Κύριο θέμα: Επιτυχημένη Ημερίδα για τον τουρισμό και την ανάπτυξη - Μιά ἄποψη γιὰ τὸν θρησκευτικὸ τουρισμὸ

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτου μια πολύ πετυχημένη Ημερίδα με θέμα “Ανάπτυξη-Τουρισμός”. Οργανωτές ήταν οι Δήμοι Ναυπακτίας, Θέρμου, Δωρίδος και φορείς της Ναυπάκτου. Ειδικοί και πολύ καλά κατηρτισμένοι εισηγητές, μεταξύ αυτών ο τέως Υπουργός Τουρισμού κ. Σκουλάς, ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν σε ένα είδος τουριστικής ανάπτυξης διαφορετικό από το συνηθισμένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Προτάθηκε, ειδικά για τις περιοχές Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδος η ανάπτυξη του λεγόμενου θεματικού τουρισμού, που συνδέει -καί εκμεταλλεύεται- την κληρονομιά του παρελθόντος, το φυσικό περιβάλλον και τις σύγχρονες οικονομικές και άλλες δυνατότητες του τόπου.

Μια μορφή του θεματικού τουρισμού είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Ο όρος αυτός, αν και είναι αδόκιμος όταν κρίνεται με αυστηρά θεολογικά κριτήρια, εν τούτοις μπορεί να στεγάση και κάποιο θετικό περιεχόμενο, αποδεκτό από την Εκκλησία, μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι φανερό ότι δεν επισκεπτόμαστε ιερούς τόπους, παλιές ιστορικές Εκκλησίες ή Μοναστήρια με το ήθος και τη νοοτροπία του τουρίστα, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η επίσκεψη σε αυτούς τους τόπους είναι προσκύνημα και το ήθος του προσκυνητή είναι συνάρτηση της ευλάβειάς του, χαρακτηρίζεται από την διάθεση της προσευχής, την αναζήτηση των υλικών τεκμηρίων της αλλοιώσεως των ανθρώπων από την χάρη του Θεού. Οι Ιεροί Ναοί, οι εικόνες, τα δυσπρόσιτα ασκηταριά συνδέονται με την νοερά και λογική λατρεία του Θεού, δηλαδή συνδέονται με πρόσωπα που αγωνίστηκαν να γίνουν κατοικητήρια του Θεού.

Με αυτή την προϋπόθεση, της μνήμης των παλαιοτέρων αγίων και της τιμής στους τόπους που ανθρώπινες υπάρξεις ανοίχθηκαν στον Θεό και ο Θεός τους πλούτισε με τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, ενδιαφερόμαστε για την αναστήλωση παλαιών Ιερών Ναών και Μοναστηριών και την ανάδειξή τους σε προσκυνηματικούς τόπους, τόπους δηλαδή στους οποίους ο σύγχρονος πιστός θα αναβαπτίζεται στην κολυμβήθρα της παράδοσης των αγίων Πατέρων μας.

Τέτοιοι τόποι υπάρχουν στην Ναυπακτία, είναι μάλιστα αξιόλογοι, όχι όμως και όσο θα έπρεπε αξιοποιημένοι. Έχουν ήδη εγκριθεί και ενεργοποιηθεί κάποια προγράμματα για ορισμένους από αυτούς, χωρίς να φθάσουμε ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Τώρα με την αξιέπαινη δραστηριοποίηση των Δήμων της περιοχής και των φορέων των εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών και των οικονομολόγων της Ναυπακτίας, με την συμπαράσταση της κεντρικής εξουσίας, είναι καιρός να αναπτυχθούν προγράμματα που θα αναδείξουν αυτούς τους τόπους. Πιστεύουμε ότι θα προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του “θεματικού τουρισμού” της περιοχής.

Θυμίζουμε τους τόπους αυτούς. Είναι:

1. Η Ιερά Μονή της Αμπελακιώτισσας, το μεγαλύτερο προσκύνημα της ορεινής Ναυπακτίας, που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της, σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Αρδίνι. Ο πρώτος Ναός του Μοναστηριού, απλός με βυζαντινά στοιχεία, κτίσθηκε το 1456 και ανακαινίσθηκε ριζικά το 1847. Θησαυροί του Μοναστηριού είναι η θαυματουργός εικόνα της Αμπελακιώτισσας και το δεξί χέρι του αγίου Πολυκάρπου. Η Μονή με τους μοναχούς της έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

2. Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Ριγάνι, κοντά στο χωριό Βομβοκού. Σε κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από την δυτική είσοδο του Καθολικού της Μονής, φαίνεται ότι ο Ναός ανακαινίσθηκε το 1695, γεγονός που σημαίνει ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε παλαιότερος Ναός. Ως περίοδος μεγάλης ακμής του Μοναστηριού αναφέρονται τα έτη 1675 έως 1700. Ο Ναός έχει εξαιρετική αγιογράφηση.

3. Η “Παναξιώτισσα”, Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορείως του χωριού Γαυρολίμνη. Κατά την παράδοση ήταν ο κεντρικός Ναός (καθολικό) Ιεράς Μονής. Οι περισσότεροι μελετητές τον τοποθετούν χρονικά στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα.

4. Ο Άγιος Νικόλαος Βαράσοβας, που είναι μικρή σκήτη με εγκλείστρα μέσα σε σπήλαιο, που βρίσκεται στη νότια απόκρημνη πλευρά του “ιερού βουνού” της Βαράσοβας, ογδόντα περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Βαράσοβα ήταν το Άγιον Όρος της Αιτωλοακαρνανίας. Στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου η ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον καθηγητή κ. Αθ. Παλιούρα, διαπίστωσε ότι υπήρχε μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού χαρακτήρα, που διέθετε καθολικό, κελλιά για τους μοναχούς, “εγκλείστρα” για ησυχαστικώτερη ζωή, τράπεζα, εστία, δεξαμενή νερού, φούρνο, παρατηρητήριο, πύργο και κοιμητήριο, στο οποίο έχουν βρεθή πολλά σκηνώματα μοναχών. Η Σκήτη του Αγίου Νικολάου είχε ζωή δέκα αιώνων. Σ’ αυτήν ησύχαζε μικρή αδελφότητα από τον 9ο έως τον 18ο αιώνα. Η σπηλαιώδης μορφή της Σκήτης και η ύπαρξη της “εγκλείστρας” την καθιστούν τόπο με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι τέσσερις αυτοί τόποι αξίζουν ειδική μέριμνα. Οι Δημοτικοί και επαγγελματικοί φορείς, αποβλέποντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, συνεγραζόμενοι στενά μεταξύ τους, όπως τους προέτρεψε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο τέλος των εργασιών της Ημερίδας, ας κάνουν το χρέος τους. Η τοπική Εκκλησία θα κάνη, αφού της παρασχεθούν τα υλικά μέσα, το δικό της χρέος. Θα αναδείξη τους τόπους αυτούς της λογικής λατρείας του Θεού, σταθμούς πνευματικού αναβαπτισμού.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1509

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance