Γεγονός καὶ Σχόλιο: Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και η ονομασία του

 

Έχει ανακοινωθή ότι με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε νέα Πανεπιστημιακή Σχολή με έδρα το Αγρίνιο και με την επωνυμία “Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων”. Η Σχολή θα αποτελείται από δύο Τμήματα και την διοργάνωσή της ανέλαβε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι ότι βάσει των άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος υπάρχει η δυνατότητα να μετεξελιχθή σε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με την ίδρυση και άλλων Σχολών σε διάφορες άλλες πόλεις. Νομίζω δε ότι έχουμε καθήκον και όλοι εμείς οι Ναυπάκτιοι να ενδιαφερθούμε για να ιδρυθή στην όμορφη και ιστορική πόλη της Ναυπάκτου, αλλά και την τόσο τουριστική, μια έδρα του Πανεπιστημίου αυτού. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να κινηθούν όλοι οι επιτόπιοι παράγοντες.

Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής έγινε γνωστή από πολλά δημοσιεύματα, αλλά προσφάτως απέκτησα ιδιαίτερη γνώση από το κείμενο του ευσεβή πρώην Βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας και πρώην Υπουργού κ. Γεωργίου Παπαδημητρίου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται με πόνο για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Επίσης, στο κείμενο που μου έστειλε ο πολύ αγαπητός μου πρώην Υπουργός είδα με μεγάλη χαρά την πρότασή του, το Πανεπιστήμιο, το οποίο πρόκειται να ιδρυθή, να λάβη το όνομα του μεγάλου τέκνου της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πραγματικά συνετέλεσε τα μέγιστα για την διατήρηση της εθνικής συνειδήσεως του υποδούλου ελληνισμού στους οθωμανούς, αλλά συνετέλεσε πολύ και στην επανάσταση των Ρωμηών.

Πρόκειται για μια πρόταση πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική, που πρέπει να υιοθετηθή από όλους μας και να κινηθούμε σε κάθε κατεύθυνση για την εκπλήρωση αυτού του μεγάλου σκοπού. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δούλεψε πολύ σκληρά για την παιδεία του έθνους μας, έκανε τόσα πολλά που δεν έκανε κανένας υπουργός Παιδείας. Πρέπει να τιμηθή αυτός ο μεγάλος πατριώτης μας, ο οποίος κατά τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, “ήταν ο φάρος και η ελπίδα της Εκπαιδεύσεως κατά την Τουρκοκρατία” και κατά τον Παναγιώτη Κανελόπουλο: “η παιδεία μας λούζεται από το ανέσπερον φως του Πάτερ Κοσμά, του οποίου οι ορίζοντες διαγράφονται από τις αθάνατες διδαχές του”.

Αυτά μας υπενθυμίζει ο ευσεβής πολιτικός μας κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, μαζί με πολλά άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα την μεγάλη φυσιογνωμία του Πατροκοσμά. Συγχρόνως μας παραθέτει, μεταξύ των άλλων, και δύο σημαντικά χωρία, ήτοι τον λόγο του Σαίξπηρ που έλεγε: “Δυστυχισμένος ο λαός που φοβάται να ξέρη τον εαυτό του” και τον λόγο του Θουκυδίδη: “όλβιος, όστις ιστορίας έσχε μάθησιν”.

Ευχαριστούμε πολύ τον ευλαβέστατο και ιστοριομνήμονα πολιτικό μας. Αλλά πρέπει όλοι να εργαστούμε προς τον σκοπό να εξελιχθή η νεότευκτη Σχολή του Αγρινίου σε Πανεπιστήμιο και να ονομασθή με το όνομα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Συγχρόνως όλοι εμείς οι Ναυπάκτιοι πρέπει να εργασθούμε για να στολίσουμε την όμορφη πόλη μας και με ένα άλλο στολίδι, την Ανώτατη Πανεπιστημιακή Σχολή.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1453

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance