Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Χειροτονίες Διακόνου, Πρεσβυτέρου καί Χειροθεσία Αρχιμανδρίτου

Ιεροδιάκονος Καλλίνικος Γεωργάτος, έλαβε τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου.Την Πρωτοχρονιά του 2000, εορτή της Περιτομής του Χριστού και μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, ο μέχρι τότε Ιεροδιάκονος Καλλίνικος Γεωργάτος, έλαβε τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στο τέλος της θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος του απένειμε και το οφφίκκιο του Αρχιμανδρίτου, χαρίζοντάς του ταυτόχρονα και τον σταυρό που του είχε φορέσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος, στην δική του χειροθεσία εις Αρχιμανδρίτη, και ήταν δώρο του αειμνήστου Αρχιμ. π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Βεβαίως, η ασυγκρίτως μεγαλύτερη κληρονομιά που δέχθηκε από τον Σεβασμιώτατο ήταν αυτός ο ίδιος ο Αμνός, η αγία Παρακαταθήκη, την οποία ο Κύριος θα του ζητήση κατά την ένδοξη Δευτέρα Παρουσία Του. Θα τον χαιρόμαστε, λοιπόν, όλοι μας στο εξής ως Αρχιμανδρίτη πατέρα Καλλίνικο και έτσι θα υπογράφη τα σημειώματά του στην “Παρέμβαση”.

Η ατμόσφαιρα κατά την θεία Λειτουργία ήταν κατανυκτική και συγκινητική. Σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα συντονιζόταν και η γενικότερη παρουσία του ιδίου αλλά και η σεμνή στάση των γονέων του και των αδελφών του. Για τους τυχερούς συνισταμένους ήταν μια άλλη προσέγγιση στο θέμα του χρόνου, διαφορετική από εκείνη των πανηγυρισμών του milenium που επικρατούσε την ημέρα εκείνη, αυτή που η Εκκλησία δεν σταματά να υπενθυμίζη στα τέκνα Της.

Χ.Α.Μ.

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Κυπαρίσσου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Παναγιώτου Ευθυμίου.

Ο νέος Διάκος είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Καρπενησίου, 30 ετών και νυμφευμένος με την Βασιλική Καραγεώργου. Είναι, επίσης, το δέκατο τέκνο, από τα δέκα επτά, του κ. Γεωργίου Ευθυμίου, ο οποίος εκτός από τα παιδιά του χαίρεται και τα σαράντα πέντε εγγόνια του, και είχε τύχει κάποτε της ευμενούς αντιλήψεως του αειμνήστου τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Εδέσσης, Καλλινίκου.

Στην θ. Λειτουργία και την χειροτονία έλαβαν μέρος η πλειονότητα των Ιερέων του Δήμου Παρακαμπυλίων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής, π. Κωνσταντίνος, και όλοι οι ενορίτες του Κυπαρίσσου, οι οποίοι, να σημειώσουμε, έχουν παράδοση στον εκκλησιασμό και λείπουν από την θ. Λειτουργία μόνον “μέ άδεια γιατρού”, όπως λένε οι ίδιοι, χαριτολογώντας.

Συνάντηση με τα παιδιά των Ιερέων

Συνάντηση με τα παιδιά των ΙερέωνΠραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, στις 23 Δεκεμβρίου 1999, η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά των Ιερέων.

Φέτος τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια για τον Σεβασμιώτατο, απήγγειλαν ποιήματα, ενώ η Ελισάβετ Φούντα αφιέρωσε στον Σεβασμιώτατο μικρό ευχαριστήριο λόγο εκ μέρους όλων των παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ευχές στα παιδιά, τους απηύθυνε πατρικούς λόγους και τους πρόσφερε από ένα κουτί γλυκίσματα και τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Φῶτα στὴν Ναύπακτο

 

Συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτη μας μέ τους μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου

Με πρωτοβουλία του 15μελούς Συμβουλίου του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 1999, στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, συνάντηση των μαθητών του Λυκείου με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Ο Σεβασμιώτατος, ύστερα από ολιγόλεπτη αλλά περιεκτική εισήγηση, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν διαφόρων ειδών απορίες και ερωτήματα.

Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από τους μαθητές απομακρύνθηκαν πολύ από το θέμα της εισήγησης και ήταν επηρεασμένα κυρίως από την ενημέρωση των τηλεοπτικών μέσων. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα ήταν 1) σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο και την συνήθειά του να τοποθετήται πάνω σε όλα τα ζητήματα-προβλήματα, 2) σχετικά με την λεγομένη “εκκλησιαστική περιουσία” και τη διάθεσή της, 3) σχετικά με την πολυτελή αμφίεση του “ανωτέρου”, όπως ειπώθηκε, κλήρου και 4) σχετικά με την πολυτέλεια των Μοναστηριών. Στη συνέχεια τέθηκαν από καθηγητές δύο πιο θεωρητικά ερωτήματα. Το πρώτο αφορούσε στο περιεχόμενο των αξιών που πρέπει να καλλιεργή το σχολείο στους μαθητές και το δεύτερο, ακόμα πιο γενικό, έθετε το πρόβλημα της προόδου στο σύγχρονο πολιτισμό.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε διαφωτιστικές και επαρκείς - για τα χρονικά πλαίσια που διέθετε - απαντήσεις, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και διάκριση όλες τις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν, δημιουργώντας παράλληλα στους μαθητές ένα γόνιμο προβληματισμό.

Πιό συγκεκριμένα για το θέμα του Αρχιεπισκόπου ο Σεβασμιώτατος τόνισε το δικαίωμα που έχει ο Αρχιεπίσκοπος ως πολίτης αυτής της χώρας και ως πρόσωπο που διαθέτει ελευθερία να εκφράζη τις απόψεις του. Σχετικά με την περιουσία της Εκκλησίας απομυθοποίησε το όλο θέμα, αποδεικνύοντας με επιχειρήματα ότι ούτε μεγάλη είναι και ούτε γίνεται κακή διαχείρηση. Για τα μοναστήρια τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της ησυχαστικής παράδοσης και της απλότητας στα υλικά μέσα στη μοναστηριακή ζωή. Όσο αφορά στα δύο τελευταία ερωτήματα ο Σεβασμιώτατος επισήμανε την αξία της ελληνορθόδοξης παράδοσης για την αγωγή των νέων, τόσο μέσα στα πλαίσια της σχολικής πράξης, όσο και ευρύτερα σε επίπεδο πολιτισμού ολόκληρης της κοινωνίας.

Μ.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1816

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance