Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Θεία Λειτουργία γιὰ τοὺς ὑποψηφίους

Θεία Λειτουργία γιὰ τοὺς ὑποψηφίουςΤην Τρίτη 29 Ιουνίου, ημέρα των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου Αρχιερατική θ. Λειτουργία για τους υποψηφίους των Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θεία και ανθρώπινη παιδεία και για τον τρόπο με τον οποίο βοηθά η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην προσπάθεια για την κατάκτηση της ανθρωπίνης γνώσεως. Έδωσε επίσης την ευλογία του και τις ευχές του στους υποψηφίους, μαζί με μια αναμνηστική εικόνα.

Η Ενορία του Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας, πρόσφερε κέρασμα στους μαθητές και τις μαθήτριες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου και εκκλησιάστηκαν την ημέρα εκείνη.

Χειροτονία του κ. Ξενοφώντος Τριβήλου σε Διάκονο και Ιερέα

Χειροτονία του κ. Ξενοφώντος Τριβήλου σε Διάκονο και ΙερέαΈνας νέος Ιερέας συγκαταριθμήθηκε στον κατάλογο των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Νέος ως προς την ιερωσύνη, αλλά ώριμος στην ηλικία. Πρόκειται για τον Ξενοφώντα Τριβήλο, Καθηγητή Μαθηματικών, οικογενειάρχη, πατέρα πέντε παιδιών (τά τρία αγόρια του στελεχώνουν ως αξιωματικοί τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας).

Το Σάββατο 26 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειρονία του π. Ξενοφώντα στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, μέσα σε κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την πρόσκληση που απηύθηνε στον νέο Διάκονο για να χειροτονηθή, το οποίο σημαίνει ότι δεν ήταν αυτόκλητος στην Διακονία και την Ιερωσύνη, ενώ μίλησε για την αξία της παρουσίας όχι μόνον νέων κληρικών και εργατών του ευαγγελίου, αλλά και ανθρώπων με μεγαλύτερη ηλικία και ωριμότητα.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 27 Ιουνίου, τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ξενοφώντα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Στην ομιλία του ο π. Ξενοφών αναφέρθηκε με απλότητα στο της ιερωσύνης επάγγελμα, στην κλήση που δέχθηκε από τον Σεβασμιώτατο και στη ευθύνη που αναλαμβάνει.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε, μεταξύ των άλλων, στην ανάγκη εκκλησιοποιήσεως των χαρισμάτων μας και στον σεβασμό που οφείλουμε στα εκκλησιαστικά θέσμια.

Οπωσδήποτε είναι σημαντική και συγκινητική η απόφαση του π. Ξενοφώντα, η οποία δείχνει τον δρόμο και για άλλους ομηλίκους του, οι οποίοι έχουν την κρυφή επιθυμία για την ιερωσύνη, όμως οι μέριμνες του κόσμου ή διάφορες άλλες συγκυρίες δεν τους άφησαν να την πραγματοποιήσουν σε μικρότερη ηλικία.

Αγιασμός στο Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου

Την Τρίτη 6 Ιουλίου τελέστηκε αγιασμός στο Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού του Τμήματος. Στον αγιασμό παρευρέθησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Καραλής, ο Διοικητής της Τροχαίας Ναυπάκτου κ. Ιωάννης Σιαμάς και τα στελέχη (πλέον δεν υπάρχουν μόνον άνδρες) του Τμήματος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και υπογράμμισε την προσφορά των Τροχονόμων στο Τομέα της πρόληψης και της διάσωσης των οδηγών, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για την επικινδυνότητα του λειτουργήματός τους.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Καραλής βεβαίωσε ότι μόνο η ελπίδα προς τον Θεό τους δίνει κουράγιο κατά την άσκηση της αποστολής τους, η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους, και μάλιστα σε μια εποχή αποθράσυνσης του εγκλήματος.

Μετά τον αγιασμό το Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου πρόσφερε το γεύμα στον Σεβασμιώτατο και τους ιερείς που τον συνόδευαν.

Τιμητικὴ Ἐκδήλωση γιὰ τὸν Γιάννη Γαϊτάνη

Το λογοτεχνικό τμήμα του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Αλίμου, σε ειδική πνευματική εκδήλωση θα τιμήση τον διακεκριμένο ρουμελιώτη λογοτέχνη και δημοσιογράφο Γιάννη Γ. Γαϊτάνη, για το αξιόλογο λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό του έργο, που εκτείνεται στην τελευταία τεσσαρακονταετία. Την παρουσίαση του έργου του θα κάνη ο Παντελής Απέργης, σχολιαστής και κριτικός της λογοτεχνίας, ενώ κείμενά του, ποιήματα, χρονογραφήματα και μελέτες θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Φούντας, Βασίλης Παπανίκας, Άννα Πολιτίμου και Μαίρη Χρήστου.

Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τον διαγωνισμό χρονογραφήματος που προκήρυξε μεταξύ των μαθητών της Β’ Λυκείου, έστειλε στα σχολεία, μαζί με την σχετική εγκύκλιό του, ορισμένα υποδειγματικά χρονογραφήματα του Παύλου Παλαιολόγου, του Δημήτρη Ψαθά και του Γιάννη Γ. Γαϊτάνη. Αυτή η επιλογή μαρτυρεί την κατάταξη του Γιάννη Γ. Γαϊτάνη ανάμεσα στους καταξιωμένους Έλληνες χρονογράφους.

Ἀπό τὴν ἐτήσια ἐκδήλωση τῶν Δικαστῶν

Την Κυριακή 20 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Πεντέλης, αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, τον οποίον και εκπροσώπησε, προσκεκλημένος από τις Ενώσεις Δικαστών, Εισαγγελέων και Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών. Η πρόσκληση προς τον Σεβασμιώτατο, για να τελέση την Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, έγινε επ’ ευκαιρία της λήξεως του Δικαστικού Έτους και την αποχώρηση εκ της ενεργού υπηρεσίας Ανωτάτων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, μίλησε για την θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη, αναπτύσσοντας παράλληλα τις έννοιες θεία φιλανθρωπία, δικαίωση, κοινωνική ισορροπία, υποστατική προσέγγιση.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και αποχαιρέτησε τους απερχομένους συναδέλφους του. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αγησίλαος Μπακόπουλος, ευχαρίστησε εκ μέρους των αποχωρούντων συναδέλφων του και ευχήθηκε τα δέοντα στους νεωτέρους. Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, επεσήμανε την ευσέβεια των δικαστικών λειτουργών, συσχέτισε τα λειτουργήματα του Ιερέως-λειτουργού της αγίας τράπεζας και του Δικαστού-λειτουργού της δικαιοσύνης, όπως επίσης του Ιεροκήρυκος και του Εισαγγελέως που “λειτουργεί” ως κήρυκας της δικαιοσύνης, και ευχήθηκε στους αποχωρούντας δικαστικούς λειτουργούς να αξιωθούν και του στεφάνου της δικαιοσύνης από τον αδέκαστο Κριτή.

Εν συνεχεία δόθηκε μια μικρή δεξίωση στο συνεδριακό κέντρο της Μονής, όπου παρακάθησαν πάνω από τριακόσιοι Δικαστές, Εισαγγελείς και Δικαστικοί Υπάλληλοι. Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννης Σακελλαρίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, καλοσώρισε τους δικαστικούς στην Ι. Μονή και τους ευχήθηκε τα δέοντα, επισημαίνοντας την σημασία του θεσμού που υπηρετούν. Μίλησε επίσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων κ. Βασίλειος Μαρκής, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, τον οποίον εγνώριζε από την Έδεσσα, όταν υπηρετούσαν εκεί και οι δύο, ο μεν ως Εισαγγελέας, ο δε ως Ιεροκήρυκας. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έλαβε τον λόγο για να ευχαριστήση για μία ακόμη φορά τον Μακαριώτατο, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής και τους προσκαλέσαντας αυτόν να τελέση την θ. Λειτουργία, να επισημάνη την σημασία και του θεσμού αλλά και των προσώπων που τον υπηρετούν και να χαρακτηρίση ασκητική την ζωή και την προσπάθεια των Δικαστών και Εισαγγελέων, όχι μόνον να αποδίδουν απροσωπόληπτα το δίκαιο, αλλά και να είναι πάντα υπόδειγμα για τον λαό.

Οἱ Κατασκηνώσεις μας στὸν Ἅγιο Παντελεήμονα Ἀντιρρίου

Για πρώτη χρονιά λειτούργησε φέτος κατασκηνωτική περίοδος αποκλειστικά για κορίτσια 10-12 ετών, από 1-7 Ιουλίου.

Οἱ Κατασκηνώσεις μας στὸν Ἅγιο Παντελεήμονα ἈντιρρίουΟι πέντε ομάδες των μικρών κατασκηνωτριών με σύνθημα “Πορεία ζωής”, δέχθηκαν ονομασίες παρμένες από μεγάλους σταθμούς και γεγονότα των περιοδειών του Αποστόλου των Εθνών. Έτσι, η 1η ομάδα είχε το όνομα “Ρώμη” και προστάτη άγιο, τον Απόστολο Παύλο. “Αθήνα - Κόρινθος” ήταν το όνομα της 2ης ομάδας και προστάτες οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, ενώ η 3η ομάδα ήταν οι “Φίλιπποι” με προστάτιδα την Αγία Λυδία. Ο Απόστολος Τιμόθεος ήταν ο προστάτης της 4ης ομάδας με το όνομα “Έφεσος” και η 5η ομάδα, η “Κύπρος”, προστάτη είχε τον Απόστολο Βαρνάβα.

Παρ’ όλο που ήταν πολύ σύντομο το διάστημα παραμονής τους στην κατασκήνωση Αντιρρίου, οι μικρές έζησαν αρκετές εμπειρίες, τηρώντας τό, ποικίλο σε δραστηριότητες, πρόγραμμα.

Αφού έμαθαν τα απολυτίκια των Αγίων - προστατών των ομάδων τους, έμαθαν σιγά - σιγά να κάνουν και ανάγνωση των προσευχών, παρακλήσεων, δοξολογιών που γίνονταν κάθε πρωί και βράδυ στο εκκλησάκι του προστάτη της Κατασκήνωσης Αγίου Παντελεήμονα.

Γρήγορα και εύκολα έμαθαν και τα χαρούμενα κατασκηνωτικά τραγούδια και συνθήματα, χόρεψαν, συμμετείχαν στην κατασκευή αγιογραφικών εικόνων, πήραν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, έπαιξαν πίνγκ - πόνγκ, βόλεϊ, μπάσκετ, αλλά και τένις και ...ποδόσφαιρο στα καινούρια περιφραγμένα γήπεδα της κατασκήνωσης. Έκαναν το καθημερινό πρωϊνό ή απογευματινό μπάνιο στην θάλασσα, συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές και άλλα διασκεδαστικά και επιμορφωτικά ομαδικά παιχνίδια, αλλά επιδόθηκαν με ζήλο και ...στά επιτραπέζια.

Οι κόποι τους, δε, στην υπακοή, καθαριότητα, καλλιφωνία, δημιουργικότητα, αλληλοβοήθεια, ανταμείφθηκαν με ποικίλα δώρα και βραβεία.

Κυρίως, όμως, οι μικρές κατασκηνώτριες έμαθαν να συμβιώνουν αρμονικά, ξεκινώντας από την ανοχή και καρτερικότητα και φτάνοντας ως την αποδοχή και την φιλία.

Έμαθαν τί θα πει “πρόγραμμα” και πώς θα το τηρούν, για να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της κατασκήνωσης που διαπνεόταν ολόκληρη από το πνεύμα του Αποστόλου της Αγάπης, Παύλου και από τις ευχές του Σεβασμιωτάτου μας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1465

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance