Κυριακάτικα Εσπερινά Κηρύγματα απο τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο

Άρχισαν τα Κυριακάτικα εσπερινά κηρύγματα του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Τα κηρύγματα γίνονται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων και του Τριωδίου. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που γίνονται τα κηρύγματα αυτά. Τις προηγούμενες χρονιές ο Σεβασμιώτατος είχε παρουσιάσει και αναλύσει θέματα όπως: η ερμηνεία της Αποκάλυψης, το μυστήριο του Γάμου, η διαπαιδαγώγηση των νηπίων και των παιδιών, τα σκάνδαλα στον χώρο της Εκκλησίας κ.ά.

Φέτος ο Σεβασμιώτατος διάλεξε ως θέμα μελέτης, κατήχησης μάλλον, των Χριστιανών της Μητροπόλεώς μας, το εκκλησιολογικό. Βέβαια, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αλήθεια ότι η Εκκλησία δεν είναι κατ’ ουσίαν ένα αντικείμενο μελέτης, ούτε μπορεί να οριστή, αφού “κάθε ορισμός είναι περιορισμός”, αλλά είναι μια πραγματικότητα που βιώνεται. Γι’ αυτό και τα κηρύγματα αυτά τα χαρακτήρισε κατηχητικά. Έχουν δηλαδή σκοπό την καλύτερη βίωση, εκ μέρους του λογικού Ποιμνίου της Εκκλησίας της Ναυπάκτου, του μυστηρίου της Εκκλησίας, και δεν εξαντλούνται στην παράθεση πληροφοριών και στην ανάλυση τεχνικών όρων.

Η πρώτη ομιλία του Σεβασμιωτάτου έγινε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, και ήταν ένα άριστο δείγμα των ομιλιών που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Τόνισε τί είναι Εκκλησία, παρουσίασε την ετυμολογία της λέξεως, ποιά είναι τα μέλη της και ποιοί αιρετικοί, εντός και εκτός της Εκκλησίας, υπάρχουν.

Έκανε μια σύντομη παρουσίαση των αιρέσεων, που από την ίδρυση της Εκκλησίας προσπαθούν να την διαιρέσουν και να την εξαφανίσουν. Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις γνωστικές αιρέσεις, των οποίων οι αιρεσιάρχες δίδασκαν ότι κατέχουν κάποια απόκρυφη γνώση, και μ’ αυτόν τον τρόπο καταργούσαν την αποστολική διαδοχή και το μυστήριο της χειροτονίας. Γι’ αυτό και ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος τόνισε την μεγάλη σημασία του ορθοδόξου Επισκόπου, ως κέντρου της τοπικής Εκκλησίας και εγγυητή της ενότητος και της αυθεντικότητός της. Αναφέρθηκε, ακόμη, ακροθιγώς στις Χριστολογικές και Τριαδολογικές αιρέσεις, στην Εικονομαχία και σ’ όλες τις μεγάλες αιρέσεις που τάραξαν την Εκκλησία, μέχρι και την αίρεση του ορθολογισμού, την βάση των αιρέσεων, την οποία αντιμετώπισε ο άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ο Παλαμάς, καθώς και στον χιλιασμό, ο οποίος αποτελεί το συμπίλημα όλων των αιρέσεων και των κακοδοξιών που έχουν εμφανισθή μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία απάντησε επιγραμματικά στο εύκολο αλλά και δύσκολο ερώτημα, αν υπάρχουν και σήμερα αιρετικοί, είτε έξω είτε μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Εύκολο, επειδή μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές πολλές αιρετικές Ομολογίες έξω από τον χώρο της Εκκλησίας και πολλές κακοδοξίες και στον χώρο της Εκκλησίας. Δύσκολο, επειδή πρέπει να διακρίνουμε τις έννοιες ανοησία, κακοδοξία, σχίσμα, αίρεση. Έτσι, πολλοί Χριστιανοί πρεσβεύουν και πιστεύουν σε αιρετικές διδασκαλίες, ή δεν πιστεύουν βασικές αλήθειες της Χριστιανικής διδασκαλίας, λόγω άγνοιας και έλλειψης κατήχησης, τις περισσότερες φορές. Γι’ αυτό και όταν ακούσουν την ορθή άποψη, διορθώνονται. Όμως, είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν η κακοδοξία ή η απιστία αυτή, γίνεται διδασκαλία, και ο κατέχων αυτήν κάνει προσπάθειες να αποκτήση μαθητές, οπότε γίνεται αιρεσιάρχης.

Έτσι, εκπληρώνεται και σήμερα η προς τους Πρεσβυτέρους της Εφέσου προφητεία του Αποστόλου Παύλου: “καί εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών” (Πραξ. κ', 30)

Οι σπουδαιότερες, όμως, αιρέσεις που ταλαιπωρούν την Εκκλησία του Χριστού στις ημέρες μας και θα την ταλαιπωρήσουν και στο μέλλον, είναι οι εκκλησιολογικές αιρέσεις. Δηλαδή, οι αιρέσεις που διδάσκουν “διεστραμμένα” για το τί είναι η Εκκλησία, πώς βιώνεται, πώς και από ποιόν εκφράζεται, ποιά τα κριτήρια της εισδοχής και ποιά τα κριτήρια παραμονής σ’ αυτήν, ποιά η σχέση της με την Χριστολογία, Τριαδολογία και την σωτηριολογία.

Η πρώτη αυτή ομιλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, όπως αναμένονται να είναι και όσες θα ακολουθήσουν. Όπως προαναφέραμε, ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τις ομιλίες αυτές “κατηχητικές”, επειδή ακριβώς κατηχούν τον λαό του Χριστού στις μεγάλες αλήθειες της πίστεώς μας, και μάλιστα στην αλήθεια περί της Εκκλησίας, η οποία με ιδιαίτερη καθαρότητα πρέπει να διδάσκεται στις ημέρες μας.

Τα θέματα των ομιλιών είναι τα εξής:

  1.  Τί είναι Εκκλησία.
  2.  Προέλευση και αποκάλυψη της Εκκλησίας.
  3.  Οι ιδιότητες της Εκκλησίας.
  4.  Η ενότητα της Εκκλησίας και η συγκρότησή της.
  5.  Η Μυσταγωγία του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.
  6.  Τα Δόγματα και οι Κανόνες
  7.  Οι Αιρέσεις και τα σχίσματα.
  8.  Η Εκκοσμίκευση στην Εκκλησία.
  9.  Οικουμενισμός και ζηλωτισμός.
  10. Η Ένωση των Εκκλησιών.
  11. Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας.
  12. Η Εκκλησία και οι Παλαιοημερολογίτες.
  13. Ο Γιαχβέ των Χιλιαστών και ο αληθινός Γιαχβέ.
  14. Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Διάκ. Κ.Ε.Γ.

  • Προβολές: 2276