Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Βιβλικές καταστροφές από τις πλημμύρες

Βιβλικές καταστροφές από τις πλημμύρεςΗ Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ήταν μια ηλιόλουστη, ήρεμη ημέρα. Κανείς δεν πίστευε την φυσική καταστροφή που είχε συντελεστή λίγο νωρίτερα, πριν καλά - καλά τελειώση η θ. Λειτουργία στους Ι. Ναούς. Η μανία του χειμάρρου Βαριά νίκησε την “μανία” των ανθρώπων να τον περιορίσουν σε μια στενή, και μάλλον αφύσικη κοίτη. Ήταν και το μπουρίνι δυνατό, οπωσδήποτε. Τί να πούμε εμείς, που ψάχνουμε να διαβάσουμε τα μηνύματα του Θεού μέσα στις καταστροφές; Να δοξάσουμε μάλλον τον Θεό, γιατί ο χάροντας ικανοποιήθηκε παίρνοντας μια γριούλα, την κ. Μαρία Κόνιαρη, και μερικά άλογα ζωντανά, και σταμάτησε την ορμή του. Ίσως μια άλλη ώρα, ίσως λίγο περισσότερο νερό, και θα αντικρύζαμε στην Ναύπακτο σκηνές απ’ αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση, για τις οποίες ευθύνεται, οπωσδήποτε, ο κ. “Έλ Νίνιο”. Πάντως, επειδή έχουμε την εύνοια να γεννηθούμε σε μια άκρη της γης, όπου οι άνθρωποι αγαπούσαν την σοφία και τον λόγο πριν ο Λόγος ενσαρκωθή, μαζί με την δοξολογία, ας δώσουμε –κινώντας τα χέρια μας– λίγη ευρυχωρία και φυσικότητα σ’ αυτούς τους φαινομενικά νεκρούς χειμάρρους, οι οποίοι όμως όταν ζωντανεύουν νεκρώνουν εμάς. Εξ άλλου το δις και τρις εξαμαρτείν...

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος και η Ι. Σύνοδος έδειξαν απ’ την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τους και την λύπη τους για το γεγονός. Οι Σεβ. Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεόκλητος και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος έδειξαν την ηθική και υλική συμπαράστασή τους. Ο Σεβασμιώτατος έστειλε σχετική εγκύκλιο, η Ι. Μητρόπολη διενήργησε έρανο για την βοήθεια των πληγέντων, ενώ πολλοί Χριστιανοί έτρεξαν να τους βοηθήσουν. Είναι μια βοήθεια που δίδει κουράγιο στους πλημμυροπαθείς, ώστε να επουλώσουν τις πληγές τους.

Θυρανοίξια στην Ελευθέριανη

Θυρανοίξια στην ΕλευθέριανηΜέσα στα πλαίσια των περιοδειών του Σεβασμιωτάτου στην ορεινή Ναυπακτία, τελέσθηκαν και τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στην Ελευθέριανη, την Πέμπτη 13 Αυγούστου. Όλο το χωριό ήταν παρόν στα θυρανοίξια, ακόμα και ογδοντάχρονες γριούλες ξεκίνησαν με τα πόδια και τα μπαστουνάκια τους να διανύσουν τα δύο περίπου χιλιόμετρα που απέχει το εκκλησάκι από το χωριό, ώστε να παρευρεθούν στα θυρανοίξια. Έχει τώρα το χωριό τους δύο καβαλάρηδες Αγίους, τον άγιο Δημήτριο και τον άγιο Γεώργιο, να το προστατεύουν. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ κατανυκτική, όλο το εκκλησίασμα έκανε τον ψάλτη, ψάλλοντας όλους σχεδόν τους ύμνους της ακολουθίας.

Ημερίδα στην Κεντρική

Την ημέρα της Παναγίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ξεχωριστή ημερίδα. Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κεντρικιωτών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: “Ο αιώνας που έρχεται και η συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα σε αυτόν, τόσο με τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής των στελεχών της, όσο και με την μέριμνα για την επαρκή τους επιμόρφωση”. Η ημερίδα έλαβε χώρα στον αύλιο χώρο του Ι. Ναού της Αγ. Παρασκευής στην Κεντρική.

Αυτό που δημιούργησε αίσθηση ήταν το γεγονός ότι ένας πολιτιστικός σύλλογος ενός ...θερινού χωριού διάλεξε αυτό το συγκεκριμένο θέμα για ανάπτυξη, ενώ συνήθως τα ενδιαφέροντα των πολιτιστικών συλλόγων περιορίζονται σε θέματα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, πλαισιωμένα με εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτό δείχνει και τον εκκλησιολογικό προσανατολισμό των μελών του συλλόγου, αφού τα προβλήματα της καθόλου Εκκλησίας είναι προβλήματα και κάθε μέλους.

