Παπαδιαμαντικό έργο στην οθόνη της Παπαχαραλαμπείου αίθουσας

Παπαδιαμαντικό έργο στην οθόνη της Παπαχαραλαμπείου αίθουσαςΤο Σάββατο, 1 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ναυπάκτου, η οποία περιελάμβανε: προβολή της ταινίας της Λένας Βουδούρη “Γωνία του Παραδείσου” και συζήτηση με τους δημιουργούς της ταινίας για το ανάβασμα των Παπαδιαμαντικών έργων στην κινηματογραφική οθόνη.

Όσοι, λοιπόν, βρέθηκαν στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και την Σκιάθο του Παπαδιαμάντη και απόλαυσαν κάτι από τον πλούτο της παραδόσεώς μας.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο του έργου είναι της Λένας Βουδούρη, η φιλολογική επιμέλεια των κειμένων του Παπαδιαμάντη είναι του Κώστα Γανωτή, η μουσική του Χρήστου Τσιαμούλη, η φωτογραφία του Φιλίππου Κουτσάφτη, το μοντάζ του Παύλου Φιλίππου και του Νώντα Σαρλή, ο ήχος του Αντώνη Σαμαρά, τα σκηνικά και τα κουστούμια του Γιώργου Γεωργίου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ντίνος Μακρής, Γιώργος Κώνστας, Εύρη Σωφρονιάδου, Γιάννα Βαργιά, Φώτης Πολυχρονόπουλος, που είχε, εκτός των άλλων, και τον σημαντικό ρόλο του αφηγητή.

Το έργο βασίζεται σε τέσσερα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, τα οποία έχουν συρραφεί σε ένα έργο. Τα διηγήματα αυτά είναι: Η στοιχειωμένη καμάρα, Ο νεκρός ταξιδιώτης, Ο γάμος του Καραχμέτη, και Ο ξεπεσμένος δερβίσης. Το τελευταίο διήγημα -ένα από τα πιο “μυστηριώδη” διηγήματα του Παπαδιαμάντη- χρησιμοποιείται για να συρραφούν τα υπόλοιπα τρία σε ένα έργο.

Παπαδιαμαντικό έργο στην οθόνη της Παπαχαραλαμπείου αίθουσαςΟ ρυθμός του έργου είναι αργός, αντίθετος με τον γρήγορο ρυθμό που απαιτεί η σύγχρονη κινηματογραφική αντίληψη. Όπως είπε ο Φώτης Πολυχρονόπουλος και η Λένα Βουδούρη, το έργο αυτό ήταν για αυτούς μια παρένθεση στην επαγγελματική σκηνοθετική εργασία τους. Κατά την άποψή τους, για να ανεβάση κανείς τον Παπαδιαμάντη στην οθόνη, χωρίς να τον προδώση, πρέπει να ξεχάση πολλά από τα διδάγματα της σύγχρονης κινηματογραφίας και της τηλεοπτικής σκηνοθεσίας.

Το έργο, εκτός από τον αργό ρυθμό, που επιτρέπει στον θεατή να αφομοιώνη τα νοήματα, που μεταδίδουν οι εικόνες και ο λόγος, έχει την τόλμη να αφήνη τον Παπαδιαμάντη να μιλάη ο ίδιος, με την δική του γλώσσα, και να προσδίδει με την διεισδυτική του περιγραφή, παραδεισιακή λαμπρότητα στην πολύ καλή φωτογραφία του Φιλίππου Κουτσάφτη.

Το έργο είναι κλασσικό, χωρίς να του λείπουν, όμως, στοιχεία συμβολιστικά. Στο σπίτι, για παράδειγμα, του Καραχμέτη, του πλούσιου και δυνατού, οι τοίχοι είναι γεμάτοι αγιογραφίες, σαν τους τοίχους παλαιών αγιογραφημένων Εκκλησιών, για να φανή, ότι εκεί, χάρη στη Σεραϊνώ, ήταν παρόντες όλοι οι Άγιοι· σε ορισμένα σημεία, βέβαια, οι αγιογραφίες έχουν χαλάσει και έχουν μπαλωθεί με κονίαμα, που καλύπτει κάπως τους αγίους, λόγω της εμπάθειας του Κουμπή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Παπαδιαμαντικού έργου, αλλά και στην αξιόλογη προσπάθεια των δημιουργών της ταινίας. Μετά το τέλος της προβολής κάλεσε την Λένα Βουδούρη, τον Φώτη Πολυχρονόπουλο, τον Κώστα Γανωτή και τον Φίλιππο Κουτσάφτη, από τους δημιουργούς της ταινίας, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, καθώς και τον κ. Απόστολο Ζορμπά, διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου, φιλόλογο, που έχει κάνει το διδακτορικό του πάνω στον Παπαδιαμάντη, για να μιλήση ο καθένας από την σκοπιά του για το έργο που προβλήθηκε και να γίνη συζήτηση με το κοινό. Πράγματι, οι επεξηγήσεις και οι προσεγγίσεις που ακούσθηκαν, βοήθησαν το κοινό να έλθη πιο κοντά στα μηνύματα της ταινίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Κ. Κονίδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος.

Να σημειώσουμε ότι το έργο είναι συμπαραγωγή της ΕΤ-1, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Λένας Βουδούρη.

π.Θ.Α.Β.

  • Προβολές: 2315