Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρείς Ιεράρχες

Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρείς Ιεράρχες, συμμετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ως προσκεκλημένος από τις πρυτανικές αρχές ομιλητής. Στην πρόσκληση που του απέστειλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, έγραφε:

“Σεβασμιώτατε,

Σάς παρακαλούμε θερμώς να συμμετάσχετε ως ομιλητής στον Εορτασμόν, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σάββατον, 29 Ιανουαρίου 2000 και ώρα 7:00 μ.μ. κατά την Εορτήν των Τριών Ιεαρχσών, Προστατών των Γραμμάτων. Η συμμετοχή σας, Σεβασμιώτατε, ως ομιλητού του ως άνω Εορτασμού, θα προσδώσει σ’ αυτόν ιδιαίτερη λαμπρότητα...”

Θα θέλαμε να κάνουμε μια μικρή παρένθεση, εκφράζοντας την χαρά μας για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ως έμβλημά του την παράσταση του αγίου Ανδρέου φέροντα τον χιαστί σταυρό του. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ιθύνοντες το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Πάτρας αναγνωρίζουν το είδος της σοφίας που είχε σκηνώσει στον αλιέα και Μαθητή.

Το Σάββατο, λοιπόν, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Νικοδήμου.

Επακολούθησε εορταστική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου που περιελάμβανε: προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Σταμάτη Αλαχιώτη, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, ανάγνωση πατερικών κειμένων και ακρόαση ύμνων από τις Χορωδίες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως και του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”. Την εορταστική εκδήλωση παρακολούθησαν οι Πρυτανικές αρχές, Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα “Η διαχρονική αξία των Τριών Ιεραρχών”. Κατά την ομιλία του, αφού εξέτασε την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην εποχή τους, αναφέρθηκε και στην σύγχρονη παρουσία της διδασκαλίας τους, η οποία, φυσικά, είναι διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι “Η επικαιρότητα της Ορθοδόξου Παραδόσεως φαίνεται και από τις διεργασίες και την ζύμωση που γίνεται στον δυτικό χώρο. Αυτό φαίνεται καθαρά από το ότι σπάνε όλα τα απολυτοποιημένα σχήματα που στηρίζονται στον ορθό λόγο και αναζητούνται άλλες περιοχές ζωής, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος στην Ορθόδοξη Παράδοση”. Προκειμένου να στηρίξη την παρατήρησή του αυτή, ο Σεβασμιώτατος συνέκρινε την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών με την σύγχρονη προβληματική, όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται στο φιλοσοφικό σύστημα του Martin Heidegger, στις κοινωνιολογικές μελέτες του Max Weber και στην ψυχοθεραπευτική πρόταση του Victor Frankl.

Ο Σεβασμιώτατος τελείωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι:

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, από τις μελέτες και από την επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους, ότι στην τρίτη χιλιετία πρέπει να εισέλθουμε με την Ορθόδοξη Παράδοση στην αυθεντική της έκφραση και όχι τόσο με καλές ιδέες, με οικονομικά συστήματα και κοινωνικότερο Κράτος. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν και να οργανωθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, αλλά μόνο η Ορθόδοξη Παράδοση, που απάντησε σε όλα τα υπαρξιακά, κοσμολογικά και οντολογικά προβλήματα των αρχαίων φιλοσόφων και έδωσε πληρότητα ζωής, μπορεί να αναπαύση το πνεύμα του ανθρώπου.

Στο σημείο αυτό θα μας βοηθήσουν πολύ οι Τρείς Ιεράρχες. Όπως εκείνοι γονιμοποίησαν δυναμικά την εποχή τους, έτσι και σήμερα η διδασκαλία τους έχει την δυνατότητα να γονιμοποιήση τις σύγχρονες αναζητήσεις. Μέσα από αυτήν την προοπτική βλέπω τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρείς Ιεράρχες, διαφορετικά δεν θα αποφευχθή ο πειρασμός της τυποποιήσεως.

Και πάλι ευχαριστώ για την πρόσκληση, ευχαριστώ γιατί με ακούσατε και εύχομαι η παιδεία των Τριών Ιεραρχών να δώση νόημα στην σύγχρονη τεχνολογική, ανερμάτιστη και μεταβαλλόμενη εποχή”.

  • Προβολές: 1442

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance