Γεγονότα καὶ Σχόλια: Βοήθεια στην Ευρώπη - Μαθητές αλειτούργητοι
Βοήθεια στην Ευρώπη
Ο Κώστας Βαρώτσος, καθηγητής σήμερα στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστός από “τόν γυάλινο, ετοιμόρροπο, φουριόζο Δρομέα” του, που στήθηκε πριν από δέκα χρόνια στην πλατεία Ομονοίας της Αθήνας. Η αναφορά μου σ’ αυτόν γίνεται με αφορμή μια σημαντική θέση που διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της 6ης Ιουνίου. Στην ερώτηση: “Η Ευρώπη τι κάνει σήμερα;”, απάντησε: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση αξιακή και υπαρξιακή, συρρικνώνεται και κλείνεται στον εαυτό της. Τη βλέπουμε να κάνει τραγικά λάθη. Η Ελλάδα, με την ανατολική και βυζαντινή της κληρονομιά, με την ιδιαίτερη πνευματικότητά της, με την ισορροπία λογικής και συναισθήματος που έχει, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη, αν επικοινωνούσε σωστά. Ομως δεν επικοινωνούμε· δαιμονολογούμε, μιλάμε για κουτόφραγκους...”. Ο ίδιος επικοινωνεί με τους Ευρωπαίους και έχει διαπιστώσει ότι τον “αντιμετωπίζουν καταπληκτικά, είναι ανοιχτοί και δεκτικοί”.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος στο βιβλίο του “γέννημα και θρέμμα Ρωμηοί” γράφει: “Η επαφή μου με πολλούς ανθρώπους της Δύσεως με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι στον δυτικό χώρο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαθειά στην ύπαρξή τους ορθόδοξη Ρωμαίϊκη υποδομή”. Μάλλον αυτή η υποδομή τους κάνει ανοικτούς και δεκτικούς σε ό,τι προέρχεται από τον χώρο μας, με την πλούσια βυζαντινή - ρωμαίϊκη κληρονομιά.
Το θέμα είναι να ζούμε και να αναπνέουμε ως λαός μέσα σ’ αυτήν την ρωμαλέα παράδοση, για να μην “δαιμονολογούμε” για την Ευρώπη, είτε λατρεύοντάς την είτε ολοκληρωτικά απορρίπτοντάς την, αλλά να διαλεγόμαστε δημιουργικά μαζί της.
Μαθητές αλειτούργητοι
Χωρίς υπερβολή οι πιο σκληρά - εξουθενωτικά θα έλεγα - εργαζόμενοι Νεοέλληνες είναι αυτή τη στιγμή οι μαθητές που φοιτούν στο Λύκειο. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μαθητές αυτοί δεν γνωρίζουν την πενθήμερη εργασία, γιατί το Σαββατοκύριακό τους είναι γεμάτο από Φροντιστήρια και “φροντιστηριακές εξετάσεις”, τα οποία απαιτούν πολύ διάβασμα.
Αυτό το πολύ αρνητικό σύμπτωμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο επιδεινώθηκε (ελπίζω προς το παρόν μόνον) με τις μεταρρυθμίσεις που πρωτοεφαρμόζονται φέτος στα Λύκεια, έχει φοβερές συνέπειες στη λειτουργική ζωή πολλών παιδιών, γιατί συντελεί στην αποκοπή τους από την θ. Λειτουργία.
Δεν είναι μικρό το κακό· πολλοί μαθητές μένουν αλειτούργητοι, ενώ θα ήθελαν να λειτουργηθούν. Αυτό μελλοντικά θα έχη τεράστιες συνέπειες στην εκκλησιαστική ζωή των παιδιών μας, αλλά και στην ψυχική τους υγεία. Η υπερβολική διανοητική κόπωση, συνδυασμένη με το άγχος του ανταγωνισμού, χωρίς ψυχικές αναπαύσεις, σαν και αυτές που παρέχει η προσευχή και η θ. Λειτουργία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήση μια νευρωσική κοινωνία, με ακοινώνητους υπεραπασχολημένους ανθρώπους. Η αργία είναι ανάγκη για τον άνθρωπο προκειμένου να ξεκουρασθή σωματικά και ψυχικά, να δη το εαυτό του, να ανασυντάξη τις ψυχικές του δυνάμεις, να προσευχηθή, να λειτουργηθή, να ασχοληθή - σχολάζοντας από όλες τις καθημερινές αγχωτικές απασχολήσεις - με το ουσιαστικό νόημα της ζωής του.
Απλά και πρακτικά: η έγνοια μας για τη νεολαία είναι ψευδεπίγραφη, όταν οργανώνουμε μαθήματα και διαγωνίσματα Κυριακή πρωί. Γιατί το αισιόδοξο μέλλον του ανθρώπου - είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι - βρίσκεται μέσα στην Ορθόδοξη θ. Λειτουργία.
π.Θ.Α.Β.
- Προβολές: 2679