Βιβλιοπαρουσίαση: «Κόσμημα της Εκκλησίας»

 

Εξεδόθη αναλυτικη βιογραφία του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου. Τίτλος του βιβλίου είναι “Κόσμημα της Εκκλησίας” και συγγραφέας του ο σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουμε στο επόμενο τεύχος της “Παρέμβασης”. Σ’ αυτό το φύλλο μας δημοσιεύουμε τον Πρόλογο του βιβλίου.

“Πλησιάζουν δεκαπέντε χρόνια από τότε που κοιμήθηκε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος, και η παρουσία του παραμένει νωπή όχι μόνο στην δική μου μνήμη, αλλά και στην μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, γιατί πράγματι υπήρξε ένας άξιος Ιεράρχης που κόσμησε την Εκκλησία του Χριστού.

Η βιογραφία του που ακολουθεί μαζί με την εισαγωγή γράφηκαν πριν από επτά χρόνια, και συγκεκριμένα το έτος 1992, όταν υπηρετούσα ακόμη ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής Νεότητος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά μόλις τώρα ήλθε ο καιρός να δημοσιευθή.

Στην εποχή μας τιμώνται ιερομόναχοι και μοναχοί, οι οποίοι θυσίασαν τα πάντα και αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στον Θεό. Καί, βέβαια, αυτό είναι χρέος μας. Έτσι, τελευταία κοιμήθηκαν οσιακές μορφές αγίων μοναχών, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στον λαό, γιατί ο τρόπος ζωής τους, η θεοφιλής πολιτεία τους, ο προφητικός λόγος που εξερχόταν από τα χείλη τους, και ο τρόπος της κοιμήσεώς τους απέδειξαν την παρουσία του Θεού στην εποχή μας, αφού, άλλωστε, κάθε άγιος είναι έργο της αγάπης του Θεού.

Παρατηρώ, όμως, ότι δεν τιμώνται εξ ίσου Αρχιερείς οι οποίοι αγάπησαν κατά τον ίδιο τρόπο τον Θεό και τον λαό και εξαγιάσθηκαν ολοκληρωτικά στην σταυρική ποιμαντική τους διακονία. Νομίζω ότι αυτό είναι συνάρτηση μερικών απωθημένων βιωμάτων που καλλιεργήθηκαν από διάφορους παράγοντες στον λαό και από μια αντίδραση έναντι των Επισκόπων, που τους ταυτίζουν με την εξουσία, ωσάν η αρχιερατική διακονία να είναι ξένη προς το πολίτευμα της Εκκλησίας. Ίσως να υπάρχουν και μερικές αφορμές που δίνονται από την πλευρά των Επισκόπων. Όμως όταν επαινούνται μόνο άγιοι μοναχοί και παραθεωρούνται άγιοι Επίσκοποι, τότε πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εκκλησιολογικά μονοφυσιτίζουσες καταστάσεις.

Τα όσα ακολουθούν θα αποδείξουν ότι το πνεύμα του Θεού “όπου θέλει πνεί”, εξαγιάζει μοναχούς και επισκόπους, λαϊκούς και κληρικούς, άνδρες και γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλεισθή από το σωτηριολογικό έργο της Εκκλησίας.

Μεταξύ των Αρχιερέων που λάμπρυναν το στερέωμα της Εκκλησίας, των οποίων την εξαγιασμένη ύπαρξη δυστυχώς οι Χριστιανοί παραθεωρούν, συγκαταλέγεται και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος, στον οποίο αναφέρεται η βιογραφία αυτή. Έγραψαν πολλά γι’ αυτόν. Του έδωσαν πολλούς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των οποίων και τους ακολούθους: “Κόσμημα της Εκκλησίας”, “μιά οσιακή μορφή της Εκκλησίας”, “ο γλυκύς και ευγενικός Επίσκοπος”, “διάφανος και αέρινος ιεράρχης”, “τύπος αληθινού ποιμένος”, “ένας χαρισματικός ηγέτης”, “έμψυχο θυσιαστήριο”, “μάρτυς ο πιστός” κλπ.

Η ανάλυση της βιογραφίας του οσίου και ασκητού επισκόπου Καλλινίκου είναι αυθεντική και αληθινή. Δεν υπάρχει τίποτε το υπερβολικό, αφού όλα στηρίζονται σε μαρτυρίες από δικά του κείμενα, αλλά και από αναμνήσεις των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί του και τον αγάπησαν πολύ. Ακόμη, τα κείμενα που ακολουθούν πιθανόν να δημιουργήσουν και ενοχές σε ανθρώπους που τον γνώριζαν αλλά δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν. Και αυτό γιατί ο αείμνηστος ήταν μια εξαγιασμένη ύπαρξη και είχε ένα καταπληκτικό και απύθμενο πνευματικό βάθος, το οποίο όλοι οσφραίνονταν, αλλά δεν μπορούσαν να αντιληφθούν όλες τις υπέροχες πτυχές της προσωπικότητός του. Μερικοί που διάβασαν το βιβλίο αυτό πριν κυκλοφορήση αισθάνθηκαν θλίψη γιατί δεν μπόρεσαν να τον εκτιμήσουν τόσο όσο ζούσε.

Το βιβλίο αυτό είναι καρπός μαρτυρίας και ομολογίας, σύμφωνα με τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: “Ου γαρ πλείων η συνουσία, πλείων και η πείρα· ου δε η πείρα δαψιλεστέρα, και η μαρτυρία τελειοτέρα”.

Δοξάζω τον Θεό γιατί αναδεικνύει τέτοιους οσίους και ασκητάς Επισκόπους και στην εποχή μας που συναγωνίζονται τους ερημίτας και ασκητάς στην άσκηση και την αγάπη προς Αυτόν. Δοξάζω τον Θεό “τόν δόντα εξουσίαν τοιαύτην τοις ανθρώποις” (Ματθ. θ', 8).”

Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 2463