Ετήσιο μνημόσυνο των Δωρητών και Ευεργετών της Ναυπάκτου - Απολογισμός των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων

Όπως είναι γνωστόν, τα τελευταία τρία χρόνια μία Κυριακή του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στους Ευεργέτες της Πόλεως Ναυπάκτου. Η καθιέρωση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων της πόλεως Ναυπάκτου, και έχει ως κύριους στόχους την τιμή και μνήμη των Ευεργετών - Δωρητών, την ενημέρωση των πολιτών για το τί είναι και τί προσφέρουν τα Ιδρύματα, την δημοσιοποίηση και ανακοίνωση των διαφόρων υποτροφιών και βοηθημάτων, ώστε να υπάρχη πλήρη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, την αποδοχή τυχόν προτάσεων εκ μέρους των πολιτών για όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων, και τέλος την προβολή των παραδειγμάτων της κοινωνικής χρήσης του πλούτου, ώστε να υπάρχουν στο μέλλον και άλλοι μιμητές.

Την Κυριακή, λοιπόν, 19 Δεκεμβρίου 1999, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, τελέσθηκε αρχιερατική θ. Λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο για τους Δωρητές και Ευεργέτες της Πόλεως Ναυπάκτου. Στην μεγάλη είσοδο και στο μνημόσυνο μνημονεύθηκαν τα ονόματα τών: Ανδρέα Ανδρεοπούλου, Ανδρέα Τσάρα, Νικολάου Τσάρα, Ανδρέα Κοζώνης, Γεωργίου Καπορδέλη, Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημητρίου Ασημακοπούλου, Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, Επαμεινώνδα Αρβανίτη, Αικατερίνης Αρβανίτη, Λεωνίδα και Πολυξένης Τσώνη, Αλτάνης Φλωροπούλου και Αθηνάς Πλατή.

Ετήσιο μνημόσυνο των Δωρητών και Ευεργετών της Ναυπάκτου - Απολογισμός των Ιδρυμάτων - ΚληροδοτημάτωνΑμέσως μετά την θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, κατά την οποία δόθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους δικαιούχους τους.

Ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγική ομιλία του, αφού υπογράμμισε τους σκοπούς της ετήσιας αυτής εκδήλωσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ναυπάκτου και τα Μέλη των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικώς και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, τις Γραμματείς, τον Νομικό Σύμβουλο και όσους ακόμη βοηθούν, επωνύμως και ανωνύμως, το έργο των Ιδρυμάτων. Έπειτε έκανε μια γενική ενημέρωση για την πορεία των Ιδρυμάτων, αφού επεσήμανε ότι για κάθε απόφαση των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων ζητάται η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, και σε πολλά ζητήματα και η γνώμη του.

Αναφέρθηκε στα Ιδρύματα που ενεργοποιήθηκαν προσφάτως, ήτοι του Οικονόμου, το οποίο έδωσε υποτροφίες για πρώτη χρονιά φέτος, του Τσάρα, το οποίο προσφέρει για τρίτη χρονιά υποτροφίες, και του Ασημακοπούλου, για δεύτερη χρονιά. Ανακοίνωσε επίσης ότι φέτος αναγράφηκε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους ποσό για υποτροφίες.

Ανακοίνωσε την έκδοση και κυκλοφορία δύο βιβλίων σχετικά με τους Ευεργέτες της Ναυπάκτου (“Ευεργέτες και δωρητές στην Ναύπακτο” και “Δημήτριος Παπαχαραλάμπους”), μία έκδοση των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Ναυπάκτου και συγγραφή του κ. Γιάννη Βαρδακουλά, σε υλοποίηση περσινής πρότασης πολιτών της Ναυπάκτου.

Επίσης ανέφερε ότι:

Βαίνει προς λύση το πρόβλημα της χρήσης της οικίας και του οικοπέδου του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους, μετά από συμφωνία του Ιδρύματος με τον Δήμο Ναυπάκτου.

Γίνονται προσπάθειες αναπροσαρμογής του οργανισμού λειτουργίας της Παπαχαραλαμπείου Αιθούσης.

Βαίνει προς λύση το πρόβλημα με το νομικό πρόσωπο της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Πραγματοποιήθηκε πρόκληση ενδιαφέροντος αρχιτεκτονικής μελέτης ανακαίνισης της Παπαχαραλαμπείου Αιθούσης.

Έγινε πρόταση στον Δήμο για αξιοποίηση της άνω αιθούσης του κτιρίου του Ιδρύματος Κοζώνη.

Έγιναν τρεις δημοπρασίες για εκποίηση ορισμένων οικοπέδων του Ιδρύματος Αλτάνη Λεκανίδη, πλην όμως ατελέσφορες, και γι’ αυτό θα επαναληφθή η διαδικασία.

Σχετικά με το Ίδρυμα Τσώνη έγινε ερώτημα προς το Υπουργείο για την αλλαγή του σκοπού και της χρήσης του οικήματος.

Όσον αφορά στο οικόπεδο του Ιδρύματος Καπορδέλη, στο οποπιο πρόκειται να ανεγερθή Γηροκομείο, τώρα βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της πρότασης του Υπουργού Δημοσίας Υγείας και Προνοίας για ένταξη στις Δημόσιες Επενδύσεις.

Από το Ίδρυμα Νόβα εκδόθηκε βιβλίο για τον Γεώργιο Αθάνα και είναι προς έκδοση δύο ακόμη βιβλία για τον Γ. Αθάνα και τον Γιάννη Βλαχογιάννη, ενώ δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις σε πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους.

Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, Δήμαρχος Ναυπάκτου, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Ναυπακτίων στους Δωρητές, ευχήθηκε για τον παραδειγματισμό και άλλων ευκατάσταστων συμπολιτών μας, συγχάρηκε τον Σεβασμιώτατο για την προσπάθεια που καταβάλλει για την καλή πορεία και απόδοση των Ιδρυμάτων, αλλά και για την πρωτοβουλία της δημόσιας αυτής ενημέρωσης, κατά την οποία πολλά πράγματα ξεκαθαρίζονται και λύονται πολλές παρεξηγήσεις, και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Δήμου για τα Ιδρύματα. Τέλος, συγχάρηκε τους μαθητές και φοιτητές που αρίστευσαν και έλαβαν τα βοηθήματα και τις υποτροφίες.

Επακαλούθησε συζήτηση με ερωτήσεις ή προτάσεις των ακροατών και δόθηκαν τα βραβεία και οι υποτροφίες, ως εξής:

Από το Ίδρυμα Δημ. Ασημακοπούλου 800.000 δρχ. ετησίως για τέσσερα χρόνια σπουδών, στους Παναγιώτη Ζ. Κανδύλη, Δημήτριο Κ. Αθανασόπουλο και Γεώργιο Δ. Σερεμέτη.

Από το Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα (750.000 δρχ. ετησίως για 4 χρόνια σπουδών) στους Πολύκαρπο Θ. Καρκαβίτσα, Κωνσταντίνο Π. Δούνη, Αθανάσιο Ν. Μπισμπίκη, Βασίλειο Ι. Αλεξόπουλο και Γεώργιο Ι. Γλαβά.

Από το Ίδρυμα Κοζώνη δόθηκαν 60.000 δρχ. στον Νικόλαο Χ. Μπερτσιά και 30.000 δρχ. στην Γεωργία Π. Σίνη.

Από το Ίδρυμα Οικονόμου δόθηκε το οικονομικό βοήθημα - βραβείο των 150.000 δρχ. στους Ιωάννη Κ. Αθανασόπουλο, Σπυρίδωνα Δ. Μπίμπα, Ιωάννη Χ. Κατραούρα και Παντελεήμονα Δ. Παπακωστόπουλο.

Από το Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα δόθηκε το βοήθημα - βραβείο των 50.000 δρχ. στους Χρυσούλα Β. Θεοδωροπούλου, Κασσιανή Α. Λαουρδέκη και Θεόδωρο Α. Αρμυρά, Παναγιώτα Ν. Πνευματικού, Ηλιάνα Καρανίκα, Χαράλαμπο Σερέτη, Κωνσταντίνα Μαυρέλη, Σοφία Κονιστή, Λαμπρινή Α. Κυρίτση, Χρήστο Κ. Φούντζηλα, Βασιλική Α. Ζορμπά, Αναστασία Κ. Κλάγκου, Βασιλική Α. Γαλάνη, Ευαγγελία Θ. Βαμβίνη, Ελισσάβετ Γ. Μαχαίρα, Ιωάννη Α. Δούνη και Ιωάννη Δάφνη.

Από το ίδιο Ίδρυμα δόθηκαν 200.000 δρχ. στους φοιτητές: Ευπραξία Πολιτοπούλου, Κωνσταντίνα Κυριακή και Μαρία Μασγάλα.

Τέλος δόθηκαν από το Ίδρυμα Λεωνίδα Χαραλάμπους - Κολοκύθα 2.400.000 δρχ. ετησίως ως μεταπτυχιακές υποτροφίες στους Δημήτριο Γ. Θεοδοσόπουλο, στον Βασίλειο Ν. Νούλα και στον Αθανάσιο Σ. Φράγκο.

  • Προβολές: 1186

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance