Κύριο θέμα: Αφιέρωμα στο έτος 2000 μ.Χ. - Μιά ποιμαντικὴ ματιὰ στὴν ἀλλαγὴ τοῦ χρόνου

Αναμένοντας το τελευταίο έτος του 20ου αιώνος, παρακολουθούμε ένα πυρετώδη συναγωνισμό και ανταγωνισμό για τον εορτασμό της υποδοχής του 21ου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας. Οι διαφημιστές του το ονομάζουν “Μιλένιουμ”, ενώ οι πλέον σκεπτικιστές θα μπορούσαν να το ονομάσουν “εορτή των τριών μηδενικών” (καθότι σπάνιο να εμφανιστούν τρία μηδενικά στον ...μετρητή του χρόνου).

Δεν είναι παράξενο ότι των εορταζόντων προπορεύονται οι Νεοεποχίτες, καθώς με μεγάλη χαρά αναμένουν να εορτάσουν το 2000 μετά Χριστόν ως το τέλος της εποχής του Χριστού (Ιχθύος) και την έναρξη της Νέας Εποχής (Υδροχόου)! Μαζί τους και όλες οι θρησκευτικές ομάδες με παγανιστικές και χιλιαστικές διδασκαλίες. Ακολουθούν οι εμπορικές εταιρείες και οι οικονομικοί καιροσκόποι. Έπονται οι κρατικοί σχηματισμοί και οι γιγάντιες πολιτείες που φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν πολιτιστικά και οικονομικά την ερχομένη χιλιετία, και ως εκ τούτου επιθυμούν να εμπνεύσουν την σιγουριά της δυνάμεως στους πολίτες τους και το δέος στην υπόλοιπη υφήλιο. Εξαιρέτως δε οι Δυτικο-Ευρωπαίοι, οι οποίοι επιπροσθέτως εορτάζουν και τα 1200 χρόνια από την στέψη του Καρολομάγνου από τον Πάπα.

Στον εορτασμό συμμετέχουν και οι οικουμενιστές φανταζόμενοι το ...3000 μ.Χ. και οι φονταμενταλιστές αναπολούντες το 622 μ.Χ. ή και το 1 μ.Χ. Τα μικρά παιδιά με τον θαυμασμό τους και οι γέροντες με τις αναμνήσεις τους. Ο λαός θέλει να γιορτάση, να κάνη μια στάση στο ταξίδι της ζωής για να ξεκουραστή. Οι ανεύθυνοι εορτάζουν αναπολώντας και οι ηγέτες σχεδιάζοντας.

Όλοι προσμένουν να εορτάσουν τον 21ο αιώνα, εκτός από όσους ο δικός τους αιώνας έφθασε ήδη στην συντέλειά του! (“αιών γαρ λέγεται και η εκάστου των ανθρώπων ζωή” (άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός).

Καλές και απαραίτητες οι γιορτές, καθ’ όσον “βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος”, καλό και το γέλιο (άν διαφυλάξαμε την δυνατότητα να γελούμε εκ καρδίας) γιατί είναι “γελαστικόν όν” ο άνθρωπος. Πλήν όμως, ως λόγον έχοντες και ως Θεόν Λόγον προσκυνούντες και λατρεύοντες, δεν περιοριζόμαστε σ’ αυτές τις εξωτερικές εορτές του Ιωβηλαίου ή των τριών μηδενικών, αν προτιμάται. Αναζητούμε τον λόγο (νόημα) που κρύβεται σ’ όλα αυτά, και αυτόν τον βρίσκουμε στους λόγους των Ποιμένων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα θεολογικά, αλλά και ποιμαντικά, αφού πρέπει να συγκαταβούν ακόμη και σε αυτούς που παραλογίζουν το γεγονός.

Σ’ αυτήν την προοπτική της εύρεσης του νοήματος για τον εορτασμό της νέας χιλιετίας, καθώς και της κατανόησης της ιστορικής διαδρομής που διάβηκε και πρόκεται να διαβή η Εκκλησία μας, αντί άλλου σχολιασμού, δημοσιεύουμε ορισμένα επίκαιρα κείμενα του Σεβ. Μητροπολίτου μας, τα οποία υπάρχουν και στο ημερολόγιο για το 2000 της Μητροπόλεώς μας.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1499

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance