Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Η εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου

Η εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΙεροθέουΤην Κυριακή 4 Οκτωβρίου, εορτή του αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκοπου Αθηνών, στην τοπική Εκκλησία της Ναυπάκτου εορτάσαμε τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου. Οι Χριστιανοί της Μητροπόλεώς μας και πολλά πνευματικά τέκνα του Μητροπολίτου μας από άλλα μέρη της Ελλάδος εκκλησιάστηκαν στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και επισκέφθηκαν το Επισκοπείο για να ευχηθούν και να λάβουν ευχή από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Το νόημα της εορτής του Επισκόπου για την τοπική Εκκλησία ανελυσε στο θαυμάσιο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος. Εκτός από τον Μητροπολίτη Θηβών, ταξίδεψαν μέχρι την Ναύπακτο για να συνεορτάσουν και οι Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Φωκίδος κ. Αθηναγόρας, Άρτης κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός.

Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πολλά και ειρηνικά τα έτη.

 

Αγιασμός της ενάρξεως των Κατηχητικών Σχολείων

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1998, αμέσως μετά από την θεία Λειτουργία, με βάση εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, έγινε ο Αγιασμός της ενάρξεως των Κατηχητικών Σχολείων στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Ήδη προς τους Εφημερίους έχει σταλεί εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, με οδηγίες για την καλύτερη οργάνωση του νεανικού έργου των Ενοριών.

Περισσότερα για το τί προβλέπει η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου για την οργάνωση του τομέως Νεότητος των Ενοριών θα γράψουμε στο επόμενο φύλλο της “Παρέμβασης”.

Πραγματοποιήθηκε Σύναξη Πρεσβυτερών

Σύναξη ΠρεσβυτερώνΤην Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, παραμονή της ετήσιας Συνάξεως των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, Σύναξη Πρεσβυτερών. Η Σύναξη έγινε το απόγευμα της ημέρας με το ακόλουθο πρόγραμμα: Προηγήθηκε Εσπερινός. Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος εισηγήθηκε το θέμα: “Η θέση της Πρεσβυτέρας στην Εκκλησία”. Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα, ανοικτή συζήτηση, που έθεσε πάρα πολλά πρακτικά προβλήματα των ιερατικών οικογενειών, για να κλείση η όλη εκδήλωση με δείπνο στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης.

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την “τριπλή” σχέση της Πρεσβυτέρας με τον Ιερέα σύζυγό της, που συνδέεται με τρία μυστήρια της Εκκλησίας. Λόγω του Βαπτίσματος είναι εν Χριστώ αδελφός της, λόγω του μυστηρίου του Γάμου σύζυγος και λόγω του μυστηρίου της Ιερωσύνης Πατέρας. Η Πρεσβυτέρα πρέπει να στέκεται στο πλευρό του Ιερέως και να τον βοηθά στο έργο του. Πρέπει να ομολογηθή ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο, αν ληφθή επιπλέον υπόψη η ανατροφή των παιδιών, το μέγιστο βάρος της οποίας, στην δύσκολη εποχή που ζούμε, πέφτει στους ώμους της Πρεσβυτέρας. Όπως ήδη σημειώσαμε αυτές οι πρακτικές δυσκολίες έγιναν η αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συζήτηση μετά από την εισήγηση.

Στην Σύναξη των Πρεσβυτερών κλήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο όλες οι Πρεσβυτέρες της Ιεράς Μητροπόλεως και ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του πρόθυμα ικανός αριθμός τους, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχαν πολλές από αυτές.

Η καλή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε και η ωφέλεια που προέκυψε από την Σύναξη, δείχνουν ότι τέτοιες Συνάξεις είναι αναγκαίες για την στήριξη των Πρεσβυτερών στον υπεύθυνο ρόλο τους.

 

Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ι. Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο του 1999 της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Το φετινό ημερολόγιο είναι ταυτόχρονα μια καλή “ατζέντα” και ένα μικρό προσευχητάρι. Περιέχει την εωθινή προσευχή, μια ευχή του Γέροντος Σωφρονίου, το Μικρό Απόδειπνο και θαυμάσια τμήματα ευχών της λατρείας μας. Έχει και ένθετο αφιερωμένο στο Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας, τόπο άσκησης και προσευχής.

Ένα μικρό, λοιπόν, προσευχητάρι, με όλα τα στοιχεία μιας καλής αντζέντας, θα συνοδεύη τους Χριστιανούς της Μητροπόλεως κάθε στιγμή του νέου χρόνου.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από την Ι. Μητρόπολη, τις Ενορίες και τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Μήν ξεχνάτε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύετε και το ποιμαντικό έργο της Ι. Μητροπόλεως.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2190