Κήρυγμα

Ἀπόλυση

Δοξολογία

Φωτογραφίες

 

Ἡ Μεγάλη Πέμπτη στὸ Ἀγρίνιο

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, στην ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Πλήθη πιστών, κάθε ηλικίας, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης συμμετείχαν στην ιερά ακολουθία και προσκύνησαν, με ευλάβεια, τον Εσταυρωμένο Χριστό. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι και Πολιτευτές της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο μήνυμά του προς τους πιστούς, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο κήρυγμα της σημερινής ημέρας είναι αυτός ο ίδιος ο Εσταυρωμένος Χριστός που βρίσκεται στο μέσον του Ναού και άπλωσε τα χέρια του για να μας αγκαλιάσει, γιατί μας αγαπά και αυτή είναι μια πληγωμένη και θυσιαστική αγάπη.

Αναφέρθηκε στην επιγραφή που τοποθετήθηκε πάνω στον Σταυρό του Χριστού: «Ἰησούς ὁ Ναζωραίος ὁ Βασιλεύς τῶν Ἰουδαίων» και στις δύο ψευδέστατες κατηγορίες που απήυθυναν στον Χριστό οι Ιουδαίοι. Η μια ήταν θεολογική, ότι εποίησεν εαυτόν υιό του Θεού και η άλλη ήταν πολιτική, ότι εποίησε τον εαυτό του βασιλέα. Η Εκκλησία έβαλε την επιγραφή: «ὁ Βασιλεύς τῆς δόξης» που δηλώνει τον βασιλέα του φωτός, γιατί η δόξα είναι το φως. Τέλος ανέφερε την φράση του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου «ὁ ἐμός ἔρως ἐσταύρωται» και επεσήμανε ότι ο Χριστός επάνω στον Σταυρό δείχνει την αγάπη τού για εμάς και εμείς, όσο είμαστε δεκτικοί του έρωτος καταλαβαίνουμε αυτήν την αγάπη και αποκτούμε την πληρότητα της και ευχήθηκε ο Εσταυρωμένος να γίνει το πλήρωμα της αγάπης για όλους και ο Εσταυρωμένος να ικανοποιήσει τα μυστικά αιτήματα των προσκυνητών Του.

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

 

Ἡ Μεγάλη Παρασκευὴ στὸ Ἀγρίνιο 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τα Εγκώμια ενώπιον του Ιερού Επιταφίου και ακολούθησε η έξοδος και η περιφορά του Ιερού Επιταφίου με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως. Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος στο μήνυμα του προς τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους συμμετέχοντας με κατάνυξη στη λιτάνευση των Επιταφίων ανέφερε ότι όλες οι γενιές των ανθρώπων δοξάζουν τον Χριστό ως νικητή του θανάτου. Και σε αυτήν εδώ την πόλη, σε αυτή την πλατεία και παλαιότερα και σήμερα και το 1944 στο μαρτυρικό τότε Αγρίνιο, αλλά και τώρα μαζεμένες όλες οι γενιές, μικροί και μεγάλοι ψάλλουν τα εγκώμια και δοξάζουν τον Χριστό γιατί είναι ή ζωή των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε το ερώτημα «γιατί να υπάρχουν τα όντα και όχι το τίποτα;». Στην εποχή μας υπάρχει το ερώτημα «πώς θα ζήσω;» Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το ερώτημα είναι πολλές. Ο διαφωτισμός απάντησε με τη φράση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την σκέψη. Ο υλισμός έδωσε την απάντηση «καταναλώνω, άρα υπάρχω». Ο Ντοστογιέφσκι ταύτισε την ύπαρξη με τον πόνο, λέγοντας «πάσχω άρα υπάρχω». Η ορθόδοξη Εκκλησία δίνει την απάντηση «αγαπώ άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την αγάπη. Ο Θεός μας έδειξε την αγάπη, μια αγάπη η οποία είναι θυσιαστική και μαρτυρική. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του τόνισε ότι στην εποχή μας που κυριαρχεί το σύνθημα: «ο θάνατος σου η ζωή μου», ο Χριστός μας λέει «ο θάνατος μου η ζωή σου» και ευχήθηκε καλή Ανάσταση, με έξοδο από τα πάθη και την φιλαυτία.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην ιερά Λιτανεία του Επιταφίου ήταν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

 

Ἀνάσταση στὴν Ἱερὰ Πόλη Μεσολογγίου

Προεξάρχοντος τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καὶ Τοποτηρητοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱεροθέου ἐορτάσθηκε ἡ ἑορτή τῶν ἑορτῶν καὶ ἡ πανήγυρη τῶν πανηγύρεων στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος στὴν Ἱερά Πόλη τοῦ Μεσολογγίου. Ὁ Σεβασμιώτατος μετέδωσε στὸ Μεσολόγγι τὸ Ἅγιο Φῶς ἀπό τὸν Πανάγιο Τάφο τοῦ Χριστοῦ, τὸ ὁποῖο μετέφερε στὸ Ἀντίρριο ὁ Περιφερειάρχης Δυτικῆς Ἑλλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ποὺ συμμετεῖχε στὴν ἀποστολή τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους στὰ Ἱεροσόλυμα. Κατά τὴν τελετή τῆς Ἀναστάσεως εὐχήθηκε στοὺς πιστούς «Χριστός Ἀνέστη» τονίζοντας ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ. Ὁ δυτικός χριστιανισμός δὲν γιορτάζει τόσο τὴν Ἀνάσταση, ὅσο τὰ Χριστούγεννα καὶ τὴν Σταύρωση. Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι ὅμως τιμοῦμε κατεξοχήν τὸν Σταυρό καὶ τὴν Ἀνάσταση.

Αὐτό ἔχει συνέπεια καὶ στὴν κοινωνική ζωή. Στὴν Δύση κυριάρχησε ἡ φράση «ὁ ἄλλος εἶναι ἡ κόλασή μου». Στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ὅμως ὑπάρχει ἡ ἔκφραση «Χριστός Ἀνέστη χαρά μου» καὶ βιώνουμε τὸν ἄλλο ἄνθρωπο ὡς χαρά. Στὴν συνέχεια χοροστάτησε στὴν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ προεξῆρχε τῆς πανηγυρικῆς ἀναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

Κατά τὴν ἀπόλυση, ἐξέφρασε τὴ χαρά του γιατί ἱερούργησε στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Μεσολογγίου μιὰ τέτοια μεγάλη ἑορτή καὶ γιατί τόσοι πολλοί πιστοί ἔμειναν μέχρι τέλους στὴν Θεία Λειτουργία καὶ μετεῖχαν στὴν Θεία Εὐχαριστία λέγοντας ὅτι αὐτό εἶναι τὸ πραγματικό Πάσχα. Ἐξέφρασε ἐπίσης τὴν συγκίνησή του γιατί θυμήθηκε τον Γέροντά του, τὸν ἅγιο Καλλίνικο, Ἐπίσκοπο Ἐδέσσης, ὁ ὁποῖος, ὡς πρωτοσύγκελλος, ἱερουργοῦσε στὸν Ναό αὐτό και τελοῦσε τὴν ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως. Ἐπίσης ἀναφέρθηκε καὶ στοὺς μακαριστούς Μητροπολῖτες Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Ἱερόθεο Β’, τοῦ ὁποίου τὸ ὄνομα τοῦ ἔδωσε ὁ ἅγιος Καλλίνικος κατά τὴν μοναχική του κουρά, Θεόκλητο καὶ Κοσμᾶ καὶ εὐχήθηκε στοὺς πιστούς νὰ ἔχουν τὴν χάρη καὶ τὴν εὐλογία τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ στὴ ζωή τους.

Στὴν ἀναστάσιμη ἀκολουθία συμμετεῖχαν ὁ Δήμαρχος τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντῖνος Λῦρος, ὁ ἐπικεφαλὴς τῆς Ἑλληνικῆς Ἀντιπροσωπείας στὸ πολιτικό σκέλος τοῦ ΝΑΤΟ, βουλευτής καὶ πρώην Ὑπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός καὶ ἐκπρόσωποι τῶν ἀρχῶν τῆς περιοχῆς.

Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος Πάσχα 2022

Πασχαλινὸ Μήνυμα Μητροπολίτου Ναυπάκτου

Φωτογραφίες

 

Ἡ ἑορτή τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στό Ἀγρίνιο

Η Ανάσταση τού Χριστού είναι η άνοιξη της ζωής. Πέρασε η ανθρωπότητα τη βαρυχειμωνία του θανάτου και ο Χριστός με την Ανάστασή Του μας έδωσε την πίστη και την βεβαιότητα και της δικής μας αναστάσεως. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος συνδέει την Ανάσταση του Χριστού με την άνοιξη της φύσεως λέγοντας «ἡ βασίλισσα τῶν ὡρῶν τῇ βασιλίδι τῶν ἡμερῶν πομπεύει» και πιο κάτω συνεχίζει «ἔαρ κοσμικὸν, ἔαρ πνευματικὸν, ἔαρ ψυχαῖς, ἔαρ σώμασιν, ἔαρ ὁρώμενον, ἔαρ ἀόρατον». Έπειτα ανέφερε τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον άγιο Μάμα που τότε εόρταζε ότι «τώρα οι μάρτυρες κάνουν να ανοίξει ο ουρανός και παρελαύνουν όλοι μαζί οι άγιοι και με λαμπρό βήμα συγκεντρώνουν τον λαό και παρουσιάζουν τα κατορθώματά τους». Αυτό έγινε σήμερα που ο άγιος Γεώργιος με τα κατορθώματά του συγκέντρωσε στον Ναό τον «φιλόχριστο» λαό του Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε επίσης στην ορθόδοξη χώρα της Γεωργίας την οποία πολλές φορές έχει επισκεφθεί και περιέγραψε στους πιστούς την ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο. Η Γεωργία εκχριστιανίσθηκε από την αγία Ισαπόστολο Νίνα πού ήταν ξαδέρφη του αγίου Γεωργίου. Είναι τέτοια η ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο που σχεδόν καθημερινά πανηγυρίζουν θαύματα του αγίου και έχουν πολλούς Ναούς αφιερωμένους στον άγιο Γεώργιο και την αγία Νίνα. Ακόμα και στην σημαία τους έχουν τον Σταυρό και τον άγιο Γεώργιο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε, με τις πρεσβείες του αγίου Γεωργίου, να νοιώθουμε την Εκκλησία ως μια άνοιξη πνευματική, μια άνοιξη στο νου και την καρδιά. Ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι στενοχωρημένος και θλιμμένος διότι βιώνει την Ανάσταση του Χριστού. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χριστιανού είναι η χαρά. Ο χριστιανός είναι άνθρωπος ευχάριστος, χαρούμενος, κοινωνικός. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων ήταν η χαρά και το χαριτωμένο χιούμορ. Ο άγιος Γεώργιος να πρεσβεύει για όλους μας ώστε να είμαστε ορθόδοξοι και ευχάριστοι στη ζωή μας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί ιερούργησε στον Ναό του αγίου Γεωργίου Αγρινίου τον οποίο επισκεπτόταν ως μαθητής του Γυμνασίου και μνημόνευσε τους τότε εφημερίους του Ναού, αλλά και τους μακαριστούς Μητροπολίτες Ιερόθεο Β’, Θεόκλητο και Κοσμά που ιερουργούσαν στην πανήγυρη του Αγίου και τώρα συμμετέχουν στην ουράνια Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου που συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Σταθμού αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο και ενημερώθηκε για την λειτουργία του. Επίσης προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου που βρίσκεται δίπλα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Εκείνη την ώρα τελούνταν το μυστήριο της βαπτίσεως και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το νεοφώτιστο νήπιο που έλαβε το όνομα Λάμπρος προκαλώντας χαρά και έκπληξη στους γονείς και τους συμμετέχοντες στο μυστήριο.

Θεῖο κήρυγμα

Ἀπόλυση

Φωτογραφίες

 

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Ἑλεούσης Κλεισούρας

Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς πανηγυρίζει την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής το βραχομονάστηρο της Αγίας Ελεούσης που βρίσκεται στο κακοτράχαλο φαράγγι της Κλεισούρας, στην αρχή του όρους Αρακύνθου, βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Απριλίου 2022 τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου. Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ελεήμων, η Ελεούσα και οι ελεήμονες». Αρχικά τόνισε ότι τελέσαμε τον Εσπερινό, όχι σε μια αγία γυναίκα με το όνομα Ελεούσα, αλλά στην Υπεραγία Θεοτόκο που αποκλήθηκε Ελεούσα για το φως που φαινόταν σε αυτό το σπήλαιο και την εικόνα της Παναγίας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Χριστός είναι ο Ελεήμων. Αυτός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση την οποία θέωσε και δι’ αυτού του τρόπου είναι ελεήμων σε όλους του ανθρώπους που επιθυμούν το έλεός του. Ο Χριστός μας ελέησε, νικώντας την αμαρτία, τον θάνατο και τον διάβολο, για αυτό εμείς τον αποκαλούμε ελεήμονα: «Ὅτι ελεήμων καὶ φιλάνθρωπος Θεὸς ὑπάρχεις». Ψάλλουμε: «Ἁναστάς ὁ Ἰησοῦς ἀπό τοῦ τάφου, καθώς προεῖπεν, ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωήν καὶ μέγα ἔλεος». Για αυτό προσευχόμαστε: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεός ἡμῶν ἐλέησον ἡμᾶς». «Ἐλέησον ἡμᾶς ὁ Θεὸς κατὰ τὸ μέγα ἔλεός Σου».

Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης όταν είδε τον ζώντα Χριστό και γνώρισε το πόσο ελεήμων είναι, έγραφε «Εσύ ελέημων ανέστησες την ψυχή μου από τις αμαρτίες και μου έδωσες να γνωρίσω το έλεός Σου για μένα∙ η καρδιά μου αιχμαλωτίσθηκε από την αγάπη Σου και ελκύεται αδιάλειπτα προς Εσένα, το φως μου. Τί να σου ανταποδώσω Κύριε; Εσύ ανέστησες την ψυχή μου για να αγαπώ Εσένα και τον πλησίον, και μου δίνεις δάκρυα να προσεύχομαι για όλον τον κόσμο». Αυτό το χωρίο δείχνει τον πλούτο του ελέους του Χριστού. Έπειτα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι η Παναγία είναι ελεούσα, ως Μητέρα του Χριστού και ως έχουσα μεγάλη παρρησία στον Χριστό. Αγαπά πολύ τον Χριστό, αλλά και τους ανθρώπους, τον χριστεπώνυμο λαό και πρεσβεύει αδιάλειπτα για όλους μας.

Αυτός ο τόπος της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσης, αυτό το ευλογημένο φαράγγι έγινε τόπος προσευχής χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων διά μέσου των αιώνων. Όσοι προσεύχονται και ασπάζονται την ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δέχονται ανάλογα με την πίστη τους το έλεος του Θεού, δια πρεσβειών της Παναγίας μας της ένδοξης Μητέρας του Χριστού και δική μας μητέρας, δέχονται την θεομητορική στοργή της. Κατέληξε λέγοντας ότι για να καταλάβουμε την στοργή της Θεοτόκου και το έλεος του Χριστού πρέπει και εμείς να ελεούμε τον εαυτό μας, δηλαδή να τον προσανατολίζουμε στον αιώνιο προορισμό μας.

Κάποιος παρακάλεσε τον άγιο Αντώνιο να ευχηθεί για αυτόν. Και ο άγιος Αντώνιος του απάντησε: «οὐδέ ἐγώ σε ἐλεῶ, οὐδέ ὁ Θεός, ἐάν μη σπουδάσῃς καὶ αἰτήσῃ τόν Θεόν». Κάποιος άλλος ερώτησε τον αββά Παμβώ να του πη έναν λόγο για να σωθεί. Και εκείνος με πολύ κόπο του απάντησε «Ὕπαγε, τὸ ἐλεός σου ἔχε ἐπί πἀντας∙ τὸ γὰρ ἐλεος εὔρει παρρησίαν ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ». Έτσι πρέπει να τηρούμε τις εντολές του Θεού γιια να αισθανόμαστε το έλεός Του, αλλά και να δείχνουμε ευσπλαχνία σε όλους για να βρούμε έλεος και παρρησία ενώπιον του Θεού, κατά τον λόγο του Χριστού «μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται».

Μετά την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον χώρο που πραγματοποιείται η μεγάλη εμποροπανήγυρη, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, συνομίλησε και ευλόγησε τους επισκέπτες και τους καταστηματάρχες. Επίσης προσκύνησε στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου και στον τάφο του μακαριστού καθηγουμένου αρχιμ. Ιεροθέου Σπανομήτσου που βρίσκονται στην αυλή του μοναστηριού και ευχήθηκε για την ανάπαυσή τους. Το βράδυ στην Ιερά Μονή θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία, ενώ το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Φωτογραφίες Ἑσπερινὸ

Ὁμιλία στὸν Ἑσπερινὸ

 

Ἡ ἑορτὴ τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς στὸ Ἀγρίνιο 

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά εόρτασε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2022. Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής από το Ναό, επ’ ονόματι της Θεοτόκου, που υπήρχε έξω από την Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 5ου αιώνος, πλησίον μιας πηγής, της οποίας το ύδωρ έκανε θαύματα και ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή.

Έπειτα τόνισε ότι η κατεξοχήν Ζωοδόχος Πηγή είναι ο Χριστός, γιατί Αυτός είπε: «ἐγώ είμί ἡ ὁδός, ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή». Με την ενανθρώπησή Του και το Σώμα Του έγινε πηγή της ακτίστου ενέργειας του Θεού και του ακτίστου Φωτός, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη εμφανιζόταν ως Φως χωρίς σώμα. Έτσι η Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού παραμένει στους αιώνες ως η πραγματική ζωοδόχος πηγή. Στη συνέχεια τόνισε ότι και η Υπεραγία Θεοτόκος είναι Ζωοδόχος Πηγή, ως ο πρώτος καρπός της υποστατικής ενώσεως θείας και ανθρώπινης φύσεως στην κοιλία της. Ο Υιός και Λόγος του Θεού προσέλαβε την ανθρώπινη φύση από την Υπεραγία Θεοτόκο και η κοιλία της έγινε το εργαστήριο ενώσεως θείας και ανθρώπινης φύσεως στην υπόσταση του Λόγου και Αυτός θέωσε την Υπεραγία Θεοτόκο.

Έτσι τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, όχι μόνο για τις αρετές της, αλλά για τον καρπό της κοιλίας της, για το ότι έγινε Μητέρα του Χριστού και επομένως «μητέρα του φωτός». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τιμάται και η Υπεραγία Θεοτόκος ως Ζωοδόχος Πηγή. Οι άγιοι πατέρες της απέδωσαν πολλούς χαρακτηρισμούς, όπως ο άγιος Ανδρέας που την αποκαλεί «ζωαρχικό σώμα», «ζωή ζώντων», «ζωής παραιτία», «ζωής χορηγός», «ζωηφόρος», «Ζωοδόχος Πηγή», «ζώσα βίβλος του εγγραφομένου αφθέγκτως πνευματικού Λόγου, τω ζωηρώ καλάμω του Πνεύματος». Αυτό οφείλεται στην μεγάλη αγάπη της Θεοτόκου στον Χριστό και στον λαό. Αυτό εξηγείται από τον υπέροχο λόγο του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου: «το πλήρωμα της αγάπης της Θεομήτορος είναι άφθαστο για εμάς. Αλλά γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη η οδύνη. Όσο πληρέστερη η αγάπη, τόσο πληρέστερη η γνώση. Όσο θερμότερη η αγάπη, τόσο πιο πύρινη η προσευχή, όσο τελειότερη η αγάπη, τόσο τελειότερος ο βίος». Αυτό δείχνει ότι συνδέεται η αγάπη με την οδύνη, την γνώση, την πύρινη προσευχή για όλο τον κόσμο, τον άγιο βίο. Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό για την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και την Ανάστασή Του, αλλά και για την αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και για τη δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην οποία συνδεόμαστε με την ενυπόστατη ζωή.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου και επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη, όπου ξεναγήθηκε στα έργα της μόνιμης συλλογής από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, ζωγράφο κ. Χρήστο Γαρουφαλή, ο οποίος του προσέφερε ως αναμνηστικό της επισκέψεώς του, την συλλεκτική έκδοση «Προσφορά» με όλα τα έργα της Πινακοθήκης. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου στεγάζονται οι κοινωνικές δομές του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Καντάνη. Ευλόγησε την διανομή του συσσιτίου που προσφέρει καθημερινά η Ενορία σε 300 ανθρώπους, ξεναγήθηκε στους χώρους του πνευματικού κέντρου και ενημερώθηκε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο στο οποίο παρακολουθούν 280 μαθητές και διδάσκουν εθελοντικά 39 καθηγητές, αλλά και για το πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελείται από τον π. Κωνσταντίνο και τους συνεργάτες του.

θεῖο κήρυγμα

Ἀπόλυση

Φωτογραφίες

 

Θυρανοίξια Ἱεροῦ Παρεκκλησίου στό Κέντρο Ὑγείας Ναυπάκτου

Τήν Δευτέρα, 11 Ἀπριλίου 2022, στίς 12 τό μεσημέρι, τελέσθηκαν ἀπό τόν Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο τά θυρανοίξια τοῦ Παρεκκλησίου τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου, πού εἶναι ἀφιερωμένο στόν Ἰαματικό Μεγαλομάρτυρα ἅγιο Παντελεήμονα. Παρόντες στήν τελετή ἦταν ὁ Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, ἡ διευθύντρια τοῦ Κέντρου Ὑγείας κ. Βασιλική Μουσγᾶ, ἰατροί, νοσηλευτές καί ἐργαζόμενοι στό Κέντρο Ὑγείας Ναυπάκτου. Ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε τόν ἀνώνυμο δωρητή τοῦ προκατασκευασμένου Ἱεροῦ Παρεκκλησίου, τόν Δήμαρχο Ναυπάκτου, τήν κ. Λαμπρινή Σερεμέτη καί τήν διευθύντρια τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου γιά τήν ἄριστη συνεργασία, ὄχι μόνο γιά τήν δημιουργία τοῦ Παρεκκλησίου, ἀλλά καί σέ ἄλλα θέματα πού ἀφοροῦν τό καλό τοῦ λαοῦ τῆς πόλης. Εὐχαρίστησε τούς Ἰατρούς, τούς Νοσηλευτές καί ὅλους τούς ἐργαζομένους στό Κέντρο Ὑγείας, μέ τό ἔργο τῶν ὁποίων προστατεύεται καί, ὅταν χάνεται, ἀποκαθίσταται ἡ ὑγεία τοῦ λαοῦ, μέ τίς μεθόδους καί τίς δυνατότητες πού παρέχει ἡ ἀνθρώπινη ἐπιστήμη. Ἰδιαίτερα τούς εὐχαρίστησε γιά τήν προσφορά τους στόν καιρό τοῦ «πολέμου» τῆς πανδημίας.

Σημείωσε, ἐπίσης, ὁ Σεβασμιώτατος, ὅτι ἡ κατασκευή τοῦ Παρεκκλησίου, τό ὁποῖο θά λειτουργῆ στήν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος, ἀλλά καί καθημερινά θά εἶναι ἕνα σημεῖο, πού θά δίνη τήν δυνατότητα τῆς προσευχῆς στούς προσερχομένους στό Κέντρο Ὑγείας ἀσθενεῖς, ἀλλά καί στούς ἰατρούς τους, σηματοδοτεῖ τήν ἰσορροπία μεταξύ πίστεως καί ἐπιστήμης, μεταξύ ψυχικῆς καί σωματικῆς ὑγείας. Στήν συνάφεια αὐτή ἀναφέρθηκε στόν μεγάλο γενετιστή Φράνσις Κόλινς, ὁ ὁποῖος μελετώντας τό γονιδίωμα τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τόν ἀγνωστικισμό ἔφθασε στήν πίστη. Ὁ Κόλινς στό βιβλίο του «Ἡ γλῶσσα τοῦ Θεοῦ» γράφει, ὅτι στήν σχέση ἐπιστήμης καί πίστης ὑπάρχουν τέσσερις δυνατότητες: ἡ πρώτη εἶναι, ἡ πίστη νά εἶναι ἐναντίον τῆς ἐπιστήμης, ἡ δεύτερη, ἡ ἐπιστήμη νά εἶναι ἐναντίον τῆς πίστεως, ἡ τρίτη, οἱ πιστοί νά ἐπιλέγουν κάποια ἀπό τά ἐπιτεύγματα τῆς ἐπιστήμης γιά νά βεβαιώσουν τά τῆς πίστεως, πού καί αὐτό δέν εἶναι σωστό, καί ἡ τέταρτη δυνατότητα εἶναι νά ὑπάρχη συνεργασία πίστεως καί ἐπιστήμης. Αὐτό εἶναι τό πιό σωστό. Αὐτό κάνει ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Νά σημειώσουμε ὅτι ὁ ἐξοπλισμός τοῦ Παρεκκλησίου ἔγινε μέ μέριμνα τοῦ Μητροπολίτου μας. Μέ τόν εὐτρεπισμό τοῦ ἐσωτερικοῦ τοῦ Παρεκκλησίου ἀσχολήθηκε ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας, ἐνῶ ἀναγκαῖες ξυλουργικές ἐργασίες ἔκανε ὁ π. Ἰωάννης Ντζουμάνης.

Φωτογραφίες

 

Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, Κυριακὴ τῶν Βαΐων Ἑσπέρας στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Δημητρίου

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

 

Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, Μεγάλη Δευτέρα Ἑσπέρας στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Παρασκευῆς

Ὁμιλία

Φωτογραφίες

Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, Μεγάλη Τρίτη Ἑσπέρας - Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Παντελεήμονος Μεσολόγγι  

Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, Μεγάλη Τρίτη Ἑσπέρας - Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Παντελεήμονος Μεσολόγγι

Στὸν Ἱερό Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 19 Ἀπριλίου 2022 στὴν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου τῆς Μεγάλης Τετάρτης ποὺ ψάλλεται, κατά τὴν τάξη τῆς Ἐκκλησίας, τὸ ἀπόγευμα τῆς Μεγάλης Τρίτης ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου καὶ Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱερόθεος. Ὁ Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τὸν θείο λόγο ἀναφέρθηκε συνοπτικά στὸ τροπάριο τῆς Κασσιανῆς καὶ τόνισε ὅτι ὁλόκληρη ἡ σημερινή ἀκολουθία, δύο μόλις ἡμέρες πρὶν τὴν Μεγάλη Πέμπτη, ἀναφέρεται στὴν πόρνη γυναίκα τῆς ὁποίας ὁ Χριστός συγχώρησε ὅλες τὶς ἁμαρτίες γιατί ἀγάπησε πολύ τὸν Θεό. Ὁ Χριστός προσέλαβε τὴν ἐκπορνευθεῖσα ἀνθρώπινη φύση γιὰ νὰ νικήσει τὸ θάνατο, τὴν ἁμαρτία καὶ τὸν διάβολο.

Οἱ Φαρισαῖοι κατηγορούσαν τὸν Χριστό ὅτι εἶναι φίλος τῶν τελωνῶν καὶ τῶν ἁμαρτωλῶν. Αὐτός ὅμως εἶναι ὁ μεγαλύτερος τῖτλος ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ τοῦ ἀποδώσουν, γιατί ὁ Χριστός ἐκάκισε τοὺς ὑποκριτές καὶ τοὺς φαρισαίους καὶ ἀγαποῦσε τοὺς ἁμαρτωλούς ἀνθρώπους ποὺ μετανοούσαν. Ὁ Σεβασμιώτατος συνεχίζοντας τὴν ὁμιλία του ἀνέλυσε τί εἶναι τὸ λεγόμενο περιθώριο ἀπό κοινωνικῆς πλευρᾶς, πώς ἡ κοινωνία περιθωριοποιεῖ μερικούς ἀνθρώπους μὲ ἱδιαίτερα προβλήματα, μερικές φορές τὸ κάνουν καὶ οἱ κληρικοί, καὶ πώς πρέπει νὰ ἐξασκοῦμε μιὰ ἱδιαίτερη «ποιμαντική τοῦ λεγομένου περιθωρίου». Γιατί σε αυτό το χῶρο ὑπάρχει πολλή ἀπογοήτευση καὶ ἀναζήτηση τῆς πραγματικῆς ἀγάπης. Τόνισε ὅτι πρέπει νὰ ἀγαποῦμε τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἔχουν περιπέτειες στὴ ζωή τους καὶ ὄχι ἀπλῶς νὰ τοὺς ἀνεχόμαστε.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΟΡΘΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος, Μεγάλη Τετάρτη Ἑσπέρας - Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Νικολάου Ἀντίρριο

 

Ὁμιλία ὄρθρος Μεγάλης Πέμπτης

Φωτογραφίες

Μεγάλη Παρασκευή στήν Ναύπακτο - Ἀποκαθήλωση 

Στὀν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου τελέσθηκε ἡ ἀκολουθία τῆς Ἱερᾶς Ἀποκαθήλωσης σέ µιά ἀτμόσφαιρα χαρμολύπης, χαρά γιά τήν σωτηρία, λύπη γιά τήν ἀχαριστία καὶ τήν σκληροκαρδία τῶν συγχρόνων τοῦ Χριστοῦ.   Στήν ἱερά ἀκολουθία χοροστάτησε ὅπως κάθε χρόνο ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος, παρευρέθηκε ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ὁ ὁποιος ὡς Ἐνορίτης συµµετεῖχε ἐνεργῶς στήν ἀκολουθία, ὅπως τό κάνει κάθε χρόνο, καί πλῆθος Χριστιανῶν, οἱ όποῖοι μέ εὐλάβεια συµµετεῖχαν στήν ἱερά ἀκολουθία τῶν Μεγάλων Ὡρῶν καὶ τοῦ Ἑσπερινοῦ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στό καθιερωμένο αὐτήν τήν ἡμέρα κήρυγµά του ἀναφέρθηκε στούς «τρεῖς σταυρούς στόν Γολγοθᾶ». Στό μέσον εἶναι ὁ Σταυρός τοῦ Χριστοῦ καί ἑκατέρωθεν αύτοῦ οἱ σταυροί δύο ληστῶν κακούργων. Ἐκεῖ, τήν φοβερά ἐκείνη στιγµή, ὁ Χριστός τελεσιούργησε τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρωπίνου Γένους, ἀλλά καί ἔγινε καί ἕνας διάλογος µεταξύ τῶν δύο ληστῶν, πού ὁ ἕνας σώζεται, τὸν ἄλλον τὀν καταδικάζει. 

 
Στήν συνέχεια διάβασε µερικά χαρακτηριστικά ἁποσπάσματα ἀπό δύο ὁμιλίες τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου στόν Σταυρό τοῦ Χριστοῦ καί στόν εὐγνώμονα ληστή. Μεταξύ τῶν ἄλλων στίς ὁμιλίες αὐτές τονίζεται ὅτι ὁ Σταυρός εἶναι ἑορτή καί πανήγυρη γιατί µᾶς ἀπάλλαξε ἀπό τήν εἰδωλολατρεία καί µᾶς συµφιλίωσε µέ τὀν Θεό, µᾶς ἄνοιξε τόν Παράδεισο, μᾶς ἔδωσε τήν ἀρχαία Πατρίδα, χάρη σέ αὐτόν δέν φοβόμαστε τόν διάβολο γιατί βρήκαμε τήν πηγή τῆς ζωῆς, ἀποκτήσαμε νυμµφίο, γνωρίσαμε καλό ποιμένα. Ὲπειτα γίνεται λόγος γιά τούς δύο σταυρούς πού ἦταν ἑκατέρωθεν τοῦ Χριστοῦ, πάνω στούς ὁποίους ἦταν καρφωµένοι δύο ληστές, ἀπό τούς ὁποίους ὁ ἕνας βλασφήμησε τόν Χριστό, ἐνῶ ὁ ἄλλος ὁμολόγησε τόν Χριστό ὡς Θεό, ἐξέφρασε τήν αὐτομεμψία καὶ ἔγινε πρῶτος πολίτης τοῦ Παραδείσου. Γι αὐτό ὁ εὐγνώμων ληστής ἀπεδείχθη θεολόγος καί διδάσκαλός µας. 
 
Κατέληξε ὁ Σεβασμιώτατος ὅτι ὁ Γολγοθᾶς θυμίζει ὅλη τήν σύγχρονη κατάσταση του κόσμου. Ὁ Χριστός ἐξακολουθεῖ νά σώζη τούς ἀνθρώπους καί ὅλοι οἱ ἄνθρωποι στεκόµαστε γύρω Του, ἄλλοι σώζονται καί ἄλλοι καταδικάζονται. Ὅλοι, ἄλλος πολύ ἄλλος λίγο, εἴμαστε «ληστές», καὶ τελικά δέν µᾶς σώζουν τά ἔργα µας, ἀλλά ἡ ὁμολογία τοῦ Χριστοῦ ὡς Θεοῦ καί ἡ σχέση µας μαζί Του, καί µᾶς καταδικάζει ἡ ἄρνηση τοῦ Χριστοῦ ὡς Θεοῦ. Τόνισε ὅτι πρέπει νά ὁμοιάσουμε μέ τόν εὐγνώμονα ληστή, ἐκφράζοντας αὐτομεμψία, μετάνοια καί ὁμολογία της Θεότητος τοῦ Χριστοῦ. Στό τέλος, πρίν τήν ἀπόλυση, παρεκάλεσε τούς Χριστιανούς νά θυµηθοῦν αὐτήν τήν ἡμέρα καί νά προσευχηθοῦν γιά τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς πού σταυρώνονται αὐτές τίς ἡμέρες στήν µαρτυρική Οὐκρανία, δυστυχῶς ἀπό Ὀρθοδόξους Χριστιανούς. 
 

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Μετά ἀπό δύο χρόνια ἡ συνάντηση τῶν Ἐπιταφίων

Μετά τήν τελετή τῆς Ἀποκαθήλωσης, πρός τό μεσημέρι τῆς Μ. Παρασκευῆς, πλήθη κόσμου συνέρρεαν στούς Ἱερούς Ναούς τῆς Ναυπάκτου γιά νά προσκυνήσουν τούς στολισμένους μέ πολλή ἀγάπη καί τέχνη Ἐπιταφίους. Ἡ ροή τοῦ κόσμου ἦταν συνεχής μέχρι τήν στιγμή τῆς ἐξόδου τῶν Ἐπιταφίων. Στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στήν ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου, προεξῆρχε ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, προσκεκλημένος ἀπό τόν Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο. Στήν ἀκολουθία ἦταν παρόντες ὁ Βουλευτής Αἰτωλοακαρνανίας κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζας, ὁ Ἀστυνομικός Διευθυντής Αἰτωλίας καί οἱ Διοικητές τοῦ Λιμενικοῦ Σταθμοῦ καί τῆς Πυροσβεστικῆς Ναυπάκτου. Ὁ Θεοφιλέστατος ἔψαλε μαζί μέ τούς Ἱεροψάλτες τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τά Ἐγκώμια, θυμίασε ὅλον τόν λαό καί κατόπιν τόν ἔρανε μέ μύρα, ἀφοῦ πρῶτα θυμίασε καί ἔρανε τόν Ἐπιτάφιο —τόν στολισμένο τάφο τοῦ Χριστοῦ. Αὐτό εἶναι μιά συμβολική κίνηση πού πρέπει νά ἔχη πραγματικό περιεχόμενο. Ὁ λαός τῆς Ἐκκλησίας ἀπαρτίζει τό ἐκκλησιαστικό σῶμα τοῦ Χριστοῦ· ἄν αὐτός ὁ λαός θέλη νά ἀνήκη ἐνεργά σ’ αὐτό τό Σῶμα, ὀφείλει νά ζῆ τόν Σταυρό, τήν Ταφή καί τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ὡς προσωπικά γεγονότα. Νά ἔχη, δηλαδή, καί αὐτός ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ ἐμπειρία τῆς ζωῆς τοῦ Χριστοῦ ἐν τάφῳ.

Λόγῳ τοῦ κόσμου πού κατέκλυσε τό λιμάνι καί τούς κεντρικούς δρόμους τῆς Ναυπάκτου, μέχρι καί τό ὡρολόι τῆς πόλεως, ἡ κοινή λιτανεία τῶν Ἐπιταφίων τῶν δύο κεντρικῶν Ἐνοριῶν τῆς Ναυπάκτου, τοῦ Ἁγίου Δημητρίου καί τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, προπορευομένης τῆς Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικῆς τοῦ Δήμου Ναυπακτίας, τοῦ Σταυροῦ, τῶν ἱεροπαίδων, τῶν ἱεροψαλτῶν, τῶν μυροφόρων, μέ πολύ μεγάλη δυσκολία κατόρθωσε νά φθάση στόν δυτικό βραχίονα τοῦ λιμανιοῦ, ὅπου ἀναπέμφθηκε δέηση καί ὁ Θεοφιλέστατος κ. Χρύσανθος ἀπηύθυνε σύντομο καί ἐπίκαιρο μήνυμα στά πλήθη τῶν πιστῶν. Κατά τήν ἀποχώρηση τῶν Ἐπιταφίων ἀπό τό λιμάνι ἡ μικτή χορωδία τῆς Ναυπάκτου ἔψαλε τροπάρια τῶν Ἐγκωμίων, γιά νά ἀκολουθήση κατόπιν ἡ ρίψη πυροτεχνημάτων, ὁ κρότος καί ἡ λάμψη τῶν ὁποίων ἦταν μιά κοσμική συμβολική εἰκόνα τῆς καθόδου τοῦ ἀληθινοῦ φωτός τῆς ζωῆς, τοῦ Χριστοῦ, στόν ἅδη καί τῆς μετά κρότου θραύσεως τῶν κλείθρων τοῦ θανάτου. 

Ἡ εἴσοδος τοῦ Ἐπιταφίου στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου ἔγινε μέ τόν ψαλμικό διάλογο «ἄρατε πύλας» καί κατόπιν εἰσοδεύτηκε τό σῶμα τοῦ Ἐπιταφίου ἀπό τούς Ἱερεῖς λιτανευτικά πάνω στήν Ἁγία Τράπεζα, ἐνῶ ψαλλόταν τό ἀναστάσιμο τροπάριο, «Ὅτε κατῆλθες πρός τόν θάνατον». Μετά τό τέλος τῆς ἀκολουθίας ὁ Θεοφιλέστατος καί οἱ Ἱερεῖς τοῦ Ναοῦ μοίρασαν στίς Ἀρχές καί τόν λαό λουλούδια πού προσφέρθηκαν ἀπό τούς πιστούς γιά τόν Ἐπιτάφιο.

 

 

Μεγάλο Σάββατο στήν Ναύπακτο

Ἀπόλυση

Φωτογραφίες

Ἡ Κυριακή τοῦ Ἀντίπασχα στὴ Ναύπακτο καὶ στὸ Μεσολόγγι

Μὲ λαμπρότητα ἑορτάστηκε ἡ Κυριακή τοῦ Ἀντίπασχα ἤ Κυριακή τοῦ Θωμᾶ στὴν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καὶ Ἁγἰου Βλασίου καὶ στὴν Ἱερά Μητρόπολη Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγἰου Βλασίου κ. Ἱερόθεος χοροστάτησε τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30 Ἀπριλίου 2022 στὴν ἀκολουθία τοῦ πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀποστόλου Θωμᾶ Λυγιά Ναυπάκτου. Κηρύσσοντας τὸν θείο λόγο ἀναφέρθηκε στὸν λόγο τοῦ Θωμᾶ ποὺ εἶπε στοὺς ἄλλους Μαθητές «ἐάν μὴ ἴδω... οὐ μὴ πιστεύσω». Εἶπε ὅτι αὐτό δὲν ἦταν ἀπιστία τοῦ Θωμᾶ, ὅπως τὴν γνωρίζουμε καὶ τὴν βλέπουμε σήμερα σὲ πολλούς ἀνθρώπους, ἀλλά ἦταν ἡ ἐπιθυμία του νὰ δεῖ τὸν Χριστό. Ἔτσι τὸ ἑρμηνεύει ἡ Ἐκκλησία.

Σὲ ἕνα τροπάριο τοῦ Ἑσπερινοῦ ποὺ ψάλλεται ὡς Δοξαστικό, γράφεται ὅτι «οἰκονομικῶς οὐχ εὐρέθη μετ’ αὐτῶν» ὁ Θωμᾶς, ὅταν τὴν ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως ἐμφανίσθηκε ὁ Χριστός, γιὰ νὰ φανερωθεῖ τὸ μεγάλο αὐτό μυστήριο. Στὴν οὐσία ἔλεγε ὅτι δὲν θὰ πιστεύσω «ἐάν μὴ ἴδω καγώ τὸν Δεσπότην». Καὶ αὐτό ἐξειδικεύεται μὲ τὸ «ἐάν μὴ ἴδω τὴ πλευράν, ὅθεν ἐξῆλθε τὸ αἷμα, τὸ ὕδωρ, τὸ βάπτισμα», τὸ εἰσαγωγικό μυστήριο στὴν Ἐκκλησία μαζί μὲ τὸ μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας. Ἀκόμη «ἐάν μή ἴδω τήν πλευράν ἐξ ἧς ἰάθη τό μέγα τραῦμα ὁ ἄνθρωπος». Ἡ φράση αὐτή εἶναι χαρακτηριστική γιατί δείχνει ὅτι ὁ ἄνθρωπος ἦταν βαρειά τραυματισμένος καὶ ἔπρεπε νὰ θεραπευθεῖ. Ἀκόμη «ἐάν μή ἴδω πῶς οὐκ ἦν (ὁ Χριστός) ὡς Πνεῦμα, ἀλλά σάρξ καί ὀστέα» καί νικητής τοῦ θανάτου. Ὁ Ἀπόστολος Θωμᾶς ἤθελε νὰ δῆ τὸ μεγάλο αὐτό μυστήριο, ὅτι ὁ Χριστός εἶναι Θεάνθρωπος καὶ νικητής τοῦ θανάτου, ὅτι ὁ ἄνθρωπος ἦταν τραυματισμένος καὶ ὅτι θεραπεύεται στὴν Ἐκκλησία μὲ τὰ Μυστήρια. Καταλήγοντας ὁ Σεβασμιώτατος τόνισε ὅτι δυστυχῶς ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι δὲν εἴμαστε ὅπως μᾶς δημιούργησε ὁ Θεός, τραυματισθήκαμε ἀπό τὴν ἁμαρτία, καὶ ἔτσι θεραπευόμαστε στὴν Ἐκκλησία ἀπό τὸν μεγάλο Ἰατρό, τὸν Ἀναστάντα Χριστό.

Στὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ πραγματοποιήθηκε ἡ λιτάνευση τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ἁγἰου πέριξ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ. Στὴν ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καὶ τὴν ἱερά Λιτανεία συμμετεῖχαν ἡ Δημοτική Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική, ὁ χορευτικός ὄμιλος ΝΑΥΣ, μαθητές τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Λυγιᾶ, ὁ βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ὁ πρόεδρος τῆς Κοινότητας κ. Ἀριστείδης Ραυτόπουλος καὶ πλῆθος πιστῶν.

***

Τή κυριώνυμη ἡμέρα λειτούργησε καί κήρυξε τόν θεῖο λόγο ὁ Ἱεροκήρυκας Ἀρχ. Εἰρηναῖος Κουτσογιάννης καί ἀκολούθησε ἐκδήλωση μέ παραδοσιακούς χορούς στό προαύλιο τοῦ Ναοῦ. Τὸ πρωί τῆς Κυριακῆς 1ης Μαΐου 2022 ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Ἱερόθεος ἐπισκέφθηκε τὸν οἰκισμό Ἅγιος Θωμᾶς Μεσολογγίου, ὅπου χοροστάτησε στὴν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ προέστη στὴν ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στὸν πανηγυρίζοντα ὁμώνυμο Ἱερό Ναό. Ὁ Σεβασμιώτατος, κατά τὸ κήρυγμά του, ἀναφέρθηκε στὶς δύο ἐμφανίσεις τοῦ Χριστοῦ ποὺ περιέγραψε τὸ Εὐαγγέλιο ποὺ ἀναγνώσθηκε σήμερα, τὴν μία φορά στοὺς Μαθητές, ἐνῶ ἀπουσίαζε ὁ Θωμᾶς, τὴν πρώτη ἡμέρα, καὶ τὴν ἄλλη φορά στοὺς Μαθητές παρόντος τοῦ Θωμᾶ, τὴν ἑπόμενη Κυριακή. Στὴν ἀρχή ἔθεσε τὸ ἐρώτημα ποιός ἦταν ὁ σκοπός ποὺ ἐμφανίσθηκε ὁ Ἀναστάς Χριστός στοὺς Μαθητές καὶ τὶς Μυροφόρες γυναῖκες καὶ ὄχι σὲ αὐτούς ποὺ τὸν σταύρωσαν, γιὰ νὰ ἀποδείξει τὴν θεότητά Του.

Ἀπάντησε ὅτι μὲ τὴν ἐμφάνισή Του ὁ Χριστός δὲν ἤθελε νὰ ἀποδείξει τὴν θεότητά Του, ἀλλά νὰ ὁδηγήσει τοὺς Μαθητές στὴν θέωση. Οἱ Μαθητές εἶχαν προετοιμασθεῖ κατάλληλα μὲ τὴν ὑπακοή, τὴν ὑπομονή, τὴν μετάνοια, καθαρίσθηκαν καὶ ἔτσι ὁ Χριστός μὲ τὴν ἐμφάνισή Του, τοὺς ὁδήγησε στὴν θέωση. Ὅταν δῆ κανείς τὸν Χριστό στὴν δόξα Του, χωρίς προετοιμασία κατάλληλη, αὐτό εἶναι γι’ αὐτόν κόλαση, πῦρ. Προηγεῖται ἡ κάθαρση, ἀκολουθεῖ ὁ φωτισμός τοῦ νοῦ καὶ φθάνει κανείς στὴν θέωση. Ὁ Ἀπόστολος Θωμᾶς δὲν ἦταν κατάλληλα προετοιμασμένος, γι’ αὐτό ἐπέτρεψε ὁ Θεός μιὰ ὁλόκληρη ἑβδομάδα νὰ «κατηχῆται» ἀπό τοὺς ἄλλους Μαθητές, ὥστε νὰ πυρποληθεῖ ἀπό τὸν πόθο νὰ δεῖ τὸν Ἀναστάντα Χριστό, καὶ νὰ γίνει ὁ Χριστός καὶ γι’ αὐτόν Φῶς καὶ ζωή. Ὁ Σεβασμιώτατος ὁλοκληρώνοντας τὴν ὁμιλία του εἶπε ὅτι δὲν φθάνει ἁπλῶς νὰ ἐπιθυμοῦμε νὰ δοῦμε τὸν Χριστό, ἀλλά πρέπει νὰ προετοιμαζόμαστε πνευματικά, ὥστε ἡ συνάντηση μας μὲ τὸν Χριστό νὰ γίνει Φῶς καὶ Παράδεισος καὶ ὄχι πῦρ καὶ Κόλαση. Πρέπει νὰ θεραπευόμαστε, νὰ μεταμορφώνονται ὅλες οἱ ψυχικές δυνάμεις μας γιὰ νὰ συναντήσουμε τὸν Ἀναστάντα Χριστό καὶ νὰ ποῦμε «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου».

Μεταξύ τῶν ἐκκλησιασθέντων ἦταν καὶ ὁ Δήμαρχος τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντῖνος Λῦρος. Μετά τὴν Θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος ἐπισκέφθηκε καὶ προσκύνησε τὴν ἱστορική Ἱερά Μονή Ἁγἰου Συμεών Μεσολογγίου.

ὁμιλία στὸν Ἑσπερινὸ

Φωτογραφίες Ἑσπερινοῦ

Θεῖο Κήρυγμα Κυριακῆς τοῦ Θωμᾶ

Ἀπόλυση

Φωτογραφίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1209