Η ημερίδα περιελάμβανε δύο διαλέξεις. Μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο κ. Δημήτριος Πλούμης, Θεολόγος. Επακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία εκφράστηκε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για το θέμα της ημερίδος.

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Συλλόγου και τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Γιαννίκα, που μας εξέπληξαν με την πρωτοβουλία τους.

Εκδήλωση για τα παιδιά από την Σερβία

Εκδήλωση για τα παιδιά από την ΣερβίαΤο Σάββατο 8 Αυγούστου η Ιερὰ Μητρόπολη σε συνεργασία με το τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά από την Σερβία, τα οποία φιλοξενήθηκαν από οικογένειες της Ναυπάκτου. Η εκδήλωση έγινε στην Κατασκήνωση της Ιερὰ Μητροπόλεως στο Αντίρριο. Τα μικρά παιδιά, μαζί με παιδιά των κατηχητικών της Ι. Μητροπόλεως, έπαιξαν παιχνίδια, τραγούδησαν, κεράστηκαν, γιόρτασαν τα γενέθλια ενός εξ αυτών, χάρηκαν. Ο Σεβασμιώτατος, με την διπλή ιδιότητά του, ως Μητροπολίτης και ως πρόεδρος του τοπικού Παρατμήματος του Ε.Ε.Σ., μίλησε για τις αδελφικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας, παρατήρησε την προς το καλύτερο αλλαγή στα πρόσωπα των παιδιών αυτών, και γι’ αυτό ευχαρίστησε τις οικογένειες που τα φιλοξένησαν καθώς επίσης και τα στελέχη του Ε.Ε.Σ. που πρόσφεραν με μεγάλη χαρά τις υπηρεσίες τους.

Η εορτή του αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Θέρμο

Για τρίτη χρονιά ο Σεβασμιώτατος συνεόρτασε με τον “γείτονα” και σεβαστό του Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεόκλητο την εορτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε την κυριώνυμο ημέρα στον Ι. Ναό του Αγίου που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο, ιδιαίτερη πατρίδα του πατρο-Κοσμά, και συμμετείχε στην λιτανεία που γίνεται στο Θέρμο, όπου συρρέει πλήθος πιστών, καθώς και οι άρχοντες του τόπου, βουλευτές και Υπουργοί, για να τιμήσουν τον δάσκαλο του Γένους.

Ἀνακοίνωση Αγωγῆς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κύριος Ιερόθεος κατέθεσε σήμερον ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την υπ’ αριθμ. καταθ. 7108/27-8-1998 αγωγήν του κατά του δημοσιογράφου Διονυσίου Μακρή και της Εφημερίδος “Αθηναϊκή”, ζητών χρηματικήν ικανοποίησιν ποσού δραχμών πεντήκοντα εκατομμυρίων (50.000.000) δια την αποκατάστασιν της ηθικής βλάβης, την οποίαν υπέστη ούτος από το συκοφαντικόν και υβριστικόν δημοσίευμα του άνω δημοσιογράφου στο φύλλον 409 της 20 Αυγούστου 1998 της εφημερίδος “Αθηναϊκή”.

Ο Σεβασμιώτατος αποδεικνύει με την αγωγήν του ότι όλον το δημοσίευμα είναι ψευδές και καθίσταται έτσι πρόξενον προσβολής της προσωπικότητός του ως Ιεράρχου και πολίτου.

Δηλώνει δε προσθέτως ότι το επιδικασθησόμενον ποσόν θα διαθέση ούτος δια τις ανάγκες των κοινωφελών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς του.

Η δικάσιμος της αγωγής ωρίσθη δια την 16-9-1999.

Εκ της Ἱερᾶς Μητροπόλεως

* * *

Κατασκηνωτικὴ Ἡμερίδα Φοιτητῶν καὶ Ἀποφοίτων

Κατασκηνωτικὴ Ἡμερίδα Φοιτητῶν καὶ ἈποφοίτωνΤην Πέμπτη 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά Κατασκηνωτική Ημερίδα Φοιτητών και Αποφοίτων στο χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που βρίσκονται στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, εισήγηση του Σεβασμιωτάτου με θέμα: “Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής”, συζήτηση πάνω σε θέματα που έθιξε η εισηγήση, γεύμα, χρόνο για κατ’ ιδίαν συζητήσεις, προσφορά παγωτού.

Στην ετοιμασία της Ημερίδος και στην εξυπηρέτηση των φοιτητών βοήθησαν γυναίκες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Μητροπόλεώς μας και λαϊκοί που έχουν την υπευθυνότητα της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων.

Το θέμα που διαπραγματεύθηκε ο Σεβασμιώτατος είναι ενδιαφέρον πραγματικά, καθ’ όσον πραγματικός και ο θάνατος. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ τους νέους, ακόμη και σ’ αυτές τις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες κατά βάση προσπαθούν να “αγνοήσουν τον θάνατο”. Τον θάνατο ο Σεβασμιώτατος δεν τον περιόρισε μόνον στην τελική πράξη του βιαίου χωρισμού της ψυχής από το σώμα. Η ορθόδοξη παράδοση, αλλά και η ιατρική, συνδέει τον θάνατο με την φθορά και την θνητότητα, που ως αρρώστια υπάρχει στον άνθρωπο από την στιγμή της συλλήψεώς του. Γίνεται δε αντιληπτός βιολογικά, ψυχολογικά και πνευματικά, επηρεάζει δέ, σε συνδυασμό με την δίψα για αθανασία, την όλη ζωή των ανθρώπων και εκφράζεται μέσα από τα έργα του πολιτισμού του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα του θανάτου λέγοντας ότι μπροστά στον θάνατο οι άνθρωποι δύνανται να τηρήσουν δύο στάσεις, αντίθετες μεταξύ τους. Ή θα προσπαθήσουν να τον ξεχάσουν, ή θα προσπαθήσουν να τον μελετήσουν. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πολιτισμό της Ανατολής, που επηρεάσθηκε τα μέγιστα από την Ορθοδοξία, ως θανατοκεντρικό, όπως ακριβώς ήταν και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, ενώ στον δυτικό πολιτισμό απέδωσε την “απόπειρα αγνόησης του θανάτου”, μια απόπειρα η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του αποχωρισμού της ηδονής από την οδύνη, στην υπέρβαση της οδύνης, αλλ’ όμως χωρίς παράλληλη υπέρβαση της ηδονής. Τοιουτοτρόπως, ο δυτικός πολιτισμός κατήντησε μια άρνηση της αλήθειας, αφού προσπαθεί να ρήξη στην λήθη το μόνο αληθινό και αναπόφευκτο γεγονός για μας τους θνητούς, χαρακτηρίζοντάς το “απρόοπτο ατύχημα”, “δυσάρεστη έκπληξη”. Επεσήμανε ότι στον δυτικό πολιτισμό, όπου γής, επικρατεί μια “σιωπηλή συνωμοσία αγνόησης του θανάτου”.

Ο Σεβασμιώτατος εξέτασε το θέμα της ζωής και του θανάτου από τρεις πλευρές. Από φιλοσοφική, ψυχιατρική και θεολογική, αναλύοντας μεταξύ άλλων και την θαυμάσια περικοπή της Προς Ρωμαίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου, όπου γίνεται λόγος για τον έτερο νόμο τον όντα εν τοις μέλεσι ημών, καθώς και για τον Χριστό ο οποίος είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να μας λυτρώση από το σώμα του θανάτου.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών ήταν μεγάλο, και εκφράστηκε με διάφορες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα: περί μεταθανατίων, εξωσωματικών εμπειριών, περί της σχέσεως ψυχής και σώματος και της στάσεως της ψυχής κατά το γεγονός του θανάτου, περί του πώς ο θάνατος και ο φόβος του θανάτου, ενώ είναι αρνητικά γεγονότα, καθορίζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ζωή των ανθρώπων, περί της σημασίας της πένθιμης ενδυμασίας, περί μνήμης θανάτου στους νέους ανθρώπους.

Λέγονται πολλά για την επικαιρότητα της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, κυρίως σε σχέση με τα προβλήματα των νέων και γενικότερα με τα κοινωνικά προβλήματα. Όμως η Εκκλησία δεν θέλησε ποτέ να ξεγελάση τον άνθρωπο, αποπροσανατολίζοντας την προσοχή του σε ψευτοπροβλήματα. Δεν απωθεί στο περιθώριο της ζωής ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νόημα της ζωής, ούτε χαρακτηρίζει ως μελλοντικά και απόμακρα προβλήματα που είναι αληθινά και καθημερινά, όπως είναι ο θάνατος και η συνοδεία αυτού –αμαρτία, φθαρτότητα. Η παρουσίαση της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας και η συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα δεν συνιστά ανούσιο φιλοσοφικό στοχασμό, ούτε προσκόλληση σε μια αρνητική μεταφυσική θεώρηση της ζωής· αποτελεί θετική ενημέρωση περί του μυστηρίου της ζωής, οδηγεί σε μια θαυμαστή ψυχολογική και πνευματική ισορροπία και δημιουργεί έμπνευση για την ενεργητική χριστιανική ζωή, την όντως και μόνη κοινωνική ζωή.

Ν.Γ.

Ημέρα αποδήμων Ναυπακτίων

Ημέρα αφιερωμένη, από την Ι. Μητρόπολη, στους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας ήταν η Κυριακή 2 Αυγούστου. Το πρωί στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε αρχιερατική θ. Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος, και αρτοκλασία υπέρ υγείας και προόδου των απανταχού της γης Ναυπακτίων. Εν συνεχεία προσφέρθηκε κέρασμα στην πλατεία του λιμανιού, συνοδευόμενο από παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου.

Ο Πλάτανος ετίμησε το ζεύγος Δανιά

Στην καθιερωμένη τιμητική εκδήλωση που διοργανώνουν οι Πλατανιώτες, την ημέρα του πανηγυριού του χωριού, στις 23 Αυγούστου, τιμήθηκαν ο κ. Νίκος και η σύζυγός του Μαρία Δανιά, για την προσφορά τους στον Πλάτανο και στην Βονόρτα, αλλά και για την εν γένει φιλανθρωπική τους δραστηριότητα. Οι Πλατανιώτες συνηθίζουν να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη την εορταστική τους εκδήλωση. Τελείται Αρχιερατική θ. Λειτουργία, μεταφέρεται το χέρι του αγίου Πολυκάρπου για προσκύνημα, τιμούν συγχωριανούς ή συντοπίτες τους, ανθρώπους της αρετής, τιμούν τους προγόνους τους, γλεντούν, χορεύουν. Συγχαρητήρια και στο ζεύγος Δανιά, αλλά και στους Πλατανιώτες, που ακολουθούν μια μακρά εορταστική αρχοντική παράδοση.

Στον άγιο Ιωάννη της Βομβοκούς

Πανηγύρισε το ιστορικό Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Βομβοκού. Πολλοί προσκυνητές από την Ναύπακτο και τα γύρω χωριά ανέβηκαν στο γραφικό μοναστηράκι, για να λάβουν την ευλογία του αγίου, να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων, να ακούσουν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, να συναντήσουν τις μοναχές, να ευχηθούν στην γερόντισσα, η οποία δοκιμάζεται από την αρρώστια, να προσευχηθούν μέσα στον κατανυκτικότατο ναΐδριο του μοναστηριού με τις θαυμάσιες αγιογραφίες, τις ωραιώτερες που έχουμε δει στην επαρχία μας, έργο χριστιανών προσευχομένων, καθώς δηλώνει η πνευματικότητα των μορφών. Και επειδή το ωφέλιμον ήθισται να συνδέεται μετά του τερπνού, οι προσκυνητές απολαμβάνουν μετά την θ. Λειτουργία τον παχύ ίσκιο των πλατανιών, χωρίς ωστόσο, λόγω της ημερας, να παρασύρωνται σε φαγοπότι, εκτός απ’ όσους αντέχουν να “αποκεφαλίσουν” τον έσωθεν διαμαρτυρόμενο.

Ο αγιασμός στα σχολεία

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ετέλεσε τον αγιασμό, επί τη ενάρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους, στα τρία σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου. Στους σύντομους χαιρετισμούς του τόνισε την αξία του σχολικού προγράμματος, την ποιότητα της αληθινής μάθησης, η οποία μοιάζει μάλλον με μεταλαμπάδευση φωτιάς και όχι με γέμισμα “υδρίας”, την σημασία της ορθοδόξου παραδόσεως και για μας τους ίδιους αλλά και για τους πολίτες των δυτικών μετανεωτερικών κοινωνιών. Επίσης, τους ευχήθηκε να έχουν χαρά και έμπνευση και συνεχάρη τους Καθηγητές και τους μαθητές των σχολείων της πόλεως για την μεγάλη επιτυχία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μια επιτυχία που άγγιξε το 50%.

Η εφημερίδα μας εύχεται σε παιδεύοντες και παιδευομένους πλούσια έμπνευση και καλή δύναμη. Στους μεν δασκάλους και καθηγητές να χαίρωνται την διδασκαλία τους, στους δε μαθητές να χαίρωνται την ...μαθητεία τους, την οποία όλοι μας τόσο νοοσταλγούμε.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1682

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance