Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προσκεκλημένος των Δικαστικών και Εισαγγελικών Ενώσεων

Με κοινή απόφαση των Διοικήσεων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Ενώσεων και ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου προτάθηκε και προσεκλήθη να τελέση την θ. λειτουργία και να κυρήξει το θείο λόγο επί τη λήξει του δικαστικού έτους και τη αποχωρήσει από της ενεργού υπηρεσίας Ανωτάτων Δικαστών και Είσαγγελέων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Για την θ. λειτουργία και την όλη εκδήλωση, που θα γίνη την Κυριακή 20 Ιουνίου στην Ι. Μονή Πεντέλης, θα έχουμε εκτενέστερο ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο.

Ἐρευνητικό, Μορφωτικὸ καὶ Πολιτιστικὸ Κέντρο

Τον τελευταίο καιρό έγιναν πολλές εργασίες στον όσιος Δαυίδ και συγκεκριμένα στο κτήριο που πρόκειται να στεγάση τις δραστηριότητες του Ερευνητικού, Μορφωτικού και Πολιτιστικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Οι πολύ μικρές οικονομικές δυνατότητες της Ιεράς Μητροπόλεως δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου και την επίτευξη των στόχων του. Ελπίζουμε στην γενναιόδωρη συνδρομή αυτών που αγαπούν την Εκκλησία και τα έργα της, την οποία και ζητούμε.

Θεία Κηρύγματα γιὰ τὸ Θερινὸ Ποίμνιο

Οι ορεινές ενορίες, που τον χειμώνα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το καλοκαίρι γεμίζουν κόσμο, Έτσι η συμμετοχή στις θ. Λειτουργίες και τις ι. Ακολουθίες αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η ανάγκη για προσφορά του θ. λόγου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, προκειμένου να καλύψη τις ανάγκες αυτές, και δεδομένου ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των Ιεροκηρύκων, απέστειλε στις Ενορίες γραπτό θείο κήρυγμα για τους δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο. Η εφημερίδα μας δημοσιεύει ενδεικτικά το πρώτο από τα κηρύγματα αυτά.

Ἐκδρομὴ στὴν Παναξιώτισσα

Εκδρομή στην Παναξιώτισσα

Το Σάββατο 15 Μαΐου, τα παιδιά (Δημοτικού και Γυμνασίου), που συμμετέχουν στις Κατηχητικές Συνάξεις αρρένων της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πραγματοποίσαν προσκυνηματική εκδρομή στον παλαιό βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παναξιώτισσας στην Γαυρολίμνη Ναυπακτίας.

Ο περικαλλής αυτός Ι. Ναός είναι κτίσμα του 10ου αιώνος και βρίσκεται σε θαυμάσια τοποθεσία λίγο έξω από την Γαυρολίμνη και σε απόσταση μισής ώρας περίπου από την Ναύπακτο.

Μετά τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία, στο προαύλιο του Ι. Ναού στήθηκε σωστό πανηγύρι. Φαγητό, υπαίθρια γιορτή με απαγγελία ποιημάτων, διανομή ενθυμίων και παιχνίδι.

Το μεσημέρι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ευχαριστίες οφείλουμε στον π. Ιωάννη τον Εφημέριο Γαυρολίμνης, που τέλεσε και την Θ. Λειτουργία, καθώς και στους Επιτρόπους, που μας περίμεναν στην είσοδο του Ι. Ναού και προσέφεραν τους άρτους για την αρτοκλασία προς τιμήν μας, όπως μας είπαν.

π.Γ.Δ.Π.

Ἐκκλησιαστικὲς Κατασκηνώσεις

Η Ιερά Μητρόπολη οργανώνει για το φετινό Καλοκαίρι στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της, που βρίσκονται στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους, για τους νέους και τις νέες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Συγκεκριμένα:

  1. Στην πρώτη περίοδο, που είναι από την Πέμπτη 1 Ιουλίου μέχρι την Τετάρτη 7 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν ΚΟΡΙΤΣΙΑ Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεως του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
  2. Στην δεύτερη περίοδο, που είναι από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι την Δευτέρα 19 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν ΚΟΡΙΤΣΙΑ του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και του ΛΥΚΕΙΟΥ.
  3. Στην τρίτη περίοδο, που θα είναι από την Δευτέρα 19 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν ΑΓΟΡΙΑ ΣΤ' τάξεως του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σχολείου, του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και του ΛΥΚΕΙΟΥ.
  4. Η τέταρτη περίοδος είναι ένα τριήμερο από 1ης μέχρι 3ης Αυγούστου για ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ και ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ (θήλεις) ΛΥΚΕΙΟΥ.

Η συμμετοχή για κάθε παιδί στα έξοδα της 1ης περιόδου είναι 12.000 δραχμές ενώ για την 2η και 3η περίοδο 20.000 δραχμές.

Εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δύο έργα πνοής για την Επαρχία Ναυπακτίας

Οι εργασίες στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης προχωρούν με γοργό ρυθμό. Οι εργασίες έχουν ενταχθή στο πρόγραμμα άάαάάά και προβλέπεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθή, όσον αφορά το τμήμα της δυτικής πτέρυγας που βρίσκεται δεξιά της κεντρικής πύλης της Μονής. Επίσης, η Νομαρχία έχει αναλάβει να διανοίξη το δρόμο περιφερειακά του Μοναστηριού, δρόμος ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για ασφαλτόστρωση, μαζί με ολόκληρο το τμήμα της οδού Άνω Χώρας Αμπελακιώτισσας, και Αμπελακιώτισσας Περδικόβρυσης. Η επισκευή και ασφαλτόστρωση της οδού αυτής –έργο πνοής για τον τόπο– βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρέπει δε να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό την δημιουργική και αποτελεσματική παρέμβαση του υφυπουργού κ. Χρήστου Βερελή, ο οποίος δείχνει το έμπρακτο και αποτελεσματικό του ενδιαφέρον για τον τόπο. Η συμβολή του στα έργα ασφαλτόστρωσης του ορεινού δικτύου, καθώς και του σοβαρότατου έργου της περιφερειακής οδού Ναυπάκτου, είναι θετική και καθοριστική.

Η ένωση της Ναυπάκτου με την Ι. Μονή Αμπελακιωτίσσης και εν συνεχεία με την Ι. Μονή Προυσιωτίσσης, αποτελεί όραμα για τον Σεβασμιώτατο και τους Ναυπακτίους, και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ορεινής Ναυπακτίας γενικώτερα και της Ι. Μονής Αμπελακιωτίσσης ειδικότερα.

Η παράκαμψη δε της Ναυπάκτου έχει καταστή έργο πρώτης προτεραιότητος, θέμα πρωτίστως ασφάλειας και ποιότητας ζωής του Ναυπακτιακού λαού, θέμα τάξης και πολιτισμού.

Την σοβαρότητα των δύο αυτών ζητημάτων έχει αντιληφθή ο κ. Βερελής. Ήδη έχει εγκρίνει τα πρακτικά δύο δημοπρασιών για αντίστοιχα τμήματα της παρακαμπτηρίου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοπρατείται και τρίτο τμήμα. Θέλουμε να τον συγχαρούμε για τις θετικότατες ενέργειές του για τα ζωτικά αυτά ζητήματα του λαού.

Λήξη τῶν Κατηχητικῶν Ἁγίου Δημητρίου καὶ Ἁγίας Παρασκευῆς

 

Λήξη τῶν Κατηχητικῶν Ἁγίου Δημητρίου καὶ Ἁγίας ΠαρασκευῆςΤην Κυριακή 16 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ήταν μια απλή και όμορφη εκδήλωση, που περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και πεζών, τραγούδια, καθώς και μια μικρή θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τους “ανθρωπιστικούς”, νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, που παρουσιάσθηκε με πολλή επιτυχία. Η θεματολογία της γιορτής αφορούσε τις γενικότερες ενότητες: ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΕΙΡΗΝΗ.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο π. Θωμάς Βαμβίνης απηύθυνε σε όλους πατρικές συμβουλές: Να μη “νυστάξουμε” το Καλοκαίρι και να διαφυλάξουμε την καθαρότητα ψυχής και σώματος. Επίσης θύμησε στα παιδιά την καλοκαιρινή συνέχεια του κατηχητικού έργου της Εκκλησίας, που είναι οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις.

Οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης είχαν την ευγενή καλοσύνη να προσφέρουν στα παιδιά των Κατηχητικών παγωτό. Τους δόθηκε επίσης από την Ενορία ως ενθύμιο δίπτυχο με τις μορφές της Παναγίας μας και του αγίου Νεκταρίου, καθώς και μια εικόνα του αγίου Δημητρίου.

Ευχαριστούμε πολύ το Θεό γι’ αυτή την ευλογία και ευχόμαστε “και του χρόνου”.

Α.Τ.

* * *

Την Κυριακή 23 Μαΐου ε.έ, στις 7.30’ το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Πόλεως Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε σύναξη των Κατηχητών και των παιδιών, που μετέχουν στις Κατηχητικές Συνάξεις όλων των βαθμίδων.

Μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα τα παιδιά αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, τραγούδησαν και πήραν τα ενθύμιά τους. Μετά το γευστικότατο κέρασμα, με πίτσες και παγωτά που πρόσφεραν ενορίτες, τα παιδιά έφυγαν με την υπόσχεση για καινούργια συνάντηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

π.Γ.Δ.Π.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2717