Εἰδήσεις ἀπό τὸ διαδίκτυο καὶ σχόλια

Δημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα μήνυμα, το οποίο λάβαμε στην σελίδα Pelagia. το οποίο αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της έντονης αγωνίας και της ορθόδοξης αναζήτησης που υπάρχει στον χώρο της Δύσης, ο οποίος θεωρείται, δυστυχώς, ως χώρος πεπληρωμένος και πεφωτισμένος πολιτιστικά και πνευματικά.

Πολλά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ως σχόλια, αλλά θα αφήσουμε την επιστολή να μιλήση μόνη της. Θα θέλαμε μόνο να ομολογήσουμε την πίστη μας ότι ο θησαυρός της ορθοδόξου αποστολικής και πατερικής διδασκαλίας, που μεταδίδεται δια της Ορθοδόξου Παραδόσεως από γενεά σε γενεά και φυλάσσεται ως πολύτιμος μαργαρίτης μέσα στην Ορθοδόξη Εκκλησία, αυτός ο θησαυρός είναι ο μόνος που μπορεί να πλουτίση όλα τα έθνη, στον βαθμό που διατηρούν την αναζήτηση “τής γνώσεως του είναι Θεόν”, που έχει φυσικώς εγκατασπαρεί από τον Δημιουργό στην συνείδησή μας.

* * *

“Μητροπολίτα Ναυπάκτου κ. Ιερόθεε, ευλογείτε

Παρακαλώ συγχωρέστε με, δεν γνωρίζω τον κατάλληλο τρόπο για να απευθυνθώ σε εσάς. Είμαι ένας ολοκληρωτικά συγχυσμένος Ορθόδοξος, ένας “φευγάτος”. Σάς παρακαλώ να δεχθήτε την ολόψυχη εκτίμηση για το βιβλίο σας (The Mind of the Orthodox Church). Είναι η δεύτερη φορά που το διαβάζω. Προκαλεί πόνο να το διαβάζω, γιατί η ελευθέρωση από όλες τις λανθασμένες ιδέες είναι όπως οι πόνοι από εγχείριση. Σχεδόν μας ανασταίνετε με πόνο. Είμαι τύπος που παίρνω τα πράγματα στην λογική τους διάσταση και έτσι αυτή η παρέκκλιση από την Ορθόδοξη διδασκαλία προκαλεί πολύ οδυνηρές εμπειρίες στην ζωή.

Ειδικά βοηθήθηκα στο θέμα του νομικισμού, καθώς προερχόμουν από ένα Προτεσταντικό υπόβαθρο πριν από 15 χρόνια. Όλες οι θεωρίες για δικαίωση - ικανοποίηση από δυτικές κακοδοξίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, όπως γράφετε. Είμαστε εμείς που πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό και οφείλουμε εμείς που είμαστε τα πιο ώριμα πλάσματα να προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε έναν πολύ “κατώτερο” Θεό! Είναι εξαντλητικό αυτό, σε σημείο που έχω αρκετά προβλήματα με την καρδιά μου από την αγωνία και την πίεση από τις “μυλόπετρες”, δηλαδή από το “νά προσπαθής να κάνης τον Θεό χαρούμενο”. Ποτέ δεν το πέτυχα και έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω περισσότερο! Ήμουνα ένας μεγάλος φιλόσοφος και πέρασα από όλη αυτήν την κόλαση και πέρασα χρόνια ψάχνοντας και προσπαθώντας να επιτύχω διάφορες “χριστιανικές” ιδεολογίες και μετά έδωσα όλη μου την δύναμη, όταν ανακάλυψα την Ορθοδοξία.

Τελικά βρήκα έναν Ιερέα μετά από 15 χρόνια (ανεξάρτητα από την θέλησή μου και για το καλό μου, σκέφθηκα εκείνη στην στιγμή), ο οποίος προσπαθεί καθημερινά να με ξεπρογραμματίση και να μου υποδείξη αρκετά από τα βιβλία σας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ανακούφιση που δοκιμάζω –γίνεται τόσο οδυνηρή που πρέπει να αφήσω το βιβλίο και να συνέλθω για λίγο. Αυτό είναι ό,τι ζήταγα και ποθούσα σε ΟΛΗ μου την ζωή. Αγαπώ ολόκληρη την εξήγηση ολοκλήρου του σκοπού της Ορθοδοξίας, που είναι η θεραπεία της ψυχής και πραγματική επικοινωνία με τον Θεό. Είμαι τόσο εξαντλημένος με εκκλησιαστικά προγράμματα και δραστηριότητες, υπερβολικό νομικισμό και αυστηρότητα. Ο Ιερέας μου περνά δύσκολες στιγμές για να με πείση ότι ο “Θεός είναι καλός”, για να το θέσω απλά!...

Θα μπορούσα να εξηγώ σε πολλές σελίδες την χαρά μου· όλες οι σελίδες είναι υπογραμμισμένες και σημειωμένες παντού.

Συγχωρείστε με που σάς γράφω τόσο πρόχειρα, ή αν είπα κάτι με λάθος τρόπο, αλλά απλά ήθελα να σάς ευχαριστήσω που γράψατε το βιβλίο. Εάν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο θα εκτιμούσα πάρα πολύ τις προσευχές σας, ώστε ο Θεός να μου χαρίση κατανόηση όλων αυτών. Έχω πάθει τέτοια πλύση εγκεφάλου και έχω τόσο εγκλωβιστεί, ώστε είναι πραγματικά μια μεγάλη υπόθεση να “γιατρευτώ”. Νοιώθω ότι ο Ιερέας μου με χειρουργεί συνεχώς· μπορούμε να κάνουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα με αυτήν (τήν χειρουργική επέμβαση), μόνο κανείς χρειάζεται λίγο χρόνο μεταξύ των επεμβάσεων για να ανανήπτη...

Πάτερ, Κύριε, Δέσποτα ευλογείτε

J.”

Αρχ. Κ.Ε.Γ. - Γ.Γ.

  • Προβολές: 2196