Ελληνοβουλγαρικές πολιτιστικές ανταλλαγές
Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2000, πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα συναυλία Βουλγαρικής χορωδίας Janko Mystakov, από την παραδουνάβια πόλη Σβιστώφ, με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, μέσα στο πλαίσιο στην επικοινωνίας των δύο λαών και της πολιτιστικής τους προσέγγισης. Άλλωστε, μέχρι τον 19ο αιώνα Έλληνες και Βούλγαροι είχαμε το ίδιο κέντρο πολιτιστικής αναφοράς, την Κωνσταντινούπολη. Είμασταν όλοι οι Βαλκάνιοι, ανεξάρτητα από την φυλετική καταγωγή, ενταγμένοι μέσα στην ίδια πολιτιστική παράδοση, την παράδοση της Ορθόδοξης Ανατολικής Ρωμηοσύνης. Σε αυτό το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, μιλώντας στην εκδήλωση αυτή και επαινώντας την πρωτοβουλία.
Η Βουλγαρική χορωδία, που είναι η παλαιότερη της γειτονικής χώρας -ιδρύθηκε το 1868- έδωσε στη χώρα μας δύο συναυλίες, μία στο Βόλο και μία στη Ναύπακτο. Στη Ναύπακτο ήλθε με πρωτοβουλία του μαέστρου της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου κ. Τοντόρ Καπακτσίεφ, ο οποίος επί δεκαεπτά χρόνια ήταν μαέστρος της χορωδίας αυτής. Άλλωστε, είναι η χορωδία της ιδιαίτερης πατρίδας του, γιατί ο κ. Καπακτσίεφ γεννήθηκε στο Σβιστώφ.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Δήμαρχος του Σβιστώφ, ο οποίος αντάλλαξε αναμνηστικά με τον Δήμαρχο Ναυπάκτου. Αναμνηστικά αντάλλαξαν μεταξύ τους και οι χορωδίες, ενώ ανθοδέσμη προσέφερε στη Βουλγαρική χορωδία εκπρόσωπος των Βουλγάρων που ζουν και εργάζονται στη Ναύπακτο.
Η ιδέα των πολιτιστικών ανταλλαγών με την Βουλγαρία, την οποία ένθερμα εγκολπώθηκε ο Δήμος Ναυπάκτου και πραγματοποιεί με την συνεργασία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, ήταν του μαέστρου κ. Καπακτσίεφ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πείρα και η γνώση του μαέστρου, οι οποίες πιστοποιούνται από τις σπουδές του και τις επιτυχίες του, στην χώρα του και στο εξωτερικό, αποδεικνύονται από τα αποτελέσματα της εργασίας του στην Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Η χορωδία της πόλης μας, η οποία έχει συμπληρώσει δεκατρία χρόνια παρουσίας και δράσεως στην πόλη της Ναυπάκτου, αλλά και πολύ μακριά από αυτήν, ακόμη και στο εξωτερικό, υπό την διεύθυνση του κ. Καπακτσίεφ διέρχεται μια από τις λαμπρότερες περιόδους της.
Τα πενήντα πέντε, σήμερα, μέλη της χορωδίας διακατέχονται από το μεράκι της καλής μουσικής και την επιθυμία της προσφοράς σε πολλούς τομείς, μέσω της χορωδιακής μουσικής. Σημαντικός τομέας είναι αυτός των πολιτιστικών ανταλλαγών, με πόλεις της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται σημαντικοί στόχοι. Η παρουσία της, για παράδειγμα, κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα στα ελληνόφωνα χωριά της Σικελίας, μετά από πρόσκληση της εκεί Ελληνικής Κοινότητας και η συναυλία της στο Παλέρμο, έχει, σύν τοις άλλοις, βαθιά εθνική σημασία.
π. Θ.Α.Β.
- Προβολές: 2219