Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Καθαγιασμός των υδάτων στην Ναύπακτο

Καθαγιασμός των υδάτων στην ΝαύπακτοΤο γραφικό λιμανάκι της Ναυπάκτου, μέρος ιδανικό για τον αγιασμό των υδάτων, συγκεντρώνει πολλούς πιστούς και αρκετούς ρομαντικούς, που θέλουν να ζήσουν αυτή την μοναδική τελετή της Εκκλησίας μας.

Φέτος ήσαν πολλοί αυτοί που θέλησαν να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό. Είχε γίνει σχετική έκκληση από τον Σεβασμιώτατο, προς τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου, αλλά και προς όλους τους νέους, ώστε να διευρυνθή ο αριθμός των βουτηχτών, ενώ οι άνδρες του Λιμενικού είχαν αναλάβει την τήρηση των νέων κανόνων, που για ορισμένους φάνηκε λίγο δύσκολο να τους συνηθίσουν.

Τελικά, αυτήν την πρώτη χρονιά επανάκαμψης προς το παραδοσιακότερο, τον Σταυρό τον έπιασε ο κ. Γεώργιος Μεσίρης, ο οποίος πήρε από τον Σεβασμιώτατο ως ευλογία και ενθύμιο έναν χρυσό επιστήθιο σταυρό, δώρο της Ι. Μητροπόλεως.

Την ώρα της ρίψεως του τιμίου Σταυρού ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο οποίος προτίμησε να γιορτάση τα Επιφάνεια στην όμορφη Ναύπακτο, ο Δήμαρχος της Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, και οι Βουλευτές κ. Ανδρέας Καραγκούνης και κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, άφησαν συμβολικά τέσσερα περιστέρια να πετάξουν στον ουρανό.

Ευχόμαστε η ειρήνη να βασιλεύη στην Επαρχία μας, ο δε σαρκωθείς και βαπτισθείς Θεός της ειρήνης να μας στέλνη την ειρήνη Του, και εμείς να αποδεικνυόμαστε άξιοι αυτής.

Τα Κωνσταντινάτα στις Βασιλόπιττες

Τα φλουριά που είχαν τοποθετηθή στις βασιλόπιττες, οι οποίες κόπηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν προσφορά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Αικατερίνης Λόη. Ήταν αργυρά επίχρυσα, με παράσταση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έχοντες στην μέση τον τίμιο σταυρό.

Ευχόμαστε σ’ αυτούς που προσέφεραν τα κωνσταντινάτα και σ’ αυτούς που τα βρήκαν στο δικό τους κομμάτι να νικούν με την χάρη του Τιμίου Σταυρού όλες τις δυσκολίες της ζωής τους.

Κοπή της Βασιλόπιτας για τους άμεσους Συνεργάτες του Μητροπολίτου

Κοπή της Βασιλόπιτας για τους άμεσους Συνεργάτες του ΜητροπολίτουΤην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο Κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας για τους άμεσους συνεργάτες του Επισκόπου στο Ενοριακό έργο, ήτοι Εφημερίους, Ιεροψάλτες, Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, Επιτρόπους, Νεωκόρους και για τους εργαζομένους στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τους συνεργάτες του στο ενοριακό έργο, γιατί χάρη σ’ αυτούς ανοίγουν και λειτουργούν οι Εκκλησιές. Φανέρωσε την αγωνία του για την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση του ενοριακού βίου, που αποτελεί και το πλαίσιο της πνευματικής ζωής των εν τω κόσμω εγκαταβιούντων χριστιανών. Εξέφρασε ακόμη την χαρά του για την επικοινωνία και τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε όσους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους απέρχονται της θέσης τους, και ευχήθηκε καλή δύναμη στους νέους, λέγοντάς τους πώς τώρα θα ζήσουν πιο έντονα την πραγματικότητα ότι έχουν δύο σπίτια: αυτό της οικογενείας τους και τον Ιερό Ναό.

Για την ιστορία να πούμε ότι το φλουρί φέτος έτυχε στον κ. Κωνσταντίνο Κοτρώνη, Ιεροψάλτη του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Ναυπάκτου. Φέτος δεν συνοδευόταν από χρηματικό ποσό, γιατί ήταν πραγματικό φλουρί!

Να πούμε ότι το φλουρί, όπως και τα υπόλοιπα φλουριά που είχαν οι βασιλόπιττες της Μητροπόλεως, ήταν προσφορά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Αικατερίνης Λόη.

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Παρθενίας Μοναχής

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Παρθενίας ΜοναχήςΤο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου τελέσθηκε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της Μοναχής Παρθενίας, Ηγουμένης της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Μετά την αρχιερατική θ. Λειτουργία στο βυζαντινό καθολικό της Ι. Μονής, η πνευματική της οικογένεια, οι φίλοι και οι γνωστοί της, με τον Σεβασμιώτατο και τους Ιερείς που τον πλαισίωναν, προσευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της δούλης Του, καθώς επίσης και για να ευλογήση ο Τίμιος Πρόδρομος για να έλθη νέα αδελφότητα στο Μοναστήρι του, που θα είναι, βεβαίως, γνήσιοι πνευματικοί του απόγονοι, μιμητές του, μιμητές και της Μοναχής Παρθενίας, στην πίστη, την άσκηση και την ταπείνωση.

 

Με τα παιδιά των Ιερέων

Με τα παιδιά των ΙερέωνΤην Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια, καθιερωμένη πλέον, συνάντηση των παιδιών των Ιερέων με τον Σεβασμιώτατο. Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τα παιδιά στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως. Τους μίλησε για την μεγάλη θέση του ορθοδόξου Ιερέα στην Εκκλησία και στην συνείδηση του λαού μας. Επίσης, τους μίλησε για τα βιώματα που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε ως παιδί Ιερέως, τα οποία βιώματα, τον βοήθησαν να καταγράψη με απαράμιλλη τέχνη μια ολόκληρη παράδοση, μια ξεχωριστή πρόταση ζωής, η οποία πιστεύουμε ότι δεν θα χαθή, τουλάχιστον ως προς την ουσία της.

Κατόπιν τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα, και το γενναιότερο, τουτέστιν το απλούστερο, απ’ αυτά δεν δίστασε να σηκωθή και να τραγουδήση, μπροστά στο μικρόφωνο μ’ όση δύναμη, αλλά και χάρη, είχε, ένα από τα τραγουδάκια που οι ευλογημένες δασκάλες τα μαθαίνουν.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έδωσε σε κάθε παιδί από ένα δωράκι και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για χριστουγεννιάτικο μπουναμά.

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή με Ναυπακτιακή Λογοτεχνία και Δημοτικά Τραγούδια

Την Δεύτερη Ημέρα των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα η Γιορτή του Τμήματος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, με την συνεργασία της Μουσικής Σχολής Περισσού.

Το θέμα της εορτής οριοθέτησε στον πρόλογό του ο Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης, λέγοντας:

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή με Ναυπακτιακή Λογοτεχνία και Δημοτικά Τραγούδια“Η ενανθρώπηση του Χριστού, που είχε ως συνέπεια την ίδρυση της Εκκλησίας ως Σώματος του Χριστού, πέρασε μέσα στην ιστορία της οικουμένης σαν μια ζύμη, που ζύμωσε και ζυμώνει την ζωή της ανθρωπότητος, σαν μια δύναμη που άλλαξε και αλλάζει τα ήθη και τα έθη καί, κατά συνέπεια, παράγει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό... Επιλέξαμε φέτος, στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, να παρουσιάσουμε στοιχεία αυτής της αλλαγής στα ήθη και τα έθη του λαού μας. Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε –μέ την βοήθεια της Μουσικής Σχολής Περισσού– στοιχεία του εκχριστιανισμού μας, μέσα από την λαϊκή παράδοση, όπως τα κάλαντα των Χριστουγέννων, αλλά και τα δημοτικά τραγούδια, τα οποία εκφράζουν το ήθος του ανθρώπου, που μπορεί να έχη τα πάθη του, αλλά έχει μυρωθεί η ζωή του από το μύρο της Εκκλησίας, γι’ αυτό και η εμπάθειά του δεν είναι αυτή που κυριαρχεί, γιατί, τελικά, αυτό που νικάει είναι η λεβεντιά και το φιλότιμο. Επίσης, αποφασίσαμε να παρσουσιάσουμε δείγματα της ναυπακτιακής λογοτεχνίας και ποίησης που συνδέονται με τις εορτές του Δωδεκαημέρου. Θέλουμε να ακουσθή η φωνή αυτού του τόπου, όπως αρθρώθηκε από τους ποιητές και λογοτέχνες του...”

Τα κείμενα απέδωσαν νέοι των Νεανικών Συνάξεων της Μητροπόλεώς μας. Απηγγέλθησαν κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Βαρδακουλά, του Γεωργίου Αθάνα, της Άσπας Ξύδη, του Γιάννη Βλαχογιάννη, του Γιάννη Γαϊτάνη. Κείμενα τα οποία, κάτω από “τήν νοσταλγική διάθεση για το χθές και την κριτική στάση για το σήμερα”, κρύβουν “τήν επιθυμία της βίωσης της αυθεντικής πίστης μέσα στην λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας”.

Στο δεύτερο μέρος, η Μουσική Σχολή και η Παιδική Χορωδία Περισσού ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν στους χώρους της παράδοσής μας, μέσα σε πέλαγος αρμονίας από νότες, νότες παραδοσιακών ανατολίτικων οργάνων (πολίτικο λαούτο, πολίτικη λύρα, ταμπουρά, νέυ, ούτι κ.ά.), και με άνεμο ούριο τις θαυμάσιες παιδικές φωνές της παιδικής χορωδίας Περισσού. Ταξιδέψαμε στο Γιατζηλάρι της Ερυθραίας, την Θράκη, την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, την Σμύρνη, τα Δωδεκάνησσα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Μακεδονία, την Κάλυμνο, ακόμη και σ’ αυτήν την Πόλη, πάντα με κυβερνήτες τον δάσκαλο της μουσικής κ. Βασίλη Γρατσούνα και την σύζυγό του κ. Μαρία Γαλάνη, που διηύθηνε την χορωδία, με τιμόνι το αλάνθαστο μουσικό τους κριτήριο, και με κινητήρια δύναμη την αγάπη, τόσο για την μορφή όσο και την ουσία της ρωμαίικης παράδοσής μας.

Ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας τον επίλογο της εορτής, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε όπως, το “Παιδιόν το Νέον”, “ο προ αιώνων Θεός”, νεοποιή εμάς τους γηγενείς, όχι σε μια ατμόσφαιρα συναισθηματικού παλεμπαιδισμού, αλλά στην προοπτική της ανακαίνισης της υπάρξής μας.

Ν.Γ.

Παραμονές εορτών στο Ταχυδρομείο της Ναυπάκτου

Μέσα στα λειτουργήματα της κοινωνίας μας τα οποία χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης είναι το λειτούργημα του ταχυδρόμου. Βέβαια, τα παλαιότερα χρόνια, που ο τρόπος αυτός επικοινωνίας των ανθρώπων ήταν και ο μοναδικός, ο αγγελιοφόρος ήταν από τα σημαντικότερα και πιο σεβαστά πρόσωπα της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, γιατί οι μηχανές κλέβουν όλο και περισσότερο την εκτίμηση των ανθρώπων.

Όταν πήγαμε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στο Ταχυδρομικό Κατάστημα της Πόλης μας για να παραδώσουμε τα φύλλα της “Παρέμβασης”, βρεθήκαμε ανάμεσα σε βουνά από δέματα και επιστολές. Ανάμεσα σ’ αυτά πάλευαν οι υπάλληλοι του Ταχυδρομείου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, που βρίσκει αυτές τις ημέρες την ευκαιρία να επικοινωνήση με τους δικούς του, με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, που κληρονομήσαμε από τα πανάρχαια χρόνια. Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να μη χάσουν το χαμόγελό τους, και συγχρόνως να φέρουν σε πέρας τον όγκο της δουλειάς τους, μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενώ οι ταχυδρόμοι έφευγαν με υπέρβαρους τους ταχυδρομικούς τους σάκκους, για να μοιράσουν μηνύματα και ευχές.

Η Ι. Μητρόπολη θεωρεί χρέος της να ευχαριστήση όλους τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους, γιατί κάτω από μεγάλο φόρτο εργασίας, βοηθούν τις ημέρες των εορτών, όπως και όλο τον χρόνο, στην επικοινωνία της Ι. Μητροπόλεως με τους χριστιανούς, και της “Παρέμβασης” με τους αναγνώστες της.

Ετήσιο Μνημόσυνο της Μητέρας του Μητροπολίτου μας

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου των Ιωαννίνων το ετήσιο Μνημόσυνο της Ευτυχίας Βλάχου, μητέρας του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Στο Μνημόσυνο παρευρέθησαν συγγενείς της μεταστάσης, φίλοι της οικογένειάς της και πνευματικά τέκνα του Μητροπολίτου μας.

Η Ευτυχία Βλάχου “ήταν μια γυναίκα με ακλόνητη πίστη στον Θεό της Αποκαλύψεως, απέραντη αγάπη για όλο τον κόσμο και μεγάλη υπομονή, αρετές που εκδηλώθηκαν τόσο κατά τις πολυάριθμες δοκιμασίες της ζωής της, όσο και κατά την πολυχρόνια μαρτυρική της ασθένεια”.

Η Ιερά Μητρόπολη με τους νέους Δημοτικούς Άρχοντες

Η Ιερά Μητρόπολη με τους νέους Δημοτικούς ΆρχοντεςΤην Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 1998 στο Δημοτικό Κατάστημα, έγινε η ορκομωσία των Νέων Δημοτικών Αρχόντων της Ναυπάκτου.

Μετά την ορκομωσία η Ι. Μητρόπολη παρέθεσε τράπεζα στους Νέους Δημοτικούς Άρχοντες, σε εστιατόριο της Πόλεως.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και εύθυμη. Ήταν έντονη η διάθεση να εκτονωθή η ένταση των εκλογών. Στο τέλος μάλιστα τραγούδησαν όλοι μαζί ωραία ρουμελιώτικα τραγούδια, τα λεγόμενα της τάβλας.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο κ. Νικόλαος Ρέππας, ο, με την θέλησή του, απερχόμενος Δήμαρχος, θέλησε να ευχαριστήση τον Σεβασμιώτατο και τους συναδέλφους του για την συνεργασία τους. Ο κ. Ρέππας, ευσυγκίνητος όπως είναι, αναλύθηκε σε δάκρυα. Ο Σεβασμιώτατος τον εναγκαλίσθηκε και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία τους, τονίζοντας την ευγένεια και το σεβαστικό του χαρακτήρα του. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους νέους Δημοτικούς Συμβούλους υπογράμμισε ότι θα είναι πάντα κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θα είναι πρόθυμος να βοηθήση σε ο,τιδήποτε του ζητηθεί, χωρίς καμμιά προσπάθεια υποκατάστασης του σημαντικού ρόλου και αξιώματός τους. Επεκρότησε την ομόνοια, εν τη αντιθέσει, ίσως, των Αρχόντων της τοπικής κοινωνίας, και επεσήμανε το γεγονός της καλής αρχής της συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με τον Μητροπολίτη του τόπου, πράγμα που προοιωνίζει και το μέλλον.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου προσεφώνησε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο ο νέος Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, ο οποίος, τέκνο ών Ιερέως, εξέφρασε τον σεβασμό του προς την θέση και το πρόσωπο του Επισκόπου καθώς και την θέλησή του για μια αρμονική συνεργασία με την Διοίκηση της Τοπικής Εκκλησίας.

Έρανος Αγάπης

Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Ιερά Μητρόπολη ο Έρανος Αγάπης. Το ποσόν που συγκεντρώθηκε θα διατεθή εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας, είτε από το Γενικό Φιλόπτωχο της Ι. Μητροπόλεως, είτε, κατά ένα ποσοστό, από τους Συνδέσμους Αγάπης.

Κυρίες των Ενοριών της Ναυπάκτου, με επί κεφαλής τους Ιερείς, γύρισαν τα σπίτια και τα μαγαζιά της Ναυπάκτου και συγκέντρωσαν το παραπάνω ποσό.

Ανάμεσα στις ανώνυμες δωρεές έχουν εξέχουσα σημασία οι προσφορές των Δημοτικών Σχολείων της Πόλεως. Συγκεκριμένα, πρόσφεραν το 1ο, το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο από 20.000, 15.000 και 20.000 δρχ. αντιστοίχως, ποσά που προέρχονται από το χαρτζιλίκι των παιδιών. Συγχαρητήρια στους δασκάλους τους που τους μαθαίνουν ότι ο καθένας μας δεν είναι ο αποκλειστικός κάτοχος των υλικών αγαθών του κόσμου, αλλά τα χρήματα είναι πραγματικά “χρήματα”, όταν χρησιμοποιούνται για να ανακουφίζουν τους έχοντες ανάγκη.

Επίσημο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων καλεσμένοι από τον Σεβασμιώτατο σε γεύμα ήταν όλοι οι Χριστιανοί της Ναυπάκτου που οι συνθήκες της ζωής τους οδήγησαν σε σημείο να ζουν έξω από τα ζεστά πλαίσια του οικογενειακού περιβάλλοντος, και ίσως μέσα σε δύσκολες εξωτερικές συνθήκες. Είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται αυτή η συνεστίαση. Πέρυσι, πρέπει να ομολογήσουμε, οι συνδαιτημόνες αισθάνονταν όχι και τόσο άνετα, λόγω ίσως του πρωτόγνωρου του πράγματος. Φέτος, όμως, η γνωριμία ήταν παλαιά! Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά ζεστή, οικογενειακή, και δεν έλλειψαν τα τραγούδια και οι χοροί.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος έδωσε στους καλεσμένους και ένα μικρό δώρο - ευλογία, από το ταμείο ευποιΐας. Η τράπεζα παρατέθηκε στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής, και την περιποίηση των καλεσμένων είχαν αναλάβει κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης.

Απονομή οφφικίου στον π. Αντώνιο Πολυζώη

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, μετά την αρχιερατική θ. Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον συναξιούχο Ιερέα π. Αντώνιο Πολυζώη το οφφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου.

Ο αγαπητός και σεβαστός π. Αντώνιος, ενώ δεν λείπει ποτέ από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, και ενώ βοηθάει σ’ όλες σχεδόν τις ακολουθίες, είτε ως Ιερέας είτε ως ψάλτης, εν τούτοις η παρουσία του είναι τόσο διακριτική και ευχάριστη, που δεν γίνεται καν αισθητή. Και όταν λείπει τον αναζητάμε, και όταν είναι παρών δεν τον αντιλαμβανόμαστε!

Άξιος, και για την τιμή και για τον σταυρό που έλαβε από τον Σεβασμιώτατο.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2209

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance