Εἰδήσεις Μαΐου 2000

Ὁ “Χριστὸς τῆς Ναυπάκτου”

Το ξυλόγλυπτο ομοίωμα του Θεανθρώπου που λατρεύουν στην Ισπανία, όπως ημείς την εικόνα της Παναγίας της Τήνου

του Κώστα Σαρδελή

Ο Κώστας Σαρδελής ανακάλυψε στο αρχείο του ένα παλαιό δημοσίευμά του στην εφημερίδα “εμπρός” του 1964, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον “Χριστό της Ναυπάκτου”. Επειδή διαπίστωσε ότι αυτός ο θρησκευτικός θησαυρός είναι άγνωστος σήμερα στη Ναύπακτο, μας απέστειλε αυτό το κείμενο, από το οποίο δημοσιεύουμε το πιο ενδιαφέρον για το θέμα μας τμήμα του. Στο υπόλοιπο κείμενό του περιγράφει τις ομορφιές της Ναυπάκτου και διατυπώνει προτάσεις για την καλύτερη τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Είναι η πρώτη “ανακοίνωση” που γίνεται εδώ για τον “Χριστό της Ναυπάκτου”. Και πέρα από τους Επαχτίτες κανείς άλλος δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτόν τον “Χριστό”. Κανείς άλλος, από τους Έλληνες, φυσικά, γιατί στην Ισπανία είναι ...δημοφιλέστατος. Ποιός είναι όμως αυτός ο “Χριστός”; Θα γυρίσουμε σε μια μεγάλη χρονολογία για την χριστιανοσύνη στο 1571, στην μοναδική ναυμαχία της Ναυπάκτου, πού, όπως είναι γνωστόν, δεν έγινε στην ...Ναύπακτο, αλλά στα νησάκια ανοιχτά των εκβολών του Αχελώου, που είναι γνωστά σαν Εχινάδες νήσοι. Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει μια “λεπτομέρεια” του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος: Το ακρόπρωρο (κοράκι) της ναυαρχίδας του ναυάρχου του χριστιανικού στόλου Δόν Ζουάν του Αυστριακού ήταν μια θαυμάσια ξυλογλυπτική αναπαράσταση της μορφής του Χριστού. Όταν, λοιπόν, μετά την καταναυμάχηση του στόλου του Καπουδάν Πασσά Αλλή Ζαδέ Μουεζίν, ο Δόν Ζουάν ο Αυστριακός –πού ήταν αδελφός του βασιλέως της Ισπανίας– επέστρεψε στην Ισπανία, έγινε δεκτός σαν Μεσίας, σαν Σωτήρας της Χριστιανοσύνης, που την έσωσε από τον βέβαιο κίνδυνο των οπαδών του Προφήτου. Ο λαός τον αποθέωσε πραγματικά και είναι αδύνατον να περιγράψη κανείς τις εκδηλώσεις του για τον νεαρό ναύαρχο (ήταν μόλις 24 χρονών). Τα πλήθη αλαλάζοντα από μια ξέφρενη χαρά, πλησίασαν, όπως μπορούσαν, την ναυαρχίδα του Δόν Ζουάν του Αυστριακού. Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του λαού που “ξεκόλλησε” από την ναυαρχίδα ολόκληρο το γλυπτό ακρόπωρο που παρίστανε την μορφή του Χριστού. Αυτός είναι ο περίφημος “Χριστός της Ναυπάκτου” από την θαλάσσια περιοχή που έγινε η ναυμαχία, που ωνομαζόταν τότε κόλπος της Ναυπάκτου, και όχι από αυτή την ίδια την πόλη της Ναυπάκτου. Στην Ισπανία προς τιμήν του Χριστού αυτού υπάρχει εκκλησία με ειδική λετουργία και ειδικά τροπάρια. Και θεωρούν τον “Χριστό της Ναυπάκτου” όπως εμείς, ας πούμε, την Παναγία της Τήνου. Λεπάντο, είναι ένα όνομα στην Ισπανία δημοφιλέστατο και μάρκα ακόμη περίφημου κρασιού υπάρχει “βίνο ντέ Λεπάντο”.

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους φοιτητές και σπουδαστές

Την Πέμπτη 18 Μαΐου ε.έ, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου αρχιερατική θεία Λειτουργία, για τους υποψηφίους φοιτητές των Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών.

Στη θ. Λειτουργία προσκλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι της περιοχής, οι γονείς τους και οι καθηγητές των Λυκείων της Ναυπάκτου, που και αυτοί αγωνιούν μαζί με τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Η προσέλευση των υποψηφίων στη θ. Λειτουργία ήταν μεγάλη, γεγονός που δείχνει τους πραγματικούς προσανατολισμούς των νέων ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος πριν από την απόλυση της θ. Λειτουργίας απηύθυνε στους υποψηφίους απλά και ενισχυτικά λόγια, υποδεικνύοντάς τους να μη διακατέχονται από πανικό, που διαλύει όλες τις δυνάμεις του ανθρώπου, αλλά να είναι ψύχραιμοι, παρά τη φυσική αγωνία που έχουν απέναντι στις εξετάσεις. Σε αυτό βοηθάει πολύ, μαζί με την ψυχική ωριμότητα, η πίστη στην πρόνοια του Θεού. Γι’ αυτό τους συμβούλεψε, μόλις τους δοθούν τα θέματα, να μην αρχίσουν αμέσως να γράφουν, αλλά να συγκεντρωθούν για λίγο στον εαυτό τους, όπως οι αθλητές πριν από κάθε προσπάθεια, και να προσευχηθούν. Έτσι, στην κρίσιμη στιγμή θα αποδώσουν το μέγιστο δυνατό, ανάλογα φυσικά με την προετοιμασία που έχουν κάνει.

Τέλος, μαζί με το αντίδωρο, μοίρασε σε όλους τους υποψηφίους μια εικόνα με ευχές του, για να την έχουν μαζί τους την ώρα που διαβάζουν ή γράφουν εξετάσεις.

Μετά την θ. Λειτουργία η Ενορία του αγίου Δημητρίου δεξιώθηκε τους υποψηφίους, τους γονείς τους και τους καθηγητές στην αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου.

“Έψαλαν τον Λάζαρο”

Ένα παλαιό έθιμο, το οποίο ενθυμούνται πολλοί από τους μεγαλυτέρους, ξαναζωντάνεψε τις παραμονές του Λαζάρου.

Συγκεκριμένα, τα νήπια του 6ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου επισκέφθηκαν με την Νηπιαγωγό τους και ορισμένους γονείς τον Σεβασμιώτατο και του έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας το καλαθάκι με τα λουλούδια και τα βάγια. Από τις ερωτήσεις δε του Σεβασμιωτάτου φάνηκε ότι ήταν γνώστες, κατά τον δυνατόν, των όσων έψαλαν. Έλαβαν δέ, σύμφωνα με το έθιμο, ένα λευκό αυγό, το οποίο την Μ. Πέμπτη η μητέρα τους το έβαψε κόκκινο, μαζί με το απαραίτητο -γιά την ηλικία τους- γλύκισμα.

Ήταν μια πρωτότυπη παιδαγωγική ενέργεια εκ μέρους της Νηπιαγωγού, μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα των γραφείων και μια ωφέλιμη εμπειρία για τα νήπια.

Λήξη Κατηχητικών

Την Κυριακή 14 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε κοινή συνάντηση - λήξη των Κατηχητικών της πόλεως Ναυπάκτου.

Η γιορτή ήταν λιτή, αυθόρμητη και γι’ αυτό ωραία.

Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και απέδωσαν κείμενα τα οποία είχαν σχέση με την φετινή κατηχητική διδασκαλία και ζωή, ενώ τα παιδιά της χορωδίας της Μητροπόλεως απέδωσαν τους ωραιότερους από τους ύμνους και τα τραγούδια που διδάχθηκαν κατά την φετινή περίοδο.

Τέλος, μετά τις ευχές των Ιερέων δόθηκαν τα αναμνηστικά της χρονιάς και ένα δροσερό κέρασμα.

Οι συνάξεις της νεολαίας κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας θα επαναληφθούν με διαφορετικό βέβαια χαρακτήρα κατά την διάρκεια των θερινών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2000

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι τρεις κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά, στις Κατασκηνώσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Οι περίοδοι αυτές είναι οι εξής:

  • Για Κορίτσια Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού: 26 Ιουνίου – 4 Ιουλίου
  • Για Κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου:  4 Ιουλίου – 18 Ιουλίου
  • Για Αγόρια Ε' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου: 18 Ιουλίου – 31 Ιουλίου

Καλούνται όλα τα παιδιά που θέλουν να περάσουν αξέχαστες μέρες, με πολλή και γνήσια ψυχαγωγία, πνευματική ωφέλεια και άθληση, παρέα με συνομηλίκους τους, να εγγραφούν στις Κατασκηνώσεις.

Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι στις 25 Ιουνίου.

Πασχαλινή συνάντηση Νέων στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, στις 7.30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, πασχαλινή συνάντηση των φοιτητών και αποφοίτων Λυκείου της Ενορίας.

Στη συνάντηση αυτή έγινε συζήτηση μεταξύ των νέων, των μελών της Επιτροπής Νεότητος της Ενορίας και του π. Θωμά Βαμβίνη, με “εναρκτήριο” θέμα την “ελεύθερη συζητήση”. Αφού τονίσθηκε ότι όταν συζητούμε ελεύθερα -δηλαδή χωρίς προκαθορισμένο θέμα- πρέπει να θίγουμε προβλήματα που μας πονάνε και όχι θέματα της επικαιρότητας, που καμμιά φορά μας άποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά μας προβλήματα, έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ποικιλία και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τη συζήτηση και την ανάδυση ερωτημάτων διέκοψε η εμφάνιση εδεσμάτων, που συμπλήρωσε την οικογενειακή ατμόσφαιρα της συνάντησης και της έδωσε το εορταστικό χρώμα που άρμοζε στις ημέρες.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1269

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance